Prišli ste o bábätko kvôli antidepresívam?

myska1102
1. mar 2019

Ahojte, chcem sa spýtať ci je tu niektorá z vás, ktorá prišla o bábätko a užívala antidepresiva? Ja som prekonala zamlcany potrat v 8 týždni mi bábätko zomrelo, prestalo mu bit 💓. Užívala som alventu a keď som sa dozvedela v 4.tyzdni,ze som tehu, tak mi doktorka zmenila alventu za sertralin. Je tu niekto, kto užíval antidepresiva a potratil? Ako vám to odôvodnil lekár? Mne moja gynekologicka povedala, že mohla to byť príčina. Neviem, či dokážem fungovať bez liekov. No zároveň sa bojím, že sa to znovu zopakuje.

deti95060810
2. mar 2019

veľa žien je tehotných a užíva antidepresíva...... AD nemuseli byť príčina, ale aj mohli....skôr si sa mala opýtať psychiatra.

janynyna
2. mar 2019

@myska1102 ahoj. V prvom rade je mi ľúto co sa ti stalo. Osobne s atidepresivami skúsenosť nemám. Ale mam kamarátku ktoré ich užíva. Snaží sa otehotnieť a neradi sa jej. Radila sa s gynekológom a ten je povedal, že to môže byť príčina, že sa jej nedarí. Ma si zájsť za psychiatrom aby jej zmenil atidepresiva. Skus sa poradiť s psychiatrom. Držím palce.

jedlicka222
2. mar 2019

@myska1102 Ahoj. Mrzi ma, ze sa ti toto stalo. Prajem vela sil. Nemyslim si, ze AD boli dovodom potratu. Navyse Sertralin sa v tehotenstve a dojceni povazuje za najbezpecnejsiu alternativu, takze je dobre, ze ti Alventu zmenili a nasadili toto. Aku vysoku davku si brala?

myska1102
autor
2. mar 2019

@deti95060810 tento týždeň idem na kontrolu, tak sa spýtam

myska1102
autor
2. mar 2019

@jedlicka222 brala som polovičku tabletky čiže 25mg. A ďakujem za podporu. Je to ťažké sa s tým vyrovnať. Stále hľadám príčinu, no neviem ci ju nájdem.

jedlicka222
2. mar 2019

@myska1102 25mg je menej nez bezna minimalna davka. Bud v klude.

mircalla
2. mar 2019

@myska1102 Pricin moze byt mnoho...vacsinou sa plod nevyvijal spravne, hematologicke, imunitne priciny, myomy, infekcie...tiez si nemyslim, ze to bolo, co pises. Neobvinuj sa. Najcastejsia pricina je, ze plod nie je zdravy. Je velmi vela potratov, osobne snad kazda zena, co ju poznam spontanne potratila. Ja osobne 2 krat a mam 2 zdrave deti. Porad sa ohladom tych liekov, ale myslim, ze pricina je inde. Viem, ze je to tazke, ze netrap sa, ze to je tymi liekmi, nemyslim

mogaa
2. mar 2019

Tiež myslím, ž taká minidávka AD to nemohla spôsobiť....Veľa žien potratí, hľadá vinníka - príčinu, ale tá sa nikdy s istotou nedá určiť....vždy sú to len dohady čo to mohlo spôsobiť, ale nikto ti nevie na 100% povedať čo bolo príčinou.....Predpokladám že psychiater vedel o tom že si tehotná a preto ti zmenil AD a aj preto zrejme nechal len minimálnu dávku.....

reabullow
3. mar 2019

V prvom rade ma veľmi mrzi čo sa ti stalo..poviem ti moju skúsenosť ale moja laická hlava si myslí že boli iné príčiny prečo bábätko odišlo..Beriem AD a som v 23tt😊prvy trimester som bola bez AD bolo to velmi narocne ale pokial to dokazes zubami nechtami vydrzat tak skus,v 2 trimestri uz mi boli nasadene naspat a maly je zdravy a ja sa citim dobre 😊 drzim ti velmi palce

oddrobceka
3. mar 2019

Ahoj. Je mi ľúto, čo sa ti stalo. Ja som neuzivala žiadne lieky, mám dve zdravé deti, chlapca a dievca a tretie tehu skončilo zamlčanym potratom v 10 tt. Na hematologii mi zistili syndróm lepivych doštičiek, je to vrodena trombofilna porucha, kedy je zvýšená zrážanlivosť krvi a vyššie riziko vzniku zrazenín. Ja som len šťastná, že moje dve deti som donosila v poriadku.
Okrem toho bábätko tesne predtým, ako mu prestalo byť srdiečko zaostávalo v raste o šesť dní, čo je veľa a dr mi povedal, že tam mohla byť aj ina pricina.
Hneď na začiatku som bola chorá a môj obvodný mi chcel predpísať atb, ktoré môžu aj tehotné, ale gynekológ aj detská lekárka mi to zatrhli, lebo ten prvý trimester je veľmi krehký, všetko je vo vývine, srdce, CN, všetky orgány, riziko vývojových vád je vysoké u každej aj zdravej ženy.
Netráp sa tým veľmi, niektoré otázky zostanú nezodpovedane. Držím ti palce ❤️

myska1102
autor
3. mar 2019

@mircalla ďakujem som trosku kludnejsia

mircalla
3. mar 2019

@myska1102 u mna to bola pravdepodobne hematologia (nieco sa zrazanlivostou), ale to je dohad...dnes sa to deje casto, netrap sa. drzim ti palce, nech to to vyjde. mne sa to stalo 2 krat po sebe a nakoniec 2 deticky

myska1102
autor
3. mar 2019

@mogaa áno psychiatricka vedela, že som tehotná a preto mi zmenila alventu za sertralin. Možno tie lieky naozaj s tým nič nemajú, no bola by som určite kľudnejšia keby som poznala príčinu. Len to sa asi nedozviem.

myska1102
autor
3. mar 2019

@oddrobceka ahoj aj moje bábätko zostávalo vo vývine. Jediný liek co som si počas tehotenstva dala bola polka paralenu a homeopatiká, ktoré mi odporučila obvodná doktorka. Chcem sa spýtať na tu hematologiu tam ta poslal tvoj gynekológ? Alebo si si to sama vybavila. Ja som chcela, aby ma niekam poslali, no po prvom potrate sa to vraj nerobí.

mogaa
3. mar 2019

@myska1102 skús sa dať teraz do poriadku a o pár mesiacov sa pokúste o druhé bábo.....hlavne sa musíš dať najskôr do poriadku ty sama...Pri ďaľšom otehotnení to skús prebrať s psychiatričkou či môžeš ostať prvý trimester bez liekov, hlavne pre tvoj kľud......ale naozaj nepredpoladám že minimálna dávka AD by spôsobila potrat....nehľadaj príčinu, so 100% istotou ju nezistíš....pozeraj dopredu, nevracaj sa k tomu....

myska1102
autor
3. mar 2019

@mircalla ale mala si asi obrovský strach keď si bola zakaždým tehotná? Ja sa tohto veľmi bojím. Mam strach, že budem saliet keď si len kychnem

mircalla
3. mar 2019

@myska1102 Po dvoh potratoch pri 3. ano, potom pri 4. uz nie.

