Darovanie nehnuteľnosti

3. jan 2024

Chcel by som darovať byt deťom, jedno z nich maloleté, aké sú možnosti aby som si zachoval nejakú mieru kontroly nad tým ako sa s tým bytom bude ďalej narábať? Ide mi hlavne o to aby byt nebol darovaný alebo predaný za nevýhodných podmienok.

1. Je možné zriadiť ťarchu že vlastníctvo bytu sa nesmie zmeniť počas nejakého obdobia?
2. Môžem si ponechať 1% podiel aby som bol súčasťou rozhodnutí o darovaní / predaji bytu?

egonsk
3. jan 2024

idealne je sa o tom poradit s pravnikom, ale su rozne moznosti. Ak si nechas podiel, nie je to uz darovanie, ale len kupnopredajna zmluva s nulovou cenou, si myslim. Mozes si nechat pravo pre dozivotne uzivanie tam, cim to potom nemozu predat bez tvojho suhlasu.

autor
3. jan 2024

@egonsk

Neda sa darovat 99% podiel? Bezne su v katastri zaznaceni viaceri vlastnici s roznym % vlastnickym podielom na nehnutelnosti

egonsk
3. jan 2024

tak to netusim ci je to dar, alebo prevod. Teoreticky podiel by sa mal dat darovat, ale vyrobit podiel darovanim neviem ci sa da, kazdopadne by ti to mal vediet povedat nejaky pravnik a k tomu aj zmluvu spravnu vytvorit.

la_dolce_vita
3. jan 2024

Na to sluzi tarcha dozivotneho uzivania nehnutelnosti.

chrobak7
3. jan 2024

V prvom rade by bolo dobré vedieť, čo tým chceš dosiahnuť a čo je účelom darovania.

Vo všeobecnosti je darovanie bezpodmienečné. Nedá sa v darovacej zmluve obmedziť nakladanie obdarovaného s darom. Raz keď daruješ, je to bez podmienok a dar prechádza na obdarovaného. Nemôžeš napr. dať podmienku v dar. zmluve, že obdarovaný nemôže predmet daru predať X rokov. Je to neplatná podmienka.

Otázne je tiež, prečo chceš ten byt darovať deťom, najmä, ak jedno je maloleté. To je ako keby "dám vám to, ale nedám vám to". Keď im chceš pomôcť tým, že im to chceš darovať, tak im to daruj a nestaraj sa, čo bude. Jeden z nich je plnoletý, tak nech má právo rozhodovať sa. Druhý - neplnoletý nebude môcť do plnoletosti s bytom robiť právne úkony (predaj - darovanie). Mohol by to za neho jedine jeho zákonný zástupca, aj to len sú súhlasom súdu.

A keď im to daruješ - budú tam tie deti bývať? Ak tam budú bývať, tak asi sa toho bytu nebudú potrebovať zbaviť, predsa potrebujú niekde bývať. A ak by aj chceli byť predať a kúpiť si niečo väčšie, tak prečo im v tom chceš brániť?

Ak chceš mať nad bytom stále kontrolu, tak im to ešte nedaruj, ale spíš závet, kde im byt odkážeš, napr. každému 1/2 podielu. Byt bude prededený v zmysle závetu a ostatný majetok sa bude dediť podľa zákonných podielov.

Ťarcha doživotného užívania by dávala zmysel, vtedy, keby si v tom byte ty naďalej býval, len papierovo by patril deťom. Lenže tým by si im nepomohol, bola by to skôr medvedia služba, nakoľko oni by s tým bytom mali len povinnosti, ale užíval by si ho ty. A keby si v tom byte nebýval, tak právo doživotného užívania nemá žiadny zmysel. Ty by si predsa býval úplne inde, načo by si mal to právo.

Tiež sa tu natískajú iné otázky - je ten byt výlučne v tvojom vlastníctve? Nenadobudol si ho náhodou počas manželstva? Ste stále manželia? Alebo ste rozvedení a byt je už vysporiadaný?

Takže poradiť sa dá, len treba poznať detaily a okolnosti. Je zbytočné teraz popisovať všetky možnosti, čo môžu nastať.

chrobak7
3. jan 2024

@egonsk Dá sa darovať aj iba určitý podiel. Nie je to považované za predaj. Rozdiel je, že darovanie je bezodplatné a predaj je odplatný - t.j. existuje nejaké peňažné plnenie.

chrobak7
3. jan 2024

@la_dolce_vita Účelom vecného bremena - doživotného užívania nehnuteľnosti je niečo iné, nie to, aby vlastník bytu nemohol o nehnuteľnosti rozhodovať. Doplním aj pre egona - vecné bremeno práva doživotného užívanie nezabraňuje vlastníkovi, aby byt predal alebo daroval. Vecné bremeno jednoducho prejde s nehnuteľnosťou na nového vlastníka.

egonsk
3. jan 2024

@chrobak7 ano, ved tak som to pisal v prvom prispevku, ze s nulovou cenou, lebo som nevedel ci by to bolo mozne darovat iba ako podiel. Ja si myslim, ze to ma skor zmysel to dozivotne uzivanie, ak nechce aby si to mohli predat bez dohody s autorom. Lebo na jeho zrusenie musi autor suhlasit, alebo zomriet. 🙂
Ja som kedysi chcel dat dozivotne uzivanie do zavetu a mi bolo vysvetlene, ze to tak nemoze byt, lebo nemoze byt uz vykonany pravny ukon zapisu tarchy u mrtveho 🙂 (zjednodusene laicky povedane)

la_dolce_vita
3. jan 2024

@chrobak7 tak ja by som nechcela kupit byt s takym bremenom, mozno niekto iny ano, ale ani banka nezalozi takyto byt.

autor
3. jan 2024

@chrobak7

Dovod darovania je zabezpecenie byvania deti po rozchode rodicov. Neboli sme manzelia, rozchadzame sa a som jediny vlastnik bytu. Matka deti sa s nimi dohodne ze tam bude byvat za uhradu energii, odpadu a ostatne platby bytovemu druzstvu.

Dovod preco chcem mat pod kontrolou aspon do dovrsenia plnoletosti mladsieho dietata je aby nedoslo k darovaniu alebo odpredaju matke deti za nevyhodnych podmienok.

Tarcha dozivotneho uzivania neplni tento ucel - nemam v plane tam byvat.

egonsk
3. jan 2024

@chrobak7 aha.. to aj taketo vecne bremeno prechadza? To som myslel, ze ma vynimku. Vdaka za poucenie.

chrobak7
3. jan 2024

@la_dolce_vita Tu nešlo o to, či by taký byt niekto chcel alebo nie. Ale o to, či k prevodu nehnuteľnosti musí alebo nemusí dávať súhlas ten, v koho prospech je vecné bremeno. A faktom je, že nemusí dávať súhlas. Majiteľ môže byt darovať alebo predať tretej osobe aj s vecným bremenom doživotného užívania.

chrobak7
3. jan 2024

Tak spíš závet a odkáž v ňom byt deťom. Ak by sa ti niečo stalo, tak byt zdedia deti. Ak sa dožiješ dňa, kedy sa rozhodneš byt im darovať bez toho, aby si už do ich rozhodovania zasahoval (napr. dovŕšenie plnoletosti), tak závet zrušíš a byt im daruješ. Potom už budú môcť nakladať s bytom podľa vlastného uváženia.

Do tej doby budeš mať poistku ten závet. Ten zaručí, že v prípade tvojej smrti ten byt určite dostanú.

