Mama mi bráni nechať si dieťa

silvikab
1. feb 2017

Dobrý večer potrebujem pomoc :(
Mám 17 rokov a moj priatel ma 25rokov .... som snim skoro rok a potrebujem poradit...
Som snim tehotna a planujeme spolu sa zobrat hned o 5 mesiacov ako budem mat 18 rokov .... Lenže je tu problem moja mama a jej priateľ ... Brania mi si nechat nase dieťa :( som stoho uplne zúfala neviem čo mám robiť :( velmi ho milujem uz som zmetena z mojej matky :( v živote som sa snou nehadala len ako si našla priatela všetko išlo dole vodou ... má na ňu zly vplyv a bojim sa lebo sa mi vyhražaju ze ma daju na potrat a ze aj ked to nebudem chciet tak on mi to vyreze z brucha :( byvala som skoro mesiac u mojej tety (maminej sestri) ona sa s mamou rozpravala aby som si to nechala len matka stale trva na tom ze to mam dat prec :( ja to dieta strasne chcem aj ked viem ze som mlada ja sa viem starat o deti a ja deti milujeem len uz to prehanaju vyhrazaju sa mojmu priatelovi ze ho aby suhlasil s potratom ale on tiez nechce aby som si dala zobrat nase dieta ... mamicky prosim vas moze moja matka ktora sa pomaly ani o mna nestara zobrat mi moje dieta ??? A mozu ma dat nasilu na potrat??? Ked ja mam kde byvat aj s partnerom ? Prosim vas za rychlu odpoved moc sa bojim :( dakujem vam

ludkai15
1. feb 2017

Nie si ešte dospelá, čo je trošičku problém. Ale stoj si za svojím a bojuj zubami nechtami..Určte nedopusť aby si niečo ľutovala celý život. Môže popísať v správe.

janci05
1. feb 2017

http://www.detskyombudsman.sk/ty-a-partnerstvo

Skús sa tam opýtať, lepšie ti poradia odborníci, lebo toto je naozaj zložiťá situácia. Myslím si ale, že kedže už máš nad 16 rokov, tak ťa donútiť na potrat nemôžu. Ale to je len moja domnienka.

silvikab
autor
1. feb 2017

@janci05 ja som sa pytala skoro hocikoho a kazdy mi povedal ze nemozu ma dat na potrat bez mojho suhlasu ale aj tak mam strach

janci05
1. feb 2017

@silvikab to ti verím, no ak máš s partnerom kde bývať, tak choď s ním aspoň do termínu kým potrat už nebude možný.

janci05
1. feb 2017

@silvikab Len škoda, že ste si to takto "zle naplávanovali" a aspoň jeden z vás nepoužíval ochranu. Iba žeby ochrana zlyhala. Je mi jasné, že žiadna nie je 100%. Ak ste mali v pláne vziať sa, tak ste mohli počkať kým nebudeš mať 18 a potom by to bolo lahšie. No čo už, teraz je tažko plakať nad rozliatym mliekom.

silvikab
autor
1. feb 2017

@janci05 ja mozem ist ku nemu byvat to nie je problem ja som rada ze som tehotna ... len mne ide o to ze ci ma mozu dat silou mocou na potrat

janci05
1. feb 2017

@silvikab Ja si stále myslím že nie. A dieťatko sa narodí keď už budeš mať 18 rokov ak sa nemýlim. Tak už aj preto.

silvikab
autor
1. feb 2017

@janci05 a ked pojdem ku nemu byvat a zavola na nas policiu myslite ze policia s tym nic neurobi ked je otec mojho dietata ze? A ked uvidia ze byvame v jednej domacnosti spolu

beton
1. feb 2017

@silvikab Mamicke by som vysvetlila, ze "to" je dieta. A ze si ho zabit nenecham. Urobila si chybu, ktora ma následky. Ale riesit následky vrazdou sa mi nezda v poriadku. To potom aj ty mozes zabit jej priatela, lebo sa ocitol vo vasich zivotoch a tebe nevyhovuje???
Ak mate kde byvat, tak od rodicov zavisla nie si. Dokonca sa mozes aj vydat v 16tich, len tam potrebujes suhlas rodica. Upokoj sa, aby babatko malo dobry start uz v brusku. To, ako prezijes tehotenstvo je omnoho dolezitejsie ako vsetko ostatne. Babatko si kazdy jeden tvoj pocit ponesie cely zivot. Tak nech si nenesie odmietnutie, ale len lasku a prijatie. A svadba moze byt aj o 2 roky, teraz je prve babatko.