oddrobceka
4. mar 2019

@myska1102 a aj AD si užívala, ako si spominala. Možno ak by sa ti len trošku dalo, skús ten prvý trimester vydržať bez nich. Aj keď naozaj ktovie, ja som neuzivala nič, na stravu na všetko som si dávala pozor a aj tak sa stane.
Na hematologiu potrebuješ výmenný lístok od obvodného alebo gynekológa, musí tam byť napísaná príčina. Väčšinou sa po prvom potrate neposiela, lebo je to vraj normálne. Ale tiež viem, že porucha zrážanlivosti býva asi druhá najčastejšia príčina (prvá je jednoducho blbá náhoda) zamlčanych potratov a nechcela som to riskovať znova. Navyše babke sa tvorili tromby vo vonkajších aj vnútorných žilách, brala lieky na riedenie krvi.
Objednať sa môžeš na akúkoľvek hematologiu, ja som chcela ísť do Martina, tam je národné centrum trombofilie, či ako to nazvať.
Je tam dlhá čakacia doba, kým ťa objednajú, pýtali sa ma sestričky, keď som tam volala, či aj na agregacie (tam sa zisťuje tá lepivost doštičiek) ja som im vtedy nevedela povedať, tak som musela absolvovať vyšetrenie na dvakrát a celé to trvalo aj s výsledkami viac ako pol roka, takže ak si to budeš vybavovať a bude sa dať, nech ti to spravia naraz (aj tak mi zakaždým brali asi 10 ampuliek krvi 🙈).
Bola som u docentky Dobrotovej, je milá, ľudská, dôsledná, vysvetlí pacientovi jeho rečou.
U mňa zavážila rodinná anamnéza, ten potrat a dokonca aj to, že mávam migrény, lebo vraj aj to býva príznakom a ani som nevedela. No a nakoniec mi vyšla táto porucha a teraz začínam užívať doživotne lieky na riedenie krvi, pričom v tehotenstve si budem musieť ešte aj fraxiparin pichať, lebo gynekológ mi povedal, že len samotné lieky nebudú dosť silné, lebo v tehotenstve sa prirodzene zrážanlivosť ešte zvyšuje.
Som rada, že som na tom vyšetrení trvala a teda našťastie môj gynekológ nemal problém vypísať mi výmenný.
Docentka mi vysvetľovala, že niekedy sa to stane aj bez príčiny. Riziko tam prirodzene je, lebo je zvýšená zrážanlivosť a do 16 tt nie je úplne dovyvijana placenta a pupočník, dieťatko je vyzivene len cievami, ktoré sa ľahšie upchaju mikrozrazeninou. A aj to, že dieťatko zaostávalo vo vyvoji... Že tam možno bola nejaká vývojová vada a príroda to niekedy zariadi po svojom. V každom prípade, aj keby mi na nič neprišli, docentka aj gynekológ mi odporučili ako prevenciu v tehotenstve po takejto príhode pichať aspoň nízke dávky fraxiparinu. Neublíži a pôsobí preventívne a vraj sa výskumami zistili aj dalsie pozitívne vedľajšie účinky, že bábätko je lepšie vyživované na molekulárnej úrovni (neviem, či som si presne zapamätala docentkine slová).
Ja som pri každom tehotenstve cítila strach, pri prvých dvoch taký celkom prirodzený, dokázala som ho zahnať a tesit sa, užívať si to, ale pri treťom bol ten strach nepredstaviteľný, ako keby som vedela, že sa niečo stane. Naučila som sa ho akceptovať a nakoniec to dopadlo ako to dopadlo. Teraz mám strach menší, keď viem príčinu, ale milión strašných scenárov sa ti môže stať denne a aký by to bol život v neustálom strachu. Viem, že raz budem mať znova bábätko v náručí a viem, že kým sa ho dočkám budem sa bat, ale nesmiem sa nechať pohltiť tým strachom a ani ty nie, pretože strach nikdy nikomu v ničom nepomohol. Ale viera a pozitívne myslenie áno. Treba sa radovať z prítomného okamihu. Alebo niekedy keď ten strach na mňa znova príde, tak sa len poddam viere a nechám udalosti plynúť.
Bude dobre uvidíš, stačí veriť.

myska1102
autor
4. mar 2019

@reabullow a užívala si AD aj počas tretieho trimestra? Mne moja psychiatricka povedala, že radšej lieky brat počas celé tehu, ako byť v psychickej nepohode.Ale, ze je tam nejaké percento, že by bábätko mohlo mať problémy, ale ze to zo všetkých liekov a nie len z AD. Tak som bola kľudná. No keď sa toto stalo, tak som si hneď myslela, že z tých liekov. Smiem sa spýtať aké lieky si užívala?

myska1102
autor
4. mar 2019

@oddrobceka ďakujem za informácie, tu hematologiu by som chcela skúsiť, pre svoj vlastný pokoj. Objednavala si sa telefonicky? Čakacie doby sú asi dlhé? Chcem sa spýtať ako si vedela aké vyšetrenie si tam dat urobiť? Gynekológ ti poradil? Myslím si, že keď toto absolvujem budem kľudnejšia a budem môcť ísť ďalej.

oddrobceka
4. mar 2019

@myska1102 áno, objednala som sa sama do Martina, na prvé vyšetrenie som čakala 3 mesiace a na prvé výsledky 2 mesiace, oni už budú vedieť čo spraviť za vyšetrenia, robí sa genetika krvi na rôzne mutácie a potom ešte tie agregacie na lepivost doštičiek. Gynekológ len vypíše výmenný lístok, že prosí o vyšetrenie kvôli potratu.
Tých príčin môže byť viac, viem napr že niektoré ženy majú problém aj geneticky v tom zmysle, že nemôžu donosit buď chlapca alebo dievča ale ja mám aj chlapca aj dievča, ale to už sa potom rieši na genetike inde. V každom prípade, toto som považovala za také ozaj základné vyšetrenie a potrebovala som mať pokoj v duši a dobre som spravila. Držím ti palce.
A ak by si medzitým otehotnela je fajn spýtať sa na preventívne pichanie fraxiparinu. Viem že nie každý lekár ho predpíše, ale naozaj môže pomôcť, má preventívny účinok.

oddrobceka
4. mar 2019

@myska1102 kontakt nájdeš na nete, je to Univerzitná nemocnica v Martine, lebo v Martine je ešte jedna hematologia, možno ti aj tu odporučia, keďže oni tam toho majú veľmi veľa. Predtým sa dohodni s gynekológom, ten výmenný budeš potrebovať.

myska1102
autor
4. mar 2019

@oddrobceka ďakujem pekne skúsim sa tam objednať. A nevieš, či nestačí len odporúčanie od obvodného lekára? Ci to musí iba gynekológ? Ďakujem ti pekne za rady.

ester177
5. mar 2019

@myska1102 skus si nasadit nattokinazu, to je prirodny doplnok na riedenie krvi. Kym neprides na pricinu, a nahodou by si znovu otehotnela, tak budes aspon v tomto mat istotu. Ja som mala tiez MA, potom biochemicke, potom som dlhodobo brala active folic (4 mesiace), nattokinazu a serrapeptazu, a ked som prisla v 8.tt ku gyndoske, tak sa cudovala. Uz nas chcela poslat do centra na reprodukciu.

oddrobceka
6. mar 2019

@myska1102 nie je za čo. musí tam byť uvedená príčina, aj oni na hematologii sa ťa budú pýtať, preto skôr od gynekológa.

severannka
5. feb 2020

Dievčatá aké biline čaje sa nesmú užívať pri hraní serliftu

mirca910
2. jún 2020

@reabullow ahoj a to ti predpisal pocas tehotenstva naspäť psychiater?ja som 29tt a mne nechcel dať naspäť ze ked tak pod dohladom v nemocnici ze len na prirodnej baze ale velmi mi neponahaju.Nieje mi dobre.Citam diskusie a ukludnujem sa.Pisem tebe ze ti vratili naspäť AD tak ze sa da.Ja viem ze vsetko sa da...

reabullow
2. jún 2020

@mirca910 ahoj,áno v 15tt mi dal seroxat a cca 3 krát som si dala neurol lebo to bolo na nevydržanie a dnes mám už ročného zdravého syna

eliska13
2. jún 2020

@mirca910 koľko si ich brala predtým a kvôli čomu?mne normálne predpísali v 6 m tiež Seroxat
Ja by som zmenila lekára po takom prístupe tehotná by mala byť v psychickej pohode.A nezvazujes ísť do nemocnice možno sa iba bojí, aby sa Ti veľmi nepohorsilo?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre