Vianočné povery

22. dec 2022

Poznáte nejaké? Alebo dodržiavate?
Ja poznám a teda sa toho aj držím aby som nevešala na Vianoce prádlo, lebo sa mi prihodí niečo zlé. Alebo že nejdem vyniesť smeti, lebo si vynesiem aj šťastie z domu.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
22. dec 2022

Ludom sa deju len take veci, na ktore aj veria... prakticky si to privolavaju 🙄

zitaje
22. dec 2022

To som ani nevedela, že sa akože nemá vešať na Vianoce. Je nás veľa, neviem či vydržíme 3 dni neprať 😀
Inak dodržiavame len také tie "pekné" povery, skôr zvyky, ako cesnak a jabĺčko pri štedrovečernom stole a pod.

ikissedagirl
22. dec 2022

Smeti? To som ešte nepočua. 😆 ani prádlo.

Ale zaujimave, ktore este domace prace sa nemusia robit cez vianoce ? 🙃

gelifil
22. dec 2022

@ikissedagirl 😝😝

syslik81
22. dec 2022

a ked vydrzis cely den nepapat uvidis zlate prasiatko .. 😀

syslik81
22. dec 2022

jedine co si pamatam je ze sa nesmie odchadzat od vecera .. len ten co naklada jedlo .. a tiez hydina by nemala byt aby stastie a peniaze neuletely -ale to myslimm na novy rok ... na povery neverim takze u nas len klasika vecera

vroni
22. dec 2022

Ja poznam, že sa prádlo nemá nechať visieť na Silvestra, aby sa nepreniesli starosti do noveho roku. A smeti vynášať po zotmení, aby sa nevynieslo šťastie. Na Vianoce dávame peniaze pod obrus, aby sa v dome peniaze držali a robíme obrovský hrniec sosovicovej polievky, aby ich bolo toľko, ako tej šošovice, ktorá sa zje. Ale berieme to ako folklór na obveselenie a nie ako niečo, comu treba veriť.

viestta
22. dec 2022

Ja poznam, ze na Stedry den sa nema nic poziciavat. Ale beriem to vyslovene ako folklor. Gazda odnasal omrvinky zo stedrovecernej vecere domacim zvieratam aby aj oni mali hojnost, nesmelo sa z domu vymetat aby sa nevymietlo stastie, nohy stola sa zvazovali retazou aby rodina drzala pospolu, krajanie jablcok, hadzanie orechov do kuta. Vsetko je to len pekna symbolika.

paciko9
22. dec 2022

Tak tieto pobery pocujem prvy krat. My sme vzdy prekrajovali jablko, prekrojila ho mamina cele zhnite , za necely rok zomrela. Mozno blba nahoda,neviem.Ale od vtedy neprekrajujeme, uz mam vlastnu rodinu, partnerovi som zakazala robittento zvyk. Kedze ho aj ony v rodine mali zauzivany.

gelifil
22. dec 2022

@paciko9 😢😢😢

dianka555
22. dec 2022

My ako deti sme počuli že slobodné dievčatá máju ísť po večeri von, tak po 20.00 hod. Z ktorej strany zašteka pes tak na tu stranu sa vydá. Dohodol som sa s kamarátkou že pôjdeme von a uvidíme. Bol som zvedavý, mali sme vtedy 15 rokov. Ozvali sa traja psíkovia z troch strán. Teraz máme 40+, a ta moja kamarátka ma 3 deti s tromi chlapmi. V novembri sa tretí krát rozviedla.

gelifil
22. dec 2022

@dianka555 takze to vyslo!

deti95060810
22. dec 2022

ja mám pri štedr. večeri sebe e...aby sa mi držali celý rok
celý deň je potrebné držať pôst - za dobrého manžela - manželku

dianka555
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzpar
22. dec 2022

Tak my na taketo nejake veci neverime, nejako nevidim na to dovod, akoze kazdy nech veri na co chce, ale myslim, ze tomu comu verime davame velku silu a s tym opatrne.

nikha2809
22. dec 2022

@paciko9 my takto neodchádzajte od stola.Jeden rok mamina niečo zabudla tak sa postavila a ďalší rok zomrel otec pri autonehode.Jasne je to len povera a náhoda ale vždy dávam extra pozor aby sa nikto nepostavil

bloger
22. dec 2022

Vždy na Luciu si píšeme lístočky. A potom sa tešíme na štedrý večer, že kto nám zostane.

jeanne14
22. dec 2022

Nemali by sme veriť poverám, taktiež ak sa zamýšľam dodržiavame - neodchádza sa od stola, nemá sa nič požičiavať, zametanie, ale tie omrvinky z jedla tu spomenuté to robievame na Veľkú noc, keď je jedlo svätené, dáva sa do jednej misky a potom zvieratám. Taktiež prádlo, na veľký piatok aby neviselo 🤔

saxana000
22. dec 2022

A ja poznam zase ze so smetami ide po veceri najstarsia dcera a odkial steka pes na tu stranu sa potom vyda..
A mama vzdy vravela nech sa pred vecerou vycikame a vsetko si zobereme k sebe lebo od stola sa neodchadza kym vsetci nedojedia aby ten dotycny neodisiel aj z kruhu rodiny.

vroni
22. dec 2022

Jaj, u nás od stola odchádza len gazdina, ostatní musia sedieť pri stole.

dianka555
22. dec 2022

@gelifil pravdepodobne áno, len štvrtý psík už nezabrechal. Tak už má po 4 svadbe.

barborizzy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natall113
22. dec 2022

Okrem vyššie spomenutých dodržiavame aj niečo také, že na štedrý deň môže žena vstúpiť do cudzieho domu až po večeri, nepamätám si presne prečo ale aj keď som niekedy chodila pre večne svetlo babke som ho podávala pri bráne aby som nešla dnu alebo ho išiel zaniesť ocino, muži mohli prekročiť prah domu