Ako zvýšiť chuť do jedla u 6 ročného syna?

mumboo
10. feb 2017

Ahojte maminy, chcem vás poprosiť o radu ako zvýšiť chuť do jedla u môjho 6r. syna. Nemá žiadne zdr.problémy ale pri svojej výške 128cm ma 21kg a papá naozaj na svoj vek málo, moja 2r.dcera zje raz toľko čo on. Málokedy zje desiatu, a dokonca aj flašku s vodou prinesie domov niekedy úplne plnú. Jedno čo zje vždy je ovocie. Z obedov neviem koľko zje ale pri tom aký je fajnový tak asi moc nie. A potom príde domov a prvé čo pyta je sladké. To mu dam len vtedy ak sa naje riadne jedlo. Skúšala som mu dávať z lekárne pangamin ale nevydržal to dlhšie užívať lebo hovoril že je mu z toho zle. Mate s týmto skúsenosť? Viete niečo poradiť? Nejaké babské rady alebo ja už neviem čo. 😉 Ďakujem za každú radu

jantato
10. feb 2017

nemyslim inak ze ma az tak strasne malo kg, je to skôr menej ,ale nie zas niejak strasne...porovnavam s mojim, moj ked isiel do prvej,mal 6 rokov aj 10 mesiacov 130cm a 20,5kg . teraz ma 8 rokov a cca 135cm a ma 22,5kg. je neustale v pohybe,nonstop skace a ma dni ked je malo a su dni ze aj popapa ale skor jedava menej.

jantato
10. feb 2017

este by som dodala ,sice nikdy som sa neriadila tabulkami ale pozrela som po tvojom prispevku :D a pisu ze chlapec 6 rocny by mala byt vaha 21,5kg..... tak si myslim ze uplne sme v norme. Skor vidim problem napríklad co ma moj maly kamosku ma tiez 8 rokov a ma 44kg..... tak to uz je problem podla mna.

rrybka
10. feb 2017

@mumboo ako u nas len my mame tretiaka vaha 25 a 133cm

dominika6
10. feb 2017

@mumboo
ak mu dávať sladkosti a somariny zakaždým ako odmenu,tak sa ti v živote normálne nenaje..
má mať plnohodnotné raňajky,obed,večeru,úplne bez sladkostí,lebo on zje pár lyžičiek,nech je pokoj a dorazí sa čokoládou..
ani to nekupuj ani to nemaj v dosahu..nehovorím že vôbec...
a dieťa má etapy cca každý pol rok,kedy najprv je, veľmi veľa a máš pocit že nemá konca,vtedy aj výrazne rastie...
a potom má zas obdobie,kedy nechce nič..

mumboo
autor
10. feb 2017

@jantato ahoj, ďakujem za reakciu. Ja len nechapem z čoho ten môj syn žije, keď tak strašne malo je. 😊 Veď rastie, potrebuje do tela dostať zdravé veci. Je aj strašne chudý, nohy aj ruky samá kostička.

jantato
10. feb 2017

aj mne veru pripada nas chudy, tiez by som bola za to keby aspon trosku tuku naberie.... ale ja som bola taka ista v skole, chuda jak palica, asi to ma po mne..... ale pevne verim ze aspon trosku pribere .... @mumboo

mumboo
autor
10. feb 2017

@dominika6 ahoj dominika, s tými sladkosťami máš pravdu, no aby si si nepredstavovala že mu po par hryzoch do chlebika alebo po par lyžičkách teplého jedla dam do ruky čokoladu😊 u nas je sladké väčšinou v podobe pár gumennych mackov, palaciniek alebo 1 kinderčokoladky. Problém je v tom že nedokažem dohliadnuť na to aby zjedol aspoň celú desiatu.

dominika6
10. feb 2017

@mumboo
naber mu na tanier menej,radšej nech má menej a zje to úplne všetko,s tým že ho pochváliš,...lebo niekedy robíme my rodičia chybu že naložíme deťom plný tanier a ked zje polku máme pocit že nechce jedávať..
skús nedávať sladkosti aspon dva týždne,ked bude pýtať stále opakuj,nemáme,nekúpila som,tu je ovocie,jogurt..

hivanik
10. feb 2017

@mumboo Moj tiez nieje niejaky velky papac ; pri vyske 144 cm 32 kg a ma 7r. Ale vo vseobecnosti vitaminy skupiny B podporuju chut do jedla. Davam mu probiotika a myslim , ze za skusku to stoji ale treba ich brat dlhodobo.😉

yukki
10. feb 2017

@mumboo ja dávam už opakovane Pediakid (je voľnopredajný, na chuť do jedla, zloženie rastlinné-nejaká senovka grécka, žerucha...a také tie byliny na podporu chuti do jedla). Zaberá, aj keď jasné, že nie hneď od prvého dňa, ale pri dlhodobejšom podávaní nám ako jediný z tých voľnopredajných zaberá. Ja mám o 3 mesiace 11 ročnú a nemá ani 25kg.....
Ešte čo radili doktori: je aspoň 5-6 jedál, ktoré vám zje a rada a chutia jej? Ta reku....hej, no, 5 sa nájde.
Tak vidíte, varte ich každý týždeň dookola 🙂
(no príde mi to kus nefér voči zbytku rodiny, takže sa toho úplne nedržím, ale - má pravdu v podstate.)

siska53
10. feb 2017

@mumboo mna osobne by skor trapilo to pitie..
Ak nema zdravotne problemy, nie je unaveny,bledy,chory,tak by som to neriesila.. Dieta vie,kolko potrebuje jest. Samozrejme,sladkosti su mimo,tie nam chutia,ale okrem energie nic ine nedavaju.
Nas ma tiez teraz obdobie,kedy menej jedava, vzdy man obdobie,kedy to bolo horsie,ale nie katastrofalne.. Mala je horsi papkac oproti nemu. ALe vzdy aj bola.
Kedze viem,ze v rodine take obdobia boli vzdy-segra i ja sme boli dost chude v tomto veku,moj drahy tiez,neriesim,ved aj jedia..

