maggie20
29. júl 2021
1848 

Papučky pre zdravé nôžky

Papučky pre prvé krôčiky dieťatka sú veľmi dôležitá vec. Musia byť hlavne pevné, aby fixovali nôžku a s anatomicky tvarovaným klenkom, aby sa predišlo takzvaným plochým nohám. Čím je dieťa staršie a aktívnejšie, tým je správny výber papúč dôležitejší. Pri nástupe do materskej škôlky sú prezuvky dokonca nevyhnutnosť. Preto Vám odporúčam nenechať si ich nákup na posledné dni letných prázdnin, pretože vtedy je najväčší dopyt. Zadovážte si ich týždeň - dva pred nástupom do škôlky, vyhnete sa tak tlačenici v obuvi a budete mať široký výber. Ideálne je kupovať ich v kamennej predajni, kde si dieťa obuv vyskúša. Keď sa však rozhodnete predsa len pre eshop, objednávajte v dostatočnom predstihu, aby ste stihli papuče reklamovať a vymeniť za inú veľkosť.

Papučky sandálkové s uzavretou špicou RAK čierno žlté

Papučky výrobcu RAK sú správne anatomicky tvarované, priedušné a zo savého materiálu, aby absorbovali pot. Na výber je široké spektrum farebných prevedení a motívov pre chlapcov i dievčatá, ale aj pre maličké, či staršie deti. Pri najmenších škôlkaroch nie je vhodné kupovať papučky na zaväzovanie alebo remienky. Deti sú hrdé, keď sú samostatné a nechceme ich predsa stresovať pri prezúvaní sa. Ideálne sú papuče na suchý zips alebo gumu, dieťa si ich rýchlo samostatne obuje. Sandálkové papučky sú dobré najmä v lete aby sa nožička príliš nepotila, ale vhodná je plná špica ktorá bráni nepríjemnému zakopnutiu a boľavým prštekom.

Papučky sandálkové s uzavretou špicou RAK čierno žlté

Detské papuče sandálkového strihu s uzavretou špicou so zapínaním na "suchý zips ". Papučka je ľahká, pružná vyrobená z textilu ( zo 100% bavlny ), ktorý zabezpečuje priedušnosť a dokonalú prispôsobilosť tvaru nohy. Stielka papučky je v časti klenku vyplnená penovým materiálom, čo zabezpečuje dieťaťu pohodlnú chôdzu a podporuje zdravý vývoj nohy. Obuv je určená do interiéru ako prezúvková obuv.

Detské sandále so zdravotnými prvkami T98

Spoločnosť Protetika je celkovo zameraná na zdravotnícke a ortopedické pomôcky, čo znamená, že aj papučky tejto značky nesú prvky, ktoré sú prevenciou pre zdravý vývoj detských nôh. V prípade, že sa u Vášho dieťatka už objavuje plochonohosť, či iná deformácia dolných končatín, Protetika ponúka aj rehabilitačné sandále alebo individuálne ortopedické prezuvky na mieru. Tie sú však cenovo drahšie. Nevýhodou je menšia ponuka na stránke výrobcu https://eshop.protetika.sk/. Spoločnosť má však širokú sieť kamenných predajní po celom Slovensku.

Detské sandále so zdravotnými prvkami T32

Tieto sandále slúžia pri prevencii plochonožia, pretože majú anatomicky tvarovanú stielku, ktorá pôsobí preventívne aj terapeuticky pri podpore klenby chodidla. Vzhľadom na veľmi rozšírené plochonožie u školopoviných detí sú ortopedické sandálky najlepšou voľbou prezuviek do školy a škôlky.

Dámske a pánske sandále so zdravotnými prvkami Protetika T13

Kto má doma staršie dieťa určite vie, aký problém je kúpiť mu oblečenie, prípadne obuv, ktorá sa mu bude páčiť. To isté platí aj pri prezúvkach. Starší školáci často nosia v škole rôzne penové šľapky alebo crocsy. Táto obuv je ale označovaná ako letná plážová obuv a nie je vhodná ako prezúvky. Študenti trávia v škole denne dlhé hodiny a samé vieme, milé mamičky, ako veľmi trpia naše nohy obuté v nepohodlnej obuvi príliš dlhý čas. Ak chcete aby sa Vaše dieťa vyhlo bolestiam nôh, zlému držaniu tela či dokonca návštevám u ortopéda, zvoľte ortopedické šľapky, prípadne aspoň obuv, ktorá je označovaná ako Domáca obuv.

Dámske a pánske sandále Protetika so zdravotnými prvkami T13

Sandále so zdravotnými prvkami. Majú anatomicky tvarovanú stielku, ktorá pôsobí preventívne, ale aj terapeuticky pri podpore klenby chodidla. Pätu v správnom postavení stabilizuje pätové lôžko a tvarovanie pod prstami zabezpečí odľahčenie hlavičiek metatarzov.

Barefoot
V posledom čase sa v súvislosti s detskou obuvou často skloňuje aj pojem Barefoot. Čo to vlastne znamená? Doslovne tu ide o imitáciu chôdze naboso. Barefoot obuv je obuv s tenkou flexibilnou podrážkou a s dostatočnou šírkou na roztiahnutie prstov v prednej časti topánky. Tu sa však názory milovníkov bosej chôdze a odborníkov líšia. Nepochybne je chôdza bez obuvi pre zdravý vývvin nôžky prínosná, ale hlavne v nerovnom teréne v prírode či na pláži. Taktiež sú odborníci skeptickí v tom, či je barefoot obuv vhodná pre prvé krôčky a nemala by byť nožička dieťaťka v tejto fáze vývoja radšej spevnená. Ak by ste sa však rozhodli barefoot papučky vyskúšať, ponúkam Vám niekoľko tipov:

Detské barefoot papuče FARE BARE 5101402

Detské barefoot papuče FARE BARE 5101402

Papučky FARE BARE sú odlišné od klasických papúč predovšetkým výrazne väčším priestorom v prstovej časti. Neobmedzujú vývoj chodidla hlavne v prednej časti, kde poskytujú omnoho väčší priestor pre prsty pri chôdzi. Vynikajú svojou ľahkosťou a vysokou flexibilitou. Obuv je preto veľmi ohybná nielen priečne, ale aj pozdĺžne.
Modely FARE BARE majú dve vkladacie stielky. Vrchná stielka je funkčne aj vzhľadovo obdobou klasického prevedenia. Druhá, spodná stielka má za úlohu umožniť doregulovať potrebný priestor vo vnútri obuvi. Veľmi ľahko sa v prípade potreby odstráni alebo naopak, doplní. Výhodou tohto inovatívneho riešenia je to, že ak dieťaťu noha trochu porastie, tak odstránením jednej vrstvy stielok sa priestor v topánke zväčší a predĺži sa tak doba nosenia.

Barefoot papučky Milash – DETI KVETOV – NÁDEJ

Papučky rodinnej značky Milash sú tým pravým pre skutočné Biomaniačky. Zvršok tvorí priedušná BIObavlna potlačená certifikovanými farbami. Sú vyrobené ako aj zabalené s úplným rešpektom k planéte.

Barefoot papučky Milash – DETI KVETOV – NÁDEJ

  2 skúsenosti

BAREpučky Milash sú barefoot alternatívou vašich obľúbených detských papučiek. Majú anatomickú špičku pre voľnejší pohyb prštekov, sú bez podpory klenby a bez podpätku – ZERO DROP.
Na ich výrobu sú používané prírodné materiály v BIOkvalite a certifikované farby, ktorými sa tlačia unikátne vzory.

Ak máte aj vy, milé mamičky, nejaké tipy na prezuvky ktoré sa vám osvedčili, sem s nimi! Veď letné prázdniny letia ako voda a čoskoro budeme zasa chystať výbavu do školy.

Moje deti do škôlky nudili vždy len rak papučky

12. aug 2021

Nehnevajte sa, ale absolutne nesuhlasim s vasim “ Musia byť hlavne pevné, aby fixovali nôžku a s anatomicky tvarovaným klenkom, aby sa predišlo takzvaným plochým nohám. “
Ak nemate nacitane veci o BF obuvi( alebo mate voci tomuto typu obuvi vyhrady, predsudky…..), nesirte prosim taketo informacie, co musi byt, lebo to vobec nie je pravda.

12. aug 2021

Suhlasim s @daisydee . Napriek spomenutiu bf je to velmi jednostranny clanok. Moje deti sice nosia klasicke raky, ale treba si uvedomit ze dieta prve kroky isto neurobi v topankach, ktore mu budu fixovat nohu ale na boso, je mu to prirodzenejsie. A v skolkach deti vacsinu casu stravia na zemi, nie chodzou. A ku vete aby netrpeli deti bolestami, nemali zle drzanie tela a nemuseli navstevovat ortopeda, je tiez otazne ci prave ortopedicka obuv je vhodna. Prave ta brani spravnemu pracovaniu klenby a od mnohych dospelych viem ze pouzivanim bf obuvi sa konecne zbavili bolesti chrbtice. Ortopedicka obuv sa ma hlavne pouzivat na zaklade odporucania ortopeda. A to teda nie som odbornik, nemam to vsetko ani nastudovane, idem zlatou strednou cestou, ale tento clanok sa teda nevydaril vobec.

