Darovanie pozemku a nehnuteľnosti

lasina
9. mar 2016

Dobry večer dievčatá,idem si k vam po radu.Som vydatá,s manzelom bývame v malom domceku,ktory patrí mojmu svokrovi.Tento domček chce svokor spolu aj s pozemkom darovat darovacou zmluvou mojmu mužovi.Chcem sa opýtať, že mne ako jeho manzelke( deti este nemame) bude patrit polovica z toho domu a pozemku,alebo musím byť aj ja zapísaná v darovacej zmluve? Ako je to prosím.Inak bude v zmluve aj vecné bremeno,manželovi rodičia v ňom môžu dožiť.Ps: nechcem nic,co mi nepatrí,len sa informujem.dakujem za prispevky

iv01
9. mar 2016

Myslim, ze to bude iba manzelove, tvoje nie.

lenullla
9. mar 2016

Ahoj, na to aby ti patrila polovica, musíš byť zahrnutá v darovacej zmluve. V prípade, že by ste sa rozviedli a ty nie si zahrnutá v darovacej zmluve, nemáš nárok na nič z toho.

lasina
autor
9. mar 2016

Som si aj myslela,ze to tak bude.dakujem velmi pekne za skore odpovede

gajdosovci
9. mar 2016

Lepsia je kupno-predajna zmluva, lebo darovacia je napadnutelna... U nas moji rodicia automaticky na LV napisali aj manzela...

lasina
autor
9. mar 2016

Prave preto sa pytam,lebo muz mi tvrdi,ze to bude nase.Ale podla zmluvy to bude iba jeho.Moji rodicia by tiez automaticky napisali aj manzela,a ak aj nie,tak by som na tom trvala .

gajdosovci
9. mar 2016

@lasina My sme sa dohodli tak, ze aj keby to chceli prepisat len na mna, tak to urcite my prepiseme na oboch.. Uz mimo rodicov... No som rada, ze sa takto rozhodli....

8adriana8
9. mar 2016

Ak daruju iba manzelovi tak to bude aj po rozvode vylucne jeho majetok...ak by to riesili kupnou zmluvou tak by to automaticky spadalo do bezpodieloveho spoluvlstnictva manzelov, t.z museli by ste byt v kupnej zmluve a tiez na LV uvedeny obaja...dala by a urobit aj kupna zmluva iba na manzela ale to by ste museli mat zo sudu papier ze ta nehnutelnost nebudes spadat do bezpodiel.spoluvlastnictva

janinah
9. mar 2016

Mám tak dom od rodičov ,mne darovaný a je iba môj.Ak tam je vecné bremeno,tak si daj pozor,lebo ty dochováš starkých a po ich smrti v prípade rozvodu môžeš ísť pod most,na tvojom mieste trvám na tom,aby bol dom darovaný vám obom,myslím,že ešte lepšie by bolo ak by ste ho kúpili hoc za 1 euro.

abbey1
9. mar 2016

@8adriana8 Nie som si istá, že máš pravdu. ja som si od otca odkúpila dom už počas trvania manželstva, ale len ja, manžel nie. Nie je písaný na liste vlastníctva a aj to je ošetrené tak, že by pri prípadnom rozvode nemal naň nárok.

gajdosovci
9. mar 2016

@8adriana8 ma pravdu... pred rokom to tak bolo... ked kupujes uz v manzelstve, tak je majetkom o oboch...
@abbey1

abbey1
9. mar 2016

@gajdosovci Je pravda, že som kupovala dávnejšie a mala šikovnú právničku. Papiere sa mi hľadať nechce. Len viem, že sa to vtedy ošetriť dalo.

abbey1
9. mar 2016

@gajdosovci Len dodám, že v kúpnej zmluve i na liste vlastníctva som len ja. Ale to píšem len ako človek, ktorý to absolvoval, nie odborník na danú problematiku. Asi by bolo pre zakladateľku najlepšie sa informovať priamo u šikovného právnika. Do darovacej zmluvy by som v žiadnom prípade neišla, teda hlavne, ak sú tam i iní súrodenci.

8adriana8
10. mar 2016

@abbey1 aj ked si v LV a na kupnej zmluve zapísana iba ty to neznamena ze to nie je majetkom aj tvojho manzela nakolko ste to kupovali pocas trvania manzelstva tvoj manzel sa pri rozvode moze na to ohradit a bude na tebe dokazovat ze si to kupila za financie ktore si nadobudla pred uzavretim manzelstva alebo z iných financii nepatriacich do bezpodielového spoluvlastnictva

abbey1
10. mar 2016

@8adriana8 Reagovala som na tvoje info, že aby mohol byť zapísaný na liste vlastníctva len jeden, je potrebný papier zo súdu. To si písala v tvojom príspevku. Opakujem iba, že ošetriť sa to dá, aby ani pri prípadnom rozvode druhý partner nemal nárok. Pre istotu som si to dnes overila. Môžem pokojne spávať.

