4 / 258
    mini veterníky
    tinkaga
    autor

    150ml voda + 125g tuk (olej), 125g CAKE MIX LIANA, 4vajcia, štipka soli –odpaľované cesto
    Plnka: 4PL kr.cukor, 0,6ml mlieko, 2ks zlatý klas, 125g tuk
    Karamelová šľahačka: 6PL kr. cukor, 300ml šľahačka
    Poleva: 25g kr. cukor, 4PL mlieko, 80g práš.cukor
    POSTUP:
    vodu zohrejeme, rozpustíme v nej tuk. Vsypeme múku a miešame, neskor odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Postupne primiešame vajíčka a vymiešame hmotu ktorou plníme vrecko.

    Pečenie: predhriať na 200°C, a potom piecť cca 20min pri teplote 180°C

    prípadne iný recept
    VETERNÍKY
    Odpaľované cesto: 120 g Cake mix Liana, 100 g rastlinný tuk na cesto, 100 ml voda
    štipka soli, 4 ks vajcia
    Žĺtková plnka: 2 ks žĺtok, 500 ml mlieko, 6 PL kryštálový cukor, 1 ks Zlatý krém Liana,
    250 g maslo
    Karamelová šľahačka: 50 g kryštálový cukor, 50 ml voda, 300 ml šľahačka
    Karamelová poleva: 50 g kryštálový cukor, 50 ml voda, podľa potreby práškový cukor
    Čokoládová poleva: 100 g čokoláda, 50 g maslo, 50 g rastlinný tuk na polevy
    POSTUP:
    V hrnci uvaríme vodu. Stíšime sporák a pridáme rozpustiť rastlinný tuk na cesto. Do rozpusteného tuku vsypeme Cake mix a miešame na miernom ohni cca 5 minút až sa cesto dobre odpáli. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Po jednom prišľaháme vajíčka až je cesto jemné, ale husté. Naberieme do vrecka s ozdobnou špicou a na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kruhy aké chceme veľké veterníky. Začíname vždy od stredu, točíme dookola a ešte 1x na ten istý kruh. Pokropíme 2 PL vody. Dáme piecť. Upečené necháme mierne vychladnúť a rozrežeme zúbkovaným nožom. Na spodnú časť nastriekame ozdobnou špičkou žĺtkovú plnku a na to karamelovú šľahačku a zakryjeme vrchnou časťou poliatou karamelovou alebo čokoládovou polevou, príp. kto chce môže veterníky posypať iba práškovým cukrom.
    POSTUP žĺtková plnka: Dáme variť 400 ml mlieka, cukor a vo zvyšných 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý krém a žĺtky. Do zovretého mlieka vylejeme zmes Zlatého krému a uvaríme na kašu. Necháme vychladnúť a vmixujeme maslo.
    POSTUP karamelová šľahačka: Urobíme karamel z cukru, zalejeme vodou a necháme celkom rozpustiť. Prilejeme polovicu šľahačky a odstavíme z ohňa. Necháme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa). Prilejeme ostatnú šľahačku a vymixujeme.
    POSTUP karamelová poleva: Kryštálový cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a necháme rozpustiť. Postupne pridáme práškový cukor a vymiešame.
    Pečenie: cca 10 minút na 200°C. Stíšime na 175°C a pečieme ešte 15 minúT

    https://www.lianasro.sk/nase-recepty/bezlepkove...

    27. nov 2019