maggie20
20. okt 2021
1434 

Leporelá pre najmenších: Tieto si vás získajú

Kedy je podľa vášho názoru ideálny vek dieťaťa na prvé knihy?

U nás doma sme začínali s knižkami okolo deviatich mesiacov. V tom veku už moje dieťa samostatne sedelo bez opory a malo obe ruky voľné na manipuláciu s hračkami. Kúpila som teda dcére prvé leporelo. A bola som milo prekvapená, že ju zaujalo.

Čítanie bolo pre ňu zábavnejšie, keď sme si knižku prezerali spolu. Ukazovala som jej zvieratká, napodobňovala ich zvuky a ona ma sledovala a výskala od radosti. Pomaly sme jej tak rozvíjali schopnosť udržať pozornosť na jednu činnosť, ktorá je v neskoršom veku veľmi dôležitá v škôlke a v škole.

Bolo mi jasné, že v jej veku ešte nie celkom chápe o čom obrázky sú, ale sústredene ma počúvala. Neskôr sa snažila napodobňovať ma, prehadzovala strany v leporele a bľabotala si. Dočítala som sa, že aj toto hravé čítanie je dôležitá fáza vo vývoji, pretože dieťa si tým formuje svoje jazykové a vyjadrovacie schopnosti.

Okrem základných vrodených inštinktov sa musí dieťa časom všetko naučiť. A čím skôr začneme mozog dieťaťa trénovať, tým lepšie. Dieťa sa nenarodí automaticky s vedomosťou čo to znamená "čítať si" a že písmenká čítame zľava doprava. Postupne ho musíme naučiť ako v knižke listujeme, čo si v nej pozeráme, atď. A na to je leporelo ideálne. Strany sú tvrdé, takže sa neroztrhajú, textu na čítanie nie je príliš veľa. Obrázky sú farebné a kontrastné, aby zaujali pozornosť dieťata.

Tým, že som si ju posadila na kolená a počúvala môj hlas, sa tiež upokojila, keď bola nervózna. Upevňovalo sa tým teda aj naše puto. Boli to naozaj milé chvíle.🙂

Leporelo pre deti vo veku 6 - 12 mesiacov

Naše čitateľské začiatky sprevádzalo toto leporelko s jednoznačným názvom. Ilustrácie znázorňujú len jednu vec s viditeľnými obrysmi a kontrastnými farbami. Pre dcéru to teda nebolo mätúce a bavilo ju.

Leporelo pre deti vo veku 6 - 12 mesiacov

V knižkách pre deti tohto veku je na strane zobrazený iba jeden predmet. Dospelý prostredníctvom nich pomáha dieťaťu pochopiť význam slov, rozvíja jeho rečové návyky.

Pritúľ si ma!

Interaktívne leporelko Pritúľ si ma! je určené pre detičky od 18 mesiacov. Krátka rozprávka o stratenom tučniačikovi nabáda deti zapájať sa aktívne do deja, aby ho vrátili k jeho rodičom. Prštekom zakryjú jamu, aby do nej nespadol, ochraňujú vajíčko pred zimou a podobne. U nás má doteraz veľký úspech.🙂

Pritúľ si ma!

  1 skúsenosť

Malé vajíčko tučniaka sa odkotúľa preč. Pomôžeš mláďatku von zo škrupinky a nájdeš spolu s ním jeho rodičov?

Môj macík

Podľa môjho názoru je Môj macík klasika, ktorú by malo mať v knižnici každé dieťa. A nielen preto, že o autorke, ktorá ho preložila do slovenčiny, sa deti v škole učia doteraz. Obrázky sú pekne ilustrované, príbeh zábavný a veršíky sú ľahko zapamätateľné.

Môj macík

Rozprávkové leporelo pre najmenšie deti.

Chorý medvedík

A kedže tých roztomilých chlpáčov nie je nikdy dosť, dávam do pozornosti aj leporelo Chorý medvedík. Patrí medzi najznámejšie a najlepšie slovenské knižky pre deti. Toto milé dielko od Ľ. Podjavorinskej má rovnaké kvality ako kniha Môj macík.

Chorý medvedík

Veršovaný príbeh Ľudmily Podjavorinskej o dievčatku, ktorému znenazdajky ochorel medvedík. Ilustrovaný mladým slovenským výtvarníkom Dávidom Dzurňákom.

Kubko vie rozprávať

Séria o chlapcovi Kubkovi a jeho dobrodružstvách je primárne zameraná na cvičenie jazykových znalostí dieťaťa. Piata časť s názvom Kubko vie rozprávať je určená pre deti od 4 rokov a rozvíja vyjadrovacie schopnosti detí. Táto kniha pre deti má naplánovaný dátum vydania 27.10. 2021 a môže byť pekným darčekom pod váš vianočný stromček.

Kubko vie rozprávať

Spoznajte Kubka a jeho rodinu!

Oboznámenie s knihami v rannom veku vytvorí u dieťaťa tiež presvedčenie, že čítanie je dobré a zábavné a nie je to len nudná činnosť, ktorú treba robiť v škole z povinnosti.

Máte aj vy tie svoje obľúbené knižky pre deti? Podeľte sa s nami o vaše tipy!🙂

* Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Super clanok, ale knižka pre deti od 4 rokov je v závere článku potom trochu odveci, keďže ide o leporela pre najmenších, určite radšej v prvom rade odporučte Kubko sa učí rozprávať (so zmienkou, že vyšla aj ďalšia knižka pre väčšie deti). Táto séria už má 3 alebo 4 knižky. Je super, moja 18mesačná dcérka sa vďaka nej rozrozprávala. Akoby pochopila tú logiku

23. nov 2021
23. nov 2021

Nas Kubko ma dve knizky z tejto serie o Kubkovi a velmi rad si ich so mnou cita, dokola ukazuje obrazky, ktore ho zaujali a ja mi rozpravam, co sa deje a on SA z toho tesi. Z uvedenych name vsetky okrem.tucniaka, to si prezriem, ked najblizsie budem objednavat knizky😁

23. nov 2021

@basska_b To je pravda, ďakujem za upozornenie🙂 , vložím do centra recenzií aj tie ostatné knihy o Kubkovi.

23. nov 2021

@zuzuliatko18 @basska_b Ak máte aj vy nejaké knižky pre najmenšie detičky, ktoré odporúčate, kľudne sem napíšte aj pre ostatných🙂

23. nov 2021

Moja malicka miluje knizky o Julke (je to knizna seria), aktualne mame 2 rocky, link: https://www.martinus.sk/?uItem=999233

24. nov 2021

Začni písať komentár...

Odošli