Hlavne z toho nerob vedu.

iukas
10. feb 2017

@mumboo presne viem o com pises, moja ma 7 rokov a 26 kg, na pohlad nie je vychrtlina ale je schopna cele dni nic nejest.. desiatu mi donesie domov, lebo vraj nema cas sa najest, obed v skole urcite nezje.. jedlo jej k zivotu nechyba. Nema ziadne zdravotne problemy, jedinym obrovskym negativom je, ze ked je hladna, je nervozna a jej naslednu naladovost, nervozitu si odnasa cele okolie. Je proste zla a neberie ohlad na to, ci je doma, ci v skole. Riesim jej chut do jedla od jej 3 rokov, skusala som sirup Pediakid, myslim, ze bez uspechu, minuly rok som jej davala Bkomplex kvapky, pangamin by mi neprehltla, kvapky som jej schovala do caju alebo dzusu, tak ich neprekukla, myslim, ze trosku zabrali. Akurat som vcera citala prispevok o lahodkovom drozdi, u jednej mamicky zabralo, dnes ho skusim kupit, a vyskusam, ci sa bude dat schovat niekde do jedla🙂

inac, u dcery je ta neochota jest sposobena skor nedostatocnou sustredenostou, cez prestavky v skole sa zaobera niecim zaujimavejsim - neje, cez obed v skole sa robia smiesky - neje, doma pri stole si obzera kazdu somarinu a zameria sa aj na drobnu omrvinku, je schopna drzat jedlo v ustach aj 10 minut a proste pozerat kade tade a nejest. ked si k nej sadnem a davam jej ja do ust, zje komplet vsetko, ale je normalne krmit 7 rocne dieta?

jasminet
10. feb 2017

ja mam takmer 8 rocnu, 134cm a ledva 22kg... a mladsi syn 5 rocny ma 122cm a 22kg 😀 ak jej chuti, tak zje, ak nechuti, tak nezje. ma dni kedy zje celu desiatu - rohlik s natierkou/salamou/sunkou, 1 jablko (ale rozlozene aj na desiatu aj olovrant), na obed mi hlasi vychovavatelka - ak jej chuti polievka, tak zje aj 2 plne taniere, ale uz neostane miesto na druhy chod, alebo teda z kazdeho nieco. ma vybrane jedla ktore doma zje, nieco vobec- napr. syry ani omylom - od malicka.

je chuda ako spageta, dala by sa na nej anatomia vyucovat, ale ziva, ulietana, kde moze tam sa zavesi dolu hlavou, furt sa mece ruky nohy lietaju... ale 5kg by jej vizualne prospelo.

jantato
10. feb 2017

@jasminet tak to ste na tom rovnako ako my....

mumboo
autor
10. feb 2017

@iukas ahoj....prepáč trošku som sa pobavila keď som čitala tvoj príspevok 😁 máš s týmto teda bohaté skúsenosti. My mami mame s tými našimi deťmi bižsku trpezlivo

mumboo
autor
10. feb 2017

@dominika6 úplne bez sladkosti som to skušala. Mesiac som mu nedala nič, ale o nič viac nezjedol. A ani na tanier mu nenaložim veľa,len tolko kolko viem že zvladne a väčšinou to čo mu naložim zje všetko ale mam pocit že za celý deň je to jeho jediné schopné jedlo.

hivanik
10. feb 2017

@iukas ...s drozdim mas pravdu a to preto lebo okrem ineho obsahuje vsetky vitaminy skupiny B a to podporuje chut do jedla( vyssie som o tom pisala) Chutovo nieje pre deti prijemne a preto ja kupujem Nutrolin B v tabletach.

haslerka31
10. feb 2017

Som rada ,ze som nasla tuto diskusiu..sme na tom rovnako..syn ma 130 vysku a 21,5kg.Je ako vrabec...jeho 2 rocny bratranec zje viac...on je schopny nejest cely den ,kym pri nom nesedim a doslova ho nutim...je strasne priebercivy.On dokonca ani sladkosti nemusi....a aj pitie mu treba pripominat...

dominika6
10. feb 2017

@mumboo neboj nič...od hladu nezomrie 🙂

matricia
10. feb 2017

Ano, sladkosti su vina, potom detom nechuti, treba skusat cez vikendy domace jedlo, aby mu chutilo, aby si zvykol na rozne jedla, v skole zas varia ine, tam mu mozno nechuti, ale treba ho ponukat a hlavne, ked pride zvonku. Nas 4 apolrocny si tak zvykol, ze rano hlada po kredencoch sladkosti, mysli si, ze to su prenho tie naj ranajky, ale to ja nedovolujem a nemam rada, ked ho aj rodina stale provokuje sladkym. Ja ho vzdy nutim, aby sa poriadne najedol a ma vahu tak akurat,uz teraz asi 20 kil🙂

mumboo
autor
10. feb 2017

@haslerka31 ahoj...ako vidím niesme s tym jedením sami😊 ja len dufam že keď príde do puberty tak začne poriadne jesť a nevyrastie z neho vrabec😊 keď on ma najradšej tie najmenej zdravé jedlá a som z toho niekedy zifala🙂 My ako decka sme jedli v jeho veku všetko do radu.

evica01
10. feb 2017

Ak nema zdrav. problemy tak naco ma jest viac?
Ako si predstavujes aby jedol?

Nechaj ho tak. Asi je len proste taky 🙂