Je hraničnýy prolaktín problém?

janickamalicka1988
24. okt 2023

Ahojte. Ospravedlnujem sa, ale nenasla som presne odpovede na moj problem. Na endo mi zistili zvyseny prolaktin- 40 (norma je 26). Na magnetickej rezonancii mi bol zisteny mikroadenom na hypofyze. Po mesiaci uzivania medocriptine klesol PRL na 23. (Mimo tohto som si neskor nasla v inych vysledkoch hodnoty prolaktinu, ktore boli vzdy tesne pod vrchnou normou). Ms mavam 30-36dnove, ovulaciu nemam potvrdenu doktorom, ale podla bazalnej teploty a ovu testov vraj vzdy bola. Kedze sme zatial nezistili pricinu preco sa mi nedari otehotniet zistujem, ci moze takto hranicny PRL aj tak sposobit nejake problemy? (Lebo napriklad pri TSH je podla endokrinologa dobre ked je pod hranicou 2 aj napriek tomu ze tabulkovo je v norme az do 4,9).

anjelicek26
24. okt 2023

Tak pri vysokom prolaktine nepraskaju casto folikuly a spravi sa cysta... moj vecny problem dlhe roky... prolaktin mam tiez niekde okolo 23... ci to tak plati pre vsetky zeny netusim... stitku mam v poriadku...

nevenka
24. okt 2023

@janickamalicka1988 prolaktin som mala vzdy vysoky, od 13 rokov, mama so mnou behala po gynde uz vtedy. Nic mi ale nezistili ani na hypofyze. Potom som sa vykaslala na lieky lebo s nimi, ci bez nich, cykly nepravidelne, dlhe. Robili sa mi cysty.
Ale inak, mam prirodzene 4 deti, neviem, ako to mam teraz, stitnu zlazu hyperaktivnu, cykly od 34 do 40 dni, ako kedy, stale kojim. Cystu som naposledy mala v tretom tehotenstve, praskla mi pri prvej ovulacii po porode, pred skoro 3 rokmi...mam 40 rokov. A este vela muzskych hormonov. Takze ja neviem, ako to je. Moze to byt problem, aj nemusi.

lucia7933
24. okt 2023

napr ja som mala pred rokom hodnotu prolaktinu 27, pred mesiacom som bola znova na odbere a mala som az 46,50 pri norme do 29,20.
ale tento mesiac sa nam na prvy pokus podarilo otehoteniet tak neviem teda ze ci to ma uplne nejaky vplyv asi ako na koho...inak keby mi nahodne nerobili ten odber tak doteraz ani neviem ze mam zvysenu hodnotu, cykly mam pravidelne, ovulaciu tiez mavam...neviem teda ako to je

pet888
24. okt 2023

@janickamalicka1988 vysoky prolaktin moze sposobovat problem s ovulaciou.Ak vsak ovulacia prebehne,tak nema vplyv na oplodnenie vajicka.Cize tu problem nevidim.

lucia7933
24. okt 2023

@pet888 to znamena ze ak som ja otehotnela aj napriek vyssej hladine prolaktinu nebude to robit problem v tehotenstve?

pet888
24. okt 2023

@lucia7933 tak v tehotenstve prirodzene narasta,cize neviem,preco by mal robit problem.Ale radsej skonzultovat s gyn.

janickamalicka1988
autor
25. okt 2023

Ja mam pocit ze sa mi zvysuje pred menstruaciou. Mozno tu ovulaciu aj mavam a potom sa mi zvysi prolaktin a neviem nikde zistit, ci to moze potom nejako zablokovat oplodnenie resp.uhniezdenie, alebo nieco ine… stale hladame pricinu preco sa nam nedari a zatial sme na nic neprisli :(

lucia7933
25. okt 2023

@janickamalicka1988 a hematologiu, genetiku, reproimunologiu, spermiogram mate vysetreny? tam moze byt tiez pricina

euka210
25. okt 2023

@janickamalicka1988 ano, vysoky prolaktin moze sposobovat ako dlhe cykly tak aj problem s otehotnenim. V tehu a pocas dojcenia je prirodzene vyssi, preto sa plonost casto vracia az po pol roku-roku.
Mne lieky zvysovali a cyklus hrozny...zmenou lieku zrazu zase cyklus normalny.

janickamalicka1988
autor
26. okt 2023

@lucia7933 ano, vysetrene. Jedine co mi zistili su mierne zvysene NK bunky- toto si chcem dat este vysetrit priamo z maternice, pretoze po podavani Intralipidov mi dvojnasobne vyskocili pecenove testy a 2 IVF vklady neboli uspesne.

janickamalicka1988
autor
26. okt 2023

@euka210 cize tebe lieky na znizenie PRL hodnotu napriek tomu zvysili? Predtym si tiez mavala rozhadzany cyklus? Mne teraz dr zvysila este davku ale citim sa dost zle... napriek tomu som si povedala ze tento mesiac sa s tabletkami popasujem a uvidim ako mi hodnota klesne. Volala som s dr a povedala mi ze je fajn mat hodnotu PRL niekde na strednej hranici. Neviem ako rychlo dokazu lieky hodnotu znizit...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre