Povinnosť platiť výživné

ejmi25
13. feb 2023

Dcera studuje v aprili ma 18 ,je na atrednej skole treti rocnik ,este rok.Ex plati vyzivne pytam sa dcera neplanuje vysoku skolu ,cize buduci rok maturuje ,ex uz ze potom prestava platit vyzivne.Zostala som v soku ako skonci rok v juni skolsky kde sa rataju aj letne prazdniny .A ja sa pytam do kedy je povinny platit vyzivne.?to ako ked si hned nenajde pracu ,tak ho budem zivit sama?

ivanabat
13. feb 2023

Rodičia majú vyživovaciu povinnosť, pokým sa deti nevedia uživiť samé. Nie skončením školy alebo v 18. roku života. Ex má smolu.

ejmi25
autor
13. feb 2023

@ivanabat tak si to myslim aj ja.

ivanabat
13. feb 2023

@ejmi25 Ak by aj vymýšľal, musel by si dať návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti a súd by ho aj pekne zrušil, lebo ak sa dieťa preukázateľne nevie uživiť samo, tak rodičovi trvá vyživovacia povinnosť. Nie že prestane platiť, to je potom rovno na exekúciu.

veronikaszabova
13. feb 2023
ejmi25
autor
13. feb 2023

@ivanabat asi si mysli ,ze dostuduje a tym padom nemusi.dakujem

mladena
13. feb 2023

môjmu dali platiť ešte skoro celý rok aj po skončení školy až kým si jeho dcéra nenašla prácu..........

colsami
13. feb 2023

@ejmi25 no ano, po skonceni strednej skoly sa dcera urcite bud zamestna alebo sa eviduje na urad prace (a v tych pripadoch je sanca ze mu schvalia ze vyzivne uz nemusi platit), ak vysoku skolu neplanuje.
Alebo pokracuje v studiu na VS (a vtedy vyzivne plati dalej).

luccija
13. feb 2023

To je smutné, keď si myslí, že od toho dňa nemá dcéru, ktorej by mohol kúpiť niečo na oblečenie, dať vreckové...

ukulela
13. feb 2023

@ejmi25 lenze on ozaj moze dat s datumom dostudovania na sud navrh na ukoncenie platenia vyzivneho - ak dieta nejde na VS, bud sa eviduje na UPSVaRe alebo si najde pracu a nie je dovod na vyzivne ...
mrzi ma, ze vztahy su zrejme tak napate, ze otec nechce dietatu pomoct este na cas po dokonceni skoly. ale na tvojom mieste by som velmi nepocitala s tym, ze ex bude po zmaturovani nejako dlhodobo platit. treba dieta viest k tomu, ked nechce ist na VS, aby rieslilo robotu/hladalo pracu/brigadu aspon ...

stanulienkat
13. feb 2023

@ivanabat ako keď sa mladej nebude chcieť pracovať, tak ju bude ziviť do tridsiatky? Naša generácia išla po škole normálne pracovať a žiadne vymýšľanie, že si neviem nájsť robotu, alebo sa mi nechce, alebo som leniva. Je to smutné, že má s rodičom taký vzťah, ale na druhej strane si uvedomte, že je dospelá vyštudovaná osoba, ktorá môže ísť pracovať.

rachel36a
13. feb 2023

@ejmi25 pokial nepojde pracovat, tak sa asi zaeviduje na UP ako uchadzac o zamestnanie, a potom nie je proglem vyzivovaciu povinnost ukoncit...inak by si musela sama platit zdravotne poistenie...ved nech ide dcera pracovat a nie cakat ze ju budu rodicia zivit..

riyadh
13. feb 2023

@ejmi25 vsak ked nechce studovat, nech ide makat.. Ako do 30tky ju budes zivit? Ak nestudije urcite uz nemusi po 18 platit vyzivne... Nepodporuj ju v lwnivosti

ejmi25
autor
13. feb 2023

Baby nic nevravi ,ze nechce pracovat ,chce len sa pytam do kedy musi platit vyzivne.ci do juna ci augusta??skolsky rok su aj prqzdniny nie?on s tym zacal a po dalsiw urcite dceru podporim a nie ,ze hned ze staraj sa!

maialeo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ejmi25
autor
13. feb 2023

@maialeo dakujwm to som chcela vediet.

maialeo
13. feb 2023

@ejmi25 tam dávaj pozor aj na prihlásenie do zdravotky.

