Dospelé deti z rozvedených rodín - vaše skúsenosti

7. mar 2024

Ahojte, zaujímajú ma skúsenosti dospelých detí z rozvedenych rodín. Z rodín, kde bolo všetko relatívne v poriadku, len rodicia sa rozviedli, lebo si nerozumeli, boli odlišní. Nezaujímajú ma rodiny, kde bol problém s alkoholom, domácim nasilím, automatmi a pod. Ako ste vnímali rozvod rodičov? Je to pre deti také strašné? Nesiete si z toho nejaké traumy? Alebo sa to dalo zvládnuť? Rodičia by bývali od seba len o pár ulíc ďalej..nešlo by o zmenu škôl, prostredia. Ďakujem pekne.

anna777115
7. mar 2024

Tvoje deti,
rozvod, môžu prijať lepšie, ale aj horšie, ako ostatné deti. Každý, človek, je originálny v prežívaní emócií, v spracúvaní negatívnych dopadov v živote. Nemôžeš, porovnať, ani len dvoch súrodencov, lebo aj tam sú rozdiely. Musíš, sama rozhodnúť, či dopad na deti nebude mať, horšie následky, ako zotrvávanie vo vzťahu.

mane01
7. mar 2024

Dolezity je vek deti… inak to znasa 2 rocne batola, inak 8 rocne dieta a inak teenager…

colsami
7. mar 2024

Ano mam par ludi v najblizsom okoli ktorym sa rozvadzali rodicia (bez alkoholu nevery nasilia automatov a pod), su to vyrovnani dospeli ludia, a napriek tomu si urcite veci nesu v sebe a niektore i po rokoch nedokazu prekonat alebo sa cez to preniest.

To samozrejme nie je vec ktoru clovek pozna/spozna kym ste si nie blizki ... Takze nikto ma nepresvedci o tom ako to detom vobec neublizuje a traumy z toho maju len vynimocne. Ja osobne mam skusenosti, ze veru ovplyvnuje, a este dlho.

viveglo
7. mar 2024

Ja som si to nevedela predstavit, az kym som nestretla uzasnu osobku z rozvedenej rodiny a ta mi ukazala taky uhol pohladu, ze som vedela, ze to musim urobit. Ale nebola za tym len strata porozumenia, ale ziarlivost a preto caste hadky. A ano, mame sa ovela-ovela lepsie, deti rastu v harmonii, ale uvedomujem si, ze to raz moze mat na nich dopad, ale urobim vsetko pre to, aby bol co najmensi.

zdenusa4
7. mar 2024

Každé dieťa to prijme inak. A v budúcnosti buď to budú presne taký ako rodič kvôli ktorému sa manželstvo rozpadlo alebo práveže taký nebudú chcieť byť a budú sa snažiť nerobiť svojim deťom to čo zažívali oni ako malí.

butterflyeffect
7. mar 2024

Obaja s manzelom sme z rozvedenych rodin, obaja sme presli rozvodom. Nemyslim ze sme ani jeden traumatizovani 🤣 urcite si ale uvedomuje ktory z rodicov mal najvacsi podiel na rozvode aj ked napr u muza to bolo komunikovane inak( prosto netreba len dieta zatahovat do svojich nezhod pri a po rozvode) V kazdej rodine je nieco a nemyslim ze rozvod je to najhorsie co moze byt-horsie by bolo ak by bolo dieta v nefunkcnej rodine… muzova dcera to pri rozvode niesla zle, teraz ma 14 a sama povie aka je rada ze sa rodicia rozviedli a kazdy z nich je stastny teraz s novym partnerom ze si nevie predstavit ake by to bolo hrozne ak by spolu rodicia ostali.Je to o komunikacii s dietatom. Deti nie su hlupe a vnimaju intenzivne co sa deje v rodine uz od maleho veku

deti95060810
7. mar 2024

uveď aj vek detí... alebo aspoň rozpätie...
môj syn už prvé narodeniny oslavoval bez ocka takže to sa nedá asi zrovnať s deckom ktoré malo približne 6-8 rokov a so svojim ocinkom bolo denne.

