197 / 258
    Žemlovka
    tinkaga
    autor

    starsie pečivo, buď doma upečené (vianočka, rožky, toustový chlebík, na fotke su skoricove hniezda) alebo Bon Matin žemle, prípadne Novalim chlieb svetlý...., 2 väčšie jablká, 1 balíček vanilínového cukru, 1 balíček škoricového cukru, 3 vajcia, 250 g tvaroh, 1 PL medu, 1 PL citrónovej šťavy, 2 dcl mlieka, 2 PL práškového cukru, Maslo na vymastenie plechu
    POSTUP: V miske si vidličkou rozmiešame mlieko s dvomi žĺtkami a vanilínovým cukrom. Na maslom vymastený plech s rozmerom ukladáme spodnú vrstvu peciva, ktorý sme z oboch strán krátko namočili v rozmiešanej zmesi. V inej miske si zmiešame tvaroh s jedným žĺtkom, medom a citrónovou šťavou a nanesieme rovnomerne na chlieb. Ošúpané a nastrúhané jablká zmiešame so škoricovým cukrom a nanesieme na tvaroh. Nakoniec na vrch poukladáme ďalšiu vrstvu namočeného peciva, na ktorý nanesieme trochu masla. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C cca 25 minút. Medzitým si z troch bielkov a práškového cukru ušľaháme sneh. Po 25 minútach pečenia sneh natrieme na žemľovku a ešte 5 minút dopečieme do zlatista. Hotovú žemľovku necháme mierne vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    26. mar 2022