Úvery jedného z manželov, zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva

graciaa
29. jan 2017

Dobrý večer, potrebujem právnu radu. Manžel si bez môjho vedomia vzal viacero úverov a kreditných kariet, od banky aj nebankoviek. Priznal sa mi, keďže už nevládze ďalej splácať vysoké úroky. Moje meno nie je vedené na žiadnej zmluve. Ja mám vo svojom vlastníctve byt, nadobudnutý pred svadbou. Počas manželstva sme si spoločne brali hypotéku na jeho prerábanie, ktorú splácame. S manželom nemáme okrem zariadenia bytu žiaden spoločný majetok, účty máme zvlášť. Zatiaľ nezvažujem rozvod ale chcem zrušiť BSM, aby som sa ochránila pred prípadnými ďalšími dlhmi (manžel má od minulého roka živnosť, takže by to nemal byť problém). Jeho terajšie úvery a kreditky chceme zlúčiť do jedného a refinancovať ich, aby sme znížili mesačné splátky. Na kreditky z nebankoviek pravdepodobne budeme musieť zobrať úver zvlásť. A tu je kameň úrazu. Keďže už má na svoje meno viacero úverov, samému mu už žiadna banka pravdepodobne nepožičia. Chce, aby som minimálne súhlasila s tým, že si vezme nový úver resp. bola aj spoludlžník. Tu mi blikajú všetky kontrolky. Ak som správne pochopila všetko čo som si načítala, ak by teraz niekto vymáhal dlhy, mohli by byť uspokojené aj z BSM, na môj majetok by sa však nesiahlo. Ak však budem súhlasiť s novým úverom, v prípade že ho nebude splácať, resp. ak by sme sa v budúcnosti rozvádzali, môže banka vyžadovať splatenie dlhu odo mňa? Ak by som bola spoludlžníčkou, existuje nejaká zákonná možnosť spísať napr. dohodu, že úver berieme na splatenie jeho dlhov, a teda je za ne zodpovedný on a na môj majetok (byt) nikto nesiahol? Môžem to napr, uviesť v dohode o vysporiadaní BSM? AKý by bol najlepší postup, aby som nedoplatila na jeho dlhy? Ďakujem pekne že ste to zvládli dočítať a za každú radu.

naty_s
29. jan 2017

Ahoj, uviedla si to spravne. Ak budes spoludlznickou, rucis za zavazok "spolocne a nerozdielne", t.j. aj majetkom nadobudnutym pred manzelstvom. Ak bude dlznikom len tvoj manzel, siahnut mozu len na majetok v ramci bsm. Ak by si predsa len sla do spoludlznictva na novom uvere, v pripade rozvodu, delenia majetku by sa urcilo, na koho prechadza uver a zavazky z neho. A banka s tym musi suhlasit. V sucasnosti vela bank ponuka v ramci zlucenia uverov vyplacanie nebankoviek a tie uvery, ktore bude manzel vyplacat sa zohladnia pei vypocte jeho schopnosti splacat (t.j.bude sa na nich pozerat, ako keby ich nemal). Ja by som si obehala banky a dala urobit ponuky pre manzela pred tym, ako by som sa stala spoludlznikom. Prajem vela stastia a pevne nervy. Drzim palce ☺

graciaa
autor
29. jan 2017

Ďakujem, takto tomu aj ja rozumiem. Ešte sa chcem opýtať, už sme sa boli informovať v jednej banke, kde sa vyžaduje súhlas manželky s úverom. Tento súhlas má charakter spoludlžníctva?

graciaa
autor
29. jan 2017

@naty_s
Ak by to inak nešlo a šla by som do spoludlžníctva, resp. ak by som si ja vzala nejaký úver na seba, môžeme vo vyporiadaní BSM následne všetky úvery a záväzky prepísať na manžela? Bude môcť následne v prípade neplatenia požadovať banka splatenie odo mňa? Alebo to jednoducho ako píšeš, musí akceptovať?

bratislavcankanm
29. jan 2017

@graciaa ako spoludlznik (resp. ak bude uver na teba) bude mat banka stale narok vymahat dlzobu od teba, z tvojho majetku. Dohoda medzi tebou a manzelom nie je pre banku zavazna, banka si moze stale uplatnovat svoje naroky u teba.... na zaklade takej dohody o BSM (ako uvadzas) mozes jedine ty nasledne vymahat od manzela, aby ti zaplatil to, co ti vzala banka.

ukulela
29. jan 2017

@graciaa no ja by som do spoludlznictva nesla. ohrozujes tym seba, byt, ... -treba najst banku, kde si bude schopny vyriesit dlhy sam. ziadne spoludlznictvo. nedaj boh uver na teba ... v ziadnom pripade ... dohoda medzi vami dvoma bude banke na dve veci - dlzobu bude vymahat od teba.

bratislavcankanm
29. jan 2017

@ukulela absolutne suhlasim.

ukulela
29. jan 2017

ono jklobuk dole pred zakladatelkou, ze ho nekopla rovno do prdele. zrejme jej ten vztah za to stoji, on moze byt aj dobry muz, no toto nezvladol. ona je asi silna a dokaze veci riesit s rozumom a aj odstupom bez nervov ... tak len dufam, ze sa v mene lasky nevmanipuluje do nejakych dlhov ... skratka chlap si zavaril, ona mu pomaha ako vie, ale vyriesit by to v konecnom dosledku mal sam.
pobehat vsetky banky a vsade sa pytat - a ani nepripustat moznost spoludlznictva - v ziadnom pripade. nech hladaju sposob, ako sa to da bez toho ... mozno by pomohol aj nejaky financny poradca, co by pobehal banky s ich poziadavkami. ak maju nejakeho znameho, co mu doveruju.

graciaa
autor
29. jan 2017

@ukulela
@bratislavcankanm
Dievčatá, bránim sa spoludlžníctvu zubami - nechtami, zajtra ideme do banky, uvidím, či budem o niečo múdrejšia. Chcela som vedieť či sa to dá nejako ošetriť, zmluvou, pôžičkou manželovi?, akokoľvek, ale z vašich komentárov mi vyplýva, že zrejme nijako.

sissy27
30. jan 2017

@graciaa ja len doplním - tvoj súhlas s manželovým úverom v banke nie je spoludlžníctvo ani na základe toho nebude banka od teba nič vymáhať, ale je to kvôli tomu, že ste manželia a dlh sa bude splácať z vašej spoločnej kasy... Manžel si na to síce zarobí, ale reálne by ste tie peniaze mohli minúť inak. Do určitej sumy úveru banky tento súhlas nevyžadujú - čo ako sama teraz vidíš, je chyba, lebo si doteraz nemala poňatia o tom, do akých sračiek sa manžel namočil poza tvoj chrbát, ale pri zlúčení úverov už to bude suma vyššia a tam ten súhlas treba... Ale samozrejme poriadne prečítať čo podpisuješ, aj keby si v tej banke mala sedieť ešte po záverečnej.
Inak súhlasím s babami - žiadne spoludlžníctvo a zrušiť bsm, resp. vyňať z neho tento nový úver. Každopádne splácanie pocítiš reálne aj ty ☹

naty_s
30. jan 2017

@graciaa po rozdeleni bsm banka pristupi k vynatiu jedneho z dlznikov z uveru. Ten ostavajuci vsak musi mat dostatocnu bonitu, aby to sam utiahol.

saurian
30. jan 2017

do spoludlznictva urcite nechod, pretoze tym sa stavas dlznikom aj ty, a riskujes tym ze ked sa ta situacia cela nezvladne, dojdete aj o byt.
co sa tyka bank a uverov ak je osoba vydata/zenaty, tak do urcitej sumy (neviem presne, skus si zistit) sa nevyzaduje suhlas manzela/ky a je ten uver iba na toho, kto ho podpisuje.
nad urcitu sumu musi byt suhlas manzela/ky (v pripade ak nie je BSM zrusene).
skus si zistit, ci uver nad tuto sumu ak podpise manzel/ka je vymahatelny aj ak sa zrusi BSM. neviem to presne, ale ak zrusite BSM a bol takyto uver kde si dala podpis, tak moze banka vynat teba ako dlznika, ale nemusi tak urobit (urobi tak ak sa preukaze dostatocna bonita manzela - co nepredpokladam).
z tvojho pohladu je potrebne vediet presne o vsetkych manzelovych dlzobach, naozaj vsetkych (cize nielen uvery, ale ak ma napr aj dlh na ZP, SP....).
zrusenie BSM je dobry krok, urobila by som ho ako prvy a rychlo. takto on ma dlzoby, ty byt. a popritom samozrejme treba riesit to co uz riesis - a teda konsolidovat jeho uvery, dlzoby, zistit kde by mu na to pozicali a tak. moze sa stat, ze bude bankovymi subjektami neuverovatelna osoba, a teda mu ziaden bankovy subjekt uz nepozicia, alebo budu ziadat spoludlznika ci ine rucenie (nehnutelnostou). tuto by som skutocne isla uz cestou financneho poradcu.
kym by sa vam, resp. jemu podarilo vybavit novy uver na splatenie starych, nestrkala by som hlavu do piesku - ale isla po instituciach kde dlzi (ci uz banky alebo napr. tie ZP, SP, ci ini dlznici) a skusila sa dohodnut na zmenach podmienok - napr. predlzit dobu splatnosti uverov cim ziskas nizsie splatky, ci uzatvorit splatkove kalendare... aby sa nestala situacia, ze ak nebude platit uvery, tak pojde na neho exekucia, a v tom pripade je uplne neuverovatelny.
drzte sa 😉

jarmilus
7. dec 2017

Mne sa stalo nieco podobne. Manzel prepadol stavkovaniu zapasov cez internet a isiel v bankovom ucte do velkeho minusu az si musel vziat uver aby ho splatil. Vzal od Prima banky bezucelovy uver, no nechce sa mi priznat na aku sumu a na kolko rokov. Urobil to vsetko bez mojho vedomia ani som netusila, ze tipuje zapasy kym sa to neprevalilo. No ja by som potrebovala surne zistit na aku sumu si ten uver vzal lebo mu chodia upomienky...samozrejme uver nesplaca. Volala som pani do banky ktora to vybavuje a ked ze je to uver na jeho meno, nemoze mi poskytnut ziadne info...prosim vas poradte mi ako by som si to vsetko zistila. Dskujem

emilia25
7. dec 2017

Tieto aj preschvalene uvery su take nebezpecne pre niektorych ludi ze az.banky takto same nicia ludi lebo len beru a beru kym davaju a potom je takyto problem.ja neviem ale ked sme riesili uver a bol len na muza tak som bola s nim a presne viem kolko sa plati.v zivote by si to nedovolil zobrat bez mojho vedomia a ja tak isto aj ked som mala uver tiez predschvaleny a to som na rd.a hlavne dobre si rozmysliet schopnost splacat.

marusia12
7. dec 2017

@graciaa sorry, ale takéhoto debila kopnút do riti.... zbaliť mu dve igelitky a čau

mishicca
7. dec 2017

Nerob to...toto spravil otec mojej mame.... a skoncilo to drazbou ich domu....a poznam este jeden taky par, kedy si zena pobrala vselicomozne a tiez to skoncilo drazbou.... naozaj NEROB TO

jarmilus
7. dec 2017

@saurian prosim ta mohla by si poradit aj mne? Dole nizsie som uviedla aj ja svoj problem s manzelovymi dlhmi. Dakujem pekne.

cecilia68
7. dec 2017

@jarmilus Nezistíš nijako...banka ti nesmie poskytnúť informácie o jeho úveroch.