Dieťa v škôlke nerozpráva

18. sep 2023

Ahojte, moje dieťa v škôlke nerozpráva. Neviem či sa hambi deti a učiteľok alebo prečo nerozpráva.
Má 4 roky, do škôlky chodí teraz do strednej triedy.
Minulý rok keď nastúpil vyše pol roka nepovedal ani slovo. Potom pomaly sa otukaval a rozrozpraval sa.
Tento rok má tie isté učiteľky, deti sa tam povymienali v triede a zase nerozpráva. Povedala mi to učiteľka. Jediné čo povie na otázky ostatných je dobre, áno alebo nie. A pýta sa že kedy dôjde pre mňa moja mama.
Na ďalší rok bude predskolak a keď to bude takto ďalej pokračovať, mám obavy že ho nezoberú potom do školy, že mu dajú odklad.
Máte skúsenosti s týmto?
Ešte dopisem že chodím s ním na logopediu, no tam sa len hra s logopedickou. Všetko rozumie aj spraví pokyny čo mu povie, no tiež je ticho nerozpráva sa.
Pritom doma ústa sa mu nezavru od rána do večera.

januska12323
18. sep 2023

No tak je hanblivejší, nerobila by som z toho vedu. Na zápise do školy pozerajú či vie riešiť úlohy nie či s každým komunikuje.

simona20201309
18. sep 2023

Toto nie je dôvod na odklad. Odkal sa nedáva ani deťom so selektivnym mutizmom. Školská zrelosť nemá nič spoločné s tým, že nechce rozprávať. Logopedicku navstevujete a to je hlavne. Viac pre neho už urobiť nemôžeš, len ho prijmi takého aký je. Proste je hanblivy. Ak chceš, ešte zájdite za psychologickou, poradíš sa s ňou, ako ho povzbudzovať. Určite mu nič nevycitaj ani ho netreba nútiť.

pribinak
18. sep 2023

Toto by som možno riešila už s psychologickou

thoughtfulweirdo
18. sep 2023

Ahoj, ja som vraj bola také dieťa. V škôlke som vraj len prikyvovala alebo krútila hlavou, pri príchode a odchode rukou zakývala, to bolo všetko. Ani som nechcela jesť, ani sa do zapájať do žiadneho programu. Do školy som nastúpila normálne a síce aj tam som bola hanblivá a utiahnutá, ale už som normálne odpovedala na otázky, aj kamarátky som tam mala 🙂

kacena4
18. sep 2023

ak je to len hamblivost, ok. ale určite by som to min. jedenkrat poriesila s psychologickou ci to nebude elektivny mutizmus

autor
18. sep 2023

@kacena4 Čo je to elektivny mutizmus?

luccija
18. sep 2023

Skús učiteľku poprosit nech rozvinie debatu🙂už s nimi rozprával, tak ho treba trocha motivovat

kacena4
18. sep 2023

ujo google vysvetli