la_dolce_vita
7. mar 2024

Moji rodicia sa rozviedli, ked uz som bola dospela a nebolo mi to jedno.. V rodine mame rozvodov viac, vratane mna a sestry, nase deti to niesli tazko a budem si to vycitat do konca zivota. O tom sa aj tazko pise, ale rodina a stastne detstvo je najviac, co detom mozeme dat. Preto je dolezity vyber partnera do zivota.

katkaseiner
7. mar 2024

Uz to tu bolo pisane, zavisi aj od veku dietata, ale podla mna aj od toho ako sa rodicia spravaju k sebe/dietatu po rozvode. Ak su s celou vecou vyrovnany a zbytocne psychicky nezatazuju dieta (ohovaranim, vybabranim s druhym rodicom atd) tak aj to dieta to lepsie znáša.
Su situacie ked je ovela lepsie ak sa dvaja rozvedu pretoze spolu si len robia zle a ovela horsie vplyvaju na dieta akoby sa rozviedli a byvali zvlast

autor
7. mar 2024

@deti95060810 majú 7 a 4.

matkahelka
7. mar 2024

som dieta z nerozvedenej rodiny, kde si rodicia nerozumeli, mali ine priority, hodnoty, ine vnimanie sveta. obaja boli fajn, ale nestvoreni pre seba. dusno a hadky u nas boli na dennom poriadku, aj niekolkodnova ticha domacnost bola standard. urcite by som bola radsej keby sa rozviedli a zili s inymi partnermi a boli stastni. rodicia si myslia, ze pre deti je super vyrastat v uplnej rodine za kazdu cenu. je to hlupost. pre deti je dolezite vyrastat v harmonickej rodine, kde hadky su vynimocne, kde je standardom, ze otec pohladi a pobozka mamu (aj opacne samozrejme), ze jej povie, ze je krasna a pochvali obed, ktory navarila, kde obaja participuju na starostlivosti o deti a nepada zena na hubu, kym chlap vala vajcia na gauci.
Ja nemam traumy z rozvodu rodicov, ale dlho som mala traumy z toho, v akom prostredi som cele detstvo vyrastala.

mamatroch
7. mar 2024

Pozri, nasi sa rozviedli, ked som mala cca. 4-5 rokov, brat 1-2.
Nepamatam si nijake hadky, nezhody, pokial viem, neslo ani o neveru.

Bioautor ostal byvat v tom istom meste, tak 20 min peso, parkrat sme sa dokonca nahodou stretli v meste.
Zozaciatku sme my s nasou mamou byvali u mamy mojej mamy na dedine (dom pozostavajuci z kuchyne a 1 izby), neskor sme dostali byt v povodnom meste.
Navstivit nas deti bol mozno tak 2x este u starkej, neskor uz vobec 🤷

Ako som neskor zistila, zalozil si casom novu rodinu. Vraj si nova zena nezelala, aby s nami bol v kontakte, roztrhala nase fotky... Vraj ani nasa mama moc nechcela, aby sme mali kontakt... Ona mi zase hovori, ze on nemal zaujem...

...najmudrejsia a najpravdivejsia veta, ktoru som kedy na temu rozvodu pocula, je tato:
Ked sa manzelia rozvedu, nezbavia sa svojho kriza, ale ho polozia na plecia svojich deti...

Cely zivot som trpela tym, ze nemam otca, co by s nami bolo, keby sa mame nieco stalo... Mojim najvacsim zelanim ako dietata nebola nejaka hracka, dovolenka... Ale to, aby - ak by mala zomriet mama (nehoda a pod.), sme zomreli my deti naraz s nou.
V skole som bola 3 roky sikanovana skupinou chlapcov a nikto o tom nevedel... Ucitelky nevideli / nechceli vidiet... A mama? Zlakli by sa nejakej drobnej zeny pubertaci? Asi tazko a tak som jej ani nic nehovorila, odmala som vnimala ako jej je tazko, ked je na vsetko sama, aj ked sa nestazovala...
Brat tuzil po znackovych veciach - ale z coho, ked "otec" ani len to povinne vyzivne neposielal?
Bratovi chybal muzsky vzor neskutocne, bolo to na nom tak velmi vidiet, teraz, ked uz vidim do detskej duse viac, si pri spatnom pohlade uvedomujem, ako velmi mu chybal...
A ja som tiez nedoverovala muzom, mojou predstavou dospelosti bolo, ze si kupim byt a adoptujem dieta (i ked som velmi tuzila mat tri)...
Vela ran mi vyliecila moja aupair rodina, kde rodicia mali velmi pekny vztah napriek tomu, ze vychovavat 5 deti nebolo lahke. Brali ma doslova ako ich sieste dieta a nerobili ziadne rozdiely medzi mnou a ich vlastnymi detmi. Az u nich, vidiac ich manzelstvo, som uverila tomu, ze vztah muza a zeny moze fungovat a byt plny lasky a respektu aj po rokoch. A preto, ked som si brala mojho manzela, som na nasu svadbu pozvala aj ich s detmi.

Takze ano, rozvod deti poznaci, vo vela veciach, je naivne tvarit sa, ze nie. Jedine, co je mozne, je zmiernit nasledky pre deti tym, ze maju rozvedeny rodicia navzajom korektny a respektujuci vztah:
- nerozpravat zle o tom druhom pred detmi (to nech si dospeli poriesia s kamaratmi / terapeutom)
- trpezlivo detom odpovedat aj na neprijemne otazky ohladne rozvodu (ziadne Tomu nerozumies, si este maly)
- neziarlit jeden na druheho (napr. ked dieta nieco povie o druhom rodicovi, ze mu nieco kupil, bol s nim niekde, kde si ja nemozem dovolit s nim ist... Tesit sa s dietatom a nekomentovat to negativne, ze si ten druhy dieta kupuje / stara sa viac ako ked ste boli spolu... Prosim v mene vsetkych deti z rozvedenych rodin: tieto domnienky si ventilujte s kamaratmi / terapeutmi)
- pri odovzdavani deti sa vzdy spravat k tomu druhemu aspon slusne

...a pre psychicke zdravie deti je dolezite, aby mali pravidelny kontakt s oboma rodicmi bez ohladu na to, ci si neskor rodicia zalozia nove rodiny. Zial, toto nie vzdy ovplyvnis, ak jeden nechce, donutit ho nemozes 🤷

(Samozrejme hovorim o rozvode z Tebou uvedenych dovodov, jasne, ze neposlem dieta na vikend k alkoholikovi alebo nasilnikovi, co predtym tyral celu rodinu)

domkakvet
7. mar 2024

Rozvod je pre deti tazky v akomkolvek veku.

alexia112
7. mar 2024

Rodicia sa mi rozviedli, ked som uz bola starsia..nehadali sa, vychadzali nejak, tvorili sme rodinu.
Ked sa rozviedli tak som to velmi tazko prezivala. Nenesiem si ziadne traumy, ale bolo tazke prijat.

lapersefona
7. mar 2024

Žiadne dieta z rozvedenej rodiny uz nebude uplne. Je to celoživotna rana pre dieťa. Doteraz som sa nevyrovnala a mama prazdno v dusi. Nedoverujem chlapom. (Prave kvôli tomu som povodne nechcela mat ani deti) A potom tí synovia nemaju vzor a odchadzaju z rodin a od deti. Je to retazova reakcia. Radsej pracovať vo vztahu alebo ak si veriacia modlí sa za muza a vase manželstvo

autor
8. mar 2024

@alexia112 koľko si mala rokov?