Chcem si urobiť maturitu po rokoch

2. okt 2023

ahojte. viete mi poradit skolu v bratislave kde sa da urobit maturita externe popri praci? mam vystudovanú ucnovku. dakujem

vikusjk
2. okt 2023

IP gymnazium v Petrzalke. Maju gympel aj obchodnu akademiu, ale je to sukromna skola, t.j. si ju zaplatis

ibrunova
2. okt 2023

A v akom obore? Napríklad zdravotná, hotelová funguje ako nadstavbové štúdium a končia maturitou.

melanta
2. okt 2023

Akú učňovku a obor máš? To je dosť podstatné. Pretože s učňovkou si nedorobíš maturitu na gymnáziu, ak máš obor cukrár, nedorobíš si maturitu na strojníckej priemyslovke a podobne.

autor
2. okt 2023

@melanta no tak to si ma nepotesila. praveze mam odbor cukrar. banujem ze som to vystudovala.

kvetinka75
2. okt 2023

autorka - veľa ľudí vyštudovalo jeden odbor a robí niečo iné. Nikdy nie je neskoro na zmenu. Ja som našla napr. toto https://www.farskeho.sk/studijne-obory/#. Skús sa informovať

Dorob si maturitu a neviem ktorým smerom chceš ísť ďalej, po maturite si môžeš zvoliť aj iný odbor, smer

melanta
2. okt 2023

A ty si si vážne myslela, že máš učňovku odbor cukrár a urobíš čo, jeden rok štúdia a budeš mať maturitu z niečoho iného? Ak si chceš urobiť maturitu ako cukrár, tak iba na príslušnej odbornej škole. Ak chceš iný odbor, viac škôl ponúka 4 ročné externé maturitné štúdium. Záleží potom už iba na tom, aký odbor chceš.

autor
2. okt 2023

@melanta Prečo z tvojej odpovede cítim agresivitu? Normálne sa pýtam, tak nebuď drzá a povýšenecká. Nie, nemyslela som si, že poštudujem rok a budem v suchu. 🙄
Existujú 2 ročné nadstavbové štúdiá, pre tých ktorí majú výučný list. Nešpecifikujú odbor. Mi nehovor, že si nikde nemôžem urobiť externe maturitu, lebo som len prasprostá cukrárka. Na moju školu ísť nemôžem, pretože zanikla.

kvetinka75
2. okt 2023

autorka - nehnevaj sa, ale z tvojej odpovede ,,ide,, dedukcia, že by si chcela mať maturitu z gympla len tak. Melanta ti normálne odpísala, tak, ako to je. V BA je veľa škôl, príp. možno aj inde v blízkosti. Treba zadať do googla a hľadať.
A za prasprostú cukrárku si sa titulovala ty. Ona ti nič nepísala o tom, čo si myslí o cukrárkach.
Netreba byť vzťahovačná

ibrunova
2. okt 2023

https://halm.edupage.org/a/nadstavbove-studium-1 doplniť si môžeš napríklad takéto niečo

autor
2. okt 2023

@kvetinka75 prosím ťa, ukáž mi kde som písala, že chcem maturitu z gympla? ja som sa pýtala na nejakú školu všeobecne. všeci tu zniete ako drzé znudené úradníčky.

kvetinka75
2. okt 2023

autorka tak útočná začínaš byť práve ty.
melanta: Pretože s učňovkou si nedorobíš maturitu na gymnáziu, ak máš obor cukrár,
ty: no tak to si ma nepotesila. praveze mam odbor cukrar

autor
2. okt 2023

@kvetinka75 prepána, bola drzá tak som jej drzo odpovedala aj ja. ako ty ku mne, tak ja k tebe. ale už si uvedomujem, že znižovať sa na jej úroveň je zbytočné.

buď cukrar nemôže študovať na tom a tom alebo keď zavolám, tak povedia, že externe a u nich študovať nedá. tak sa asi vykašľať na celú maturitu predpokladám a ísť do holandska pracovať za pár šupov.

ibrunova
2. okt 2023

Však si pozri na stránke školy, či majú ten odbor externe. Kľudne si môžeš urobiť maturitu ako cukrár a cukrára robiť potom nemusíš, ale tú maturitu aspoň máš.

melanta
2. okt 2023

@kvetinka75 škoda reči, aj by som jej poradila konkrétne teraz, ale neurobím to. Ak vie vyskakovať pri žiadaní o rady, tak si vie isto aj vygoogliť školy v Bratislave. všetko je to dohľadatelné na webe. A že ona sa znižuje na moju úroveň? Typické zakomplexované reakcie človeka, ktorý má problém s tým, že iní sa majú lepšie so svojim vzdelaním a prácou. Takže no comment viac. Nebudem radiť takýmto ľuďom.

