nesvadbovo
20. dec 2017
425 

O láskavých rukách a geniálnych guľôčkach

Moja starenka je skutočným zosobnením pomenovania „gazdinka“. Takmer všetko, čo jej príde pod ruku, chutí absolútne famózne. Asi to bude tým, že sú to chute môjho detstva, ale nad jej kuchyňu skrátka niet. Máte to tak aj vy?

Pečie úžasné linecké koláčiky, vanilkové rožky sú rovnaké ako vojaci v rade a o „kremrole“ je bitka už vo dverách, keď sa vítame. Ale je jedna výnimka - medovníčky.

Tie jej nikdy nie sú mäkké, nech s nimi robíme čokoľvek. Takže zväčša zostanú na tanieri samé a smutné a priznávam, zväčša ich dáme susedovým sliepkam.

Bolo mi to ľúto, lebo starenka už nie je najmladšia a každá chvíľa v kuchyni ju stojí veľa úsilia. A keďže si nedá povedať a pečie každý rok, hoci by traktory padali, rozhodla som sa, že ich nejako zužitkujem.

A poviem vám, tieto guľôčky sú eňo ňuňo, nekecám!!! Takže ak sa aj vám podaria chrumkavé medovníčky, aspoň si nemusíte zúfať a premeníte ich na takúto chutnú dobrotu. Alebo ich normálne urobte z tých mäkkých, ktoré nestihnete zjesť, fakt sa to oplatí 🙂

Na pracovnú dosku si vytiahnite:

  • 200g medovníkov
  • 100g cream cheese 
  • 50g Korunný cukor pudrový (ak robíte veľmi sladké medovníčky, trošku uberte)
  • Mandle alebo lieskové oriešky
  • Bielu čokoládu

Ako vždy, aj tento recept bude rýchlovka. Ak máte mixér s nožmi, tzv. food procesor, rovno šupnite creamcheese, medovníčky a cukor doňho a nechajte ho, nech si robí svoju robotu. Ak ho nemáte, nastrúhajte medovníčky na strúhadle a s ostatnými surovinami ich zmiešajte v miske.

Zo zmesi tvarujeme malé placky, do stredu vtlačíme oriešok a vytvarujeme guľôčku.

Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a guľôčky v nej obalíme. Navrch zvyknem ešte poprášiť škoricu, veď sú Vianoce, no nie?

A aké rodinné poklady nesmú chýbať na vašom stole?

#korunny

Vyskúšala som, lebo tento rok sa mi nepodarili mäkké medovníčky. Ja som robila bez cukru, lebo na medovníčkach bola cukrová poleva. Robila som dvojitú dávku a mám 40 gulôčoch....sú výborné. 👍 Ďakujem za inšpiráciu.😘

21. dec 2017
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@monalisa23 dakujem, velmi sa tesim, ze chutia. A ak nam nejake po vianociach zostanu, rovim dalsiu varku 😉

21. dec 2017

prosím ťa, čo pod tým cream cheese presne myslíš? Nejaký neochutený tvaroh, či syr? Ďakujem. 🙂

26. dec 2017
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@jajamalka ahoj, creamcheese je v podstate smotanova natierka, ja pouzivam tento z Lidl, ale da sa nahradit napriklad banoveckou neochutenou pomazankou 🙂

27. dec 2017

@nesvadbovo a mascarpone?

27. dec 2017
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@mucilienka myslim, ze v pohode 😉 Mozno ho budes akurat trosku menej potrebovat..

27. dec 2017

Začni písať komentár...

Odošli