Nemusíš im to darovať už teraz. Aj tak si myslím, že by to vlastníctvo bytu bolo pre nich skôr ako záťaž.

autor
3. jan 2024

@chrobak7

Lenze tu istotu ze ten byt im patri im chcem dat uz teraz, nie az ked zomriem, je to dohoda s ex aby som neprehajdakal majetok s milenkami (ktore este nemam 😊) a aby mali istotu ze ich z toho bytu nevyhodim.

autor
3. jan 2024

@chrobak7
Este by som zvazil moznost darovat 2x 49% detom a 1% ex aby aj ona mala istotu ze ju odtial nemozem vyhodit. 1% by zostalo mne

chrobak7
3. jan 2024

To tej žene, s ktorou si si spravil 2 deti až tak nedôveruješ? Napriek tomu, že jedno z detí je už plnoleté a teoreticky aj prakticky môže s majetkom nakladať podľa vlastnej vôle? Alebo neveríš vlastnému plnoletému dieťaťu?

Maloletý, ako som písal, nemôže nakladať s majetkom. Do jeho plnoletosti ani jeho matka nemôže nakladať s jeho majetkom - bytom. Jedine so súhlasom súdu.

Kto vlastne býva v tom byte teraz? Matka s deťmi? Sú tie deti tak ovplyvniteľné matkou, že by ich mohla o ten byt obrať? Alebo čoho sa bojíš? Nemôžeš mať kontrolu nad niečím, čo už nepatrí tebe. Ak s tým nie si stotožnený, alebo svojej bývalej partnerke tak nedôveruješ, tak im byt nedávaj!

Obávam sa, že riešenie neexistuje. Buď im ten byt dáš a tým pádom budú môcť o ňom rozhodovať (keď mladšie dieťa bude plnoleté), alebo si byt nechaj a budeš mať nad ním kontrolu.

chrobak7
3. jan 2024

A čo ti to pomôže? U nehnuteľností ide o podiel, nie o percentá. Takže dajme tomu, že by si každému z detí daroval podiel 9/20 a ty by si si ponechal podiel 2/20. Čo tým získaš? Ničomu tým nezabrániš. Deti budú môcť plne disponovať s podielom 18/20. Ten môžu teoreticky darovať matke. Potom bude matka vlastniť podiel 18/20 a ty 2/20. A čo potom?

Chápem, že rozvody či rozchody sú nepríjemné, ale buď ste všetci rozumní ľudia, ktorí sa dohodnú a stoja si za svojim slovom, alebo si teda nedôverujete a potom sa musíš zariadiť inak.

autor
3. jan 2024

@chrobak7

Rozchody sú nepríjemné. Ex urobila kroky v dôsledku ktorých stratila veľkú časť mojej dôvery. Napriek tomu chcem zabezpečiť bývanie pre deti a tým aj pre ňu. Nemyslím si že by mala snahu obrať deti o byt.

Momentálnej tam bývame všetci ale čoskoro sa sťahujem.

Čo tým získam:
18/20 pre deti garantujú že ten majetok nepreflákam (obava ex)
1/20 pre ex garantuje že má právo v byte bývať (obava ex)
1/20 pre mňa garantuje že tam mám možnosť sa s deťmi stretnúť (moja obava že ex mi v tom bude brániť)

chrobak7
3. jan 2024

Tak potom si našiel riešenie. Daruj podiely, ako si písal. Pôvodne si nepísal, že jej chceš zabezpečiť, aby tam mohla bývať. Tvoja pôvodná obava bola, že ich matka o ten podiel oberie. A to sa môže stať aj pri tomto rozdelení podielov.

"Dovod preco chcem mat pod kontrolou aspon do dovrsenia plnoletosti mladsieho dietata je aby nedoslo k darovaniu alebo odpredaju matke deti za nevyhodnych podmienok."

Aj tak by som možno ten jej podiel riešil radšej vecným bremenom doživotného práva užívania bytu, než darovaním podielu 1/20.

