Inšpektorát práce - nevyplatená mzda

3. júl 2022

Dobry den, je tu niekto, kto realne podal podnet na inspektorat praca ked mu nebola vyplatena mzda a nedostal ani pasku? Oplati sa podat podnet alebo to je zbytocne?
U toho zamestnavatela dalej robit nechcem, ale majova vyplata by sa zisla...
O tu junovu (ak odidem teraz v july) ratam s tym, ze asi bez inspektoratu nedostanem.
Ma niekto skusenost s podanim podnetu?
Dik😒

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
3. júl 2022

tak najskôr si treba zistiť za akých podmienok môžeš odísť v tomto prípade, teda ak ti nepodpíšu dohodu a zrejme 2mesiace čakať nechceš...lebo zo Zákonníka práce ak odídeš bez dohody alebo bez výpovednej doby, môže zamestnávateľ požadovať pokutu vo výške 1mzdy, nevyplatí poslednú mzdu.....treba si zistiť pri koľkých nevyplatených mzdách môžeš odísť hneď, prípadne koľko môže meškať výplata mzdy aby si mohla odísť okamžite....

deti95060810
3. júl 2022

navštív Inšp. práce - je v každom krajskom meste...
podnet môžeš dať aj telefonicky, alebo aj mailom písomne ....
popr. sa môžeš opýtať na čo máš nárok, ako ďalej pokračovať...

asfodelka
3. júl 2022

Ja som to riesila v uplne prvej robote. Vtedy platilo ak nevyplatia 2 mzdy. Inspektorat prisiel, dal pokutu a vyzval na platenie. Vymahat mozes sudom, ale to je na dlho. Ja som dala okamzitu vypoved, sef pokrcil vyhodil. Poslala som doporucene, neprevzal. Dal mi karne ze som neprisla do prace a poslal vypoved, neprevzala som 🤣 bolo to velmi vtipne obdobie. Dokonca na mna dal trestne oznamenie za vymahanie mzdy 🤪 lebo som si isla pytat co mi dlhoval. A ano riesila to policia a tie peniaze som nikdy od neho nedostala.

janai1
3. júl 2022

@mogaa to nie je pravda... V prípade nevyplatenej mzdy môže dať hodinovú výpoveď

deedol
3. júl 2022

pozri si este nieco o platobnom rozkaze, moze sa to zist, je to rychlejsie ako cele sudne konanie. IP by som tiez kontaktovala.

mogaa
4. júl 2022

@janai1 ja som napísala jasne, aby si zistila za akých podmienok môže odísť v uvedenom prípade.....

janai1
4. júl 2022

@mogaa "teda ak ti nepodpíšu dohodu a zrejme 2mesiace čakať nechceš...lebo zo Zákonníka práce ak odídeš bez dohody alebo bez výpovednej doby, môže zamestnávateľ požadovať pokutu vo výške 1mzdy, nevyplatí poslednú mzdu"
🤷‍♀️

bubuzu
4. júl 2022

My sme tak dali, típek dlžil viacerým, neozýval
sa, nič. Prišli za ním, zavolali nám, keď tam boli, dali nam ho k telefónu a on, že však som vám akurát išiel poslať. Vypýtal si číslo účtu a pred nimi nám to musel poslať. Na druhý deň sme mali peniaze. Takže márne to nie je.