Poplatok za predčasné splatenie hypotekárneho úveru

katka708
1. dec 2015

Ahojte,
chcela by som sa spýtať skúsenejších ako je to so stanovením poplatku pri predčasnom splatení hypotéky. Ocino chce predať byt ktorý je založený a po prvotnom informovaní u banky mu povedali približne nesplatenú istinu ale že bude navýšená ešte o úroky. Za presné vyčíslenie sa platí 40€ tak to zatiaľ ešte nedal urobiť, kým nebude na isto dohodnutý s kupcom.
Mňa ale zaujíma aké úroky môže banka požadovať (v akej výške) ??? V zmluve má uvedené len toľko, že poplatok pri predčasnom ukončení hypo je 5% zo zostatkovej istiny, min. 166€. O žiadnych úrokoch ktoré mu k tomu napočítajú som sa tam nedočítala.
Máte niekto skúsenosť? ide o UniCredit Bank

bosoriak
1. dec 2015

@katka708 Mozno mysleli uroky do dna splatenia hypoteky. Inak je pokuta podla zmluvy.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
saurian
1. dec 2015

@katka708 zvycajne je uvedene % sankcneho poplatku v zmluve ako percento z predcasne splatenej istiny. uroky sa dorataju presne k tomu dnu/do toho dna, v ktory splatite.
ak je hypo s viazanostou (napr na 1 rok, na 2 roky...) tak v den viazanosti su povinne banky umoznit klientovi splatit hypo predcasne (ci uz v plnej alebo ciastonej vyske) bez sankneho poplatku. tu vsak pozor - je to treba banke vopred nahlasit (podla zmluvy, zvycajne 6 tyzdnov - 2 mes.).

katka708
autor
1. dec 2015

@bosoriak a ako sa stanovujú úroky do dňa splatenia? veď úroky platí každý mesiac v splátke.

@anetkaadamko poviem mu o tom , ale asi si ten predaj bytu neodloží do marca

@saurian úver má na 3r. fix ale v októbri to bolo len 1 rok od podpísania zmluvy, čiže táto možnosť je pre neho nereálna. Som sa ho snažila nahovoriť nech to ešte nepredáva ale musí.
ale stále nerozumiem ako dorátajú tie úroky. veď každý mesiac spláca úroky v splátke, tak čo mu môže ešte dorátať ???

viera27
1. dec 2015

@katka708 no hlavne nech si este pripocita dan a odvody statu, pokial sa ho to tyka 😒 .

bosoriak
1. dec 2015

@katka708 V kazdej splatke je splatka istiny a uroku. On si vyberie, k akemu dnu to splati a k tomuto dnu sa vypocita vyska nesplatenej istiny a poslednej splatky, v ktorej bude zapocitany urok do tohto datumu. Nie je to nejaka velka suma, je to proste alikvotna cast uroku zo splatky ku dnu splatenia.

viera27
1. dec 2015

@katka708 takze zaplati poplatok za vypocet, poplatok za predcasne splatenie + urok, dan + odvody (pokial je majitelom menej ako 5 rokov). To je take mnam mnam 😀 😀 😀
Unicredit podla toho co citam ma este moznost raz do roka dat mimoriadnu splatku vo vyske maximalne 20% sumy. Tak aspon o to by sa mu istina ponizila.

amy2408
1. dec 2015

@katka708 podla mna byt predat moze aj hned,peniaze dostane od kupcu a z nich nech splaca normalne splatky ako doteraz. V marci ked bude uz platit zakon ze za predcasne splatenie je poplatok uz len 1% tak ho ta pokuta vide podstatne lacnejsie. Napr.pri 100tisicovej istine usetri takmer 4tisic. Lebo uroky od decembra do marca nie su take vysoke. Mne to takto niekde poradili ze radsej drzat hypoteku dlhsie ako ju predcasne splatit pred dnom fixacie a prerobit na 5%nej pokute.

jolinka
1. dec 2015

@amy2408 no problem je tam s tarchou na byte kvoli uveru v banke . Pochybujem ze by novy kupec suhlasil s prevodom vlastnictva na katastre s tym, ze by na byte ostala tarcha uveru na druhej osobe. A banka nezrusi tarchu kym nie je splateny uver, predcasne trebars.

emogeon
1. dec 2015

ak by buduci novy majitel bytu prevzal hypoteku od povodneho vlastnika, tato
moze byt (a vo velkej vacsine pripadov byva) vyplatena z kupnej ceny

emogeon
1. dec 2015

@anetkaadamko 1% este nie je uplne na isto ci?

amy2408
1. dec 2015

@jolinka tak to mas pravdu,nevsimla som si ze prave na ten byt je ta hypo. Tak potom o tych par tisic pride,alebo preda byt az v marci (ak je to vobec iste s tym1%) alebo si kupca zoberie byt aj s hypo a vyplati ju potom on v marci.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katka708
autor
1. dec 2015

díky baby, trošku sme sa z toho vymotali. kupec to chce hneď riešiť, otec by najradšej počkal do marca ako zistil to 1% ale zas sa bojí, že už tak lahko nového kupca nezoženie. no je to už na jeho rozhodnutí ale aspoň vieme, čo ho to bude všetko stáť.... 😀

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz