Nevyplatené odstupné

sasules
26. nov 2017

Mile mamičky,vedeli by ste mi poradiť?začiatkom roka ma prepustili z práce počas rodičovskej dovolenky,vyhrážali sa súdom,podpisala som,povedali mi ústne,že mi dajú odstupné na ruku,lebo sa chcú vyhnúť daniam,no odstupné mi nedali, neberú telefón,neodpisuje na mail,uspela by som na inšpektoráte práce? Na zmluve je napísané že odstupné nebolo vyplatené...dakujem

loginexistuje
26. nov 2017

No uz je neskoro to riesit pravdepodobne ste podpisali dohodu o rozviazani pp a ak tam nie je dohodnuta odmena tak narok neni mate ako dokazat ze vam.mali nieco vyplatit ak nie neni sanca

barborav
26. nov 2017

Nic si nepomôžete. ☹

sense
26. nov 2017

Ak si pidpisala dohodu a nemas tam nic o ofstupnom uz nic nezmozrs je to slivo proti slovu, a budes mat z toho len poucenie do buducna ze vsetko treba mat na pspieri....a radsej a radsej mat odvedene a dostat menej ako holy prislub....podka motta nikto ti hemoze dat viac ako ti ja mozem slubit

pantarhei
26. nov 2017

Mozte na nich napisat sťažnosť a z inšpektorátu k nim pôjdu na kontrolu. Mozno nájdu nieco ine. Kym som bola v praci, tak niekoľkokrát takto pisali sťažnosti zamestnanci.

sasules
autor
26. nov 2017

Dakujem,naletela som,co uz,snad sa im to raz v zivote vrati🙂

katka2602
26. nov 2017

Vyhrážali sa súdom? akým? že idú prepustiť, ženu na materskej dovolenke? Ach jaj, škoda, že si sa nepýtala skôr ako si niečo podpísala :( Teraz už s tým nespravíš nič.

pavucikvet
27. nov 2017

@sasules ak porusili zakon a prepustili ta na zaciatku roka, podaj zalobu na sud. Vyhras to. Oni znasaju dokazne bremeno. Potrebujes vsak pravnika.

vroni
27. nov 2017

@pavucikvet, oni nic neporusili. Ona podpisala dohodu. To, ze teraz plka, ze ju “donutili“, to su len reci. Pred sudom neobstoja. Sudny clovek sa najprv informuje a az potom podpisuje. Fakt by ma zaujimalo, ako sa da zena na materskej donutit k podpisu dohody. Ked v tom kancli sedi, ok,vedia jej strpcovat zivot x sposobmi. Na materskej jej mozu tak maximalne kamsi fukat praskovy cukor. Proste, neurobi s tym vobec nic a nabuduce uz snad ziadnu “dohodu“ podpisovat nebude.

katka2602
27. nov 2017

@pavucikvet Podpísala dohodu o ukončení, takže s týmto na súde neobstojí. To, že sa vyhrážali nemá ako dokázať, je to slovo proti slovu.

sasules
autor
27. nov 2017

Dakujem vsetkym za vase rady,len ma stve,ze im to prejde ale nevadi,su horsie veci v zivote,musim sa s tym len zmierit ako vidim🙂

pavucikvet
28. nov 2017

@katka2602 pokial nie je dohoda písaná ako na žiadosť zamestnanca, tak si myslim, že to obstojí. Oni musia dokazat, ze chcela skoncit pracovny pomer. tieto spory sú oslobodené od sudnych poplatkov. Ja by som do toho sla. Minimalne moze dosiahnut to, ze jej rychlo daju odstupne.

vroni
28. nov 2017

@pavucikvet, dohoda je dohoda dvoch stran, je uplne fuk, kto sa chcel dohodnut prvy. Zamestnavatel nic dokazovat nemusi. Ona zaluje, ona musi svoje tvdrenie dokazat. Keby na to stacilo tvrdenie “ale oni sa mi vyhrazali“, davno by boli sudy zaplavene podobnymi zalobami. A jasne, oslobodene od poplatkov. A aj pravnik ju bude zastupovat zadara pre pekne oci. Alebo sa bude zastupovat sama a protistrana ju roztrha svojim pravnikom a ona ho nasledne bude musiet zaplatit. Fakt, super kseft, hned by do toho mala ist... 🙄

katka2602
28. nov 2017

@pavucikvet To nie je len tak, ak niečo podpíše, predpokladá sa, že si to podpísala dobrovolné a súhlasila si s tým, čo podpisuješ. Ak dá zakladateľka podnes na súd, práve ona bude musieť dokázať to z čoho ich ide obviniť. Zamestnávateľ sa bude len brániť a tvrdiť si svoje. To je to, neznalosť zákona neospravedlňuje. Oni spravili bu-bu-bu a zakladateľka sa zľakla, a neuvedomila si, že počas materskej jej môžu tak figu, no oni to skúsili a bohužiaľ sa im to podarilo. Spor je možno oslobodený no neviem či aj nejaký právnik sa nájde, ktorý ju bude zastupovať zadarmo. Najlepšie je poradiť sa s právnikom a myslím, že ten by jej povedal to čo my, pokiaľ by z nej nechcel vytrepať prachy a potom to hodiť za chrbát. A kedže je to slovo proti slovu a veeeeľmi ťažko dokázateľné, tak by v konečnom dôsledku musela všetko uhradiť ona a ešte by ju mohli zažalovať za krivé obvinenie a špinenie dobrého mena firmy a to by len potom lietali tie pálky. Takže pre to odstupné by to určite nestálo. Ja by som to nechala tak a poučila sa do budúcna. Mala žiadať, aby výška odstupného bola uvedená v dohode a potom by sa mohla súdiť.

pavucikvet
29. nov 2017

@katka2602 nevideli sme tu dohodu. ak nie je z jej iniciativy, tak ma sancu vyhrat. 99% tychto sporov vyhravaju zamestnanci. Len sa netreba bat.

moonlight1210
29. nov 2017

@pavucikvet neviem isto, ale tusim lehota na podanie zaloby na sud k prepusteniu je 2 mesiace po prepusteni. A to vyprsalo uz tiez.

pavucikvet
29. nov 2017

@moonlight1210 to je pravda. skoda, ze sa neozvala skor.

kacena4
29. nov 2017

@sasules v prvom rade nechapem preco riesit teraz to co bolo takmer pred rokom je to davno premlcane, na sud to mozes dat do 2 mesiacov od ukoncenia pracovneho pomeru. po dalsie inspektorat prace ti akurt tak odpise co mozes spravit inak nic nespravi - osobna skusenost ☹ po dalsie vzdy ked nieco idem podpisovat a som pod tlakom precitam si to, skonzultujem s niekym inym - ani v banke nepodpisujem ziadnu zmluvu ani nikde inde bez toho aby som to precitala a co nemam na papiery ako keby ani neexistovalo. "jedna babka povedala" nie je nic. ak to teda nemas aspon v mailovej komunikacii o co by si sa mohla opriet, je to slovo proti slovu. ale vzdy sa musime vratit k prvemu bodu, je to davno premlcane a tiez kedze nevidime dohodu o ukonceni pracovneho pomeru takzo radit co a ako. takze ponaucenie do buducna ak nieco podpisujes, no co, novu pracovnu zmluvu, zmenu, ukoncenie..... vzdy si to precitaj, nechaj cas na premyslenie hoci aj niekolko dni, daj niekomu precitat a poradit, nemozu ta nutit tu a teraz podpisat lebo.... potom sa moze stat to co tebe ☹
popr. ak bol pri tom pritomny este svedom mozes sa obratit na nich ze to nebolo len medzi styrmi ocami ale ze ste sa o odstupnom dohodli aj za pritomnosti toho a toho a nechapem preco sa ti vyhrazali sudom co v tom bolo??!! jedno je rozviazanie pracovneho pomeru pocas rodicaku a druhe je prist so zamestnavatelom do sporu ze sa vyhraza sudom...

