Nárok manžela na polovicu domu

20. okt 2021

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej situácie. Prosím vyjadrenia, len k tomu, na čo sa pýtam, nie o ďalšie hlbšie analyzovanie mojej situácie.
Ja som bola jediným vlastníkom bytu, ktorý na mňa prepísali rodičia. Bolo to v dobe, keď som bola ešte malé dieťa. Na byte bolo vecné bremeno doživotného bývania mojej matky. S manželom sme 3 roky od uzavretia manželstva, máme dieťa. Bývali sme dlhší čas v prenájme. V byte ktorý patril mne, žila v tom čase moja mamina. Manžel sa v riešení otázky bývania nemal k činu, ani by sme nedostali hypotéku. Manžel spláca pôžičky, ktorými je zaťažený ešte z minulosti(napríklad spláca pôžičku bývalej partnerke, ktorú si brali na spoločný byt v minulosti a iné menšie pôžičky, ktoré si zobral nie práve najrozvážnejším spôsobom a ktoré nám ešte dosť dlhú dobu budú zaťažovať rodinný rozpočet)a ja som bola na rodičovskej dovolenke a keďže hlavne mne nevyhovovalo bývať v prenájme a nastala dohoda s mojim mužom, mnou a mojou mamou.

Byt, ktorý patril mne sa predal, bolo zrušené vecné bremeno doživotného bývania mojej matky. Kúpili sme starší dom ďalej od mesta, na dom sa po dohode s maminou dala ťarcha dozitovneho bývania pre maminu, býva v dome s nami. Kúpa domu bola financovaná z predaja daného bytu, plus moja mamina predala chatku so záhradou a tieto peniaze boli využité na čiastočnú rekonštrukciu. Manžel do toho nedal svoje peniaze, len čo sa týka niektorých prác, tak napríklad niečo vymaloval, vymenil podlahy, zložil nábytok, no napracovali sme sa tu všetci, taktiež ja aj moja mama. Keďže dom bol kupovaný z peňazí z predaja bytu, plus na prerobenie boli použité peniaze z predaja záhrady mojej mamy, na kúpnej zmluve a na katastri som uvedená len ja ako vlastník, tak si to priala aj mamina, vďaka ktorej vlastne to bývanie vôbec bez hypotéky máme. Ako je to s nárokom manžela na daný dom, keď nebol financovany zo spoločných prostriedkov, ale iba z mojich v prípade rozvodu? Od nasťahovania, sme tu skoro rok, každý mesiac sa pomaly niečo preraba, finančne nám stále pomáha aj mamina, no niesu to veľké sumy. Plus ja som stále na rodičovskej dovolenke, manžel je zamestnaný a každý mesiac sa kúpi urobí niečo, čo vyjde z peňazí. Kúpi sa napr dlažba, ďalší mesiac pletivo a tak. To sa hradí z nášho spoločného účtu, teda písaní je na manžela, ja som len disponent, ale chodia tam príjmy nás oboch a hradime z tadiaľ vsetky naše výdavky. Ale keďže môj príjem je nízky, tieto výdavky v podstate platí manžel. Mesačne je to tak plus mínus 200-300€. O deti sa stará pekne, náklady na domácnosť, jedlo, energie platíme tiež z nášho spoločného účtu. No príjem z jeho strany je momentálne vyšší, takže z väčšej časti tieto výdavky pokriva on. Keď sme sa zobrali a začali využívať spoločný účet, vložila som na účet niekoľko tisíc. Plus z peňazí, keď sa predal môj byt sa kúpilo aj auto, je napísané na nho. Chcela by som vedieť ako by to bolo v prípade rozvodu a delenia majetku? Aký má nárok na dom? Má nárok na polovicu? Keďže som sa stala vlastnickou až počas manželstva aj keď nevynalozil žiadne finančné prostriedky na jeho kúpu a na katastri som vedená ako vlastník len ja? Manžel nemá na danej nehnuteľnosti ani trvalý pobyt. No napríklad vynaložil určite finančné prostriedky na jeho rekonštrukciu, renováciu... A samozrejme aj čas a prácu. Ale to plati aj pre mňa.

Ďakujem vopred za rady.
Ďakujem vopred za odpoveď.

veronika33
20. okt 2021

myslím, že keď preukážeš, že dom sa kúpil len z tvojich peňazí, ktoré si nadobudla pred manželstvom, tak nebude mať na dom nárok

draik
20. okt 2021

Dom je len Váš. Manžel pri vyporiadaní BSM však má nárok na polovicu toho, čo bolo zo spoločných peňazí vložené za manželstva do nehnuteľnosti a spol. v rámci jej zhodnotenia a pod.

hopsadobrandejsa
21. okt 2021

Tak ako vravi draik....

1katus1
21. okt 2021

Neviem ako z právne ale moralne by mal mať nárok len na polovicu toho zco.ste spolu investovali. Vieš všetko zdokladovať ? Ak áno nájdi právnika a on ti pomôže. Prípadne centrum právnej pomoci. Ak sa idete rozvádzať tak skúsiť moznomaj cez mediaciu ak bude ochotný sa normalne dohodnut.

zdenka11081983
21. okt 2021

Kupovali sme dom pocas trvania manzelstva, cize je vas s muzom. Ale mozes vydokladovat, ze ya kupil z penazi z majetku co si mala pred manželstvom. Cize v pripade rozvodu a vyporiadania BSM sa bude zohladnovat tvoja a mamina investícia, manzelove prispenie do spolocneho domu, aktuálna trhova hodnota. Jedine co mne je pri tomto vzdy luto, je ze každý myslí, len na to co druhemu patri a co nie. Je to vas spolocny domov, spoločná strecha nad hlavou. Prečo tak zmyslas, zijete zle? Ja keby som si toto prečítala, zeby to pisal moj muz, mrzelo by ma to. Aj ked na druhej strane, doba je zla, ludia sa chovajú kadejako.

michaela789
21. okt 2021

@zdenka11081983 nevieš, čo majú medzi sebou. Niekedy ani domov nie je "domov", asi preto autorka prosila len o odpovede k téme, a síce ohľadom nároku jej manžela na dom v prípade rozvodu. Ich vzťah a rozpoloženie evidentne riešiť nechce, tak netreba do toho šprtať.

javorinska
21. okt 2021

@michaela789 presne tak

zdenka11081983
21. okt 2021

@michaela789 asi mas pravdu. Tieto veci si treba asi natvrdo odkomunikovat.

cacianka
21. okt 2021

@michaela789 pýta sa asi pre istotu, aby v prípade nutnosti mohli majetok a BSM poriešiť teraz, aby aj mama bola v kľude keďže investuje, že ak by sa po rokoch čosi zomlelo, nech jej dcéra nezostane na ulici a hlavne by musela vyplácať muža kt.investovsl iba bežné prostriedky z platu.
Gro je z majetku ženy a matky.

michaela789
21. okt 2021

@cacianka nerozumiem. Ja som len reagovala na to, že
@zdenka11081983 v jej príspevku vyššie okrem čisto právnych vecí riešila vzťah autorky a manžela z emocionálneho hľadiska: prečo vôbec premýšľa nad rozvodom a delením majetku a či sa majú zle. To ale s legislatívou nesúvisí. Tak som len podotkla, že toto autorka, podľa toho čo sama píše, riešiť nechce; ona chce len holé fakty, a síce majetok nadobudnutý počas manželstva sa delí takto a takto za takýchto podmienok. A nie riešiť dôvody prečo k tomu došlo alebo dôjde.

draik
21. okt 2021

@zdenka11081983
Nepíšete správne. Nie je podstatné, či kupovali za manželstva, ale to, či na kúpu použili prostriedky z BSM.

zdenka11081983
21. okt 2021

@draik ved som napisala, ze sa zohladni z akych prostriedkov sa kupovala nehnuteľnost. Ale pri vyporiadani BSM sa bude vychádzať z akualnej hodnoty domu... A bude sa odratavat co kto vrazil, investoval...

zdenka11081983
21. okt 2021

@michaela789 ja rozumiem.

cacianka
21. okt 2021

@michaela789 len som ťa doplnila, v tvojom kontexte

draik
21. okt 2021

@zdenka11081983
Zjavne ste to nepochopili. Ak použila vlastné prostriedky spred manželstva alebo z predaja výlučného majetku, tak je dom jej a pri vyporiadaní BSM sa nevychádza z aktuálnej hodnoty domu, zohľadňujú sa "len" investície za manželstva.

elizita
21. okt 2021

prepis dom na mamu a mas vystarane 🙂

zdenka11081983
21. okt 2021

@draik presla som si vyporiadanim majetku... Tak viem o com hovorim.

draik
21. okt 2021

@zdenka11081983
Skúste si prečítať moje príspevky v tunajšej diskusii. Predovšetkým píšete chybne (9:25), že majetok je v BSM len preto, že bol kupovaný za manželstva. A túto chybu prenášate do ďalších úvah.

zuzanka.zuzu
21. okt 2021

@zdenka11081983 nemáš pravdu, ak dom kúpili za 40 000 a za 5 rokov má hodnotu 100 000 tak žena nebude musieť vyplatiť muža polovicou zo 60 000... v tom je rozdiel voči BSM

zdenka11081983
21. okt 2021

@draik možno som to zle formulovala. Opravim sa teda. Takze takto strucne. Kupili dom, z investicii manzelky. Tak dom je teda jej. Manzel investuje, ak dom prerobia stupne hodnota domu. Po rokoch ako sa budu vyvijat ceny nehnutelnosti. Ci mu po rokoch teda vyplati len to co investoval? By som vam poslala nasho znalca, byvaleho muza pravnika..to boli take cifry. Nejdem sa hadat. Pekny den Vam prajem

zdenka11081983
21. okt 2021

@zuzanka.zuzu u nas to slo touto cestou.. Este horsiou.. Ale to nechcem rozoberat.

leka29
21. okt 2021

A nefunguje to tak že keď mala vlastne peniaze pred manželstvom akonáhle si zobrala muža za manzela bolo už aj jeho to čo je jej . Čiže keď mala ona uspory berie sa to ako ich spoločný majetok . Tak ako aj jeho dlhy manželstvom sú oboch ! Jedine zeby si to pred tým nejak poistili aby to bolo výlučne ich . Kupovali ten dom už v manželstve ? Asi áno ked sa nemylim . Mohla si kúpu domu ešte pred tým poistiť zuzenim alebo zrušením BSM . Neviem či sa to dá už teraz keď už dom majú . Každopádne je dobre sa poradit s právnikom oni vedia kluckovat so všetkým .

autor
21. okt 2021

Ďakujem všetkým za odpovede. Chcela by som sa tiež opýtať ako je to s peniazmi na bežnom účte, je písaný na manžela, ja som disponent, obom nám tam chodia príjmy, ako som písala už vyššie. Ked som tento účet začala využívať, vložila som na tejto účet okolo 3000€, ktoré som mala nasetrene na svojom účte pre prípad rezervy. Momentálne tam nemáme veľkú sumu, keďže to co sa mesačne odloží bokom, využijeme väčšinou na kúpu nejakého materiálu a pod. Na tom bežnom účte je momentálne niečo cez 12 000. Manžel má ešte jeden účet v inej banke, ku ktorému ja nemám prístup a ani neriešim ci tam ma nejaké peniaze a koľko. Myslím, že na tieto peniaze, ktoré sú na bežnom účte, ktorý využívame obaja, by som si nemala robiť nejaké nároky, keďže manželov príjem je vyšší a väčší podiel tých peňazí je určite z jeho strany. Čosi sme aj minuli navyše, čo sme nemuseli, za ten čas ako sme manželmi, teda suma ktorá bola na účte, bola už aj vyššia. Boli sme napríklad raz na dovolenke pri mori, boli sme na víkend v horách ci na chalupe, snažíme sa aj synovi zabezpečiť možno aj niečo navyše, čo sme my ako deti nemali. Ale žiadne väčšia suma nebola vynaložena vyslovene na moje potreby, vždy išlo o potreby rodiny, alebo dieťaťa. Muž tiež na seba neminie takmer nič, pokiaľ to nieje nutné. Teda to som tým chcela povedať, že by som si nároky na tieto peniaze nerobila. Ale keď by som si založila účet, bolo by normálne aby mi tých 1000 euro nechal, aby som nezostala úplne bez jediného eura v rezerve nie? A co sa týka auta. Máme 2 auta, obidve sú na manžela. To druhe sa kúpilo po z finančných prostriedkov z predaja môjho bytu. No napísane je na manžela, ja som to vtedy neriešila. Aký mám nárok na toto auto? Je to klasická novšia Fabia. Ja by som mu to auto aj nechala. Ale kvôli dieťatu a zamestnaniu potrebujem byť mobilná. Presťahovali sme sa do maličkého mesta a niekedy je to auto pre mňa nevyhnutnostou. Momentálne sa nechystáme rozvádzať, ale mnoho krát nastane situácia, po ktorej dni ci týždne nad touto alternatívou rozmýšľam. A stáva sa to v určitých intervaloch dlhodobo. Ale pri rôznych situáciách mi manžel vykrikuje, že keď chcem mam ísť ja preč z domu, že on sa sťahovať nebude a všetko mi to spočíta, že si zapisuje kedy koľko minul, keď stretneme jeho známych vyhlasi, že on kúpil dom, nie my, ale len on. Ja stojím pri nom a nestíham sa cudovat. Vôbec nepovie pravdu. A brala by som napríklad keby som ja predala byt, kúpil by sa dom a zobrali by sme úver na kompletnú rekonštrukciu domu od základov. Tým pádom by aj dom mal úplne inú hodnotu, tak nech sa delí na polovicu. Ale nie ze do toho nič nedá, počas bývania sa síce stále niečo kúpi, ale to sú také položky ako 130 jeden mesiac, dalsi mesiac 200, potom 100, ďalší 250, čo sa platí z nášho spoločného účtu, kde chodia mesačne aj mne peniaze. Priebežne on položí podlahu, ja vymalujem atď. Príde mi to odveci aby zrazu mal nárok na pol nehnuteľnosti, v našej konkrétnej situácii. Chcela som mať len prehľad ako na tom reálne som a co môžem očakávať, na čo sa pripraviť v prípade, že by naozaj došlo k rozvodu. Máme medzi sebou rôzne názorové, povahové, charakterove rozdiely, Manžel je napríklad veľký nervak, z čoho som vyčerpaná a neviem si predstaviť, že to bude znášať celý život. Napríklad nikdy ma nenapadol fyzicky, ale to čo stvara, keď ho niečo rozculi, už ma to nebaví. A niektoré vlastnosti človeka sa prejavia až časom. Taktiež je medzi nami veľký vekový rozdiel a problémy s tým spojené sa prejavuju až časom. Nevravím, že ja som dokonalá.

draik
21. okt 2021

@leka29
Píšete úplne hlúposti, radšej príspevok zmažte.

cacianka
21. okt 2021

Po svadbe sú príjmy a výdavky spoločné, patria do BSM. A je jedno kto koľko zarába. Ty však prispievať prácou a starostlivosťou i dieťa, rodinu, domácnosť.
Tu mi však bliká kontrolka čo spomínaš financie
- on svoj tajný účet, bohvie koľko má na ňom a koľko si tam ulieva,ty nemáš ani šajnu. Toto nie je kóšer.
- spoločný účet, kde si iba ty vložila veľa €,
- mama financuje vaše /nie tvoje alebo jej majetok
- máš 6.zmysel a predpoklad že s mužom v takomto toxickom vzťahu nevydržiš, on si bezbreho privlastnuje tvoj majetok a tvoje zásluhy, mamine mozole, toto neveští nič dobrého.
Trvaj na odtajneni jeho úspor - karty na stôl, ak sú dátumy spred manželstva, ok jeho.
Pocas - vaše ! On nemá právo tajiť a ulievat.bodka.
Ale najskôr prepatraj všetky papiere, doklady, výpisy, všetko čo sa dá. Nie aby si mu ukradla, ale vedela ako to je. Mala by si vedieť jeho príjmy, vydavky samo že nie presne na 1 €,
Na tvojom mieste by som mala svoj vlastný účet, kde by som tvrdo odkladala rezervu, pories s právnikom poriadne majetkové vlastníctva hneď teraz, ošetrí si dar v € od mamy, skopiruj a schovaj všetky tvoje doklady čo si vlastnila, vložila, investovala ty aj mama.
Ak je taký bujný ako spomínaš, že ja ja ja som kúpil, môže sa ľahko stať že narobí riadnu galibu a budeš mať ty mama a dieťa obrovsky problém. S ním a jeho egom, osklbe ťa a ešte ho budeš musieť vyplatiť.
Tak sa snaž radšej ošetriť svoje vlastníctvo na 150% vopred, aby ťa neobabral.
Fakt mi bliká kontrolka ako maják....
PS. Zažila som, nevedela som,

leka29
21. okt 2021

@draik pisala som to naschval formou “ zamýšľania sa” nepisala som to tak že je to svätá pravda . Preto som na koncu pisala aj to že sa má poradit s právnikom ... čo konkretne na tom je hlúposť ?

cacianka
21. okt 2021

@leka29 úspory aj dlhy spred manželstva sú toho kto ich získal.
Od dátumu sobášu, ak vznikli po dátume, sú spoločné. Tu neobstojí zamýšľanie
Ak dlhy narobil 1 partner, áno musí ich splácať, ale dotkne sa to celej rodiny, lebo je znížený príjem uhrádzaním dlhov 1 človeka.
Majetok 1 partnera neprechádza po sobáši
automaticky do vlastníctva spoločného. Aj počas manželstva ak 1 zdedí majetok, je iba jeho, nie je súčasť BSM.
Trochu si prečítajte

autor
21. okt 2021

A ako je to prosím Vás s pozickami a úvermi, ktoré si urobil ešte pred manželstvom? My dvaja za manželstva sme nebrali žiadnu pôžičku, hypotéku, úver ako sme manželia, ja osobne som nikdy žiadnu pôžičku, ani malu nemala. V prípade, že by sa manželovi niečo stalo, som zodpovedná za jeho dlhy? Napríklad jeden úver je na jeho brata, on je len ako ručiteľ. Ale je to vlastne jeho úver. Keby nastal problém, som povinná splácať pôžičku, aj keď je to pôžička, ktora tu bola dávno pred našim manželstvom?

leka29
21. okt 2021

@cacianka Dakujem za ujasnenie . Beriem na vedomie 🙂

cacianka
21. okt 2021

@leka29 neber to v zlom, ale také polopravdy dokážu veľmi pomýliť. Si predstav, že by autorka bola v tom že musí platiť jeho dlhy, dajme tomu 2-3000E a jej dom je aj jeho dom. Nonsens.
Ja som to zažila, preto sa snažím ukázať realitu, a popri tom prax a zážitok zo zivota.