Správne dýchanie pri pôrode

slnecnica321
25. apr 2018

Ahojte mamičky. Chcem sa Vas opytať na spravne dýchanie počas kontrakcii pri 1.dobe pôrodnej...myslim hlavne vtedy keď už su kontrakcie časté a silné a ešte aké sú vhodné polohy aby sa žena otvárala a dieťatko zostupovalo do pôrod. ciest...pýtam sa preto lebo mne jedna veľmi "milá" sestra keď ma videla predýchavať v polohe nohy od seba stojac pri posteli a oprete lakte o posteľ že to mam zlu polohu lebo dieťatku sa zle dýcha...no a potom po pôrode mi iná sestra co ma odrodila vravi že som sa rychlo otvorila lebo som dieťatku pomohla polohou.. a ešte to dychanie no mne raz pri kontrakcii zadržalo dych že telo same začalo tlačiť a to na mňa kričali že ešte tlačiť nemam to už som bola na koze...inak som dychala ako pes...jaj žienky možno trošku hekticky napisane no prosim o Vaše rady. Ďakujem.

katrin21
25. apr 2018

@slnecnica321 idealne dychanie a tlaceni ( aby si si este nevyrobila zlym tlakom na brusnu stenu aj diastazu a neoslabila vnutorne struktury) by malo byt take, ze netlacis priamo do brucha, ale tlacis ako ked chces cikat, alebo Ok, na velku moze byt, ale lepsie je ako cikat.. vtedy zapajas vnutorne svaly... a ano, nadych, zavriet oci a zadrzat, ale teda tlacit tak ako som napisala..., ved si to uz absolvovala 🙂 nejako to zvladnes opat , neboj..

nika898
25. apr 2018

Ahoj z vlastnej skusenosti pri prvom porode sa mi tazko dychalo lebo som nevedela poriadne ako aj ked som chodila na pripravu musela som sa velmi susdredit na dychanie ale muz mi povedal ze som velmi dobre dychala. Dolezite su hlboke nadychy aj vydychy nie rychlo ako pes. Pri kontrakcii sa stlaca maternica a dietatko nema dostatok kyslika preto mu ho musis dodat ty dychanim. Pri druhom to slo uz lahsie ☺. Co sa tyka polohy tak si mala dobru polohu pri tej polohe dietatko rychlejsie zostupuje do porodnych ciest, potom este pomaha fit lopta, poloha na 4 a take podobne ☺

rrybka
25. apr 2018

dobrý deň, tam ide hlavne o to dýchanie, ta poloha..ako komu vyhovuje a hlavne ulavova, bud opreta o postel, alebo o partnera, prípadne chodza vela ženám pomohla, mne napr. bolo lepšie v sede predýchavať ako keď som si lahla.
správne dýchanie dosť pomôže,aspon mne teda, ale pri umelom vyvolaní, napr. oxytocinom to u mňa nemalo teda žiadny vačší efekt.pri klasickom porode, spontannom, ano to mi velmi pomohlo..ulavilo mi od bolesti boli to skôr také tlakové bolesti.Ale každá mamina to môže mať inak.každý pôrod je iný.

jatva
25. apr 2018

zo zaciatku som dychala zhlboka, ked uz boli jedna za druhou, tak mi kazali dychat rychlo ako psik. Vacsinu casu som travila v sprche, pri tretom vo vani. Pri tretom som mala iba par kontrakcii a stacilo mi zhlboka dychat, ked zacali, bola som este so starsim na ihrisku, robila bezne cinnosti v domacnosti. Ked uz zacali trosku viac boliet, zaliezla som do vane a cakala, ze ci su to poslicci alebo uz kontrakcie. Az porodnici som pochopila, ze teda asi rodim. Ale nechali ma volne chodit po boxe, pripadne som bola v polohe ako si opisala. Potom mi bolo poradene ist na bok, aby babo dorotovalo. To bolo asi tak na dve kontrakcie a na dalsie dve som ho vytlacila. Podla mna je idealne ked nechaju zenu robit co jej je prijemne a do nicoho ju nenutit. Aj keby mala porodit v klaku na zemi...

slnecnica321
autor
25. apr 2018

Žienky ďakujem za odpovede..ano vo finale uz viem ako tlacit to mi celkom slo...len ma zarazilo ked mi ta sestra odvrkla ze zlu polohu predychavaciu ulavovu mam...velmi ma to vtedy rozhodilo no zotrvala som v nej az kym ma na kozu nevzali lebo inak sa mi to vydržať ani nedalo...aj teraz zrejme budem v rovnakej polohe..a to dychanie skusim ako pisete najprv zhlboka...no neskor pri tych kontrakciach ked som mala pocit ze sa zlievaju do jednej sa mi uz dalo dychať len na psička...nikto pri mne nebol ked som sa pytala sestry aku polohu odporuca tak mi odvrkla ze ved chodili ste na predpôrodnu pripravu tak si najdite polohu aka vam vyhovuje..no hrozne keby nedam na svoje telo asi to nezvladnem...a to nehovorim ako taky pristup sestier "pomaha" prvorodičke..ano verim že tentokrat to uz bude lepšie..

asia83
26. apr 2018

@slnecnica321 Ja som nedýchala vôbec. 😂 Som na to normálne zabudla. Ale to už počas pôrodu. Počas tých dôb som na to vôbec nemyslela, som bola rada, že tam od bolesti neodpadnem. Popri tej bolesti som na to fakt nemyslela.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre