3-ročné dieťa špičkuje - vložky verzus barefoot

mama4444
15. jan 2024

dobrý večer,
prosím dávajte komenty iba ženy ktorým sa s tým stretli alebo majú vážne skúsenosť lebo idem si o vážnu radu.
dieťa mi začalo špikovať 3 roky. vyskúšala som Ortopéda ktorý mu predpísal ortopedické vložky lebo mu trošku padá klenba dovnútra. Ale inak je všetko v poriadku. po tvrdých vložkách na mieru mi dieťa začalo ešte viacej špikovať ( 70% denne )
isla som skusit Fyzioterapeut povedal že nemá mať čo ortopedické vložky má používať vyslovene barefood topanky s S tvrdou pätou Ale stavba nohy a nártu je výborná a ma chodit iba do kopca.

naozaj neviem čo mám robiť. zdravý rozum mi hovorí že automaticky keď padá niekomu klenba tak ortopedické topánky napríklad protetika ktoré máva aj papučky rak mu nemajú ako poškodiť a ta makka podusticka mu len pomoze ( vyrastali sme aj my tak )

nejaka skusenost ?
mam este vyskusat Neurologa.

anavixy
15. jan 2024

Pada klenba znamena vpadnuty clenok, ano? No tam ten problem byva prave vo vyssich etazach tela, resp. v celkovom drzani, mohli vzniknut chyby uz v skorych stadiach vyvoja a nasledkom nich (moze to byt aj taka “malickost” ako predcasne posadzovanie, kratke alebo preskocene stvornozkovanie, oslavene brusne svaly atd..) vznikol problem s vpadnutymi clenkami (resp. plochou nohou). To ale ma za ulohu fyzioterapeut posudit a zisit aj z anamnezy, kde mohol problem vzniknut. No lenze ta klenba, to nie je plastelina, ktora sa vytvaruje podla toho ako bude stlacena alebo podoprena vlozkou, klenbu drzia svaly nohy a tie treba posilnit chodzou naboso, na roznych povrchoch, roznou fyzickou aktivitou (preliezky, sikma rovina, rozne podlozky..). Ano, vyuzivaju sa aj vlozky, v niektorych pripadoch a zvacsa asi nie ako prva volba, lenze to su individualne stielky, urobene presne na konkretnu nohu podla konkretnych parametrov a problemov, nie ako tie “individualne” stielky u ortopeda, je tam rozdiel, hoci ako laici to nevnimame. Ak mas ig, odporucam sledovat a hlavne teda precitat si prispevky na profile editaproskova_fyziopodolog.
Urcite skus najprv barefoot, chodit naboso doma a vycvicit nohy pohybom. Pokial nie si spokojna s fyzioterapeutom, tak si skus vyhladat ineho, alebo idealne fyziopodologa, ak mas moznost, ale za mna fyzioterapeut je v tychto problemoch osoznejsi ako ortoped.

kacena4
15. jan 2024

nasa skúsenosť a moj nazor na vpadnute clenky jednoznacne ortovlozky (individualne na mieru) moja nosi od 2.5r dodnes (13r) ciastocne sa to zlepšilo aktualne riesime ze toto sposobuje aj ze sa jej skracuje noha aktualne 2cm a problem s chrbticou zacina skolioza. urcite by som nedala batedfood nasa vycaptala kazde. potrebuje pevnu korytkovu podrazku na stabilizovanie nohy. držím palceky

stela01
15. jan 2024

@mama4444 Moja špickuje od detstva + padnuta klenba do vnútra . Riešime ortopeda každého polroka , dostáva vlozky a špeciálne papuče . + cvičenia fyzioterapeut a + doma by mala cvičiť žiaľ necvici denne … nechce . Dcera má 4 r ťažko spolupracuje …. Momentálne má ortézy na noc . Spickuje ak je bosá ak má ortopedické papuče už sa tak ľahko na špičky nepostaví . stále ju napravame je to boj . Uvidím najbližšiu kontrolu čo nám povedia .

bababibi
16. jan 2024

Prosím Vás z vlastnej skúsenosti ortopéd pri takomto probléme nam len uškodíl. A asi ste si to všimla aj sama ze malý spickuje ešte viac. Problém bude inde, možno skrátené šľachy. Neviem z akého ste okolia napíšte viac

mama4444
autor
16. jan 2024

@anavixy dakujem velmi pekne 🙏🏻🙂

luciazahornadska
16. jan 2024

Naša skúsenosť je taká, že ortopedické topánočky na mieru najviac pomohli. 🙏 Ale záleží od toho, kde má dieťa problém a prečo špičkuje. My chodíme na rehabilitácie, masírujeme a nosíme topánky na mieru.