Kedy mám podať návrh na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti matky?

zelenalienka
27. aug 2021

Dobrý deň, myslím, že mnohé žienky tu viete poradiť lepšie ako právnická kancelária a osobné skúsenosti sú na nezaplatenie.🙂
Manžel sa odsťahoval k priateľke s ktorou má dieťa, idem teda podať návrh na rozvod. Otázka: Je potrebné dať medzitým na súd návrh na zverenie dieťaťa do mojej starostlivosti + návrh na výživné? V princípe sme zatiaľ na poplatkoch a starostlivosti dohodnutí. Manžel navrhol, že on zatiaľ bude naďalej platiť hypo a ja by som riešila výdavky na syna a iné poplatky /tak to máme rozdelené doteraz/ . Bojím sa však toho, že po rozvode si to môže nejakým spôsobom nárokovať a ešte mu budem musieť vrátiť polovicu toho, čo platil.
Čo sa týka starostlivosti, bývame blízko, takže zatiaľ nemám urgentnú potrebu to riešiť, stačí mi to riešiť až keď bude prebiehať rozvodové konanie.
Mám to podať alebo netreba? Aké sú vaše skúsenosti?

sisqa19
27. aug 2021

podla mna toto je velmi individuálne. my sme teraz už s exom boli dohodnutí na všetkom, ako budú deti so mnou, ako mi na ne bude platiť...až pokial sa nepodala žiadosť. potom zrazu neplatilo nič. deti už nechcel nechať v mojej starostlivosti, nechal ma totálne bez penazí. zadlžila som sa, nebyť rodičov a kamarátov deti nemaju doslova čo jesť, lebo v tom čase som bola na predlženej rodičovskej dovolenke, čiže bez príjmu. ja som už v tomto neveriaca, čo nie je na papieri akoby nebolo... ale zase, neviem posúdiť iných ludí, že ano 🙂 držím hlavne palce

katka5161
27. aug 2021

ano určite podaj navrh, že chces dieta do svojej starostlivosti

zelenalienka
autor
27. aug 2021

@katka5161 Snažím sa dopátrať k tomu, aké sú konkrétne dôvody na podanie, ak sme s manželom viacmenej dohodnutý a nemyslím, že mi plánuje dieťa niekam uniesť, netýra nás a podobne. Stretávam sa väčšinou s tým, že to podávajú ženy, ktoré utekajú od manželov, prípadne ženy, ktoré nie sú v manželstve, prípadne sa nevedia s ex.. dohodnúť a pod.

katka5161
27. aug 2021

@zelenalienka tak ked si si na 100percent ista ze to tak bude tak sa dohodnete priamo na pojednávaní neni problem s tym

draik
27. aug 2021

@zelenalienka
Vyživovacia povinnosť za manželstva je určená zákonom, domáhať sa jej teda možno vtedy, ak ju jeden z manželov neplní. Nárokovať si nebude mať čo, keďže príjmy aj výdavky sú de facto spoločné.

zelenalienka
autor
27. aug 2021

@draik Ďakujem za odpoveď. Nejako mi všetci radia, požiadať o zverenie dieťaťa do mojej starostlivosti , začať si platiť hypo sama a požiadať o výživné. Chcem vedieť, či to má nejaký konkrétny dôvod, prečo mi tak všetci radia.

dadis
27. aug 2021

@zelenalienka Ja by som oddelila tieto dve veci. Jedna vec je vyzivne. Spis si vsetky naklady na dieta (1/2 poplatkov na byt, jedlo, oblecenie, obedy, skolka, kruzky, lieky, zubar a pod.) Vacsiu polovicu tychto nakladov by ti mal prispievat otec ako vyzivne na dieta. Vyzivne byva cca 20%-30% z otcovho cisteho prijmu, ak nema inu vyzivovaciu povinnost. Byt je v bsm , hypoteka je spolocna? Pocas trvania manzelstva ak plati, tak ok. Narokovat si moze polovicu zo zaplatených splatok po rozvode, ale to uz asi budete mat sudom urcene vyzivne. Budes si hypoteku a byt prepisovat na seba? S tym musi suhlasit banka, musis mat dostatocnu bonitu. Banka bude posudzovat aj tvoj prijem a vyzivne na dieta. Toto sa ale riesi az po rozvode.

nnnuuunnn
9. jan 2023

@zelenalienka ahoj, ako si to prosím poriesila? Tiež mám pred sebou podobné otázky.