katka2602
29. nov 2017

@pavucikvet Ale veď tak ide o dohodu, to nie je prepustenie na základe niečoho čo porušila. Klasická dohoda, kde sa obe strany dohodli o rozviazaný pracovného pomeru. Kedže bola na materskej ani inú dohodu jej dať nemohli, myslím, že na toľko sprostí nie sú 🙂 Ale áno nevideli sme ju, preto píšem, že by bolo najlepšie ísť za nejakým právnikom s dohodou a opýtať sa. Ale ako baby píšu, už to bude tak či tak premlčané, keď už prešiel taký čas.

zuzu21061
29. nov 2017

Prosím vás vedeli by ste mi poradiť? Moja situácia je nasledovná: Bola som( Som zamestnaná) na dobu určitú až do návratu pani Xy z dlhodobej PN (dodnes sa nevrátila do práce) avšak som tehotná. A tak sa zamestnávateľ rozhodol, že mi ukončí PP ku dňu 30,9,2017- odhlásil ma zo soc. poisťovne. Ja som od 26,9,2017 na PN, nič som nepodpisovala, ani žiaden papier mi domov neprišiel o ukončení PP. Má na takéto jednanie zamestnávateľ právo? Teraz pani s ktorou to mám riešiť je PN. Prosím Vás ako mám postupovať?Ďakujem za radu.

vroni
29. nov 2017

@zuzu21061, nie nema. Zamestnavatel konal protizakonne, nic by som so ziadnou panou neriesila, toto patri do ruk pravnika a to hned!

sasules
autor
29. nov 2017

Preto som cakala tak dlho, lebo kazdy mesiac mi hovorili , ze mi daju urcite odstupne, len cakaju na nejake peniaze, a takto ma natahovali kazdy mesiac az sa to natiahlo...vychadzali sme spolu dobre, tak som nemala preco neverit, dakujem vsetkym za info😉

pavucikvet
29. nov 2017

@zuzu21061 oznamila si im v tom case, kedy ti ukoncili PP, ze si tehotna pisomne?

zuzu21061
29. nov 2017

@pavucikvet nie, lebo na zmluvu na dobu určitú sa nevzťahuje OL.

vroni
29. nov 2017

@pavucikvet, zamestnavatel nemoze “oznamit“ ukoncenie pracovneho pomeru, nic take neexistuje. Zmluva jej konci nastupom pani Xy z PN (co nenastalo), vypovedou jednej ci druhej strany (co tiez nenastalo) alwbo dohodou (ktora neexistuje). Zamestnavatel nemoze svojvolne ukoncit zmluvu ani keby nebola PN, nebola tehotna a sedela v praci. Proste konal protizakonne a toto by som zalovala uplne bez debaty.

vroni
29. nov 2017

@zuzu21061, zartujes? Isteze sa vztahuje. Jedine nemeni platnost (dlzku) povodnej zmluvy.

zuzu21061
29. nov 2017

@vroni len či mám šancu vyhrať ☹

vroni
29. nov 2017

@zuzu21061, nemas sancu prehrat. Toto je akcia uplne mimo zakona.

fokuska
29. nov 2017

@zuzu21061 A teraz ako si vyriesila to, ze si odhlasena v SP? Kto ti plati odvody?

zuzu21061
29. nov 2017

@fokuska som PN

pavucikvet
29. nov 2017

@zuzu21061 pisomne zamestnávateľovi oznámiť, že jeho ukončenie PP je v rozpore so zakonom, podavas podnet na inšpektorat prace a žiadaš ho o opätovne prihlasenie do SP spätne od dátumu odhlásenie a zároveň mu oznamuješ tehotenstvo.