Spánok trojmesačného dieťatka

anonymmb
1. máj 2015

Mám jednu otázočku na vás žienky. Malý mi cez deň spinkáva zásadne v hojdačke (u nás najlepšie investované peniažky)! Dávam ho spinkať tak zhruba každé dve hodinky. Vždy sa snažím aby do dvoch hodín zaspal a niekedy keď vidím, že si šúcha očká a chce spinkať, tak ide aj skor. Zaspinká pekne. Behom dvoch minút. Problém je ale v spánku samotnom a v tom, že málokedy trvá dlhšie ako 45 min. Zväčša je do pol hodinky hore a už nezaspí. Asi sa nedá ovplyvniť to, aby spinkal dlhšie, lebo on takto spáva od malička. Dokonca aj večer keď sa ukladá tak sa skoro vždy zobudí po pol hodine a treba ho zas uspať. On za tú pol hodinku maximálne nabere trošku energie, ale nedá sa hovoriť o žiadnom výdatnom spánku. A teda moja otázka je kladená tým, čo takéto detičky mali, že kedy v akom veku im to cca prešlo a začali spinkávať normálne a nebudili sa po tom určitom krátkom časovom intervale??? Lebo mne je ho až ľúto, maličký, teraz za 4 dni bude mat 3 mesiace a nevie sa pekne vyspinkať 😔 ďakujem za odpovede.

marcelatje
1. máj 2015

Asi ťa nepoteším no u nás to neprestalo nikdy. Intervaly spánku sa pohybovali od 30 do 80 minút (aj to len na rukách), mohla som sa aj rozkrájať a viac mi malá nespala. Za celý svoj doterajší život spala najdlhšie 3 hodiny, stalo sa to len 2x a to som bola v strese čo jej asi je 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 prvú noc prespala ako 20 mesačná čo ale neznamená že sa už potom nikdy v noci nebudila 😅
Niektoré deti sú jednoducho také a neurobíš s tým nič 😉

monique89
1. máj 2015

a ja ta zase mozno potesim... do konca 4. mesiaca sme mali takisto 2-hodinove intervaly, potom 30-40 minutovy slofik v kresielku, jedine v kociku za neustaleho chodenia pospala/podriemkala aj dve hodky, doma nikdy. potom sme museli prejst na umele mliecko v 4. mesiaci a akoby utal - zacala nam spinkat aj 2-3 hodiny, najprv 3x denne, potom uz len 2x a tak je to doteraz (mame 10,5 mesiaca...). takze nikdy nevies, mozno sa to zo dna na den zmeni...

timea7
1. máj 2015

@anonymmb ja ťa zase nepoteším asi tým, ak ti napíšem, že dávať spať dieťa do hojdačky nie je tým najlepším riešením, vytvoríš mu návyk, ktorý bude ťažké odbúrať a o pár mesiacov sa ti do hojdačky nevojde a aj sa už bude prevracať, čo v nej nie je možné. Ja som prekvapená, že ho dávaš spinkať každé dve hodinky,mne sa zdá, že je hore krátko a potom aj krátku dobu spí. Samozrejme, každé dieťa je iné, o pár týždňov bude mať inú potrebu spánku, ale na tvojom mieste by som zrušila hojdačku na uspávanie a skúsila ho trošku zabaviť, aby bol hore o pol hodinku dlhšie a uvidíš.

anonymmb
autor
1. máj 2015

@monique89 no len nas uz je teraz na UM. Aj ked je pravda, ze papkac je slabucky. Teda niekedy spapa viac a niekedy menej. Dned mi dal zazrakom max. 120 jeden krat, ale to sa nestava casto. Vacsinou tak tych 60ml vypije a viac donho nedostanem ani keby co. Strasne sa tesim na prikrmi ked bude papkat lebo snad na to bude mat vacsi apetit. Nas ani v kociku nepospi dlhsie ako 30 minut. Tusim len raz sa stalo, ze spinkal dve hodiny a to netusim akym pricinenim. Inac sa vzdy zobudi po pol hodine a uz sa neda ani ukolisat, nic. Len reve a reve a reve.
@timea7 ani si nevies predstavit aky boj sme s nim zvadzali prve dva mesiace. Isiel cisarom von a on je od zaciatku hrozne citlivy na kazdy zvuk a pohyb. Prve dni sme s nim zvadzali boje lebo nechcel spat v postielke! Pamatam aki dnes, ze druhu noc sme spali aj ja a aj partner 1 hodinu. Proste nespal! Potom som ho zacala brat k sebe do postielky, ved predca je to malinke miminko a potrebuje ma. Spinkal pekne. Ale to zas nebolo pohodlne mne, budila som sa dolamana a nevyspata. S ukoncenim 2. mesiaca sme s tym sekli. Co sa ale tyka spania cez den, tak uver mi, robili a hladali sme hadam aj nemozny sposob. Uspavanie na rukach a nasledne prelozenie do postielky - v momente polozenia do nej sa mu zapol senzor a bol hore. Hladkanie, spievanie, rozpravanie - bez sance. Pesnicky a uspavanky ci biely sum? - bez uspechu. Uspavanie vo velkej posteli? Zaspal jedine na ciciku a ked som sa co i len pomrvila aby som odisla z postele hned oči dokoran, nie to este aby som ho prekladala. Spanie v kociku a kocikovanie? Aj to maximalne pol hodinu a vzdy sa zobudil s vreskotom a neprestal kym sme ho neukludnili na rukach. Ani nehovorim o tom, ze musi spinkat v ulitke inac rozhadzuje rukami a budi sa kazdu chvilku. Dudlik ci hladkanie nosteka? HA HA HA - 200krat za hodinu je schopny ho vyplut. A proste mohla by som to tu rozpisovat. On je schopny cely den nespat a plakat ked ma spat v postielke alebo mu cosi nevyhovuje. A pytas sa preco hojdacka?? PRETO, ZE je to jeden jediny sposob kde zaspi. Ver mi, 2 mesiace sme zvadzali boj. Vonkajsi s nim a vnutotne sama so sebou a to iste aj priatel. Vycerpal z nas vsetku energiu a to presli len 2 mesiace! Ja som za hojdacku vdacna a radsej ho budem v roku a pol od nej odnaucat (lebo ta ktoru mame je do roka a pol), ale budem spokojnejsia (aj ked nie stastna) ze moje dieta pospi denne aspon tu pol hodinku niekolkokrat.
A co sa tyka toho spanku kazde dve hodiny. Vzdy sa snazim aby bol unaveny co najviac. Aj teraz...zobudil sa o 15.02 a spat isiel 17.13. Zial, viac to natahovat nejde. Vzdy ho dam spinkat vtedy, kted vidim, ze sa mu zacina zyvat, sucha si ocka a zacina mrncat. To je pre mna jasny signal a od tohoto momentu a nim ja nic nenarobim. Uz by len vrestal a vrestal. Takze on si ten spanok tak vyzaduje sam. A ci je hore hodinu, 2, 3 alebo 4, on sa proste po tej pol hodine vzdy zobudi!!
Ani si len nevies predstavit ako rada by som bola keby spinkal v postielke a potiahol to aspon na hodinku. ŽIAĽ! ☹

anonymmb
autor
1. máj 2015

@marcelatje och, nestras...co si ja s nim pocnem 😀

anonymmb
autor
1. máj 2015

@timea7 ozaj..nocny spanok v postielke mu problem nerobi. Ma urobeny rezim, kupkanie, papanie a spanie a to az do cca 5.00 s dvoma papaniami spinka vo svojej postielke. Az potom ide este na hodinku - dve - tri ku mne. Ale verim, ze v blizkej dobe pride okamih ked zacne pekne papkat a spat celu noc.

marcelatje
1. máj 2015

@anonymmb čím viac píšeš tým viac mi to pripomína náš prípad, neustály plač do cca 6 mesiaca. Fakt bludný kruh, potom sa to začalo pomaličky, no naozaj veľmi pomaly zlepšovať, ale doteraz si s mm hovoríme že do dvoch rokov to bolo utrpenie a odvtedy je je len a len radosť 🙂

anonymmb
autor
1. máj 2015

@marcelatje ja som si vedoma, ze raz pride okamih ked si poviem, ze ,,Aha, ved on uz je celkom dobre dietatko". Len teraz co zazivam to je hrozne niekedy. Ten usmev ked ta, tak zabudam na vsetko 😊 a len sa modlim, ze ked raz bude druhe aby nebolo ako tento prvy.

Tak a je hore...potiahol presne 36 minut!

marcelatje
1. máj 2015

@anonymmb ja ťa úplne chápem, boli chvíle keď sa mi skratové konanie niektorých matiek čo ukazujú v správach nezdalo až také nepochopiteľné. Nedostatok spánku a celková únava robia svoje. Očko mi tikalo naozaj riadne a miestami som mala sto chutí odísť ďaleko preč. A keď sa k tomu pridali premúdrelé rady žien čo mali od narodenia spavé deti no nijako sa o to samé nepričinili, mala som dosť. Dcérku milujem, ale niekedy to bolo naozaj ťažké. Teraz mám druhé bábätko a to je anjelik - zatiaľ 😅

katka.gzd
1. máj 2015

Preco ho nesupnes do nosica/satky ked nechce byt sam? Z toho co pises mi vychadza, ze najspokojnejsie spi pri tebe...preco mu to nedopriat? Ved tak nebude spavat vecne..malinky je len na chvilu..a ty si zaroven mozes robit co chces bez toho aby ta to obmedzovalo....spokojnost na oboch stranach

anonymmb
autor
1. máj 2015

@katka.gzd a myslis, ze som to neskusala aspon 100krat?? Mam doma aj nosic a aj satku...a vies co nasledovalo po tom ako bol v v tom?? Domysli si 😊 ...ako pisem, nie je toho co by sme neskusili. On mi len dvakrat zaspinkal v polohe bruskom na moje brucho. Raz ked bol malinky a raz ked mal asi 2 mesiace a aj to len na 15 minut.
@marcelatje joooj presne ako pises...ked citam ake spokojne deticky tu ma mnoho zien, tak az zavidim. Nikdy by som ho nemenila, milujem ho a je to moje zlaticko, ale cim som si zasluzila takuto povahu synatora a kto ma za co skusa to neviem 😊

siska53
1. máj 2015

@anonymmb no asi ta nepotesim.. Nas maly tiez zvacsa takto kratko spinkaval.. Ak potiahol hodinu,bola som stastna! Vynimocne pospal dve. Ale aspon noci prespal od 3.m.cele.
Ako rastol tak zvykol spavat uz len 2xdo dna,zvacsa tak po hodinke.. A po roku uz len raz denne zvacsa do hodiny a pol. Z chalanov,co sme tri kocikovali deti rovnakeho veku,on zaspal najneskor a prvy vzdy vstal.
Od 16.m.zvykol vynechaz popoludnajsi spanok tak raz do tyzdna,v 2.r.spaval poobede tak 3-4xdo tyzdna a po3.r.zrusil spanoj uplne,spaval tak raz -2x mesiaca poobede. Ako 4,5r.zacal chodit do skolky,tam obcas spi,no to zas nevie zaspat vecer,este aj o 22 je hore. Lezi v posteli,ale nespi.

A ja som do toho mala kolikovu malu.. Do 4,5m.plakavala,maly mal vtedy len 2r.
Ona zas spinkavala bud 3-4x po 20-30minut alebo potiahla jedenkrat za den 2,5-4hodinky. Ona sa budila v noci maximalne raz ale do 4,5m.to bola hodina az dve,co bola v noci hore a takmer cele to preplakala. Az neskor to bolo lepsie, veelmi dlho,az do 2,9,r. Bola schopna spinkat cez den aj 3h. Ale ako sa blizili 3.narodeniny,aj ona prestala spavat poobede.. Teraz zas,ked aj spi,tak nevie zaspat skor ako pred 21:30..,tak si vyber.. Napr. Dnes poobede nespala,ale teraz uz spinka.. Vcera spala do dobrej 15:45,(spolu hodinu a pol), ale zaspala az o 21:30..
Ale bolo fajn,ked som ich mala oboch doma,ze poobede aspon 1 dieta spalo. Normalne,ze oddych.

Na to,ze malo spi,si musis jedine zvyknut..

ludmilaka
1. máj 2015

@marcelatje Drahá, obdivujem ťa, že po týchto strastiach si sa dala nahovoriť na ešte jedno. U nás sa nespí 2 roky. V noci 6-15x hore, cez deň 30 min.spánok. Do 8 mesiaca v noci každých 20 min.hore po zaspaní o 1.00 ráno. A cez deň 20 min. A ako píšeš, raz keď spala celú noc, bola som v ešte väčšom strese...

ludmilaka
1. máj 2015

@siska53 Ahoj, toto ma zaujíma. Nám sa posledné 2 týždne stáva, že malú (2r.) nevieme uspať skôr ako o 22.30. Presne som si myslela, že asi je problém poobedný, aj keď biedny spánok. Len keby som ju nedala, tak ma asi vystrie...

ludmilaka
1. máj 2015

@anonymmb Aj ja sa niekedy pýam, že čo som komu urobila.....Hlavne sa zoznám s maminami s podobnými deťmi, budete si navzájom podpora. My sme 4 čo sa denne stretávame. Naše všetky ešte aj dosť jačali kým nehovorili. Navzájom sme sa vždy podržali, občas sme medzi seba zobrali maminku s dobručkým, búvajúcim a nejačiacim dieťaťom, len sme ju už druhýkrát nevideli. Poľakali sa týchto našich kujónov...

siska53
1. máj 2015

@ludmilaka no moja bola isty cas tvarna,zaspala hned po napapani sa. Ale do 15som ju budila prave kvoli tomu,ze od isteho casu potom nevedela zaspat. Lenze pred zopar mesiacmi nie a nie zaspat,ak vobec,tak 13:30-14 zaspala.. No a o 15 najneskor budicek lebo sme museli ist do skolky po braceka..to zas bola dlho zlostna,lebo som ju predcasne zobudila... Ale takto s ajej to zmenilo po tom,co kvoli vrtaniu odmietla spat v kociku,dovtedy pohoda,no odkedy ju daky clovek zobudil vrtanim,bala sa spat v kociku a cele sa to takto pokakalo..

ludmilaka
1. máj 2015

@siska53 No super.....U nás sused vŕta už 2 mesiace vkuse, začína o 12.05, tak paráda. Nám v kočíku nespala nikdy, od narodenia ani v ňom nechcela byť, ani v nosiči, ani na rukách ani v autosedačke, ani v jedálenskej stoličke. Cez obed zaspí, ale tak n 30-40 min. Skúsim ju teda dávať kým nebude odmietať. Bože, ženy, ako dokážete zvládnuť dve deti...? Ja by zdechla..

marcelatje
1. máj 2015

@ludmilaka od dvoch rokov sa to zlepšilo, teda nie že by viac spala, len 1x denne cca hodinu, ale už toľko neplače a dá sa s ňou na hocičom dohodnúť, už je to parťáčka. Ale ver mi, mala som bobky že čo bude ak aj druhé bude také, no našťastie druhé máme presný opak 🙂

zabina27
1. máj 2015

@anonymmb ale zase pises, ze v noci pekne spinka, on sa asi lepsie vyspi v noci a cez den tak podriemkava. nas maly lepsie spi odmala v noci, cez den je to uz veselsie, v podstate ako mu presla novorodenecka zltacka, tak cez en spaval menej ako babatka v jeho veku, uz dlho nam spava len raz... ked si v noci pospia a kedze pises, ze sa zobudi 2 - 3x, tak to si pospi, tak cez den potrebuje objavovat a okukavat svet. tiez sa mi to zda kratko, ze kazde dve hodiny ho davas spat, ale tak ty ho poznas, ak je unaveny, co spravis... neboj, bude sa vediet viac hybat, viac ho bude zaujimat, predlzi si intervaly, unavi sa pohybom a pospi dlhsie vkuse 😉

luciacv
1. máj 2015

@ludmilaka v pohode zvládam dve. Ale prvý syn bol skoro taký, ako píše
@anonymmb. Vždy zabralo niečo iné. Ale ja som si povedala, že aj keď reve, ja preda musím ísť aj na záchod, aj jesť, aj upratať treba... a okrem wc a sprchhy som v ťažkých chvílach robila všetko s ním v nosiči. Nepotiaho síce 2 hoďky, ale väčšinou som vedela dokončiť jednu aktivitu. Napr. Umyť riad. Akoby sa mu páčilo robiť so mnou. Velmi pomaly to ustupovalo, ale keď mal 2 roky, na konci prvého trimestra s dcérou, sa v noci dojčil už hádam v kuse. Aj on sa narodil sekciou. Dcéra vaginálne a jej spánok je za odmenu a bez pozoruhodností. Takže len vydržať. Alebo popros niekoho, kto už deti má, nech Ti jeden deň pomôže. Možno vybadá nejaké detské fanty.

miacik
1. máj 2015

Nasa mala ma 5 mesiacov. Cez den spi kazde 2 hodinky ale len 30 min. Inak ako Vonku v kociku pospi aj dve hodinky. V noci je hore kazde 3 hod. Napapa sa a spi dalej.

nadkaha
2. máj 2015

@anonymmb ja mam dobru aj zlu spravu.moj bol taky isty,uplne.ako odbili 3 mesiace,tak sa to zlepsilo.mava pol hodinove spanky,no jeden spanok cez den dlhy,cca 2 az 2 a pol hodiny.to je ta dobra sprava,ze sa to mozno teraz zlepsi, neviem presne kolko ma tvoje babo,ci uz malo 3 mesiace ci iba bude mat,no kazdopadne po tych troch mesiacoch je velka nadej na zlepsenie.zla sprava je,ze kazde babo je ine,a teda mozno u vas to nebude fungovat.no urcite tomu treba cas.drzim palce,viem ze to je na nervy.

nadkaha
2. máj 2015

@anonymmb prepac,teraz som si vsimla koniec tvojho prispevku,ze iba bude mat 3 mesiace.takze mas nadej.vravim,moj ma 14 tyzdnov,po tretom mesiaci sa to zlepsilo 🙂

ivec16
2. máj 2015

Nas bude mat o par dni 6 mesiacov, iba ked bol uplne maly spal 2-3 hodinky najedol sa a spal... Asi od 3 tieho mesiaca spi 3 krat po 30-40 minut cez den... Obcas ked s nim zaspim tak spi 2-3 hod, ked bol mensi tak v satke vydrzal spat aj 3 hod... Teraz je to jedno ci v kocari ci v posteli alebo v satke, je ako hodinky 30 max 45 minut... Ale v vecer ho ulozim okolo 8 mej a do 8 mej rana spi (s dojcenim asi 3-5 krat za noc ako kedy, ale to tiez on prespi)...