Ako vychovať zo syna dobrého muža?

nini1010
14. okt 2019

Ahojte,chcela by som trosku podiskutovat na temu,nad ktorou uz dlho rozmyslam.Mam malinkeho synceka a predpokladam,ze ho budem vychovavat pocitovo stylom pokus omyl.Nemam totiz brata a teda s vychovou chlapca ziadne skusenosti.Chcela by som z neho vychovat poslusneho, slusneho,pozorneho,laskaveho chalana,ktory nech by mu ktokolvek krivdil nezdvihne ani len lopatku na dievca.Bude mat v ucte zeny a mna so svojou sestrou.Bude ochotny pomahat a bude sa rad delit.Vychova chlapca je mam pocit ina od tej,ako som vychovavala dcerku.Bojim sa aby som ho nelubila opicou laskou lebo je to vytuzene dietatko,aby som z neho nevychovala maminkinho maznacika,rozmaznaneho upistanca.Chcem aby bol z neho dobry chlap.Tolko k mojim uvaham...Rada by som preto poprosila mamicky chlapcov,ktore uz maju trosku odrastenych chalanov a teda mozu bilancovat co bolo v ich vychove fajn a vo by ste zrejme dnes urobili inak.Budem vdacna ak by sa mamicky bez skusenosti v tejto debate vyhli polemizovaniu a domnienkam,budem vdacna za rady od mamiciek ktore maju naozaj realne skusenosti a vedia poradit co to ohladom vychovy chlapca.

amelia000
14. okt 2019

@nini1010 staci jedno..bud im dobrym prikladom.

lujza123
14. okt 2019

Viem ze nechceš polemizovanie ale mňa napríklad nikdy nenapadlo ze chlapci sa inak vychovávajú ako dievčata. V com si myslíš ze je ten rozdiel? Deti môžu mať rozdielne povahy, iný temperament ci záľuby ale tie základné veci sú rovnaké, aby boli slušne, rozumne, cistotne, vedeli sa postarať o seba aj o druhých, neklamali atď.

janulka1802
14. okt 2019

Podľa mna tu obrovskú úlohu zohráva otec ak je dobrým vzorom a vidí správanie lásku proste všetko odkuká jednak to odkuká ale aj otec aktívne ho bude viest k úcte k ženám

mamcotka
14. okt 2019

Ja mam syna ktorý bol ako moja opička. Milujem ho nadovšetko , ma už 18 rokov ale prešli sme si kadecim.. zle skúsenosti, starosti, denno denne prežívanie, ale najviac k tomu aby bol dobrý chlapec je to ze som sa s nim vela rozprávala a venovala sa mu.. som na neho pysna ze ma dobre srdce .

simik411
14. okt 2019

Tiež sa par dni nad tým zamýšľam keďže čakáme chlapčeka a nebudem klamať snívali sme viac o babe, ale ďakujem Bohu ze bábätko bude. Ale tiež ma nejako táto myšlienka napadla ze ja som baba jedináčik neviem chalani sú z inej planéty 😅ako o com sa rozprávať teda keď bude starší atď co áno co nie aby je aj silný rozumný aj citlivý, ale ako napísala @janulka1802 je asi pravda ze dôležitý je vzor. Ak uvidí u otca aký je ako sa o nás stará verím ze si vezme z neho príklad 🤗s mojou pomocou a milým slovom 😁👨‍👩‍👦

nini1010
autor
14. okt 2019

@lujza123 Dcerku som intuitivne vychovavala na zaklade skusenosti zo svojho detstva,skusenosti s mojou sestrou.Je to nieco co mi je blizsie,znamejsie,kedze aj ja som zena.Avsak vsade okolo seba vidim,ze matky si akosi viac hyckaju syncekov,viac ako dievcatka,helikopteruju nad nimi,a nu-nu,tutu mutu...taki maminkiny maznacikovia a to ja nechcem.Chcela by som taky zdravy normalny balanc.Ale mozno sa nemusime upinat na porovnavanie vychova chlapca a dievcata,ale naozaj sa skor bavit o vychovnych aspektoch vo vztahu ku chlapcovi.Neviem ci som uplne zrozumitelna ako to myslim.

janinah
14. okt 2019

Náš má 14,veľa sa rozprávame,vysvetľujeme,pýta sa.Dôležitý je vzťah mužov v rodine k ženám,toto on vidí ako funguje.Treba sa zaujímať o jeho kamošov,náš sám povie,že tento nie,on fajčí,nič dobré sa od neho nenaučím.Treba mu ukázať svet nakoľko sa dá,aby videl ako sa kde žije,naučiť jazyky.A prejavovať lásku,objať,dať pusu,on to vie aj vrátiť potom...ale nie na verejnosti,to by som bola za trapku.

galioska
14. okt 2019

@nini1010 aký je vzťah matky a syna, taký bude mať aj k jeho žene. Dceru zas vychovať tak ,aby sa vedela brániť a nebola naivná, hlavne jemná a ženská...dcéry dosť vnímajú vzťah medzi matkou a otcom...

maminuska
14. okt 2019

@nini1010 Ja mám skoro 20 ročného syna. Od mala som ho vychovávala inak ako svoje dcéry a tak budem vychovávať aj druhého syna.
Vo výchove som bola pevnejšia a tvrdšia , viedla som ho k silovým športom kde základom bola disciplína , etika a ochrana slabších . Trvala som a trvám na samostatnosti ( nakúpiť , uvariť , oprať si ) , pracovitosti ( rýľovanie, oberanie ovocia , vyzdvihnutie súrodencov atť ) . Veľa sme sa rozprávali , teda hlavne syn mi rozprával a ja som počúvala , aj hádky boli , aj facka letela z mojej strany v 16 rokoch , aj v škole som bola predvolaná riaditeľom ... ale dnes môj synátor neznesie keď sa ubližuje slabším a sám slabším neubližuje , ženu by ani kvetinou neudrel , študuje na VŠ a naďalej športuje , cez prázdniny robí maličkým deťom animátora . Čo sme mierne nezvládli to je hospodárenie s peniazmi , ale usilovne pracujem na tom , aby pochopil že výdavky nesmú byť vyššie ako príjmy. Zrejme keď dozreje nebude to problém .

nini1010
autor
14. okt 2019

@maminuska ake sporty napr mas na mysli?

maminuska
14. okt 2019

@nini1010 no môj syn začal zápasením,prešiel cez Aikido a skončil pri MMA ( to je súbor bojových umení ) . Dodnes to cvičí , behá Spartan .

tatanka1
14. okt 2019

@nini1010 potrebuje tvoju lásku, veľa lásky a veľa sa rozprávať a vysvetlovať. Otec je príkladom a často aj keď by si sa sebeviac snažila niektoré veci prirodzene bude preberať od otca (dobré aj zlé- preto píšem sebeviac snažila 😉 )
Ale čím viac lásky dáš tým viac bude vedieť potom on dať ďalej. Nejde o opičiu lásku, ale jednoznačnú 100% lásku a prijatie bezpodmienečne a bezhranične.
A od cca 5-6 rokov treba určite viac hovoriť a ukazovať čo je slušné a čo nie, čo je mužská rola a čo ženská. Kde sú hranice v istých situáciách. Všetko natlačíš do takých 12-14 rokov. Potom usmerňuješ na základe vybudovaného vzťahu a komunikácie, lebo potom už je ťažko klasicky vychovávať. Najťažšie je to medzi 14-17 rokom. Vtedy rodičia prd vedia a oni sú najmúdrejší a tu jedine čo existuje je to vytvorené puto a vzťah budovaným dovtedy, na základe ktorého je vytvorený prirodzený rešpekt voči rodičom a hlavne je problémový vzťah otec - syn (dvaja kohúti na smetisku, teda jedno ešte kuriatko čo si myslí že je najviackohút) a nejaká taká brzda v správaní a chovaní čo je už pod kožou. No a potom už prichádza skutočný život. z môjho pohľadu jedine láska, pozornosť a veľa veľa rozprávať komunikovať vysvetľovať od malinka. Iste medzi dievčatkami a chlapcami je rozdiel vo výchove ale to skôr až tak po 5 roku. Do vtedy treba do nich tlačiť lásku ako kapustu do suda.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katecameron
15. okt 2019

Tiez ma napadlo ze v tejto vychove je porstatna rola otca aky je otec? Ako sa sprava k matke? Myslim ze deti ziju obdobny zivot ajo zilu ich rodicia ci chcu ci nechcu. Dost vela veci je aj danych geneticky ktore nejako zazracne nevieme ovplyvnit. Detom treba byt prikladom nikdy nefunguje vodu kaze víno pije

exupery
15. okt 2019

Deti sa ucia od dospelých,,to co vidia doma,posúvajú ďalej...ak sa budete doma k sebe chovať s láskou,podakujes,poprosím,priznas chybu,ospravedlnis sa,pohladis,obimes,komunikujes,ak sa k tebe manžel bude správať s úctou,láskou,nehou...ako k žene,matke svojich detí....to všetko sa od vás deti naučia....zatiaľ vidím doma výsledky....mám chlapca a dievča a funguje to na oboch stranach

evulienka22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
15. okt 2019

Vela robia aj geny. Vidim to po svojich dospelych dcerach. Vychovane boli spolu a rovnako a prrdsa su velmi odlisne. Zat ma brata, viem zhodnotit len ich pracovitost. Jeden ma obe ruky prave, druhy obe lave. Takze niekedy ani vychova nepomoze.

