Zvláštne správanie mojej ročnej dcérky

16. máj 2022

Ešte nechodí, len popri nábytku, má len jeden zúbok. Je šikovná, vnímavá, opakuje, ukazuje na zvieratká, skladá si, hra sa, naháňa sa po štyroch so staršími...
Čo má znepokojuje, že keď ju chytím za rúčky, odťahuje sa, chytí má, ťahá sa ku mne, keď sa chce postaviť, alebo po tvári má hladká ..len sa jej nemôžem dotknúť rúk.
Manžel hovorí, že je to vzácna chvíľa, keď nás náhodou chytí za prst. Staršie deti má pevne držali, aj keď sa chceli postaviť, aj tak sa učili chodiť, ona nedovolí, hneď odtiahne a dá ruky k telu.
Stretli ste sa s tým?

janickacrazy
16. máj 2022

Tvoje dieťa je múdre, vie, že sa musí chodiť naučiť samo. Deti sa nemajú vodiť za ruky, to si ešte nepočula? Ja som nevodila ani jedno.

tiika
16. máj 2022

Moja má tiež rok. Kedysi ani ona nemala rada chytanie za ručičky, varila myšička kašičku nerobíme doteraz. Ale začali sme si ťapkať, keď ukazuje prštekom , tak sa jej ho dotknem tým svojím a tak všeljak...nuž a už si teraz aj pršteky prepletieme, aj sa normálne chytí..
Myslím, že je to normálne.. nie každý má rád dotyk všade na tele, treba dať tomu čas a ísť na to zvoľna.

autor
17. máj 2022

@janickacrazy joj,nemyslela som tak, že som deti ťahala za ruky aby chodili, ale napríklad ako motiváciu na prvé kroky, niekto dá chodak ktorý tlačí pred sebou, niekto varechu, ja som sa postavila pred nich a dala ruky a tak urobili jeden dva kroky.

@tiika ďakujem za upokojenie, lebo už každý naokolo rieši autizmus 🙄 už mám pocit že je to v každej druhej rodine, buď autizmus alebo adhd 🤔
Ona si rúčky chytá sama, aj ťap mi dá, aj sama ma chytí, ale keď chcem ja, úplne stuhne.

janickacrazy
17. máj 2022

Aha, tak potom je to ok. Proste každé dieťa je iné. Autizmus a podobné bludy v tomto veku vôbec nerieš.