ejmi25
autor
13. feb 2023

@stanulienkat aky vztah?co meliete ?ja sa o nu postaram aj ju podporim aj v hladani prace to len muzi sa radi zbavia vsetkeho.

maialeo
13. feb 2023

@stanulienkat čo tu riešiť toto? Pani sa pýtala na právnu stránku veci, nie na tvoj názor k dnešnej generácií.

ejmi25
autor
13. feb 2023

To ze je dieta dospele je len cslo kolki sme boli hrr hned a vsetko vedeli.Pani mi odpovedala dakujem za vas cas koment.Normalny rodic pomoze ,asi tak.

krajinka
13. feb 2023

@ejmi25 Žiak úspešne zmaturoval v riadnom termíne, v štúdiu nepokračuje:
Daňový bonus a prídavok na dieťa sa poberá poslednýkrát za mesiac august.
Štát platí zdravotné poistenie do 31.8.

takze do konca augusta sa povazuje za studenta

ejmi25
autor
13. feb 2023

@krajinka dakujem pekne 😊

janka_266
13. feb 2023

@ejmi25 hlavne musí podať žiadosť o zrušenie na súd, nie len tak prestať platiť.

ivanabat
13. feb 2023

@stanulienkat neviem, čo je toto za názor. Veď je ešte len tretiačka, maturuje až o rok a otec nechce platiť od jej 18, tak som reagovala, že tá povinnosť mu zostáva. To je všetko, sa tu rozčuľujete nad neexistujúcou situáciou. Nerozumiem tomu. Mama si svoje dieťa normálne chce podporiť a predpokladám, že zamestnať sa bude musieť. Zákon je nastavený tak, aby sa nezodpovední rodičia nechceli zbavovať povinnosti voči svojim deťom. Samozrejme, že v hypotetickej situácii, kedy je preukázateľné, že dieťa sa zamestnať nechce a vymýšľa, tak vyživovacia povinnosť bude súdom zrušená.

stanulienkat
13. feb 2023

@ivanabat ja sa absolutne nerozculujem.🤔 Skor vy. Citajte pozorne. Pise, ze nebude platit po skonceni skoly. Keby to bolo opacne, ze je zverena otcovi a otec ziada vyzivne od exmanzelky aj po ukonceni studia, to by ste tu vsetky skakali, aky je otec nenazrany a neviem co este. Co je nezodpovedne, ze otec plati alimenty pocas studia?🤔 Mne to pride normalne.

vamajka
13. feb 2023

@stanulienkat ja s tebou uplne suhlasim. Dnesne matky by za dnesne decka aj dychali a potom vznikaju temy ma 30 a "chudacik" nedari sa mu zamestnat. Autorka dievca ked zmaturuje a neplanuje VS na urad alebo do prace a nie cakat na alimenty. Ved aj pridavky su len do casu dostudovania a potom sa musi dieta same uzivit. Samozrejme, ze ju nevyhodis na ulicu ale prispievat na domacnost by ti mala

ejmi25
autor
13. feb 2023

@vamajka alimenty su strasny zazrak tu ide o to nakopnut dieta podporit ho.Evidentne vy patrite do skupiny matiek ,ze mas 18 tahaj.Majte sa reagovat netreba dakujem za pomoc a radu co bolo k teme nie taketo dristy !

vamajka
13. feb 2023

@ejmi25 to nie su dristy jasne som ti pisala, ze jasne, ze dieta nevyhodis na ulicu ale ani po skoceni skoly ju nebudete preboha zivit. A predstav si mam 2 synov 24 chodi na VS a popritom si zarobi pekne peniaze a ide este na doktorat asi na 4 roky za co bude dostavat aj plat takze urcite bude prispievat s tym, ze mu to budem odkladat no on o tom samozrejme vediet nebude. Mladsi ma 17r. a tiez brigaduje a po skonceni skoly pojde do prace s cim on pocita nakolko na VS asi nepojde i ked na to ma no chce ist zarabat sam od seba a nie aby po skonceni skoly sme zivili starych somarov

ejmi25
autor
13. feb 2023

@vamajka moja dcera brigadovala od 16.Kto vravi ,ze ju budem zivit ,pytala som sa na vyzivne dokedy si nenajde pracu ,kedze praca sa nenajde zo dna na den.Len tolko k tomu.

szandiii
19. mar 2024

@ejmi25 ale ono to ajdkj tak je, do študuje, musí si podať ex nárok a súd výživné zruší na základe toho, ze je schopné sa o seba postarať, keďže už dostudovalo.