Má moja známa nárok na odstupné?

otrubulka
1. jún 2021

Dobrý deň. Nevedel by niekto poradiť? Jedná sa o moju známu. Ako invalidná dôchodkyňa pracovala v jednej firme už 13 rokov. Už jeden rok, je na PN. Kvôli zlému zdravotnému stavu. Žiaľ, stav sa nezlepšil a čakajú ju ďalšie operácie. V práci musí teda dať výpoveď. Zamestnávateľ jej oznámil, že jej nevyplatí odstupné, nakoľko je firma kritickom stave. Majú menej objednávok atď... . V tejto firme nemali uzatvorenú kolektívnu zmluvu, nakoľko sa jedná o malú spoločnosť. Je to naozaj pravda? To po toľkých rokoch nemá na nič nárok? 😓

nafka0483
1. jún 2021

Ak dava vypoved ona, tak neviem o tom, ze by mala narok na odstupne. Odstupne sa vyplaca vtedy, ked dava vypoved zamestnavatel.

A preco by vlastne ona musela dat vypoved? Na PN moze byt aj nadalej, len ju uz neude mat platenu, ale v praci kvoli tomu vypoved davat nemusi. Moze, ak chce, ale je to jej rozhodnutie, nevidim dovod aby jej zamestnavatel daval odstupne, ked sa tak rozhodla sama.

otrubulka
autor
1. jún 2021

@nafka0483 do práce sa už vrátiť nemôže, výpoveď je zo zdravotných dôvodov. Tú prácu už nemôže viac vykonávať. Lekár už nedá potvrdenie o práceschopnosti.

malva123
1. jún 2021

@otrubulka nema narok.

ivkazba
1. jún 2021

@otrubulka ak dáva výpoveď ona, nárok na odstupné nie je. Bez ohľadu na to, z akého dôvodu tak robí. Nie je šanca aby sa vrátila do práce s posudkom od lekára, že túto prácu vykonávať nemôže a požiadala o preradenie na inú pozíciu?

nafka0483
1. jún 2021

@otrubulka No tak v prvom rade ked ma odborne posudky, ze uz nie je schopna vykonavat danu pracu, tak nech zamestnavatela poziada o preradie na inu vhodnu pracu.
Ak to nebude mozne, ze nebude mat vhodnu poziciu, tak zamestnavatel jej da vypoved - kvoli tomu, ze stratila sposobilost vykonavat danu pracu - vtedy ma narok na odstupne.
Alebo zamestnaval skusi ponuknut dohodu o skonceni PP - ale ak chce odstupne, nech nesuhlasi.

Tu mas este info z pravnej poradne:
Len pre úplnosť uvádzam, že ak Vás zamestnávateľ po predložení lekárskeho posudku nepreradí na inú vhodnú prácu ani Vám nedá výpoveď, môžete pracovný pomer skončiť okamžite, ak podľa lekárskeho posudku nemôžete ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia Vášho zdravia a ak k preradeniu nedôjde do 15 dní odo dňa predloženia posudku. Pracovný pomer môžete týmto spôsobom skončiť iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď ste sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedeli. V tomto prípade máte nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Navyše, ak zamestnávateľ nedá zamestnancovi výpoveď ani ho nepreradí, pôjde o prekážku na strane zamestnávateľa, pre ktorú nemohla byť práca vykonávaná, za čo zamestnávateľ poskytne zamestnancovi náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

otrubulka
autor
1. jún 2021

@nafka0483 preradenie v tej práci nie je možné. Na tom pracovisku nie sú k dispozícii jednoduchšie práce. Navyše liečba po operáciách chrbtice bude zdĺhavá. Lekárske posudky o zdravotnom stave, už zamestnávateľ mal k dispozícii dávno a nepreradili ju na iné miesto, keďže iné miesta nie sú. A teraz "vďaka" tomu, má chrbticu ešte v horšom stave a čaká ju ďalšia operácia... . Podľa mňa tam už dávno nemala čo robiť, hľadať niečo iné. Ale tu naokolo je práce málo. Snáď sa niečo pritrafí.Ďakujem všetkým za odpovede... . Aspoň už vieme, na čom je...pekný deň všetkým.

nafka0483
1. jún 2021

@otrubulka No bohuzial, ked si ona za tym nesla, nedala oficialne ziadost o preradenie, nedolozila posudok a ked zamestnavatel nereagoval, tak neskoncila okamzite PP ako jej zakonnik prace umoznuje, ale dalej pracovala aeste viac si ublizila... tak kto uz by tu mal nieco robit a konat ked nie ona sama, ked zakon je plne na jej strane a len mala postupovat tak ako treba a pisomne vsetko ziadat?

Nech to napravi teraz - ziadost o preradie, dolozit odborny posudok. Pisala som ti aky je postup, ake ma prava, tak nech si len stoji za svojim. Nech nepodpise dohodu a nech nedava vypoved sama, ukrati sa o to na co ma narok.

sonetta
1. jún 2021

Niečo podobné riešila moja mamina pred rokmi. Poslala firme list so žiadosťou o preradenie, nemohli jej však dať inú prácu. Odstupné jej vyplatili, ale potrebovala potvrdenie od pracovno právneho Dr. Viem, ze to vtedy riešila aj s právnickou a ta jej s tým pomohla.

cinda555
1. jún 2021

@otrubulka keď dá ona výpoveď zo zdravotných dôvodov a lekar jej to potvrdí má nárok na odstupné. Musí to byť ale zo zdravotných dovod. Jej zamestnávateľ sa môže aj rozkrajat odstupné jej musí zaplatiť.