silvikab
autor
1. feb 2017

@beton dakujem vam velmi pekne .... ja uz som to matke vysvetlovala ale ona stale trva na tom aby som to dala prec ... ona nechce aby som mala este dieta lenze ja si zabit svoje nedam lebo to je uz moje a ja budem dobra matka ja si verim aj ked som mlada aj ked trosku naplanovane zle ale som hrda na to ze budem matka niektore deti su 16tke tehotna ale ja porodim v 18 a jej priatel je taky psyhopat niekedy aj agresivny len na mna on zabil 5 deti co baby poslal na potrat len kvoli tomu ze je pasak :( ja sa moc bojim ze dopadnem bez dietata :(

nice202
1. feb 2017

@silvikab v ktorom si tyzdni? a nie, nemozu ta dat nasilu na potrat.

ukulela
1. feb 2017

@silvikab jjedna vec - nie, k potratu ta nemozu donutit. ani keby tvoj partner suhlasil - dolezitasi ty. ani policiou ta nemozu dotiahnut na gyndu. (myslim, ze kedze nemas 18, tak by s potratom matka musela suhlasit keby si on ziadala ty. ale ona tana zakrok nasilu priviezt nemoze, nie je zakon, ktory by jej to umoznoval. to rozhodnutie je len na tebe. )
s partnerom sa mozte vziat ajteraz, len potrebujets suhlas sudu. on ziadas ty - toto je skopirovane zuo stranky detskyombudsman - mozes svoj problem napisat aj tam poradia ti konkretne aj k tym vyhrazkam a potratu aj k tomu stahovaniu.

a uzavretie manželstva, tak ako na mnohé iné právne úkony sa vyžaduje, aby osoba dovŕšila vek 18 rokov. Náš právny poriadok však pripúšťa výnimku, keď môžu uzavrieť manželstvo aj mladšie osoby, a to od 16. roku veku. Na platnosť uzavretia takéhoto manželstva sa vyžaduje povolenie súdu. Zároveň musí ísť o výnimočnú situáciu, napríklad tehotenstvo, a dané okolnosti musia byť v súlade s účelom manželstva (vytvoriť harmonické a trvalé životné spoločenstvo muža a ženy, ktoré zabezpečí riadnu výchovu detí). Súdne konanie o povolení maloletému dieťaťu uzavrieť manželstvo sa teda začne len na základe návrhu, pričom navrhovateľom je sám maloletý, ktorý hodlá uzavrieť manželstvo.Ak súd v konkrétnom prípade povolí uzavretie manželstva aj maloletej osobe staršej ako 16 rokov, ďalej sa už postupuje ako pri uzatváraní normálneho manželstva, čiže pred matričným úradom alebo orgánom cirkvi.
Žiadosť je teda potrebné podať na súde v mieste Tvojho bydliska vtedy, keď to uznáš sama za vhodné. Pokiaľ by si sa rozhodla počkať s manželstvom do dosiahnutia dospelosti, žiadosť sa podáva priamo na matričnom úrade v mieste trvalého bydliska.

silvikab
autor
1. feb 2017

@nice202 uz koncim 1 mesiac

silvikab
autor
1. feb 2017

@ukulela
@ukulela dakujem vam velmi pekne takze sa vobec nemusime nico bat ani potratu ani ze zavolaju policiu na nas ked pojdem z domu prec

ukulela
1. feb 2017

@silvikab 1 mesiac, ci mysli 1 trimester? (lebo 1 mesiac koncis v momente, ked ti meska menzes. )

silvikab
autor
1. feb 2017

@ukulela zacinam 5 tyzden

ukulela
1. feb 2017

@silvikab no tak to ja som vtedy este ani nevedela, ze som tehotna 🙂 ozaj 5ty tyzden? to je prvy po vynechani menzesu ... bola si uz u lekara? (ale to je nakoniec jednoň
pozri, neviem, ako to je s tym, ak by si odisla z domu ... to by ti vysvetlili aj na tej stranke. ak sa u tety citis lepsie, chod opat k nej, ak matku irituje to, ked si pri frajerovi. ukludni sa, ries svoje veci s rpiatelom, byvanie, peniaze, atd. ak by sa ti mama stale vyhrazala a pod, tak zvazte tu ziadost o sobas na sude - si tehotna, povolili by ti ju zrejme bez problemov, najma ak by si tam spomenula tie nezhody a problemy a to, zesa chces v pokoji prirpavit na porod, porodit a vychovavat dieta.
drzim ti palce. mozno je to pre mamu sok, mozno sa ukludni ... ale ak nie, a chces byt v pohode, musis hladat inu cestu.

silvikab
autor
1. feb 2017

@ukulela dakujem vam pekne a este jedno sa chcem spytat ked pojdem ku tete a ona tam pride po mna tak mozem zavolat policiu na nu a jej priatela ja mam aj dokazi ze ma psychicky tyraju

ukulela
1. feb 2017

@silvikab no ak by to malo byt pravne a zakonne uplne ok, tak podla toho, cop isu na tej stranke, by si sa mohla obratit na upsvar (alebp sud - neviem, len som to prebehla) s tym, ze nechces zit s matkou. asi by sa riesilo, co s tebou ... a myslis, ze tvoja matka by to svojej sestre urobila? skandal s policiou? porozpravaj sa s tetou, ci by ta prichylila do casu, kam bdues mat 18. a hklavne sa ukludni. neboj, bude leosie.

fedorovamaria
1. feb 2017

Nechaj si to bábätko,matka sa len vyhráža,ale nezmôže nič a ten cudzí človek vedľa nej už vôbec nie.

erikavesela
2. feb 2017

@silvikab
Samozree, ze nie...chod byvat s priatelom...nemozu ta donutit ist na potrat...pri potrate je rozhovor s lekarkou, ktora sa ta spyta, ci to chces...na druhy den prides opat a spytaju sa ta, ci si si to nerozmyslela...toto je tak podla zakona...neboj sa ich...mas priatela, ktory stoji pri tebe..tak chod za nim
Drz sa a hlavne sa bestresuj...nerobi to dobre tvojmu babatku...teraz potrebujes klud a preto to urob pte vase babo...odid od matky..nekontaktuj ju a uzivaj si tehotenstva ...vela stastia

erikavesela
2. feb 2017

@silvikab
Je jedno, ci policiu zavolat mozes...jednoducho zavolaj...vysvetli situaciu

nini1010
2. feb 2017

Inak je na konci 5 tt,neviem ako dlho riesia uz potrat a takmer mesiac byvala u tety kboli tejto situacii ktora sa potom rozpravala s jej mamou o potrate.Ja vam neviem,ale nejako vela veci stihla na to ze mimo posledneho mozno tyzdna nemohla ani tusit ci je alebo nie je tehotna.A z maminho priatela sa stal zrazu pasak.No zacina to byt na moj vkus prilis kvetnate a pritiahnute za vlasy takze neverim tomuto pribehu.

silvikab
autor
2. feb 2017

@nini1010 ked neris si pridi pozriet a hned uveris !!! Ja nemam preco klamat

maciatkolulu
2. feb 2017

@silvikab ale realne si za 5tyzdnov stihla vela😉mesiac si byvala u tety a si v 5.tyzdni??? prepac a tvoja teta riesila tvoje tehotenstvo s tvojou matkou ked si ani nemohla tusit, ze si tehotna a preco si isla k tete ked mozes byt s priatelom? no nic to... zaklad je, ze mate byvanie, financie a pokial nemate ine problemy sa niet coho bat.

melvix
2. feb 2017

@silvikab. Neviem, či ti pomôže trošku právnej rady, ale je tu ešte jedna možnosť ako dosiahnuť "plnoletosti" skôr ako 18rokov. A to je svadba. Môžete sa zobrať aj teraz hneď a ty tým získaš plnoletosť. Nepotrebuješ povolenie rodičov, ale musíš spísať návrh na sobáš a povolenie by si dostala od súdu.

evittam
2. feb 2017

@silvikab Nehnevaj sa, ale @nini1010 má pravdu - nejak moc si toho stihla na to, že si len v 5.tt.....Nie je to ani teoreticky a ani prakticky možné. Tak buď si vymýšľaš, že si bola mesiac u tety a tá už stihla riešiť tvoje tehotenstvo s matkou alebo si omnoho dlhšie tehotná ak je toto všetko čo píšeš pravda......

dominika6
2. feb 2017

@silvikab ked máš kde bývať s priatelom tak tam bývaj,dieťa donos a žite šťastne..niesi pod zákonom, a vezmite sa pri dvoch svedkoch...hotovo..vybavené..matke ked hrablo,tak sa jej vyvaruj..ona to pochopí neskôr

janinah
2. feb 2017

to tehotenstvo máš potvrdené lekárom?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre