Ako zistím výšku hypotéky, ktorú mám šancu dostať?

2. feb 2023

Ahojte žienky, nemám s týmto skúsenosti,nakoľko ešte som nikdy našťastie nemusela brat úver/hypo. Som matka samoživiteľka, jedno dieťa, plat 650 v čistom, plus prídavky, výživné, teraz väčší daňový bonus, ale viem,že to sa neráta do príjmu. Mám vo vlastníctve jednoizbový byt bez hypo. Pozerám pomaličky dvojizbové byty, keď ma zaujme v lokalite, ktorú si predstavujem, chcela by som kúpiť dvojizbák. Tento jednoizbový byt predám. Mám niečo našetrené,ale isto mi bude treba vziať hypotéku. Chcem sa spýtať, ako zistím, že koľko mi môže dať banka hypo? Povedzme stačilo by mi Max 25 000€. Dá sa ísť do banky, aby mi nezáväzne vypočítali, koľko by mi mohli požičať? Čo je k tomu potrebné? Naozaj len orientačné, povedzme, že v priebehu roka by som chcela ten byt kúpiť a vziať hypo. Ďakujem za každú radu

zuzanaete
2. feb 2023

Take uplne jednoduche/orientacne kalkulacky najdes na strankach banky. Vies si dat priamo v banke urobit nezavaznu kalkulaciu. Lepsie by bolo asi oslovit nejake financneho poradcu, ktory vie urobit prepocty pre viacere banky a porovnat ich.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
2. feb 2023

tie tabuľky som našla, ale tam to nahadzujem bez príjmu a určite príjem má na to vplyv.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadis
2. feb 2023

Ak si nikdy nemala uver, tak mozes byt trochu v nevyhode pri sadzbe uroku, lebo nemas uverovu historiu. Ale nie je to neprekonatelna prekazka, aj my sme tak brali prvu hypoteku. Skus sa popytat na dobreho fin. poradcu v okoli, pomoze ti s tym.

autor
2. feb 2023

Mamula ktorá hypokalkulacka? Ja som práveže nenašla žiadnu takú, kde zadavam aj príjem

autor
2. feb 2023

Dadis no to je super, myslela som, že som vo výhode,keďže nikdy som nemala žiadne pôžičky. Preto si to chcem zistiť skôr,ako sa objaví vhodný byť,aby som potom mohla rychlo konat

dadis
2. feb 2023

Aj my sme si mysleli.Ale teraz stoji trh s hypotekami, tak mozno ta nebudu penalizovat (bola to mozno desatina percentualneho bodu vtedy). Urcite je dobre si dat spravit prepocet finacnym poradcom vo viacerych bankach. A aj ked ten prepocet dostanes, pozri na nete, ci nema ina banka vyhodnejsie podmienky a zajdi si sama po prepocet aj tam..

autor
2. feb 2023

Dadis prosím ťa s vo mi treba k tomu prepočtu? Nejaké potvrdenie z práce o výšky príjmu? Napr to potvrdenie čo dáva zamestnávateľ k daňovému priznaniu? Tam je vlastne príjem za celý rok. Prosím ťa a ako dlho trvá vybavenie hypotéky?

dadis
2. feb 2023

Potvrdenie z prace ti netreba, ale spocitaj si priemerny cisty prijem za poslednych 6 mesiacov (najlepsie priniest so sebou vytlacene pasky). Su banky, ktore akceptuju aj vyzivne ako prijem, tak si vezmi so sebou aj rozhodnutie. To je cele.

autor
2. feb 2023

Dadis ďakujem ti veľmi pekne, tak skočím do banky, aby som vedela, na čom som.

esmee01
2. feb 2023

Skus hypokalkulacku SLSP, v tej sa zadava aj prijem.

janulikt84
2. feb 2023

Vypocet na DTI je jednoduchy - to je max co ti daju na tvoj plat...ale pozor ak mas viac ako 40rokov - sanca mensej hypo.
Ak nemas ine zavazky a mas aj vlastne zdroje neboj hypo dostanes...a ako pisu vyssie niektore banky akceptuju aj vyzivne ako prijem ...

janka_266
2. feb 2023

V ČSOB vám vedia schváliť hypo na nespecifikovanu nehnuteľnosť, takze keď vám schvália úver už máte fixný urok. A do 6 mesiacov od podpisu stačí doniesť nehnuteľnosť. Vo Vašom prípade by som šla najskôr tam. Keď žiadnu nedonesiete, stojí vás to len ten poplatok za spracovanie úveru. Ale keď donesiete, rýchlejšie vám pustia peniaze a budete vedieť, s akým množstvom peňazí môžete od banky počítať

autor
2. feb 2023

esmee001 ďakujem,tam mi podľa príjmu vyšlo až 28 000, tak dúfam,že tých 20-25 tisíc mi v pohode daju
janulikt84 tak to aby som fakt riešila tento rok, idem mať 39 rokov,tak najvyšší čas asi

melanta
2. feb 2023

Vyskúšaj kalkulačku SLSP, tam ti ukáže maximálnu výšku hypotéky, keď zadáš príjmy a počet detí. Výživné tam nedávaj, nie každá banka ho počíta. Niektorá áno, niektorá polovicu a niektorá vôbec.
https://www.slsp.sk/sk/kalkulacky/kalkulacka-uv...

sasesoe
2. feb 2023

Ahoj, v prvom rade, ak predpokladas scenar, ze 1 izbovy byt predas a peniaze z neho pouzijes na 2 izbovy, tak okrem vhodneho 2i potrebujes este hladat i kupcu na ten svoj a to tiez ak budu budu brat hypo bude nejaky cas trvat.

