Pozitívny tripple test

indzaa
20. sep 2018

Ahojte.Predvcerom som si bola pre vysledky z tripple testu a mam pozitivny na DS 1:30 ale ked mi brali krv v 11-12tt tak som tam mala 1:4800,mam z toho dost nervy,citala som kopu clankov ze tie testy nie su spolahlive leno je to vlastne matematicky vypocet,a na morfo idem az 16.10.ma s tym niekto skusenosti?

ganymedea
20. sep 2018

@indzaa ahoj, skusenosti s tym nemam, ale pocula som, ze prve vysledky mozu byt falosny pozitiv. Rozmyslala si nad Trisomy testom? Stoji to sice pekne peniaze, ale vraj to je spolahlive a vyhnes sa amniocenteze. Alebo Nifty test.

ivkazba
20. sep 2018

Ja mam kamarátku ktorá mala tripple testy na downa 1:8, amnio jej potvrdila downa. Dieťa je zdravé. Tripple testy sa v mnohých krajinách Európy už nerobia kvôli vysokej falošnosti. Vôbec by som sa nestresovala a išla k dobrému odborníkovi na morfologický ultrazvuk.

indzaa
autor
20. sep 2018

@ganymedea hej rozmyslala som na trisomytestom ale je to fakt vela penazi,a tak pockam na to morfo asi 16.10.

indzaa
autor
20. sep 2018

@indzaa ten nifty test je co zac?

indzaa
autor
20. sep 2018

@ivkazba aj amnio jej potvrdilo downa?😳😳😳ze vraj to je na 99%presne.ale nebezpecne ze vraj...

ganymedea
20. sep 2018

@indzaa je to gen. test, len od inej firmy. Neviem, ci aj testuju na rozlicne choroby, maju asi tiez baliky ako Trisomy test

ajka0207
20. sep 2018

@ivkazba ja nechcem utocit, ale ako moze na amnio vyjsť falošný vysledok? Ved tam sa testuju priamo chromozomy a bud ich to babo ma ako ma byt alebo nie

dominicka1986
20. sep 2018

Napr. V Cechach tiez nerobia tripple testy prave kvoli spornej spolahlivosti.vela zien zbytocne vystrasia.

tatianamaria
20. sep 2018

Mne pri prvej dcérke vyšli zlé testy. Riziko na downa 1:40. Narodila sa zdravá. Pri ďalších 3 deťoch už som si žiadne takéto testy nerobila.Veľakrát vyjdú falošné pozitívne. Vystresovana som bola celé tehotenstvo. Na amnio by som nešla. Poznam veľa žien čo im to zle povychadzalo ani u jednej sa downou syndróm nepotvrdil. Poznám 2 také čo mali dobré výsledky a dieťa sa narodilo s downovým syndrómom.

ivkazba
20. sep 2018

@ajka0207 netreba útočiť 😉 stačí mať medicínske vzdelanie a skúsenosti z gynekológie a pôrodníctva. Výsledok amniocentézy nie je 100%-ný a nikde sa ani ako 100%-ný neuvádza. A preto aj pri výsledkoch z amnio môže prísť k nesprávnemu výsledku. Aj tu na koníku som registrovala 2 mamičky ktoré mali veľmi zlé výsledky z amnio (down, rázštep chrbtice) a majú zdravé detičky.

@indzaa áno, riziká pri amnio sú, ale sú pomerne nízke (napr spontánny potrat nastáva cca u 1% žien). Ja osobne by som volila morfologické sono u gynekológa kvalitného v tomto.

soldi
20. sep 2018

@indzaa ak Ti robili kompletny NT screening - 2x odber krvi plus morfo sono a tam Ti vyslo 1: 4800, tak je tento vysledok urcite spolahlivejsi a objektivnejsi nez samotne tripple testy, ktore maju spolahlivost len 60%

mne brali krv na DS 3 krat - 1.vysledok 1: 21 000, 2.vysledok 1: 170. tak dr zobral este raz, lebo sa mu to nezdalo a vyslo 1: 34 000.

urcite by som na amnio nesla kvoli jednemu zlemu vysledku.

indzaa
autor
20. sep 2018

@soldi hej hej,ako samotna dr mi povedala ze ona zatial nemala taku pacientku ktorej vysiel pozitivny tripple test a deti by boli choreze vsetky su zdrave..hej ono to zkresluje,lebo som citala taku statistiku ze mali negativne testy a predsa bol down.pockam na ten morfo len 16.10.potom vam dam vediet,a kocky dakujem 🤗

biba12
20. sep 2018

@ivkazba
@indzaa ja som na amnio bola dvakrát. Triple testy vyšli pozitívne na DS. A nebezpečnejšie sa mi zdá,nevedieť do konca tehu, či je dieťa zdravé. Niekomu nevadí, mne áno. A nehnevaj sa, ale neverím, že amnio potvrdilo DS a nemá ho. To by bola veľká rarita.

indzaa
autor
20. sep 2018

@biba12 tak ako do konca cakat zase nebudem,idem na poradnu 4.10. A potom na morfo 16.10. Ako vysledok teraz ci potom uz aj tak neovplyvnim😒

liz_lemon
20. sep 2018

ja som mala 1:55, potom 1:25, dieta je zdrave

ivkazba
20. sep 2018

@biba12 pochopiteľne veriť nemusíš. Mám za sebou množstvo pôrodov a ver že je na svete veľa žien ktorým amnio potvrdila postihnutie a nebolo. Ako píšem aj vyššie a ako ti potvrdí aj každý iný lekár ktorý sa vyzná v tejto problematike, amniocenteza nedáva 100%-ný výsledok. Ale som zvyknutá že mamičky - laičky tu na koníku majú často pocit že vedia niektoré veci lepšie ako odborníci. Navyše ja som nikde nenapísala že je OK nevidieť či dieťa bude alebo nebude postihnuté. Určite je vhodné to vedieť, aby sa rodina na to mohla pripraviť.