Je

negymama
15. okt 2019

Bola som v podobnej situacii .. same dievcata v rodine. som z troch sestier, vsetky tri sestry sme mali po dve dcery, ked sa narodil mne vytuzeny prvy syn a prvy vnuk v rodine.
aj myslienky som mala podobne... ci nebude hyckany rozmaznany v tolkej zenskej prevahe. O muzsky vzor som sa az tak neobavala, muz je z dvoch bratov, ma zamozrejme svoje chyby, ale primarne ako vzor pre syna nie je zly, je pracovity, verny, preukazuje mi lasku, tesil sa ako bude so synom pracovat na dome, v zahrade atd.

Dnes ma chlapec skoro 11 rokov... vychova a smerovanie nie je na konci, aby som si povedala zvladla som to dobre, zle... ale vobec nie je rozmaznany, je taky ako som si priala mily, empaticky, pritulny, napomocny, ochotny, k dievcatam je gentleman, kamarata obráni.
Uz sa dockal muz aj jeho pomoci okolo domu - veru uz aj do miesacky nahadzoval a betonoval, taha furiky, nosi drevo, podáva mu nástroje.
Vela robi aj prirodzena povaha a sklony dietata. Lebo aj mladsieho syna som vychovavala podobne a ten ma zatatejsiu tvrdsiu povahu, nie je rozmaznany ale tazko s nim niekedy..
Jedno ti vsak poviem, dievcatko ci chlapca... LASKOU NEROZMAZNAS. nerob chybu ako moji svagrovci, ktori v snahe vychovat "spravneho" chlapa so svojho syna mu velmi skoro odopierali , hlavne matka, lasku objatie, rocne dieta ktore sa k nej natahovalo uz nevzala na ruky, ze uz je velky, neustale ho kritizovali, capali po rukach, neskor tvrdsie bitky ... chlapec ma 15r, a chladny odtazity, slaby telom i duchom, gentlemenstvo okolo neho ani neslo, ponizuje slabsich a mensich.

negymama
15. okt 2019

Este ti napisem ako som svojho syna viedla k samostatnosti, neviem ci sa to tyka vsetkych chlapcov ale aj moj sa rad dal obsluhovat, krmit obliekat , viac ako starsie dcerky v tom veku... uz ma to zacinalo hnevat.
Maly zacal chodit do skolky ako 2,8 rocny... nemal vobec adaptacne problemy...ako doma mily, vesely , ukecany - len ta nesamostatnost... Doma sa prevalil ako chrobak na chrbat len co som sa priblizila s oblecenim, natiahol ruky nohy, vsak mamka obliekaj. Hodila som tie saty vedla neho, ako sa oblecies tak pojdes. V skolke ho vodil muz, strcil ho do satne, ponahlam sa do prace a bolo. sam sa prezliekol. Poobede som prisla ponho a cakala som radsej vonku pred satnou kym sa neoblecie, pomaly, nesikovne, dokriva. ale SAM. Na konci sk. roka som sa dockala odmeny, ucitelka ma zastavila ze moj syn je z chlapcov najsamostatnejsi vo vsetkom , v jedeni obliekani.

kolieskova232
15. okt 2019

ako podla mna najdolezitejsie je, ako vas bude doma vnimat, akym prikladom pojdete, tak sa bude chovat. to je fakt ten najlepsi priklad a najoverenejsia pomocka

eliska13
15. okt 2019

@negymama Pekne si ho opísala ako chrobák😛taký bol aj môj syn som si presne na to spomenula.mama pomooooz mi😭
@nini1010 vzťah mama a syn je a bol vždy špecifický😉môj má 12 a je perfektný.Venovala som mu veľmi veľa času, veľa rozpravala, ale sama vidím, že to nie je ten typický chalanisko, ktorý sa driape po stromoch a bije...nie je nejaký tlk, ale je vnímavý a empaticky.Ale nesúhlasím s tým čo píšu baby, že dievčatá sa rovnako vychovávajú nie, je v tom veľký rozdiel.Ked nájdem link a taký článok od psychológa vložím niekde som si to uložila.V skratke chalana má mama naučiť čo dievčatá, ženy očakávajú...chalan s otcom veľmi v puberte bojuje, vždy ma bližšie k mame, mamy bývajú na synov malo dôsledne veľa veci mu prepáčia, ochraňujú až príliš...otec má byť ten, kto tento opici vzťah trocha ukociruje.Chlapci bývajú od narodenia viac chorlavejsi, pomalší, a potrebuju strašne veľa lásky a podpory.ale v správny čas ich treba naučiť aj dávať a nielen brať.Co by som urobila inak?viedla ho viac k samostatnosti skôr funguje štýlom toto sprav...nič ho nenápadne samého, ale to môže byť povaha, črta....

eliska13
15. okt 2019

@nini1010 Niečo malo je aj tu citované tú knižku som čítala fajn je, ale nie je to to, čo som myslela

https://mamaaja.sk/clanky/dieta/ako-vychovavat-...