Co sa tyka hypo v banky, tak schvalovanie trva niekolko dni, na cerpanie mas potom cca 6 nesiacov, niekde az 12 nesiacvo, cize moze mat zmysel si dat schvalit teraz aj ked nemas este vyhliadnuty byt. Minimalne sa poinformovat.

Len dalsia vec - budes zakladat byt a k tomu potrebujes znalecky posudok, kt nieco stoji. No ale ak budes zakladat "ten novy" byt, tak tam potrebujes posudok na tamten byt, co budes kupovat. Pricom ak by aj znalecky bol vyssi ako kupna cena, tak berie sa ta nizsia suma z tych 2 a hypo byva max 80% zo sumy, niekde 70 al 75%

Udaj, ale ktory by Ti mali vediet povedat "na pockanie" je vyska splatky, do akej Ta "pusti" Tvoj prijem a cca aka vyska hypo jej zodpoveda - tam hra rolu i Tvoj vek, resp na ake dlhe obdobie budes brat hypo, cim dlhsie obdobie, tym teoreticky vyssiu hypo by Ti malo dat.
Tusim, tam to vychadza na cca 8 nasobok rocneho cisteho prijmu, lenze sa tam este odpocitavaju nejake sumy zivotneho minima (to i na deti) + robi sa "stress test", tzn aby Ti tento dany prijem postacoval i pre pripad, ze budu urokove miery o nejake percento vyssie.

Take zakladne info Ti podaju na hociktorej pobocke, zacala by som tam, kde mas ucet

autor
2. feb 2023

melanta,ďakujem, zadala som, vyšlo mi tam,koľko by som potrebovala

autor
2. feb 2023

sasesoe ďakujem za rady,pôjdem sa teda informovať nezáväzne do banky a uvidím.

smajliica
2. feb 2023

Autorka ak sa dá schváliť teraz a dajú ti fixný úrok tak si to sprav, úroky idú znovu hore čoskoro. A pri súčasnom trhu najskôr predávaj potom kupuj 🙂

autor
2. feb 2023

smajlica myslíš schváliť teraz a čerpať do 6 mesiacov? Ale čo ak nič nenájdem? Za to schválenie sa asi platí,nie?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
2. feb 2023

To by som nerobila dať si chváliť teraz uver..nevieš koľko budeš predávať byt, kým si nájdeš byt... za tých pár percent navysenia Ti to nestojí veď byt hľadáš na roky.
Určite oslov aj fin.poradcu má prehľad o iných bankách s moznostiach

autor
2. feb 2023

Mamula20 ďakujem,super,už len to splácať...
Luccija pôjdem najskôr do banky nezáväzne sa opýtať a uvidím čo a ako. Ďakujem pekne všetkým za rady

kristiii
2. feb 2023

Moja skúsenosť je, že som bola najprv sama osobne v banke, kde mi slečna vypočítala, že mi vyjde max. hypo 32000. Potom mi realitka doporučila fin. poradcu a cez neho mi vyšlo v tej istej banke 45000. Takze za mňa odporúčam nakontaktovať sa na nejakého overeného.

autor
2. feb 2023

Kristiii ďakujem za skusenost, preto si chcem aj sama vopred pozistovať, aby som mala prehľad a nebola úplne mimo z toho. Viem,že väčšinou ak nie vždy, realitky ponúkajú tieto služby s vybavením hypo, ale nech som trochu v obraze

dadis
2. feb 2023

Finamcny poradca je pre teba zadarmo, vyuzi turto sluzby. On dostava odmenu od banky, kde ti schvalia hypoteku. Daj si pozor teraz na podmienky. Mne napr. dala Unicredit bank ponuku na hypoteku na nespecifikovanu nehnutelnost s poplatkom 1000eur. Tak som ich odmietla. Stale sa da vybavit hypo bez poplatku.

autor
2. feb 2023

Dadis a kde získam kontakt na toho poradcu?

mladenca
2. feb 2023

A chces ist teda primo do banky? Osobne radsej by som si nasla niekoho, kto vybavuje uvery a on ti bude vediet povedat a potom to popripade aj vybavit

autor
2. feb 2023

Mládenca len kde takého človeka spoľahlivého nájsť. Ale orientačné do banky pôjdem...