8adriana8
10. mar 2016

@abbey1 kupna zmluva moze byt na jedneho, taktiez podla nej moze byt na LV zapísaný iba jeden vlastník ale ak to nie je vyriesene rozhodnutim sudu tak je to tak ako som pisala vyssie

melany_s
10. mar 2016

Darovaná nehnuteľnosť do bezpodielového spoluvlastníctva manželov nebude patriť (§ 143 Občianskeho zákonníka). Pokiaľ bude darovacia zmluva na meno obidvoch manželov, vznikne podielové spoluvlastníctvo. Pokiaľ bude v zmluve len manžel, bude vlastníkom len on. Ak by nehnuteľnosť bola nadobudnutá na základe kúpnej zmluvy, bude patriť do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, pretože bola nadobudnutá počas manželstva a nejde o dedičstvo alebo dar.

valentinkaa
10. mar 2016
Používateľ valentinkaa je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od valentinkaa.

melany ma pravdu 🙂

draik
10. mar 2016

@melany_s
To všetko za predpokladu, že cena kupovanej nehnuteľnosti bola aspoň čiastočne hradená z prostriedkov v BSM, nebolo zúžené BSM atď.

sasa1310
10. mar 2016

@lasina bude to písané len na manžela. A všetko čo on zdedí alebo mu bude darované počas manželstva bude výhradne len jeho. Iba po jeho smrti by si z toho niečo mala.
A prečo tak trváte na tom, aby to bolo aj na teba a tvoji rodičia keby tebe niečo dali tak tiež dajú na manžela?
Ja som zdedila nehnuteľnosť po rodičov a teda nedala som manžela. Nikdy neviem čo sa stane, či mu v 50ke nešibne a nenájde si mladšiu a ešte mu budem dávať z môjho dedičstva polovičku nie? A to isté aj z jeho strany voči tebe. Ja by som sa aj divila, keby jeho rodičia to dali aj na teba.
Ak by sa mu niečo stalo, tak či tak máš polovicu....tak nechápem čo riešiš.
Nikdy v živote by som nepýtala od manžela, aby nehnuteľnosť napísal aj na mňa. A to bude dediť niekoľko nehnuteľností

gajdosovci
10. mar 2016

@sasa1310 Ked sme my riesili pozemok, tak sme sa dohodli, ze to bude na obidvoch... Neviem ako by to bolo, keby spolocny dom stavame na mojom pozemku.... Ako by sa rozdeloval majetok??

8adriana8
11. mar 2016

@gajdosovci vlastníkom pozemku by si zostala ty a dom by bol zapísaný zvlášť na inom LV kde by ste boli zapísaný ako manželia...vlastník pozemku nemusi byt automaticky aj vlastníkom stavby...kludne na tvojom pozemku moze stavat aj cudzia osoba, ale samozrejme musi mat tvoj pisomny suhlas inak by mu nevydali ani stavebne povolenie 🙂

veronikazigova
11. feb 2021

@gajdosovci viem ze to bolo uz davno ale mam otazku, ak vasi rodicia automat. Napisali aj vasho manzela tak to znamena ze vam to predali? A Tym padom ste majitelia obaja uz. Moj priatel vlastni pozemok kde je len on sam napisany kupil ho. A ak by chce preeviest polovicu pozemku aj namna tak my moze predat polovicu?.. Darovacov formou by som nechcela kedze to moze napadnut.. A to kvoli tomu ze mame hypo spolocnu.. Len dom sa zatial stavia este a spolu sme ziadali o stavbu a tak isto budeme ziadat spolu aj pri kolaudacii,.. Len natom pozrmku niesom je tam len on... Da sa spravit ta kupno lredajna zmluva medzi nami? Ze my preda polovivu?

gajdosovci
27. feb 2021

@veronikazigova ano, my sme pozemok vlastne pocas manzelstva kupili od rodicov za 1€. Cize bola tam kupnopredajna zmluva... Bolo nam povedane, ze najjednoduchsie bude to urobit takto.. Darovat ho ocino mohol iba mne, ale kupit sme ho museli uz spolocne.

steanly
Odpoveď bola odstránená
Zobraz