2,5 ročná dcéra sa nezapája v jasliach

miruskac
17. mar 2015

Ahojte mamicky.Moja 2,5 rocna dcera chodi asi mesiac a pol do jasli a uz druhy den palce za vsetko ona nechce jest ona nechce kreslit proste omieta robit to co jej povedia.Niekedy to robi aj doma za vsetko place.Uz neviem co mam robit aj do izby ju poslem aby sa vyplakala aj vysvetlujem aj pozadku dostane.Je dobra dcera nemozem nic zle na nu pvedat len to ze ona chce tak a hotoho ma v skolke svoju oblubenu hracku a nikomu jej neda.Ucitelky v jasliach mi povedali ze bude mat velky problem v skolke ked sa bude tak spravat ale ja uz neviem co robit.Poradte

pribinak
17. mar 2015

2,5 ročná nechce požičať hračku? Tak nech sa sudruzka ucitelka neposere!!!!! To mechcu ani podstatne väčší škôlkari a nikto z toho vedu nerobí. To sa deti časom naučia, treba jej to vysvetlit, ukázať pozitívny príklad, odmeniť a nie do nej hučať

Nechce kreslit ked kreslia ostatní? Ja neviem, ale pre go tu učiteľku by to nemal byt problem, tak nech nekreslí, možno začne o týžden ci dva.

Viac ako v decku by dom videla problem v učiteľke. Do jasli chodi este velmi krátko, zrejme este len testuje co sa da a co nie, aka je ktorá ucitelka a kde je jej miesto.

Možno potrebuje viac pomaznat a pomojkat, pritúliť, ako posielať do izby.

Do tých jaslí asi chodia iba dokonale deti, to moje, by uz asi aj s dverami vyhodili

klincek
17. mar 2015

@miruskac adaptacia mojich deti jasliach trvala styri mesiace, takze klud (aj ked fakt je, ze boli mladsie). je to male dieta, obdobie vzdoru v plnom prude a nove prostredie k tomu, to je celkom zaberak. a ze je placliva..no, aj moje boli, ja dodnes hovorim, ze urevanejsie deti na svete nie su, ale tak kazdy ma nejaky temperament a s tym neurobis nic (povedala mi aj pediatricka, ked som uz zo zufalstva riesila aj u nej, preco tie deti tolko placu 😖).
treba sa obrnit trpezlivostou-ak uz tecu nervy tebe, tak ju daj na starost tatinovi, prestriedajte sa a nejak to preckajte, kym si zvykne. chvilu to potrva, ale prejde to a bude lepsie. drzim palce🙂

michaelkanr
17. mar 2015

myslim, ze mas na svoju dceru vysoke naroky. ma v skolke oblubenu hracku a nechce ju nikomu pozicat? ved to je uplne prirodzene, citovo sa upla na nejaky predmet, takisto dospely by mal poblem pozicat nieco, co ma rad. nemoze si do jasiel brat nejaku oblubenu hracku z domu?
hovoris, ze place, ked nie je po jej. dieta nemoze dostat vsetko, co chce, ale na to je doma rodic a v jasliach pedagog, aby to dietatu vysvetlil, preco dana cinnost nie je momentalne mozna. ale bitkou a krikom sa to nerobi, resp. ten ucel sa nenaplni.
ze nechce robit v tej chvili to, co ide deti? tiez by som to neriesila nasilim, ved nemusi. neviem kolko deti ma ta ucitelka na starosti, ale ja by som ocakavala trosku individualnejsi pristup k detom v jasliach...toto je ako v skole-bud ticho a rob presne to, co ostatni. od takeho maleho dietata nemozno ziadat nemozne...

siska53
17. mar 2015

@miruskac jezisi a co? Moaj tiez nechce poziciavat hracky a to bude mat tri roky. Syn s tym.problem nemal. Prosto su take deti a onake deti.
Moja by sa asi v skolke tiez nezapajala. Na cviceni s detmi sa tiez nie vzdy zapaja. Nie vsetko ju bavi. Rovnako to robia aj ine deti.
Moj siel do skolky az ako 4,5r.,tiez mal problem este stale s adaptaciou. Trvalo to 2,5m. No a aj tak im vraj obcas odmietne spolupracu. A co viem,nie je jediny.

Prosto treba najst,co na nich plati.
Hlavne si ty nerob ziadne starosti,ucitelky dakedy zbytocne vystresuju rodica.
Suhlasim s michaelkanr.

prasiatko30
17. mar 2015

@miruskac ucitelky v jasliach su trosku blahove nemali by ist radsej ucit na nejaku vysoku - tam by mozno deti splnali ich poziadavky a ocakavania. tak male dieta a este len druhym dnom v kolektive urcite moze mat aj taketo spravani a dokonca je to uplne normalne - odporucala by som ucitelkam precitat nieco o detskom vyvoji a socializacii 😅 v tom veku su deti prudki individualisti a dokonca este velmi vela deti v tomto veku ani nevedia podelit sa o svoje veci - v tomto veku sa to este len ucia, a s ostatnymi detmi sa napr ani nehraju, sustredenost maju tiez minimalne 10-15min a este je tam toho - ale to je fakt studium ktore mali mat pani ucitelky zmaknute este pred nastupom do jasli.

timea7
17. mar 2015

@miruskac keby tvoja dcéra robila to, čo popisuješ, tak by bola jedna z mála. Ak to po nej vyžaduje učiteľka v škôlke, nech si prečíta vývinovú psychológiu. 😒 😒 😒 😒 😒 😒 Môj syn v jej veku nie že nechcel požičať svoje hračky deťom mojej sesternice, ale ani tie ich u nich doma.....úplne normálny jav, dokonca dôležitý v jej vývoji.

miruskac
autor
17. mar 2015

Dakujem dievcata za povzbudive slova.Aj moj manzel mi hovori ze nasa dcera je nrmalna a zlate dieta 🙂 len je to niekedy tazke ked za vsetko plce a trapi ma ked mi niekto povie ze ona bude taka a onaka ale ja citim ze bude skveli clovek 🙂 prajem vam vsetkym pekny vecer lebo ja ho teraz mam lebo viem ze nic zle nerobim :0 kazdy den sa snou hrame kreslime modelujeme umyvame riad varime a podobne.aj to mi bolo vykrikovane ze take dieta sa ma hrat samo a to mi hovorila kamoska ktora ma 2 deti.

miruskac
autor
17. mar 2015

a este by som sa chcela opytat ci vase deti sa chcu hrat zo starimi rodicmy ale myslim tak ze ked kresli tak dedko nemoze kreslit len sa pozerat aj babka nemoze tu to ceruzku zobrat a podobne npr babka nemozes ist ku nam.mate stym skusenosti?

asocial
17. mar 2015

@miruskac no, uprimne, mam takmer 2,5 rocne dieta, a realne si neviem predstavit, ze by kreslilo..skusali sme to xkrat, zaujem ziadny, akurat nacarbe jednu ciaru a jeden kruh a hotovo...
dcerka je normalna...uplne normalna..skor by som videla problem v jasliach..mozno by som pouvazovala aj o inych..
aj ten jav, ze neche pozicat hracku je normalny, dokonca aj u starsich deti..

@prasiatko30 myslim, ze si to vystihla do bodky

pribinak
17. mar 2015

@miruskac ja si nemôžem pomôct, ale ty ju strašne organizuješ, tak si chce kreslit sama a chce len obecenstvo, no a co? Musia všetky deti robit všetko rovnako?
Nechaj ju a ona sama Vám ukáže ako a s kým sa chce hrať a co robit ;)))

devicka
17. mar 2015

moja 3ročná chodí do škôlky tretí týždeń. celé 2týždne preplakala komplet. plakala ráno, aj na obed, aj potom. proste celý den. aj im chcela utiecť, aj šla do spálne akože spinkať-teda mimo ostatných detí. nejedla, nespinkala, nehrala sa. a doma to pokračovalo. teraz sa v školke už pohrá, ale po škôlke doma neustále opakuje, že je škôlka zavretá, že ona už tam nepôjde.....stále dokolečka.
všetko chce čas. 🙂
tvoja dcérka je určite úplne normálne zdravé dieťa 🙂

lubina
17. mar 2015

@miruskac o tom by som mohla pisat romany....nasa maldsia dcera je vysoky individualista...ked som citala co od tvojej chcu v jaslickach...no, nasa je predskolacka, ale ak sa v skolke rozhodne ze nieco robit nebude, proste nebude a hotovo....no a co.Pride na to casom, ako by to malo byt....pekne vsetko vie, hra sa s detmi, atd atd, akurat mi raz pani ucitelka povedala, ze je to take "filozoficke" dieta a to len preto, lebo sa stale pyta na nieco a caka odpoved...
ale k tomu co sa pytas o starych rodicoch...tak nasa mladsia ich totalne organizuje, oni sa s nou hraju, ale musia robit presne ako im ona povie 😀 taky maly riaditel medzi nimi 😀 Neboj je to vsetko normalne..

jabadaba
17. mar 2015

@miruskac problem nie je v tvojej dcerke, problem maju ucitelky a to sakra velky! Mozno by im nezaskodilo navstivit psychologa. Byt tebou, zvazim zmenu jasli, pretoze uz ked teraz po par tyzdnoch a pri tak malom dietatku maju potrebu formulovat hodnotenia, ze dieta bude mat problemy, tak sa vsad, ze na tie problemy tvojej dcere zalozia! To bez srandy.

timea7
17. mar 2015

@lubina no tvojej dcérke ako predškoláčke by som to správanie teda netolerovala, mňa ako babku by necvičila, ako opicu. Môžem byť jej partnerom v hre, ale v takej, na ktorej sa dohodneme, nie na takej, ktorá je podľa jej réžie. Ona ale v škole zistí, že na deti to, čo platí na starých rodičov platiť nebude, zrejme to už aj zistila. To, že sa stále niečo pýta a filizofuje, je vynikajúce, veľa sa dozvie.

timea7
17. mar 2015

@devicka ja som v škôlke ako päťročná nejedla, nespala,revala ako satan mesiac v kuse, až kým sa babka nado mnou nezľutovala a z nenávidenej škôlky ma po mesiaci vyslobodila. 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎
Aby som sa do nej po skončení školy vrátila ako učiteľka 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

lubina
18. mar 2015

@timea7 ved to je jasne, ze len stari rodicia dovolia viac ako ostatni, to ona uz dobre chape, ale stari rodicia su strari rodicia 😉 . Ja si doteraz pamatam ako sa moji stari rodicia hrali so mnou a ja som vzdy bola "veduca" sila, nechali ma rozhodovat....a mam na to uzasne spomienky 😉 , jedny z n ajkrajsich na cas s nimi...nasa mala vie s kym si co moze dovolit a v skole zisti aj ine veci, to je normalny proces ucenia sa a socializovania, uplne s tebou suhlasim....ale dakedy ma zaraza pristup uciteliek v skolke, ked sa deti pytaju a pytaju...no a potom sa dozvies, ze tvoje dieta je ine, lebo je take "filozoficke", no co uz, uz ide do skoly, tak tam jej hadam dovolia sa pytat, kolko bude chciet 🙂

timea7
18. mar 2015

@lubina ja mám tiež nádherné spomienky na detstvo - s jednou babkou som bývala, bola som šesť rokov ich jediná vnučka, dedko ma miloval, ale keby moji rodičia zbadali, že im velím, tak ma okamžite zrušia. U druhej babky nás bolo vnúčeniec viac, mali sme tam doslova Eldorádo, ale aby sme dirigovali babku alebo dedka, tak to by nás ani nenapadlo, vládla vždy úcta a rešpekt k starším, aj keď sme mali kamarátsky vzťah.
A k tým učiteľkám....no niekedy mám pocit, že ideálne dieťa by bolo také, ktoré by ráno natiahli na kľúčik, celý deň by fungovalo, nekládlo by žiadne zbytočné otázky a poobede by ho odovzdali rodičom. Na druhej strane uznávam, že pri počtoch detí, ktoré v škôlkárskych triedach sú, to nie je jednoduché. A keď si sa dozvedela, že tvoje dieťa je iné, mala si zareagovať, že vieš a že si tomu rada. 🙂 No so školou by som si veľké ilúzie nerobila...ak bude zase trieda prepchatá, v nej takéto deti tri, ďalšie tri, ktoré potrebujú individuálny prístup, lebo nestíhajú s ostatnými...veľký priestor na otázky nebude. Je škodou aj pre také dieťa ako máš ty, aj pre to, ktoré potrebuje od učiteľky sústavnú pomoc, ale aj ten zbytok triedy, ktorému sa dostane najmenej pozornosti od učiteľky, že sa na tomto mieste šetrí 😠 😠 😠 že detí nie je v triedach podstatne menej.

cobhan
19. mar 2015

my sme si tym presli tiez...dcerka mala oblubenu hracku a flasu. Nezapajala sa, lebo v jednej ruke drzala flasku, v druhej plysaka a viac ruk uz nemala. Nakoniec sme to vyriesili tak, ze flasa aj plysak ostali doma. Jeden den dobre, druhy den si mala nasla nahradu - svoj kabat a ruksak, co ma do skolky. Nemaju tam skrinky na chodbach, ale vsetko len na vesiakoch v triede. Tak ruksak a kabat zacala ostavat u riaditelky v kancelarii. A problem sa zrazu vyriesil..nemala nic, comu by mohla venovat pozornost, co by jej pripominalo domov a zistila, ze v tej skolke to vlastne nie je az take zle. Ale prezili sme ti teda kadeco, vcetne takych rannych hysakov, ze som ju pocula rano ziapat v triede este ked som na parkovisku auto startovala. Nam velmi pomohla jedna ucitelka, rano si ju hned z mojich ruk zobrala k sebe a bol klud - druha chcela, aby sa mala po prichode posadila na stolicku ku stolu a tam sa hrala a cakala na ranajky, lenze to aj tak vzdy skoncilo tak, ze sa s revom vyrutila za mnou, takze ju v konecnom dosledku musela ucitelka zobrat na ruky a ukludnit, no zakazdym s komentarom, ze mala je uz na taketo spravanie velka a uz by ju nikto nemal brat rano na ruky

lubina
20. mar 2015

@timea7 Uvidime, ako to bude s tou skolou. Ja sa snazim dcere odpovedat na vsetky jej otazky, aj ked niekedy si musim mrknut odpoved na nete 😀 . Ale vzdy dostane odpoved, aj ked pre nu mozno nie vzdy dostacujucu, lebo hned nasleduje dalsia otazka 🙂 ....no uvidime ako to pojde.Kazde dieta je ine a inak sa prejavuje....v kazdom pripade uz sa tesim, ze skolkarske obdobie prejde a nauci sa citat, to je otvori dalsie obzory a moznosti 🙂

adrianakru
20. mar 2015

Osobne si myslím, že je potrebné viac motivovať a všímať si vašu dcérku v jasliach zo strany učiteliek. Mesiac je dosť dlhá doba, aby dieťa takto reagovalo a nespolupracovalo. Pripadá mi to tak, že sa tam necíti dobre. Svoju hračku chce preto, lebo je to pre ňu jediná istota, ktorú tam má. Každé dieťa je iné, individuálne. A konštatovanie, že bude mať problémy v škôlke, tomu neverte. Vždy ju vypočujte, jednoducho vysvetlite jednou vetou a vytvárajte jej prostredie aby sa cítila dobre. Chce to trpezlivosť. Ona z toho vyrastie. Ak sa to bude stupňovať, radšej zmeňte jasle, nájdite menší kolektív.

dity13
20. mar 2015

ahoj, moja dcerka nastupila do skolky, ked mala 2 roky a 8 mesiacov. Zaciatky tiez boli vselijake, ale zvladli sme to. Tiez chodila do skolky s oblubenou hrackou, dokonca mi to jej pani ucitelka nahvrhla, aby si ju so sebou zo zaciatku nosila, ze vela detom to pomoze. Je sice pravdou, ze po case ju zahodila v skolke na zem a hrala sa s tymi hrackami, co uz v skolke boli, kedze to bolo pre nu nieco nove. Ale tiez jej trvalo, kym sa zacala zapajat do hier s detmi, kreslit, jest, dokonca este aj na wc nechcela chodit. Nastastie, ma super pani ucitelku, ktora presne vedela, ako na nu. V prvom rade ju nikdy do nicoho nenutila, dokonca este aj s tym wc, ked plakala, lebo nechcela ist, hoci chcela cikat, tak jej povedala, ze dobre, nech sa teda pocika, ze ona ju prezlecie, len nech kvoli tomu nerobi cirkusy. Kym prvy krat zjedla v skolke ranajky a obed, presli asi 3 mesiace? Proste, chcem tym povedat, ze ucitelka by si mala tvoju dcerku viac vsimat, a tym, ze vidi, ze jej dlhsie trva, kym sa zapoji do hier, a do kolektivu, mala by sa snazit si k nej najst vlastnu cestu. Hlavne nenutit, lebo tym uz celkom strati jej doveru. a tym padom jej zhnusi cele jasle, a to len potom bude mat problem zapojit sa do skolky a skoly. Podla mna je to uplne normalne, ze takto reaguje. v podstate 2,5 roka este vobec nieje vela, jeto pre nu obrovska zmena uz sama o sebe. Moj nazor, porozpravat sa s pani ucitelkou... jedine uprimny rozhovor s nou, a spolu najst nejake riesenie, ako na dcerku, aby sa zacala zapajat, lebo bude ona sama chciet, a nie, lebo jej to budu kazat. vela sily! ;)

lydia22
22. mar 2015

@miruskac vobec si s tym nelam hlavu aj ked chapem ked sa ti ,,kvazi" ucitelky stazuju moja chodi do skolky teraz od marca ma len 2r a 3m ale musela kedze idem do prace prvy tyzden bol plac potom uz dobre, je spolocenska ale este toho vela nenahovori aj ucitelky vraveli ze jej este robi problem ked menia cinnosti ale to nepovedali v zlom, vedia ze je malicka aj tym ze nerozprava to maju s nou tazsie ale nestazuju sa mi a kreslenie ved moja len počarbe vykres no a co ja som rada ze aj to ze neplace ze chce je hrda ze ma na vystavke svoje dielko ucitelka je tam na to aby deti vedela zvladnut motivovat ved kolkokrat staci len objat milo vysvetlit ved deti su rozne jedno nechce jest, druhe nerozprava dalsie sa pocikava ale su to male stvorenia vhupli do noveho prostredia od rodicov vsetko chce svoj cas bude dobre

sense
22. mar 2015

@miruskac by som chcela vidiet kamosku keby ma jedno dieta akoby sa hralo samo....dietatu sice netreba dovolit vsetko ale treba sa mu venovat....

tetapetra
22. mar 2015

@miruskac ja som sa nezapajala, nehlasila a tu som. Tento stav mi vydrzal aj na strednej 😀

sense
22. mar 2015

moja sice bude mat este len v aprili dva roky najradsej sa hra sama ale len ked pri nej niekto sedi...inak sa nehra sama....Rada si "kresli" cmara ale tiez len tak ze ona kresli a niekto pri nej sedi....

chodi aj do jasli a minule som sa pytala uciteliek ze aka je ci sa zapaja, alebo ci lenn stoji opodial, ci sa hra s inymi detmi ci im nerobi zle atd....a odpoved...ked ma chut sa zapaja ked nie tak sa hra sama...detom zle nerobi, ale ze je skor taka sama pre seba , co je ale v Tom veku normalne ze deti sa hraju viac menej pri sebe ako spolu....akurat ked tancuju alebo chystaju ku stolu tak to ju netreba dva krat volat to ide aj dobrovolne...do jasli si moze zobrat svojho mojkaca aj dudlik do 9 ho moze mat kym pridu vsetky deti potom sa odklada do postielky, a ked idu spinkat tak moze mat zas svojho mojkaca aj dudlik....po prebudeni sa opat mojkac aj Dudka odlozia...lenze to chodi ona zu domov...a velakrat ich odlozi zu hned po prichode....lebo ma svoje dve oblubene hracky...

takze si myslim ze ucitelka v jasliach ma prilis velke nazory alebo nema nastudovany vyvoj dietata ...

a ze aj Doma place ked nema co chce aj u nas je to tak ale? su veci kt. moze a su veci kt. jednoducho nesmie, len skusa hranice...na to je tu ale Rodic aby dietatu vysvetlil....a myslim si ze nie je spravne aby dieta dostalo po zadku len preto ze sa pre nieco jeduje....velakrat sa dieta jeduje aj preto ze je nepochopene....kedze este nevie presne povedat co vlastne chce....ale vzdor a truc je tiez vyvojova faza....

takze bud Rada mas uplne normalne dieta...a kamosku kt. tvrdi ze dieta sa ma hrat samo posli s prepacenim doprdele...