Spoločná nehnuteľnosť

zuzi_747
6. nov 2023

Dobrý deň 🙂 chcela som sa informovať ohľadom spoločnej nehnutelnosti s partnerom. Pozemok dostal pred rokmi od rodičov,ešte keď sme sa nepoznali. Dali sme spraviť projekt, požiadal o stavebné povolenie, čakáme na stavebné konanie. Plánujeme sa zobrať začiatkom roka. Ak dovtedy dostane stavebné povolenie, budeme musieť riešiť aj vlastníctvo pol na pol papierovo alebo môžeme kľudne počkať do svadby a bude to automaticky spoločne vlastníctvo?
Ďakujem

melanta
6. nov 2023

Pozemok nebude nikdy automaticky tvoj, vždy bude jeho, pokiaľ ti nedaruje podiel. Ak požiadal o stavebné povolenie iba on a dostane ho, nebudeš automaticky spoluvlastníčkou. Treba požiadať o doplnenie stavebníka do projektu. Aj keď je pozemok iba jeho, stavebníkmi v stavebnom povolené ste mohli byť obaja hneď teraz. Ostatné potom závisí od toho, aké peniaze pôjdu na výstavbu. Či spoločná hypo, alebo jeho či tvoje peniaze nasporené pred manželstvom.

zuzi_747
autor
6. nov 2023

@melanta aha, ďakujem. Pozemok dostal od rodičov, na to si nárokovať nechcem, nech je len jeho, ale nehnuteľnosť chceme aby bola na oboch. Takže dá sa to dodatočne vyriešiť aj teraz, áno?

melanta
6. nov 2023

@zuzi_747 áno, doplňte do stavebného povolenia ako stavebníka aj teba.

alickapusinka
6. nov 2023

spoločný dom aj jeho pozemku v prípade rozvodu čista kalvária.

kristinka92
6. nov 2023

@zuzi_747 v takomto prípade by som do toho absolutne nešla. ty investujes aj svoje zarobené peniaze do stavby a zariadenia, ale v prípade rozvodu ta akurát vyplatí polovicu zo zaplatených splatok…nabytky a zariadenie časom stratia hodnotu. ty skončíš s pár tisíckami s holou ritou. ak chceš stavať s ním dom, trvaj na tom že aj pozemok bude na teba. inak by som to nechala financovať len partnera…

zuzi_747
autor
6. nov 2023

@alickapusinka no, on nad takýmito vecami nerozmýšľa. Keby som s tým neprišla ja, tak ani toto sa nerieši. On rátal s tým, že sme spolu 9 rokov /2 deti bez problému, tak že toto ani riešiť nebudeme. Že veď bývame spolu, on by ma nikdy nevyhodil. Ale na toto pristúpiť ja nepristupim. Nebudem v 40tke utekať k mame, ocovi s plačom a holým zadkom.

zuzi_747
autor
6. nov 2023

@kristinka92 ďakujem za info veľmi. Nemám sa s tým s kým poradiť. Partner to berie tak, že budeme spolu navždy, asi pozeral priveľa rozprávok. Spolocne vlastníctvo ani nespomenul ,ja som čakala ako sa zachová, ale pri jednej hádke som to začala riešiť. Tak mam to pozisťovať ako sa dá dat nehnuteľnosť napoly. Pozemok zatiaľ nespomenul, a zase mne to je proti srsti keď to dostal od rodičov od neho žobrať.

ibrunova
6. nov 2023

@zuzi_747 známi to s pozemkom poriešili tak, že on bol vlastník a ju pridal ako vecné bremeno, že ho môže doživotne užívať.

kristinka92
6. nov 2023

@zuzi_747 veľa žien nad tým nerozmyslalo a zle dopadli keď došlo k rozvodu. netreba mat ružové okuliare že nikdy sa nestane lebo nikdy nevies…veď jasne ze on to riešiť nechcel keď on bol vo výhode…ty ťaháš za kratší koniec tak jemu môže byt jedno to chápem. ak budete zobratí a budete staviat dom, tak sa to berie alo splocne nadobudnuté. ale pozemok by dokázal ze bol výlučne jeho. rieš to lebo nikdy nevies. radšej si to vyriešiť keď problém nie je, ako neskôr zistit ako si na tom zle keď už by nejaky problém vo vzťahu vznikol, tam už by si nič nezmohla

kristinka92
6. nov 2023

@zuzi_747 chápem že nechceš žobrať o jeho pozemok…ale na takom pozemku by som dom zo spoločného nestavala. asi sa tvar aj ty že teba do toho nič, že ty neriesis, veď okej pomôžeš mu s výberom farby fasády strechy a tak ďalej, ale financie od teba nech nečaká. a ak chce stavať spoločne a aby si sa aj ty podielala financne tak nech sa to porieši dôkladne od pozemku

zuzi_747
autor
6. nov 2023

@kristinka92 jasne, to je pravda, preto to chcem dat do poriadku. Ale nevedela som teda, že nehnuteľnosť spadá do vlastníctva toho, kto žiadal o stavebné povolenie ? Lebo začali sme to riešiť keď už bola žiadosť poslaná, čakáme na stavebné konanie. Na jar plánujeme začať s výstavbou. Ak dovtedy stihneme svadbu, bude dobre, ak nie tak do leta určite. Ako tiež ošetriť to vlastníctvo nehnhtelnosti ? Stačí sa dat dopísať na povolenie?

zuzi_747
autor
6. nov 2023

@kristinka92 už som začala s protestom aby mu to doplo. Nebola som na pozemku s ním, povedala som mu, nech si ho zariaďuje sám, že ja si budem teda musieť zabezpečiť vlastnú nehnuteľnosť aby som mala kde hlavu skloniť, aby som nemusela utekať k rodičom s plačom a holou riťou. Ďakujem za upozornenia, je to pre mňa veľmi prínosné.

kristinka92
6. nov 2023

@zuzi_747 nie so stavebným povolením to absolutne nič nemá. tam ide o to že tvoj muž dostal pozemok od rodičov, predpokladám že darom, navyše aj pred manželstvom. tým pádom len on je výlučný vlastník. patrí to len jemu, ty s tým nemas nič. dokonca ani keby mu to podaruju počas manželstva ani vtedy by si nemala nárok, lebo dar od rodičov nespadá do bsm.

zalka
6. nov 2023

@zuzi_747 stále môžeš kúpiť od partnera polovicu pozemku pred svadbou a potom stavať spoločne...

melanta
6. nov 2023

@kristinka92 ale ty miešaš jablká s hruškami. Pozemok môže byť iba jeho, ale dom môže patriť obom, ak budú stavať obaja ako stavebníci.
@zuzi_747 doplňte dodatočne ešte teraz teba ako stavebníka do stavebného projektu.

melanta
6. nov 2023

@zuzi_747 ak budeš v stavebnom konaní ako stavebník spolu s ním, dom sa bude stavať ako váš, nielen jeho a aj sa rozostavaná stavba zapíše s oboma stavebníkmi ako vlastníkmi. Pozemok bude iba jeho, ale dom bude patriť obom.

kristinka92
6. nov 2023

@melanta ja riešim čo by bolo ak by došlo k rozvodu. jasne že muž môže byt výlučným vlastníkom pozemku. ale riešim to, že to je maximálne nevýhodne pre autorku ist do niečoho takeho

zmrzlinka2021
6. nov 2023

@kristinka92 v čom nevýhodné? Dom spoločný, pozemok jeho

alickapusinka
6. nov 2023

@zuzi_747 určite by ťa nevyhodil takých príbehov aký je ten tvoj tu na MK je stovky. Dušoval sa partner že ich nevyhodí ženu d dieťaťom a ako to dopadlo aj rozvod bol aj problémy.

kristinka92
6. nov 2023

@zmrzlinka2021 zoberme si situáciu že že by spolu zobrali 100.000€ hypoteku na stavbu a zariadenie domu a o 10rokov by sa rozvadzali. Ak by napríklad dovtedy vyplatili 40.000€ z hypotéky- autorka by dostala 20.000€ za tie spoločne zaplatené splátky a to je všetko. Skončila by skoro s holym zadkom na ulici. O toľko rokov by jej už ani hypotéku na kúpu vlastného bytu nedali a s 20tisicmi veľa vody nenamutis ak chceš byvat vo vlastnom

melanta
6. nov 2023

@kristinka92 zoberme si prípad, ktorý tu popisuješ. Ak by bol pozemok jeho, dom spoločný, zobrali by si hypo, po 10 rokoch rozvod. Nemáš pravdu, že autorka by dostala len polovicu zaplatených splátok. Autorka by mala nárok na polovicu hodnoty nehnuteľnosti, mínus hypo, takže mala by nárok na oveľa viac. Nielen na polovicu splátok. Neviem ako si na toto došla, ale zbytočne tu autorku zavádzaš nepravdami. A vôbec by neprišla oveľa ak pozemok ostane len mužov. Veď ona k nemu nijak neprispela. Predstav si, že ako matka dáš synovi pozemok a on polovicu daruje priateľke, v prípade rozvodu by jej musel vyplatiť polovicu hodnoty pozemku, ktorý od teba dostal. Tiež by si mala rovnaký pohľad?

slavomira236
6. nov 2023

@zuzi_747 ak chces byt vladnickou pozemku kup ho od neho teraz a nech si peniaze odlozi..ja by som urcite nedarovala niekolu len tak pol pozemku

zuzi_747
autor
6. nov 2023

@slavomira236 mne osobne nevadí, ak by som nebola spoluvlastníkom pozemku. Vychádzame veľmi dobre aj so "svokrovcami" , svokra už dávno naznačovala , že na deti sme boli dvaja, aj na majetok mame byt dvaja. Ale, tiež mi nie je po chuti prísť ako slepá kura ku zrnu a nárokovať si na niečo, na čo musela svokra celý život drieť, aby mohla deťom dat pozemky. Ak by to mne nijako neznevyhodňovalo v užívaní nehnuteľnosti. A hlavne, o čo mi ide, aby sme boli na nehnutelnost dvaja, človek môže mať aj krásny fungujuci vzťah ale ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy. Sľuby sú v dnešnej dobe malo. A ak to mame budovať spolu, nech mam aj ja pocit domova, aby som nebola menejcenná a fungovať princípom držať hubu a krok aby ma náhodou niekedy nevyhodil odtiaľ s ničím. Ak môžem byť spolumajiteľka domu s tým, že budem mať naň nárok taky istý ako aj on ,tak nepotrebujem spoluvlastniť pozemok. Neviem ako to funguje, ale zrejme pri rozvode by ma teda musel vyplatiť len z domu, pozemok by sa tam nerátal, či? Ak by to bolo takto , tak mi to nevadí.

slavomira236
6. nov 2023

@zuzi_747 nie pozemok by sa neratal

akvi
6. nov 2023

@zuzi_747 máme to tiež tak, že pozemok je len môj, dostala som ho do daru. Dom sme stavali spolu, spoluvlastníctvo sme riešili pri kolaudácii. Zase, natoľko si veríme, že ak by sa aj v priebehu niečo prihodilo, ja nie som žiadna harpya, že by som mužovi neuznala polovicu domu a môjmu by v živote nenapadlo, že by som sa ja zachovala svinsky. Ja som pomerne opatrný človek, ale nejde mi do hlavy, ako niekto môže premýšľať o partnerovi tak, že by mu neveril ani za mak. Ja by som s takým človekom nemohla existovať. Pre mňa dôvera je najviac. Môjho muža by v živote nenapadlo, že by mňa vykopol z domu a pod. A z toho istého dôvodu môjmu mužovi v živote nenapadlo nárokovať si pozemok, ktorý bol mne darovaný.

ibrunova
6. nov 2023

@akvi To sú životné skúsenosti, bohužiaľ.

akvi
6. nov 2023

@ibrunova že neveríš partnerovi ani nos medzi očami? S takým človekom by som ja nebola ani deň. My sme s mužom spolu už skoro 30 rokov a dôvera je podľa mňa najdôležitejší základ vzťahu. Takže ak by som mala na začiatku vzťahu akékoľvek pochybnosti, nebola by som s takým človekom ani náhodou.

zuzi_747
autor
6. nov 2023

@akvi ďakujem za radu, zrejme sa musíme my dohodnúť, či to dáme do poriadku teraz alebo pri kolaudácii. Myslím, že tu nejde o dôveru, človek človeku verí, mame tiež pekný vzťah, ale veď treba myslieť aj na veci ktoré by mohli nastať. Čo keď niekedy v živote príde hádka a povie mi, zbaľ sa a vypadni ? Veď nie je taký ale čo keď niekedy také niečo príde? Alebo situácia, nedajboh sa niečo jemu stane, veď stať sa môže čokoľvek, ma rizikové povolanie, a ja ostanem s deťmi sama, to mam ísť prosiť jeho rodičov, či súrodencov nech nás tam nechajú bývať? Veď hádam, aj ja potrebujem mat pocit istoty a domova. Nebudem celý život trpnuť a mlčať aby som mala kde bývať. V rodine máme už rozvod , a nie jeden, tiež si sľubovali ešte pred narodením detí večnú lásku a vernosť. A čo čert nechcel, po desiatkach rokov prišli problémy a rozviedli sa.

ibrunova
6. nov 2023

@akvi pozri si tu pár diskusií, ako sa vedia vzťahy po rokoch vyvinúť.

akvi
6. nov 2023

@zuzi_747 nikde nepíšem, že sa to nemá dať do poriadku. To je samozrejmé, že dom má byť na oboch. Ale ak už on požiadal o stavebné povolenie, tak tým, že do toho teraz zasiahnes, tak sa predĺži doba toho vybavovania. Možno by stačilo napísať teraz notársku zápisnicu, kde sa tie práva vyjasnia. Od nás ju btw chceli aj ku kolaudácii, vôbec ich nezaujimalo, že sme manželia, aj v čase podávania žiadosti o SP sme boli, len pre jednoduchosť vybavovania som na žiadosti figurovala len ja. Aj kôli následným vybavovackam, keďže moja práca mi dovolovala viac flexibility. Muž by si musel brať voľno kôli každej blbosti, kde bolo treba niečo podpisovať. Možno dnes je to už inak, my sme toto riešili pred 15 rokmi.