zoizoi
21. jan 2018
1415 

Ako správne kojiť

Tá najcennejšia chvíľa v živote každej ženy sa pomaličky blíži a v rodine pribudne deväť mesiacov očakávaný drobunký prírastok. Do teraz ste boli nerozlučiteľnou dvojkou, najtesnejšie prepojení nie len pupočnou šnúrou. Po pôrode vás budú čakať už iné spoločné chvíľky. Jednou z prvých aktivít po pôrode bude pravdepodobne kojenie. 

Materské mlieko je vlastne malý zázrak. Nie je to iba najlepšia a najlacnejšia forma výživy, ale aj prostriedok pre lepšiu imunitu a vývoj bábätka. Kojenie je jedna z najprirodzenejších činností, avšak ak ste prvorodička, tieto základné pravidlá vám určite padnú vhod.

  1. Začnite kojiť čo najskôr

Nie je asi potrebné zdôrazňovať význam prvého fyzického kontaktu mamičky a novorodenca. Tesne po pôrode navyše bábätko netúži po ničom inom, ako sa čo najskôr prisať. Priložte si ho preto k prsníku do 30 minút – maximálne 2 hodín od pôrodu, ak je to teda možné.

  1. Kŕmte podľa potreby

Ako často kojiť je veľmi individuálne. Spočiatku bábätku prsníky ponúkajte častejšie, neskôr asi 7x denne. Ak by náhodou odmietalo piť, chvíľku počkajte a skúste znova.

  1. Pravidelné kojenie je dôležité

Aby sa vám tvorilo dostatok mlieka, prikladajte si dieťatko k prsníku čo najčastejšie. Aj keď sa budú intervaly medzi kojením predlžovať, odporúča sa dodržiavať pravidelnosť.

  1. Starajte sa o prsníky

Nie je vôbec nutná nadmerná hygiena, príliš častým umývaním sa bradavky iba vysušujú a bežné prípravky bábätku nemusia voňať. Vhodnejšie je naopak používať vložky do podprsenky na zakrytie bradaviek. Ak nechcete mať bradavky veľmi skoro boľavé, nenechávajte bábätko zbytočne ich cumľať a pri odoberaní prsníka mu vsuňte malíček do kútika úst.

  1. Zbytočne nepoužívajte náhrady

Toto pravidlo sa týka cumlíka, klobúčika na dojčenie a umelej detskej výživy. Ak môžete, najlepšie pre vaše dieťatko je kojiť ho minimálne do 6 mesiacov.

  1. Pozorujte, dôverujte, konzultujte

Starostlivým pozorovaním čoskoro sama vycítite, čo vaše dieťatko potrebuje. Ak máte napríklad pocit, že sa vám netvorí dostatok mliečka, radšej sa obráťte na odborníka. Tvorbu mlieka môžete tiež podporiť čajom pre dojčiace matky.

  1. Mliečnu výživu pri prikrmovaní vyberajte starostlivo

Materské mlieko je hlavne v prvých mesiacoch života tá najvhodnejšia výživa pre vaše dieťa. Obsahuje všetky dôležité živiny a minerály alebo esenciálne mastné kyseliny, čo dieťa potrebuje k zdravému vývoju. Zároveň je akýmsi ochranným štítom pred rôznymi chorobami. Ak máte v úmysle dobrovoľne či nedobrovoľne zanechať kojenie, určite sa poraďte so svojim lekárom, či poradcom v oblasti kojenia. Príkrmy, ktoré nahrádzajú či dopĺňajú mliečnu stravu, musia byť prispôsobené individuálnym potrebám dieťaťa, musia byť bezpečné a podávané podľa odporúčania. Svojim zložením by sa tiež malo čo najviac podobať materskému mlieku, preto je dôležité čítať etikety a poradiť sa s pediatrom.

  1. Správna technika kojenia

Pri kojení je dôležité zvoliť si tú správnu polohu, ktorá bude pohodlná pre vás aj bábätko. Pery drobca by mali obopnúť bradavku a časť dvorca, noštek, ústa a brada dieťatka sa dotýkajú prsníka. Na začiatku ho prikladajte vždy k obom prsníkom, neskôr ich pri kojení striedajte. Polôh pre kojenie je viacero, ich využitie závisí od viacerých faktorov. Názorne si ich ukážeme nižšie:

  1. Správne stravovacie návyky

To čo konzumujete prijíma aj vaše dieťatko. Jedzte preto pestrú a vyváženú stravu, sladkosti nahraďte ovocím. Soľ je síce nad zlato, ale tentokrát s mierou. Jedlá si dochucujte radšej bylinkami ako výrazným korením. Dodržujte pravidelný pitný režim, vhodné sú čaje pre dojčiace matky s anízom, fenyklom a kmínom.

Na konci každého kojenia nechajte drobca samozrejme dobre si odgrgnúť. V tomto prípade musí ísť etiketa bokom. 

Zdroj: http://www.rodicom.sk/vychovavame/rastieme-s-hippom/2344-ako-spravne-kojit

 #hipp

Začni písať komentár...

Odošli