Označenie vozidla, že mu bola uložená pokuta

19. apr 2024

Ahojte, chcem sa opytat ohladom povinnosti kontrolovania spravneho parkovania.
Ci maju alebo nemaju povinnost nechat oznamenie na vozidle (napr. nalepku na okne vodica) o tom, ze na uvedene vozidlo bola ulozena pokuta, alebo sa dopustil priestupku?
Nediskutujte o tom, ci je opravnena pokuta, to neriesim. Ani pravidla cestnej premavky. Len to oznamenie, aby vodic hned vedel, ze sa niecoho dopustil a napr. svoju chybu viac neopakoval. Kedze na jednom mieste tie nalepky davaju a na inom mieste nie.
Dakujem.

tanyan
19. apr 2024

Pokiaľ viem, tak nálepku musia dať iba v prípade, keď založia papuču, aby si vodič nepoškodil vozidlo. Keď napríklad chodí autíčko s kamerou, tak nálepky určite nedáva. Vtedy príde iba pošta...

autor
19. apr 2024

@tanyan oba pripady su rovnake - ziadna papuca, auto fotil clovek.

gabriellka
19. apr 2024

Ja som si tento týždeň v zhone zabudla zaplatiť parkovné. Papuču som nedostala a mala som nálepku na okne že mi príde pokuta.
Ako to je zo zákona to neviem. Iba opisujem čerstvú skúsenosť

autor
19. apr 2024

@gabriellka dakujem za info.

11miska07
19. apr 2024

V BA, ak zaparkujes na mieste, kde treba zaplatit parkovne, najdes nalepku a ak parkujes na mieste, kde sa nema parkovat, dostanes papierik a papucu

autor
19. apr 2024

@11miska07 zial nie je to tak. Ano stala som na mieste, kde sa nema parkovat (aj ked je to diskutabilne, kedze je to oznacene podobne ako by to bolo na parkovanie), no ziadna papuca, ziadny papierik, len po tyzdni pokuta. Chudak ten, co tam tyzden parkuje kazdy den.

11miska07
19. apr 2024

no tak to nepoteší, ale potom aspon v pokute musi byt vsetko popisane a odfotene

sirka9
19. apr 2024

Mne prišla iba pokuta. Žiadny lístok, nič.

autor
19. apr 2024

@11miska07 ano je to oznacene. Len ma teda stve to, ze tam nebolo oznamene, ze som nieco urobila v realnom case. Nastastie som na danom mieste stala len raz. Ale ide mi o princip - kedze pokuta ma mat preventivny ucinok a toto mi pride ako zarabanie. Ide o oblast, kde na okoli su same administrativne budovy. Aj par rodinnych domov, no v drvivej vacsine su tam firmy. A aut je tu neurekom. To miesto, kde som stala je chodnik. Siroky chodnik, ktory je od jeho vystavby farebnymi dlazobnymi kockami rozdeleny na dve casti - vacsia cast pre chodcov a mensia na pozdlzne statie auta. Ani obrubnik to nema, len taky ten najazdovy, ci ako sa to vola. A aj ked tam stoja auta, na ceste je stale vela miesta pre obojstrannu premavku. Kazdy den tam stoji v jednom case sest, sedem aut, denne sa ich tam prestrieda znacna cast. Ano, vizualne to nabadza na parkovanie. Keby tam davali listocky na okna, tak by som si vsimla, ze sa to miesto pokutuje, nikdy tam auto nenecham (jazdim okolo denne). Cize prevenciu by to splnilo, toho kto tam zaparkuje by potrestali tak ci tak. No urcite su ludia, ktory tam takto zaparkovali aj viac krat po sebe a kedze pokuta prisla az po tyzdni, tak si pekne zarobili.
Viem, ze napr. v Petrzalke dokonca davaju len upozornenie na zle statie a pokutu az ked sa to opakuje.
Uz sa mi stalo pred casom, ze som spravila priestupok a bol tam ten papierik, tak si od vtedy vsimam, ci nezbadam niekomu na aute, alebo ci sa neobjavjuju aby som vedela do buducnosti, ze tam urcite neparkovat, aj ked tam bude 20 inych aut. A tak som to povazovala za parkovacie miesto. No uz teda viem, ze asi nemaju povinnost. Skoda, malo by to byt povinne.

hefo
19. apr 2024

Ak riešia trebárs 7 pokút (že tam parkuje každý deň a každý deň ho tam odfotia), tak by to malo ísť zlúčiť do spoločného konania, kde je celková pokuta menšia. Ale nikdy som to v praxi neriešil, tak neviem, a zákony teraz nemám čas príliš skúmať.

autor
19. apr 2024

@hefo pochopitelne, ze tam vude suhrnna pokuta, ale uz aj jedna je palka. Keby si tam clovek najde nalepku, druhy krat tam nezaparkuje - a o to ide. Aj by sa v okoli rozsirila informacia, ze sa dane miesta pokutuju, ludia by sa navzajom upozornili. Lenze to by pre magistrat znamenalo vypadok prijmov. Takze si tam veselo zarabaju.

motylik21
19. apr 2024

skúste sa ozvať na FB do tejto skupiny: https://www.facebook.com/groups/1238608933149403 o pokutách a parkovaní v ba sa tam dozviete viac než dosť... aj o tom, v akých prípadoch sa dá podať odpor a pod.

autor
19. apr 2024

@motylik21 dakujem

gabriellka
19. apr 2024

Môžem sa spýtať po akom čase ti prišla pokuta a koľko?

melanta
19. apr 2024

Áno, môže ti prísť iba pokuta, bez predchádzajúceho akéhokoľvek upozornenia. Argument, že našťastie si tam stála iba raz - si povinná neparkovať na mieste, kde to povolené nemáš. Ty si povinná. Bodka. Či sa nám to ako vodičom páči alebo nie.

bubuzu
19. apr 2024

V Žiline už musia dávať nálepku. Donedávna nemuseli a presne takéto prípady sa vyskytli.

autor
19. apr 2024

@melanta ja sa nestazujem, to som konstatovala ako stastie, ze som si nezarobila na dalsie pokuty. Ale tiez su miesta, ktore vyzeraju ako parkovanie a je to zavadzajuce, cize aspon info o pokute vo forme nalepky by zas nikoho nezabilo. Nejdem sa ani odvolavat, pokutu som uhradila obratom. Ide mi o ludske hladisko. A tiez o to, ze ked to vedia robit na inych miestach, preco to teda nerobia vsade.

autor
19. apr 2024

@bubuzu asi si moc nepomozem, ale teda predsa napsiem na magistrat, aby nad tym zacali aspon uvazovat.

autor
19. apr 2024

@gabriellka parkovala som tam 11.4. a pokuta prisla najneskor vcera. Neviem presne, mozno aj predvcerom, ale kolegyna ma pristup do elektronickej schranky, tak neviem, ci to prevzala hned ako to prislo. Cca tyzden to trvalo.
Pokuta je 78 EUR, ale ak sa zaplati do 15 dni, tak je to 52 EUR.

jockey
19. apr 2024

Nie je povinnosť dávať nálepku.
Mám aj ja rovnakú skúsenosť.