Dieťa neposlúchne a ušpiní podlahu

13. máj 2022

že by si to samo muselo upratať, ale vy by ste mu s tým pomohli. Tak by sa naučilo, že poslúchať je na jeho dobro. Urobili by ste to aj vy?

diamond007
13. máj 2022

Vek dieťaťa?

syslik81
13. máj 2022

zalezi kolko ma rokov.. ak je moc male pomozem ak je uz dost stare nech drhne samo ...

andrejka1974
13. máj 2022

Záleží v akom veku keď je malé tak to urobím ja ,ale väčšie poviem a teraz si to upraces a vermi bude dlho frflat ale spraví to

viestta
13. máj 2022

12 ročne by za sebou umývadlo určite, 6 ročne by pomáhalo upratať, dvojročné by aj tak nechápalo o co ide

tosomja
13. máj 2022

Záleží od veku a okolností

simsalabim
13. máj 2022

@viestta ja myslim, ze aj dvojrocne vidi, ze nieco uspinilo… ale efektivne upratat nevie. Moze “pomoct” podrzat lopatku a pod. A odpoved na otazku - ano, zapojila by som dieta do upratovania.

viestta
13. máj 2022

@simsalabim to máš pravdu, tak povedzme ročne nechape

dizzy1822
13. máj 2022

Záleží koľko ma rokov a každé dieťa je ine. Moj dvojročný vie ze ked dopapa alebo sa vysmrka patrí to do koša ci vreckovka či palička z lízatko. Ked vylial utrel sám si isiel pre handru a utrel to robil vsetko sam od seba ked mal 1,8 roka teraz je o 9 mesiacov starsi a nechce sa mu nič z toho robit😂 deti sú dosť rozumne a rýchlo sa učia od surodencov či rodičov . Min rok v lete som bola prekvapena mal 1,8 roka boli sme v parku zobral si vreckovku utrel si usta a isiel zahodiť do koša. Dieťa sa učí od malička. A aj dvojročné dieťa vie co od neho chcete. Ale tak každé dieťa je iné niektore chape hned niektoremu sa nechce niektore sa dlhšie učí.

andreatytler
13. máj 2022

Jasne ze nech si to uprace... uz aj rocne dieta by som k tomu viedla, ale tak male deti sa tymto asi nenaucia ze treba posluchat, lebo nechapu ze co urobili je zle. Pre nich spinava podlaha je super a pre male deti je super aj to umyvanie. Oni to neberu ako trest. Takze na nich sa neda hnevat, alebo sa nad tou spinavou podlahou rozculovat.
Ja som tak chcela akoze naucit nasho syna ze "no a teraz to budeme musiet upratat" a on s nadsenim utekal pre vysavac, alebo mop, alebo handru a upratoval. Takze hrozba upratovania ho nemotivuje k tomu aby tu podlahu neuspinil. Prave naopak. On si tym vyraba skvelu zabavu. Toto bolo odkedy vedel chodit ked mal 1 rok a ta laska k upratovaniu ho stale drzi a teraz ma 2.5 roka.

kandelabra
13. máj 2022

U nás je to tak, že keď raz niečo ušpiní, rozleje, rozhádže, tak pomáha upratovať. Samozrejme že nečakám, že to vydrhne dočista, ale musí aspoň symbolicky pomôcť. Za snahu potom chválim.

marianarem
13. máj 2022

@andreatytler 🙂 Moj to ma este inac. Ked nemusi, tak sa sam hrnie vysavat, utierat a cistit, ale ked nieco zaspini, rozleje a musi sa zucastnit upratovania, tak to je boj. Proste citi ten rozdiel, ci je nieco dobrovolne alebo nie.
A ako ty riesis, ked teda nieco zaspini, napriklad aj naschval?

andreatytler
13. máj 2022

@marianarem
Aha... to je asi tvrdohlavostou... ak mi kazes, tak just to neurobim.
Ja som vsetko upratovala s nim a vzdy som to upratovanie prezentovala ako naramnu zabavu a velmi som ho chvalila ked mi pomahal. Asi preto to ma tak rad. A som rada,
Viac menej sa snazim nerobit aktivity, pri ktorych moze urobit neporiadok vo vnutri.
Ked kreslil voskovkami po stenach, tak som varovala ze voskovky zoberiem a aj som brala. Ale ani to nepomohlo🙂, tak kreslime len par minut, kym ho to bavi na papier, lebo potom skusa ine povrchy.
Ked hadzal jedlo na zem, povedala som ze sa nahnevam. A aj som sa nahnevala a nakricala. Uz nehadze naschval. Ak mu spadne, upozornim, ale chapem ze je este maly.
Vsetky izbove kvety som darovala, lebo by doteraz vyhrabaval hlinu.
Necham ho hrat sa s vodou, mukou, struhankou vo vani. lebo na to by nefungovali ziadne vychovne metody. On miluje senzoricke aktivity.
Hracky upratujeme priebezne. Bud ako hru, ze parkujeme do garaze, alebo nenecham zobrat novu hracky kym neodlozi tu predoslu. Ale aj upratovanie hraciek ma celkom rad. On ma rad vsetky aktivity, pri ktorych je spolupraca, lebo je velmi spolocensky.

angel993
13. máj 2022

Že poslúchať je na jeho dobro. To by potom mali aj dospelí poslúchať druhých, starších.
Ja vediem deti tak že od malička robíme všetko spolu. Síce sama by som to mala oveľa rýchlejšie hotové ale takto sa veľa naučia. Vždy poprosím aby mi pomohli a rovnako aj oni keď potrebujú pomôcť tak poprosia. Nijako špeciálne som ich to neučila.
Hocikedy keď mladší niečo natrusi, starší sám ide doesie vysávač a povysáva. Starší keď natrusi, niekedy vysavam ja, niekedy poprosím jeho aby mi pomohol a niekedy sám syn povysáva.

dizzy1822
14. máj 2022

este chcem dodať ze moj jeden ma 7 rokov ten od 4 rokoch strasne chce pomáhať či obaľovať chlebíky vo vajíčku alebo klepat rezne. Pred mesiacom pomahal variť polievku a moj mladší ktorý ma 2 roky aj 5 mesiacov plakal ze chce vysávač lebo ma videl vysávať tak som mu ho dala a snažil sa vysávať izbu. 🙂 deti treba k tomu viesť od úplného malička. Obkukavaju a chcú vsetko sami robiť. Keď mladší sám papá a spadne mu povie spadlo to a nebude ďalej papať pokial to nedvihne ale vzdy to dvihnem ja aby pokračoval v papani. Najlepšie povedať poď upraceme to spolu. Možno ho to skor namotivuje. Ale dieta ked uz ma 6-7 rokov by malo viac toho ovládať. Starší ten je lenivý sam nic nespraví ale keď mu poviem spraví. Sam si uprace veci da do skrine uprace si postel a dá sáčok do koša. A strašne mi chce umývať riady. 🙂