Do ktorého mesiaca mám dávať mixovanú stravu?

19. feb 2024

Ahojte maminky, citim sa, že robim niečo zle 😃 mám 10 mesačnú dcérku, ktorej ešte stále nedávam papať kúsky.
Problém s nimi nemá, chce všetko čo jej dávam v akejkoľvek podobe, no stále keď jej skúsim dať kúsky zabehnu jej ale tak, že vidím že si s tým nevie poradiť…vezmem ju na seba a potapkam po chrbatiku nech to ľahšie vykašle, neraz sa pri tom úplne pozvracala…akože fakt sa dusila lebo viem že prirodzene ten reflex majú deti este na jazyku nie hlboko v hrdle.
Ide skôr ale o to že všetci z okolia (rodina, známy) sa ma stále pýtajú že kedy už bude papat nemixovanú stravu..taktiež otvorim fb, skupinu kde sme spolu s mamičkami čo rodili rovnaký mesiac a bum tam same fotky ako dávajú svojim deťom už riadne kusky 🤷🏻‍♀️
Je to v poriadku alebo nie je že mixujem?? Mam skúšať dalej tie kusky alebo jej dať viac času a neriešiť to zatiaľ ? Je ok že v 10 mesiacoch jej stále všetko mixujem ?

viestta
19. feb 2024

Treba na kusky prechadzat postupne, podavat stale hrubsie konzistencie. Na zaciatok cast jedla popucit vidlickou a premiesat s mixovanym zvyskom az vobec nebudes mixovat a bude jest len potlacene a potom pokrajane na kusky.

autor
19. feb 2024

@viestta jej toto ma ozaj nenapadlo 🤔 ďakujem za radu, skúsim to dnes na veceru

cookie29
19. feb 2024

mne moje mladsie mixovanu stravu nechcelo. Vobec. Takze sme len pucili vidlickou a skusali finger food, kde si mohla sama zobrat do rucicky. Daviaci reflex u deticiek je velmi silny.

karolina2121
19. feb 2024

Nepočúvaj druhých mixuj radšej ako sa ma dieta zadusiť. Mixovala som synovi dlhooo a dcéra tiež ma 11 mesiacov ale ma len dva zuby tak nemozem ani čakať ze bude jesť kúsky. Aj tak nechápem čo je koho do toho aké jedlo je tvoje dieťa 😂 divni to ľudia ozaj

viestta
19. feb 2024

@karolina2121 zuvanie stravy je dolezite mimo ineho aj pre rozvoj reci

sumalee
19. feb 2024

Ja mam tiež skoro 10 mesačného a zje len mixované a on sa vkuse dusi aj malým kuskom keď som skúšala, a raz sa dusil kuskom rozka vtedy som skoro infarkt dostala a odvtedy sa mu bojím dat čokoľvek také...neviem si predstaviť ze niekedy bude jesť normálne,ani ze mu dám niečo si sám odhryznut...no des :(

veronikaszabova
19. feb 2024

@karolina2121 nasa ma 10m, ma tiez len 2 zuby - mixovane neje. Kuse jablko, hrusku,...chleba s maslom a sunkou v pohode zje.... Zje uz vsetko (mala uz asi vsetko, co moze v jej veku). Takze to, ze ma len 2 zuby, neznamena, ze nezje nemixovane jedlo.

Anonym - rob ako tebe vyhovuje. Avsak cim dlhsie budes mixovat, tym horsie sa ti to bude oducat.

krisbar
19. feb 2024

Rozdiel je sa dusit a DAVIT. davenie je uplne prirodzene, stava sa.to. urcite nepotrebuje buchat po chrbte. Ved skus banan, varenu mrkvu, varene jablcko. A co sa tyka rad a porovnavania sa - nerob to. Vies co tebe a dcére vyhovuje, nastavte si to podla vas.

cimage
19. feb 2024

Moja nemala rada mixovanu stravu od babatka a velmi malo papala. Viac ju bavilo sa patlat v jedle, hryzkat kusky. Teraz ma 2r a mixovanu polievku, ani pyre nezje. Postupne jej davaj vacsie a vacsie kusky, sleduj ju a vsetko bude ok.

basulaak
20. feb 2024

Ja som mixovala asi do 13 mesiaca +- lebo mi vyzvracal potom vsetko ked mu zabehlo. Ale od 6m dostaval na ozuzlavanie rozok, cely banan, chrumky cize vedel sa s tym popasovat aj sam. No a ja som skracovala pocet a dlzku zmacknuti mixeru az casom tam ostavali coraz vacsie kusky. A zabiehaniu bol koniec.