Síce ma do toho nič nie je a nemá to vplyv ani na tvoj problém, ale zaujímavé je, že byt je len tvoj a ona tam nemá žiadny podiel. Asi bude to bude tým, že byt bol pôvodne tvoj a ona sa prisťahovala.

nika523
3. jan 2024

Tak im to nedaruj až keď bude aj druhý syn dospelý, nechaj ich tam bývať a hotovo, prečo ťa tak zaujímajú obavy ex?

nika523
3. jan 2024

Píšeš že ak im daruješ byt tak ti to garantuje že sa tam budeš môcť stretávať s deťmi a ak im nedarujes tak ti v tom ex bude brániť? Nemyslíš si že to bude skôr naopak? Ak bude byt tvoj môžeš tam kedykoľvek prísť ak už nebude tak potom ti môže brániť

autor
3. jan 2024

@nika523 Obavy ex ma zaujímajú. Napriek tomu že sa rozchádzame je matkou mojich deti a mam záujem aby bola v pohode.

autor
3. jan 2024

@chrobak7 je to tak, kúpil som ho na začiatku vzťahu za vlastné prostriedky.

Vďaka za rady, pomohol si.

autor
3. jan 2024

@nika523 ak by som ho daroval cely tak mi v tom brániť môže, ak v nim budem mať hoci aj malý vlastnícky podiel nemôže mi brániť v užívaní bytu

chrobak7
3. jan 2024

@nika523 Asi viem, ako to myslel. Že ak si ponechá podiel 1/20, tak bude mať právo prísť do bytu kedykoľvek na návštevu za deťmi.

Pre autora: Nemyslím, že je to správne, nechávať si ten podiel iba z dôvodu, aby si mohol chodiť za deťmi. Naopak - ak už tam nebudeš bývať, podľa mňa by si sa s deťmi nemal stretávať práve v tom byte. Podiel si kľudne ponechaj, ale myslím, že s deťmi sa môžeš stretávať aj inde. Uvedom si, že to už bude ich domov - detí a tvojej ex. Ty už budeš odsťahovaný, budeš mať domov niekde inde. To je také ješitné voči tvojej ex vynucovať si návštevy v tom byte. Ak budú mať deti vlastné bývanie, tak za nimi choď. Ale tam budú bývať nie len deti, ale aj tvoja ex. A za ňou predsa nebudeš chodiť. Ja na tvojom mieste by som tam chodil len vtedy, keby som išiel za všetkými tromi.

autor
3. jan 2024

@chrobak7

som si vedomý že to pôsobí že
1. chcem ex kontrolovať
2. že som sa od nej neodpojil

prehodnotim...

melanta
4. jan 2024

Všetci ste tu zabudli na jednu podstatnú vec. Nakladať s majetkom, ktorého vlastník je dieťa, sa môže iba so súhlasom súdu. Ten bude riešiť aj darovanie nehnuteľnosti deťom. Súd bude prihliadať na to, aby každý krok bol v prospech detí. Bremeno nie je v prospech detí. A rovnako tak dať deťom napr. 19/20 podielu a 1/20 ich matke. Takže väčšina z toho, čo tu všetci píšete sú úplne zbytočné a nepravdivé rady.

Autor, v skupine právne poradenstvo je niekoľko diskusií, kde o tomto píšu. Pozri si to. A prípadne polož otázku tam. Dostaneš odpoveď od právnika. Tu odznelo množstvo neprávd.

autor
4. jan 2024

@melanta

ďakujem. Ale znamená to že súd rozhodne že takéto darovanie sa nesmie udiať?

Neverím že ma súd môže prinútiť darovať 100%. Je to darovanie, dobrovoľný krok darcu...

melanta
4. jan 2024

Súd ťa neprinúti. Súd ti to môže nepovoliť. A bez toho ti to nepovolí kataster. Pretože čachrovanie s podielmi nie je v záujme detí.

lienka.7
4. jan 2024

@autor tie % podiely sú tam preto, lebo vznikli dededim. Darovať môžeš, ale všetko a nesmieš ničím podmienovat. Pri maloletých vstupuje do toho ešte aj súd. Ak by si chcel do budúcna zabrániť jeho predaju a pod., dá sa zriadiť večne bremeno.
Inak poradiť vie aj @draik