maggie20
8. dec 2021
923 

Home office: Ako si doma vytvoriť pracovný kútik

Ako nerušene pracovať z domu?


pixabay.com

Každé povolanie je dôležité. A každé povolanie si vyžaduje iné podmienky. Niektoré sa dajú vykonávať výlučne na pracovisku, ale sú aj také, ktoré sa pomocou výpočtovej techniky a telefónu dajú hravo zvládnuť aj z domu. Ako napríklad to moje.

Rodičovská dovolenka mi ubehla ako voda a po troch rokoch prišiel čas vrátiť sa do práce. Tešila som sa na svoj starý pracovný kolektív, ale aj na nové tváre, ktoré medzičasom do firmy pribudli. Konečne prišiel čas riešiť aj niečo iné ako postrácané hračky, detské roztržky a žuvačky prilepené nedopatrením vo vlasoch.

Môj únikový plán od rodičovských starostí a radostí ale napokon nevyšiel, ako som si pôvodne predstavovala. Prišla pandémia, nastúpili opatrenia a pokyn znel jasne: Každý, kto môže, musí pracovať z domu. A ako keby to nebolo málo, najmladšiu dcéru mi z dôvodu nedostatku voľných kapacít neprijali do škôlky.

Vo firme som sa tak nakoniec ohriala iba pol hodinu, aby som prebrala počítač od ITčkárov a vybavila formality na personálnom. Doma už len stačilo počítač zapnúť a pripojiť sa online. Otázkou ale bolo, kam ho mám zapojiť a umiestniť tak, aby v byte plnom detí nebol po pár dňoch vhodný už len na súčiastky?

Niektoré z vás sa už určite s prácou z domu stretli, či už s vašou alebo vašich partnerov a manželov. Prípadne aj vašich detí, ak máte starších študentov na online-štúdiu. A mnohé z vás určite po skončení rodičovskej dovolenky tento problém ešte len čaká.

Skúsme si teda prostredníctvom tohto článku navzájom poradiť nejaké „finty a vychytávky“, aby nám práca z domu išla čo najlepšie od ruky. Najdôležitejšie prvky, ktoré by ste pri vytváraní pracovného kútika mali zohľadniť, sú umiestnenie, stôl, sedenie a osvetlenie.

Vhodná miestnosť

Ak aj vy pracujete na Home office a máte k dispozícií voľnú nevyužitú miestnosť, máte vyhrané. Ale povedzme si úprimne, ako rodičia v stredných rokoch s tromi deťmi sme radi, že máme vôbec vlastné bývanie. O voľných miestnostiach navyše môžem len snívať.

Ideálne miesto na prácu cez deň je spálňa. Počas dňa je prakticky nevyužitá. Ak ale máte vo zvyku dorábať si prácu v neskorých večerných hodinách, odporúčam vám zvoliť inú miestnosť.

Moja práca na doma zahŕňa okrem iného aj tabuľky na ktoré sa potrebujem sústrediť, preto spravím cez deň len nevyhnutné veci a zbytok dokončujem neskoro večer. Deti už vtedy spia a doma je kľud. Keďže ale dcéra ešte nechce spávať sama a často nám v noci chodí do spálne, budilo ju to. O mojom manželovi, ktorý má budík na piatu ráno, ani nehovorím. Preto som si svoj pracovný kút vytvorila v obývačke. Ak chcete mať väčšie súkromie, môžete si svoje pracovné prostredie v obývacej izbe oddeliť napríklad paravánom do interiéru.

Paraván EXCALIBUR 2

  • Stabilná ľahká konštrukcia
  • Praktický interiérový doplnok
  • Kombinácia dreva a ryžového papiera

Vhodný stôl

Pri hľadaní vhodného miesta pre pracovný stôl je nevyhnutný kompromis. Musí to byť miesto, kde budete čo najmenej počas svojej práce vyrušovaná a taktiež musí čo najmenej obmedzovať zabehnutý chod vašej domácnosti a ostatných členov vašej rodiny.

Výber stola závisí tiež od toho, či k práci potrebujete veľa materiálov, šanónov a iných pracovných pomôcok, alebo vám vystačí iba notebook a mobil. Ak potrebujete mať svoje dokumenty a pracovné pomôcky zorganizované, zvoľte rohový písací alebo PC stôl s viacerými priečinkami a zásuvkami.

Univerzálny rohový PC stôl, grafit, TERINO

PC stolík TERINO je typ nábytku, s ktorým sa vám bude pracovať naozaj skvelo. Rohové prevedenie vám zaručí pohodlie pri práci, a navyše dostatok pracovného aj úložného priestoru.

PC stôl, dub shannon/biela, MALICIA

Ste nekompromisní a máte vysoké nároky na svoje pracovné prostredie? Kladiete dôraz na dizajn a máte radi všetko pokope? Moderný počítačový stôl MALICIA ponúka všetko v jednom.

Mne stačia k práci iba počítač a monitor, takže úložný priestor nepotrebujem. Okrem toho som musela zohľadniť aj fakt, že je môj stôl umiestnený v obývačke. Zvolila som teda pracovný stôl takého typu, aby sa hodil k nábytku a nepôsobil v obývacej miestnosti príliš rušivo.

Písací stôl ALMA - čierna/hnedá, šírka 100 cm

Písací stôl ALMA vďaka kombinácii rustikálnej hnedej farby a kovových prvkov nadobúda industriálny vzhľad. Tento štýl nábytku sa skvele hodí do loftového bytu. Či už ho umiestnite do vašej pracovne, alebo kancelárie, určite sa tu bude skvele vynímať.

Vhodné svetlo

Oči máme len jedny, tak si na ne dávajme pozor. Úplne stačí, že sú namáhané suchým vzduchom v miestnosti a vyžarovaním všetkých tých monitorov a displejov. Nemusíme si ich ničiť ešte aj nevhodným osvetlením.

Pri vhodnom svetle platí zlatá stredná cesta, ani príliš veľa, ani príliš málo. Najlepšie umiestnenie pracovného kútika je pri okne pretože denné svetlo je na prácu ideálne.

V menších obytných priestoroch si ale moc nenavyberáme a správne osvetlenie môžeme vyiešiť vhodnou lampou. Rovnako ako pri dennom svetle je potrebné umiestniť lampu tak, aby vám nesvietila priamo do očí a neoslepovala vás. Do pozornosti dávam stolovú lampu, ktorá sa dá natáčať podľa potreby a sila svetla sa dá regulovať.

Solight stolná lampička s bezdrôtovou nabíjačkou WO55-G

Hliníková stolná lampa Solight WO55-G predstavuje ideálne riešenie na nasvietenie pracovných dosiek a písacích stolov. Svetelný LED zdroj je nemenný. Stabilná základňa s rozmermi 120 × 190 mm je oporou trojbodového ramena s rozmermi 350 × 40 × 7 mm. V prípade nečinnosti môžete sklopiť LED rameno. Dĺžka napájacieho kábla lampy Solight WO55-G je 140 cm.

Vhodná stolička

Ak trávite pri svojom pc v sede osem a viac hodín denne, určite investujte do kvalitnej kancelárskej stoličky. Bývajú ergonomicky tvarované a výškovo nastaviteľné. Pohodlné sú stoličky s opierkou hlavy a rúk. Keď mávate problémy s boľavými krížami a chrbtom, dobre vám poslúži aj bederná opierka.

Zvážte tiež materiály z akých je stolička zhotovená. Tie čalúnené sú cenovo dostupnejšie, ale ťažšie sa na nich čistia škvrny a fľaky. Kožené kancelárske kreslo je zasa drahšie, ale jeho údržba a čistenie je pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov na kožu jednoduchšie. Rovnako zvážte aj výber farby. Na tmavších farbách bude znečistenie menej viditeľné.

Kancelárske kreslo ESTEBAN - sivá

Elegantné kancelárske kreslo ESTEBAN s hojdacím mechanizmom v sivej látke so sivou konštrukciou. Pre väčší komfort disponuje čalúnenými podrúčkami. Stabilnú konštrukciu dopĺňa pevný kríž a plastové kolieska. Samozrejmosťou je nastavenie výšky sedu.

Kancelárske kreslo, biela/hnedá ekokoža, KOLO

Akoby ste sa počas pracovného dňa ocitli v mäkkých, bielych perinách. Snívajte s otvorenými očami v kancelárskom kresle KOLO. Jeho čisté línie a tvary opantajú vaše zmysly natoľko, že pracovné povinnosti sa stanú pre vás maličkosťou.

A samozrejme, nezabúdajte na správne sedenie: vystretý chrbát, plecia od uší a nohy neprekrižovať cez seba. Mnoho mojich známych tiež odporúča vymeniť doma kancelárske kreslo za fitloptu, spojíte tak nutné s užitočným. Na fitlopte sú svaly takmer stále v pohybe a vaše telo neostane počas dlhého sedenia stuhnuté.

A ako ste si s kanceláriou v domácnosti poradili vy? Teším sa na vaše podnety🙂

*Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Učím, doma mám šiestaka…. Neviem si predstaviť štrajk učiteľov naplánovaný na január. Peniaze si každopádne ako vysokoškolsky vzdelaní ľudia zaslúžime, ale čo naše deti? Covidová generácia. Predĺžené prázdniny, karanténa, zatváranie škôl. Toto je naša budúcnosť?

10. dec 2021

@sulavikova aky strajk?

10. dec 2021

Január 2022

10. dec 2021

Priorita každej vlády na Slovensku je školstvo a zdravotníctvo. Žiaľ, vidíme, ako sa predvolebné sľuby plnia: stav nemocníc, stav v školstve🤦🏻‍♀️

10. dec 2021

@sulavikova Pred voľbami nik nerátal so situáciou, aká je dnes vzhľadom na Covid, takže predvolebné programy sa môžu do jedného spláchnuť do záchoda, keďže ani len nemali možnosť sa pripraviť na pandémiu. A práve za zdevastované zdravotníctvo môžu vlády pred tou súčasnou. Ťažko upiecť pečenú tortu bez rúry a ťažko ušiť kabát bez ihly.

10. dec 2021

Moje homeoffice tipy:
- stolicka Neseda - je priserne draha, ale super, najviac na nej sedim v tureckom sede a klacim. Chcem vyskusat drep, ale potrebujem k tomu vyssi stol pripadne podlozku pod notebook. Aj to bude.
- kvalitne sluchadla s potlacenim okoliteho sumu - najlepsie hned dvojo, jedny pre mna a jedny pre dieta na distancnom
- donaska jedla - konecne som objavila niekoho, kto aj do tejto zaprdenej dediny vozi menucko a este aj celkom dobre, dokonca aj dieta si vyberie.

10. dec 2021

@sulavikova Aj my máme šiestaka. Ale moc mu to online vyučko neprospieva, zostáva strašne pohodlný a lenivý.

11. dec 2021

@emjee Myslíš túto?:
https://www.modrykonik.sk/recenzie/neseda-standard-kancelarska-stolicka/
Ani som nevedela, že také niečo existuje. Dobrý tip. Môžeš jej dať hodnotenie ak chceš.
Slúchatka tiež super vec, ale máme doma ešte 3ročnú dcéru, a pokaždé sa myknem od strachu keď ma štuchne, že niečo potrebuje😂

11. dec 2021
Autor komentár zmazal

Volebné vyhlásenia nemajú nič spoločné s pandémiou. Sú to len populistické žvásty na získanie volebných hlasov. Vyspelé štáty majú už roky školstvo aj zdravotníctvo na úrovni. Rovnako pandémiu neprijali ako strašiaka, ale ako výzvu. A podarilo sa…bez príspevkov, bez lotérie🤔

12. dec 2021

Začni písať komentár...

Odošli