terez01
20. sep 2018

@dominicka1986 v ČR sa robí aj Triple test,je povinný, viem to,keďže žijem v ČR,no výsledky sa interpretujú iba spolu s morfologickym testom. Skôr ako na utz som krvné výsledky nevidela.

ajka0207
20. sep 2018

@ivkazba praveze ja vsade co čítam, tak spoľahlivosť je 99% a to 1% su zle odobrane vzorky ktore sa nedali otestovat. Nie je mi jasne ako sa vo vzorke moze vyskytnut bunka s nespravnym poctom chronozomov (test ukazuje na downa), ak je babatko zdrave?

katka2602
20. sep 2018

Ja som mala tripple testy ok, ale na morfologickom usg sa doktorovi nepáčila kostička a srdiečko. Odporúčal amnio alebo Nifty testy, amnio som odmietla dala som Nifty testy. Našťastie všetko bolo ok a drobec je úplne zdravý už ma 4 mesiace. V tomto pripade by som sla k mudr. Grochalovi na morfologicky usg.

katrin21
20. sep 2018

@indzaa ukludni sa, testy o nicom nehovoria, je to len statistika.. hovori, ze 1 zena z 30 s tymito vysledkami ma chore dieta..nie ze ty mas chore dieta alebo ze si ta jedna z 30.. nic take...
Ja som mala 1:45, staci odchylka v tt , alebo vacsie babo podla sona a uz im nesedis do tabuliek...
Ja som amnio odmietla, sla som na trisomy a ukazali zdrave dievcatko, ktore uz ma 2.5roka..
Inak tu mas o tom kopu tem, nemusela si zakladat dalsiu, ale spytat sa v nich. Bude dobre, ak mas sono morfologicke Ok, nebala by som sa.

taily30
20. sep 2018

@ivkazba mozem sa opytat, si gynekologicka? ci v akej oblasti?

biba12
21. sep 2018

@ivkazba a Ty si odborník? Si lekár? Ja som sa za odborníka nepasovala. Len vravím, že by to bola veľká rarita. Niektoré mamičky totiž prezentujú výsledky od lekárov úplne inak, pomýlia si veci a reprodukujú to ďalej inak ako to je. Nevravím, že sa to nemohlo stať,ale ak áno, je to ozaj malá šanca.

biba12
21. sep 2018

@indzaa neboj sa, bude to OK. Aj moji sú obaja zdraví. A pozitívne testy boli u oboch. Držím Ti palce, nech to dobre dopadne. Hlavne sa dopredu nestresuj, aj keď viem, že je to ťažké.

dada7701
21. sep 2018

...aj ja som mala 1:30 a mám zdravú dcérku...držím palce,aby to dopadlo dobre

danicabbb
21. sep 2018

@indzaa kľud v vôbec to nič nemusí znamenať my sme dali robiť tridomy pre istotu ale ja mám vek už som sa bála takže ak máš obavu tak si daj spraviť no myslím sivosobne, že bude zdravé uvidíš. Nás tiež čaká morfo v októbri tak dúfam nám bude všetko oki

indzaa
autor
21. sep 2018

@biba12 dakujem☺️

ivkazba
21. sep 2018

@taily30 @biba12 Áno baby, nepasujem sa za odborníka, ale mám vyštudovanú medicínu a pôsobila som na gynekológii a pôrodnici. A hoci dnes sa venujem niečomu úplne inemu, som v kontakte s lekármi a sledujem novinky a odbornú literatúru. A áno, súhlasím čo píšeš biba že mamičky si tu často zle interpretujú veci. Prípadne radia na základe svojej jednej skúsenosti. Ale málokedy sa zapájam, lebo ak už sa mamička pýta laikov a nie lekára, tak čo už. Keď budem mať čas, dám si tu námahu nájsť príspevok na podobnú tému ako tento, kde reagovala iná mamička ktorej amnio potvrdila poškodenie a dieťatko sa narodili zdravé. Nebolo to dávno tak by som to mohla nájsť.

danicabbb
21. sep 2018

@ivkazba tak čomu už veriť človek sa spolieha na testy a naloniec ani amnio nemôže potvrdiť ustitu či je babetko zdravé alebo choré a áno máš pravdu pisala tu jedna nie tak dávno, že mala po amnio nakonuec zdravé dieťa. No myslím si že tu sa možno napíše bárs čo hmm? Mne dr povedal že všetky testy môžu byť oki no nedá mi 100%istotu či bude, alebo nebude zdravé je bohužiaľ mnoho faktirov v tehu o ktorých netušíme a bohužiaľ aj dr sú bezmocný no nie? Ale taký DS ti už sa dnes dá či?

ivkazba
21. sep 2018

@danicabbb tak lekár by mal mať pozitívny výsledok na poškodenie plodu vtedy, keď to potvrdí viac strán... NT screening v 12tt, tripple testy, amnio, morfologické sono. Čiže sumár viacerých meraní a testovaní. Iba na základe jedného výsledku by lekár nemal mamičke povedať že dieťa bude postihnuté. A áno, súhlasím, na koníku sa popíše všeličo. Preto ma neprestane udivovať že mnohé mamy namiesto utekania k lekárovi sa pýtajú tu. Hlavne ma fascinujú otázky ktoré začínajú "vy tu všetko viete". Mein Gott!!!

danicabbb
21. sep 2018

@ivkazba tak s tým súhlasím no niejedy skúsenosti praktické pomôžu trošku no nie?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre