dominika_c
27. júl 2023
991 

TIP na výlet: Na vlnách Dunaja aj s tými najmenšími

Prázdniny sú v plnom prúde a človek špekuluje, ako čo najlepšie vyplniť čas. Tak, aby mali deti zážitok, niečo zaujímavé a nezvyčajné zažili, ale aby ste v zdraví a pohode prežili aj vy, rodičia. Niekedy sú to výpočty hodné maturity. Tu sa nám však naskytla možnosť plavby loďou po Dunaji a aj moje nematematické JA zhodnotilo, že tento výpočet sedí. S dvomi deťmi, 9-ročným a 2-ročným, je to ideálne spríjemnenie letných dní.

Bratislavský okruh, ktorý sme absolvovali, je najvhodnejšou plavbou pre tie najmenšie deti, keďže trvá iba 45 minút. Nie tak veľa, aby sa deti začali nudiť (a mali tendenciu skočiť si to rovno do Dunaja :P), ale dosť, aby niečo videli a užili si plavbu so všetkým, čo ponúka. Trasa tohto okruhu je popod Nový most, okolo Bratislavského hradu a Parlamentu. Potom sa loď otočí pri moste Lafranconi a ide späť popod Starý most a Apollo. Mimoriadnou vsuvkou sú jednoznačne okolo plaviace či predbiehajúce loďky a mávajúci ľudia sediaci na nábreží pri nákupnom centre Eurovea.

Plavbu sme si naplánovali na piatok o 18:00, aby sa vedeli zúčastniť aj pracujúci členovia rodiny, no zároveň som sa chcela vyhnúť víkendu a možnej plnke na lodi ;) Práve v ten deň prišlo po horúčavách príjemné ochladenie a počasie pod mrakom sme mimoriadne ocenili. 

Lístky bolo potrebné vyzdvihnúť najneskôr 30 minút pred plavbou, inak rezervácia prepadne. Parkovisko nájdete hneď vedľa kancelárie. Keďže je spoplatnené (2€/30 minút), nemusíte sa báť, že nenájdete miesto. My sme prišli v piatok podvečer a miesta bolo habadej. Ak nepôjdete na poslednú chvíľu (ako my), máte možnosť zaparkovať aj v nákupnom centre Eurovea. Lístky si vyzdvihnete v prístave priamo v kancelárii LOD.sk, ktorá je dobre označená, a tak ju určite neprehliadnete. Hneď po vstupe vás pochytí taký retro námornícky pocit - aspoň mňa pochytil. Mladý muž na recepcii nám vysvetlil, z akého nástupišťa vypláva naša loď a nasmeroval nás . Ceny Bratislavského okruhu nájdete nižšie. Fajn je však aj možnosť zvýhodneného rodinného lístka a zľavy pre študentov, seniorov a ZŤPS.

Nástup na loď je približne 15 minút pred plánovaným vyplávaním. Ja som si zatiaľ zoskenovala počet čakajúcich a potešila sa, že to vyzeralo na komornú plavbu. Už som sa totiž videla, ako kľučkujem medzi masou ľudí a snažím sa skrotiť to moje malé tornádo. Posádka našej lode Prešov bola skutočne milá, nápomocná a bolo vidieť, že je zvyknutá na deti. Kde-tu sa prihovorili či zavtipkovali. My sme na loď brali aj kočík, čo nebol problém a posádka sa ochotne ponúkla pri jeho naloďovaní

Môj plán, že nechám dieťa sedieť v kočíku, kochať sa vodičkou, občas mu podstrčím nejakú tú chrumku, nevyšiel. Vrtuľa v zadku nášho mini muža sa naštartovala, a tak nakoniec prebádal každý kút lode. Samozrejme, základom každého úspešného výletu je dostatočný proviant. Toto sme nepodcenili, a teda aspoň chvíľu sme si posedeli 🙂

Na lodi si však môžete občerstvenie aj kúpiť (skôr pre veľkáčov), takže nikto hladný neostane. Ceny sú s riečnou prirážkou, s čím však človek akosi počíta. Pre predstavu, za nanuk sme platili 3€ a za cappuccino 2€. Ako kávičkár som však zostala sklamaná, káva (z automatu, ale aspoň zrnková) by si zaslúžila zlepšenie.

Okrem nás som na lodi napočítala 13 spoluplaviacich, takže naozaj sme mali pocit, že máme celú loď takmer pre seba. Okrem nás bola prítomná ešte jedna 4-členná rodina, nejaké mladšie i staršie páry a aj jeden zaujatý jednotlivec. 

Naša loď Prešov mala spodnú krytú časť, ale aj hornú vonkajšiu vyhliadkovú palubu. Loď má už nejakú tú plavbu za sebou, ale všetko bolo čisté a udržiavané. My sme, ako inak, zakotvili na hornej otvorenej palubu. S vetrom vo vlasoch (doslova, preto si nezabudnite gumičku, ako ja, ak máte dlhšie vlasy) sme tak mali krásne výhľady na Bratislavu i Dunaj. Neviem, či sa deckám páčili viac výhľady na mesto, alebo na vlny, ktoré sme za sebou zanechávali. V zadnej časti lodi pri motore to bolo podľa staršieho kusu nášho potomstva najlepšie.

Celá plavba trvala 45 minút. Ideál ako pre mňa, tak aj pre deti. Ja som si dala aj miernu rozcvičku, lebo nášmu druhorodenému sa nedajú vypnúť baterky. Ale musím povedať, že som si vďaka nemu pozrela naozaj každý kúsok lode :D Výborné je, že sa človek môže naozaj voľne pohybovať. Ja som nazrela aj do WC, lebo veď treba zhodnotiť všetko. A spravila si jednu fotku. Jedinú, ktorú z tejto plavby mám. Veď to poznáte ;)

A čo sa nám páčilo najviac? Mne to, že sa páčilo deťom. Manželovi netradičný pohľad na Bratislavu (ja som sa viac pozerala na chrbát cupitajúceho dieťaťa :D). Staršiemu, (ne)prekvapivo, nanuk. Ale ok, priznal, že aj vyplávanie a kotvenie (chcela som napísať parkovanie, ale asi to nie je ten správny výraz, či?) bolo super. Aj všetky tie mosty a hrad. 

A najmladšiemu? Mávajúci ľudia sediaci na nábreží Eurovey. A schody. 

Ak by som mala navrhnúť nejaké zlepšenie, okrem kávy :D, bol by to sprievodca. Bratislava je krásna, má svoju históriu, legendy i rôzne zaujímavosti. Bolo by fajn niečo si aj vypočuť. Predovšetkým počas prázdnin by bolo sprievodné rozprávanie rečou detí určite príjemným spestrením pre deti i rodičov. Na webe, ktorý je prehľadný, sa však uvádza, že ak idete v skupine nad 10 osôb, máte možnosť objednať si sprievodcovské služby (aj v iných jazykoch).

Keďže prístav je v centre mesta, tak sme si to po plavbe nenamierili k autu, ale smerom do Starého mesta. Môj chtíč po dobrej káve totiž stále trval. A viete čo, možno je aj dobre, že na lodi nebol uspokojený. Lebo veď na lodi si užijete plavbu a po lodi máte aspoň dôvod zablúdiť do ulíc mesta, ktoré skrýva veľa kvalitných a zaujímavých kaviarní. A navyše, atmoška v letnom centre mesta, obzvlášť v podvečer, je niečo, čo ma nikdy neomrzí. Cestou späť sme ešte raz zamávali našej loďke a užili si takýto výhľad.

Ak teda hľadáte príjemný výlet, ktorý deti zaujme, vás však nezmorduje, je plavba po Dunaji ideálna. Ak si chcete spraviť výlet na celý deň, v okolí prístavu je mnoho vyžitia. Zoberte deti po plavbe do Slovenského národného múzea hneď oproti či do Slovenskej národnej galérie, na zmrzku do Starého mesta či do Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti. Strategické miesto prístavu praje výletovaniu.

A či plavbou po Dunaji svoj výlet odštartujete, alebo ho ním ukončíte, je už na vás. Veď kto by sa nechcel na malú chvíľu vcítiť do role Pepka Námorníka, Jacka Sparrowa či pre tie mladšie generácie Zumu z Labkovej patroly? Neviem, určite sa aj nejaká tá Elza alebo iná princezná plavila loďou, ale keďže mám 2 chlapcov, v týchto dievčenských vodách sa trochu topím 🙂 Mne napadla iba Pocahontas, ale tá už je asi dávno out 🙂

Každopádne, nezabudnite si plavbu užiť naplno. Ako tuto náš najmladší člen posádky 🙂

Plusy:

  • inštruktáž a prehľadnosť pred plavbou
  • čisté priestory na lodi a priestrannosť
  • výber vonkajšej i vnútornej paluby
  • výhľady a iný pohľad na Bratislavu
  • milý personál na lodi
  • dochvíľnosť a dodržiavanie časov
  • dĺžka plavby v prípade BA okruhu

Priestor na zlepšenie:

  • plavba so sprievodným rozprávaním (pre deti)

#test_lod

👌😉

27. júl 2023

My sme šli takto na Devín a späť a bolo to tiež super 👌

27. júl 2023

Znama to fotka 😄 My,pred par dnami 😁 Akurat sme isli inou lodou. Isli sme v sobotu pred obedom a cele spodne podlazie bolo prazdne,takze ziadna vikendova plnka sa nekonala. Zato tam bolo viac vrestajucich malych deti,ktore mali zjavne iny program ako tesit sa z vyhladu na parlament😄

27. júl 2023

My sme boli v sobotu o 10h. smer Devín, a veruže, loď Prešov bola vtedy plná. Aj vrch, aj vnútroná kapota plne obsadená.

31. júl 2023

Začni písať komentár...

Odošli