12. aug 2021

Ešte že davame pevné anatomicky tvarované bandáže aj na chrbticu, inak by sme z písmena C nikdy nemali chrbticu v S tvare.
Ešte že naši predkovia mali pevne anatomicky tvarované papuče aby nemali ploche nohy a bolesti chrbtice.

Prečo si ľudia stále myslia že sú múdrejší než príroda?
Ortopedické papuče sú terapia pri problémoch s nohami, dieťatku ktoré sa vyvíja správne nie je dôvod obuvat ich a fixovať nohu.

12. aug 2021

Bože ako som nenávidela tie papuče, človek sa hral na zemi a vzadu v clenku vrezane papuče 🤦🏻🤦🏻

12. aug 2021

@gleep1 ktorych predkov mas na mysli? Lebo mne sa vo vrecku noz otvara ked pocujem u mna na predajni tuto vetu. Lebo nasi predkovia tak cca 100-200 rokov dozadu? Ked sa deti rodili a zomierali z vetou panboh dal a panboh vzal a zeny v 40tke boli zhrbene stareny odvapnene po mnozstve porodov a kojeni? Tak v tom obdobi zuril hlad, velmi slaba a nevyvazena strava, kopu chorob a ploche ci inak deformovane nohy bol fakt ten najmensi problem. Za tie roky co pracujem s zopankami som videla kopu deti co sa ucili chodit na boso v ponozkach na plavajucej podlahe a v 1,5 mali teda paradne problemy z nozkami. Vzdy vravim na predajni maminam obujte dieta jednu nohu do bf a druhu nohu do pevnej topanky a nechajte ho prejst same dieta spisob kroku povie ktorym smerom ist. Kazde dieta je ine vy si mozete povedat ako to bude ako je to a co chcete ale to neznamena ze dieta sa podla toho bude vyvijat.

12. aug 2021

@obuveli moja dcera obute Rak papuce od roka a ploche nohy a zle drzanie tela. Syn naboso, ziadne papuce klasicke, jedine kozene capacky a nozky ako lusk. Moj otec a mama v detstve cele leto bosi 😁 za tie roky, co sledujem deti s malymi a nevhodnymi orto topankami, som videla kadeco hrozne. Kazde zdrave dieta si zasluzi topanku so sirokou spicou a nadmerkom. Noz vo vrecku sa mi otvara, ked niekto dava rozumy o barefoot a nemal to na nohe aspon pol roka. Zdrave dieta nepotrebuje topanku, aby sa naucilo chodit. a ten test s bf papucou a orto papucou…. 😆 amen tma. Cvicit treba, nie orto papuce…

12. aug 2021

@obuveli prosim ta upokoj sa a nôž zatvor, nikto ta neohrozuje tak ho môžeš pokojne aj vyhodiť 😉👍🏼
Ktorý naši predkovia? Ti 100-200 rokov dozadu? To si zo mna robíš srandu? Nie, narážam na všetkých našich predkov- na opice ktoré sa začali vystierat- australopitekov, na holo erectus na homo habilis, na homo denisoviensis až po homo sapiens sapiens spred desiatok tisícov rokov- na všetkých tých ktorí chodili naboso, maximálne tak s kozenou alebo inou ochranou nohy ktorá určite nebola pevná a počas tisícov rokov určovali ako- akym spôsobom sa bude vyvíjať naša klenba.
Že 200 rokov 😂😂 no na tých predkov určite nenarazam ti s tým prakticky nič nemaju
čo ma prosím objav antibiotík a iný medicinsky pokrok s vývinom tela? Čo ma nutričná deficiencia a nejaka rachitida s prirodzenými procesmi ktoré formujú našu klenbu?
Áno aj korzety na krivú chrbticu existuju a vedia pomôcť počas noci alebo aj dňa rastúcemu dieťaťu so skoliozou daný problém napraviť. A to iste sú ortopedické topánky. Netreba ich ale ordinovať kazdemu.
Klenbu nohy nemá tvarovať topánka, majú ju tvarovať svaly tým ako sa posilňujú, naťahujú a skracujú.
Ponozky a plávajúca podlaha je smrť aj pre dospeleho človeka, nie? Celkom nechápem prečo dajú rodicia tie ponozky, ani v ponozke na šmykľavej podlahe sa noha nespráva tak ako by sa správala bez ponozky. A samozrejme na rovnej podlahe nemajú svaly na nohách adekvátne podnety a neposilňujú sa dostatočne.

Ja nevravím že som proti pevným topánkam- tie sú opodstatnené vo veľa prípadoch. Ale začať článok s tým že majú byt papuce s tenkou podrážkou a spevnenou pätou a myslieť to ako radu pre každého bez rozdielu, tak to je rada ktorá je pozadu asi 20 rokov.
Keď ide dieťa do mesta kde hodinu šľape po rovnom chodníku tak barefoot nie je najšťastnejšia voľba. Ale v skolke deti nepochoduju dlhé trasy- behajú po miestnosti, hrajú sa, skáču z miesta na miesto, stúpajú na hračky, stavaju sa na špičky- toto všetko sú podnety ktoré pomáhajú vývinu nohy a pevne topánky ich eliminujú.

Ja som nosila len pevne ortopedické topánky (aj moja sestra) a obe mame ploske caprave nohy, moja sestra viac, ja som ešte behavala po dvore bosá, takze som na tom trochu lepšie.Takze naozaj nechápem čo ma tvoja skúsenosť dokazovať. Poznáš vedu? Nech sa paci, toto je veda:

https://www.researchgate.net/publication/645422...

https://www.google.com/amp/s/www.timeslive.co.z...

https://pediatrics.aappublications.org/content/...

Dokonca aj takýto efekt to ma:
https://fitclinic.com.au/2016/06/barefoot-child...

Dúfam že vieš po anglicky a ak nie tak ti to zhrniem:
Pre zdravé deti je barefoot najlepšia voľba!!!

12. aug 2021

@gleep1 to ukaze az cas mozes vraviet co chces noha dietata sa bude vyvijat ako ona chce. Pokial mate obe zo sestrou captave nohy je mozne ze je to dedicna predispozicia a budu ich mat aj tvoje deti ci budes davat bf alebo nie. Ja sa denne pozeram v obchode detom aj dospelym na nohy v roznom veku a viem to porovnat na podstatne vacsej vzorke ako je moje deti a moja rodina.

12. aug 2021

hluposti, nech si rodic vyberie, ale ja som synov nabeh na vpadnute clenky konzultovala s dvomi fyzioterapeutmi a aj nasou pediatričkou a vsetci sa zhodli, ze najhorsie su topanky, ktore umelo podporuju clenok a klenbu, lebo vtedy sa im vobec svaly neposilnuju. nam odporucili barefoot, cviky a masazne koberceky a veela naboso a krasne sa mu to napravilo .kamoska, co ma o rok starsieho syna mu obuvala od prvych krokov Rak a podobne klasicke topanocky a s placom sa mi stazovala, ze im hrozi operacia, lebo maly ma hrozne vpadnute clenky. takze asi tak. ved to nema ani hlavu ani pätu, aby bola mala nožička od prvych krockov hnusne deformovana v tvrdych uzkych topankach, kde nema absolutny kontakt s povrchom.

13. aug 2021

@obuveli áno skúsila som na malej.. behávala iba v capackach liliputi.. a skúsila som jej obuť klasické sandalky protetika.. to ste mali vidieť 😂 prešla tak 2-3 robotické kroky a hneď rev že dole
Ostávame verní smeru Barefoot

13. aug 2021

Toto je velmi rozporuplna tema a sama na nu nemam nazor. Fyziolekari sa zvacsa zhodnu v tom, ze pata by mala byt pevna. A to striedat s ozajstnou chodzou naboso. Dcere somdavala prevazne barefoot a nevyvinula sa jej klenba dostatocne, ma iba naznak. Teraz ma aj ortopedicke sandale vyrobene na mieru. Mozno by sa tak stalo, aj keby barefoot nenosila, to je otazne. Ale aktualne volim radsej klasicku protetiku na bezne nosenie pre zmenu.

13. aug 2021

A este dodam, ze aj sandale protetika sa lisia. Niektore maju velmi tvrdu podrazku a niektore ju maju pekne ohybnu. A nemyslim tym tu ich barefoot radu topanok. Cize ideal ist vyskusat na predajnu, z fotky na nete to clovek nezisti.

13. aug 2021

No dovolim si tvrdit ze tento clanok stoji za 💩. Stacilo mi precitat vetu s hrubym pismom a dalej mi ani netrebalo 😵🤮

13. aug 2021

@obuveli poraďte prosím papučky na prvé chodenie, ale na ozaj širokú nozku.. Dĺžka cca 13cm, šírka 6,5cm.. Malý nám už chodí pár mesiacov popri nábytku no teraz už začína chodiť viac s ja som mierne zúfalá kde mu zohnať papučky.. Strednemu synovi sa nám zohnať nepodarilo nic až do 2,5 roka a to sme obehali celú BA.. No on mal aj veľmi tučnu nozku a vysoký nart. Drobec má našťastie len širokú nozku. Ďakujem za radu.

13. aug 2021

@tianna poradte sa bud na FB alebo IG , skupina Stastne nozky.
Ta pani sa tomu naozaj rozumie, na rozdiel od autorky clanku.

13. aug 2021
Autor komentár zmazal

Začni písať komentár...

Odošli