maggie20
17. sep 2021
916 

Detská treková a outdoor obuv: Podľa čoho vybrať?

Pre každého znamená pojem ideálna dovolenka niečo iné. Niekto má rád leňošenie na pláži, iný obľubuje kultúrne pamiatky, ďaľší vyhľadáva ticho lesov a hôr. Mojim favoritom sú hory a preto sa často vraciame do Tatier. Ich neodmysliteľnou súčasťou sú prekrásne turistické chodníčky. Hneď ako moje deti podrástli a zvládli náročnejšiu trasu ako len prechádzku okolo chaty, vyzbrojili sme ich turistickou výbavou a šup na túru🙂.

Najdôležitejšou a finančne najnáročnejšou položkou bola turistická obuv. Najmä pri deťoch to nie je lacná záležitosť, pretože noha im stále rastie a ďaľšiu sezónu im už kúpené topánky budú pravdepodobne malé.

Keď sa ale venujete turistike často, oplatí sa do nej investovať.

Turistické topánky by mali byť nepremokavé a kvalitne spracované. Počasie v horách je nevyspytateľné, slnečný deň sa môže zmeniť na dážď v priebehu niekoľkých minút. Zatečené topánky, prípadne odtrhnutá podrážka sú veľmi nepríjemné.

Pri tomto druhu obuvi treba venovať pozornosť najmä podrážke. Musí byť pevná, aby sa vám hneď nepopraskala a aby ste v nej necítili každý kamienok. Ideálna je určite tá, ktorá má aj protišmykovú úpravu.

Nezanedbajte ani detaily ako sú šnúrky. Neustále sa rozväzujúce hladké a krátke šnúrky vás brzdia v ceste a pokazia turistický zážitok.

Podľa terénu, ktorý idete s deťmi zdolávať, si môžte vybrať medzi vysokou a nízkou turistickou obuvou.

Vysoká treková obuv

Ak Váš malý turista už zvládne dlhšiu túru bez mrnčania a nebojí sa ani náročnejších hornatých povrchov, kúpte mu vysoké topánky. Noha je v nich stabilnejšia vďaka spevnenému členku. Do vyššej obuvi sa tiež nedostanú kamienky, ak je pevne uviazaná.

Detské topánky Salomon OUTWARD CSWP J

Tieto topánky sme kúpili aj nášmu najstaršiemu synovi. Sú ľahké a pohodlné, ale napriek tomu sa nikdy nesťažoval, že by mu bolo na nohy zima. Neotlačili ho ani keď ich mal celý deň na sebe. Nevýhodou je vysoká cena. U nás doma sme to vyriešili ako narodeninový darček.

Detské topánky Salomon OUTWARD CSWP J

Odľahčená a ohybná juniorská obuv Salomon OUTWARD CS WP J sa vyznačuje svojou odolnosťou, pevnosťou a oporou členkov. Poskytuje perfektnú ochranu detským nohám. Vďaka mäkkému okraju a absencii tlakových bodov sa budú vaše deti v tejto obuvi cítiť pohodlne. Vodeodolná membrána, odolná semišová koža a zosilnená špička a päta zaistia ochranu v každých podmienkach.

Topánky adidas Terrex Hyperhiker K

Výhodou týchto topánok sú klasické šnúrky. (S tzv. rýchlošnurovaním /utiahnutie šnúrok patentom/ nemáme príliš dobré skúsenosti. Buď sa nám pokazil patent alebo si ich deti nevedeli správne utiahnuť.) Topánky boli pohodlné a nešmýkali sa ani na klzkých povrchoch.

Topánky adidas Terrex Hyperhiker K

Táto turistická obuv so stredne vysokým strihom je ako stvorená pre malých dobrodruhov. Zabezpečuje spevnenie a ochranu členka, ktoré deti potrebujú pri potulkách prírodou, má ľahký zvršok, doplnený obrubou na ochranu pred špinou a blatom, a jej podrážka Traxion sa stará o skvelú priľnavosť vo všetkých smeroch a na všetkých povrchoch.

Nízka treková obuv

Je nižšou variantou vysokej turistickej obuvi. Na prechádzky po upravených lesných chodníčkoch a nenáročnom teréne je ideálna. Pri schádzaní strmších a kamenitých terénov sme si však viac pochvaľovali vysokú obuv.

Detská turistická obuv McKinley Kansas II AQB

Topánky majú veselé farebné prevedenia pre chlapcov aj dievčatá. Sú ľahké a vzdušné, nohy sa nám v nich nepotili. Podrážka je dobre upravená, nešmýkalo sa nám a nezatekala ani na mokrej tráve. Pri ďaždi sme ich ale mali premočené, sú vhodné len za pekného počasia.

Detská turistická obuv McKinley Kansas II AQB

Outdoorové topánky McKinley Kansas II AQB sú skvelé do mesta aj na turistiku.
Vďaka konštrukcii s technológiou AQUABASE chránia chodidlá aj vo vlhkých podmienkach. Trekingové topánky majú priedušný horný materiál zo sieťoviny a priľnavú podrážku TPR, ktorá zaručuje bezpečný krok v akomkoľvek teréne.
Praktický systém rýchleho šnurovania QUICKLACE ™ umožňuje ľahké a rýchle obúvanie a vyzúvanie.

Detská turistická obuv stredná EVERETT

Tieto topánky sú niečo medzi nízkou a vysokou turistickou obuvou. Zaujali ma svojou nízkou cenou. Sú trochu ťažšie a pri dlhšej chôdzi menej pohodlné, ale nohu chránia dobre. Nepremokli, ani keď syn skočil do väčších kalúž.

Detská turistická obuv stredná EVERETT

Trekové topánky EVERETT pre deti zabezpečia vďaka TexDryve membráne nepremokavosť a sucho v obuvi. Sú skvelou voľbou na turistiku, prechádzky v lese a kemping.

Turistické sandále

Kúpa turistických sandálov sa mi najprv zdala ako zbytočne vyhodené peniaze. Keď sme si však naše unavené a nachodené nohy prezuli z vysokých topánok do vzdušných sandálov, hneď sa nám po rovine k autu vykračovalo ľahšie🙂

Alpine pro Flavio

Pôvodne sme ich kúpili deťom na prezutie z vysokých trekových topánok počas horúcich letných dní. Teraz ich ale nosíme aj v meste na ihrisko. Páči sa mi na nich farebná kombinácia a uzavretá špica.

Detské sandále Alpine Pro Flavio

Detské letné sandále FLAVIO sú vyrobené z kvalitného syntetického materiálu, majú uzavretú pätu a špičku a pevnú TPR podošvu.

Pri kúpe trekovej obuvi vždy rátajte s tým, že vám noha pri túre trochu napuchne. Preto si ich nikdy neskúšajte a nekupujte ráno. Lepšie je v poobedných a večerných hodinách keď už máte nejakú tú chôdzu za sebou.

Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Začni písať komentár...

Odošli