kvetinka75
2. okt 2023

autorka - drzá sa ti možno zdala, lebo ty si to tak vyhodnotila. ja v tom drzosť nevidím. Je veľa možností, ale treba hľadať. Nemusíš mať priamo cukrára. Poznám kuchárov, ktorí si spravili maturitu v odbore kontrolor potravín. Takže treba len googliť a pýtať sa priamo na škole. Ak to naozaj chceš, nebude problém aj iná škola v inom meste. Treba sa pýtať skôr na individuálny študijný plán keďže väčšinou sú to denné štúdiá.

autor
2. okt 2023

@melanta tvoju prácu a vzdelanie mám úplne na háku. nie je v tom žiadna zakomplexovanosť. no môžeš si ďalej povýšenecky namýšľať. namiesto toho, že by si mi na 1. krát poradila, mi niečo vytkneš. to nepotrebujem moja drahá.

jaga18
2. okt 2023

Ahoj, skus to súkromné gymnázium v BA. Nedaj sa odbiť, kontaktuj priamo ich. Známy tam teraz študuje, už je štvrták. Pôvodne chodil na sou stavebné , netuším aký odbor, potom ho zlákal svet a nedokončil školu . Keď prisiel na to, ze bez nej sa nehne ďalej , šiel externe na tento gympel. Stačilo mu urobiť rozdielove skúšky a bol prijatý do druhého, ci tretieho ročníka. Všetko tam funguje externe, chodí len na skúšky, keď nespraví, dostane opravnú (každá opravná sa extra platí) . Ono tym, že je to súkromná škola a všetko si financujes ty, je to iné ako na štátnej škole.,čo sa možností týka

3009
2. okt 2023

Ak si z BA tak zavolaj na súkromnú školu gym. Kremnická 26 a tam si môžeš dorobiť gym. alebo aj obchodnú akadémiu.

zuzanka.zuzu
2. okt 2023

autorka - no ja žasnem čo ti tu vyššie píšu 😲 zavolaj si do IP gymnázium a zisti si, vieš si dorobiť aj gympel aj obchodnú akadémiu a to aj z tvojej školy.
@melanta mýliš sa, autorka si vie urobiť maturitu aj na gympli 😉
@kvetinka75 ale áno, ako vyučená cukrárka si vie dorobiť maturitu na gympli 😀

autor
2. okt 2023

@zuzanka.zuzu tak ja som už z toho zmätená. jeden mi radí že nemôžem, druhý že áno. neviem ako to chodi. na tych strankach na gymnaziach píšu že ľudia s výučným listom a nešpecifikovali v ktorom odbore, tak som si logicky myslela, že hocijaký. či už je ten človek cukrar, pekar, murar a neviem ešte čo.

kvetinka75
2. okt 2023

@zuzanka.zuzu a kde som napísala že to nie je možné?

kvetinka75
2. okt 2023

autorka a čo tak zavolať priamo do školy a spýtať sa. Logika mi hovorí, že tam asi budú vedieť na 100% či je to možné alebo nie.

autor
2. okt 2023

@kvetinka75 zavolám samozrejme

zuzanka.zuzu
2. okt 2023

@kvetinka75 zduplikovala si tvrdenia melanty čiže v kontexte to tak vyznelo (a aj to vyzerá, že to bolo tvojím úmyslom), takže pokiaľ sa mi chystáš odpísať "ale ja som to nikde nenapísala" ani nemusíš 😉 proste ti len píšem, že ani jedna z vás nemala pravdu

kvetinka75
2. okt 2023

@zuzanka.zuzu lenže musím čítať v kontexte - celé vlákno a nie iba vytrhnúť čo sa ti hodí. Ja som autorke odpovedala na jej ,,správu,, a nie na to, či sa dá alebo nedá spraviť maturita na gymply

melanta
2. okt 2023

@zuzanka.zuzu externe za 1 rok? Pretože o tom som písala. O tom, že nepíše nič bližšie, ale že za 1 rok si maturitu na gymnáziu neurobí.

kvetinka75
2. okt 2023

@melanta tu mnohým čítanie s porozumením chýba. Alebo zachytia iba niečo a nie celé vlákno a potom to inak vyznieva.

zuzanka.zuzu
2. okt 2023

@melanta prečo za 1 rok? to si ako prvá spomenula ty 😀 autorka píše o 2 ročnom štúdiu a áno, z cukrára sa po 2 rokoch externého štúdia stane absolvent gymnázia

zuzanka.zuzu
2. okt 2023

@melanta rovnako tak je mylné čo si napísala "s učňovkou si nedorobíš maturitu na gymnáziu"

autor
2. okt 2023

@melanta IP gymnazium

-Prijímame študentov so základným vzdelaním alebo s ukončenou alebo neukončenou strednou školou ako je gymnázium , obchodná akadémia a tiež študentov z iných typov škôl – priemyslovky, SOU, SOŠ – z rôznych študijných a učebných odborov a to aj s odstupom viacerých rokov od posledného kontaktu so štúdiom.

- Štúdium trvá 2 roky