Môžem učiť anglický jazyk?

babatenko
25. mar 2014

Ahojte, mám VŠ vzdelanie 2.stupňa, odbor masmediálna komunikácia, chystám sa na štátnu skúšku z anglického jazyka a od budúceho roku aj na DPŠ. Rada by som sa po materskej dovolenke uchádzala o miesto učiteľa Aj, najlepšie na strednej škole. Máte niekto vedomosť o tom, že ako neučiteľ by som mohla učiť aj na strednej škole? Pokiaľ budem mať štátnu jazykovú skúšku a DPŠ ukončené, do ktorej platovej kategórie by som patrila? Ďakujem vopred za všetky odpovede 🙂

maribell
25. mar 2014

@babatenko podla mna ako ucitelka na skole potrebujes pedagogicke minimum .. 🙂

guinevre
25. mar 2014

Myslim si, ze mozes ucit iba v sukromncyh skolach, agenturach a podobne. V statnych skolach asi nie, ale nie som si na 100% ista.

babatenko
autor
25. mar 2014

@maribell DPŠ je pedagogické minimum, čiže počítam s tým, že budem mať aj pedagogické minimum, aj štátnu skúšku z jazyka 🙂

maribell
25. mar 2014

@babatenko aha tak to som ja nevedela ..prepac 🙂 .. podla mna tym padom budes moct ucit aj na skolach ..🙂

v_alika12
25. mar 2014

dpš budes mat na akej fakulte?

sharlotta
25. mar 2014

@babatenko aby si bola kvalifikovana, musis mat VS v odbore, ktory ucis. Este zalezi aj od toho, do akej miery su na danej skole zufali. Dalo by sa to zakamuflovat tak, ze vacsinu uvazku mas z odboru, ktory si vystudovala.No zakon nepusti.

babatenko
autor
25. mar 2014

@v_alika12 žilinská univerzita 🙂

lauricka
25. mar 2014

@babatenko ahoj, mam to tak isto a ucim na strednej skole normalne, kludne mozes aj Ty. Veľa šťastia!

lauricka
25. mar 2014

@sharlotta to nie je pravda, ja to mam tak, ako ona a normalne to plati a moje kolegyne tak isto, maju napr pedagogicku skolu, ale zameranie ine a dorobenu statnicu a ucia jazyk. Ja vysku mam uplne inu. A myslim, ze nejde o zufalstvo skoly, toto vzdelanie staci. Nemame vacsinu uvazku v inom odbore. Ucime len jazyky.

babatenko
autor
25. mar 2014

@sharlotta nepoznám znenie zákona, preto sa pýtam tu, či stačí ped.minimum a štátna skúška alebo nie. Ak by teda malo byť všetko s kostolným poriadkom, tak ani s týmito "papiermi" by to nešlo, však?

lauricka
25. mar 2014

@babatenko staci, inak by som nemohla ucit a ucim uz na druhom gympli. Ani na jednom nemali problem. Zakon si urcite najdes lahko. Platova trieda 10.

babatenko
autor
25. mar 2014

@lauricka veľmi pekne ďakujem, mám v pláne sa ešte porozprávať s dvoma riaditeľmi SŠ, ale chcela som sa najprv poinformovať i tu. Môžem ti potom prípadne poslať ešte IP? A ak smiem byť tak trúfalá, do akej platovej kategórie patríš,ak učíš na plný úväzok?

babatenko
autor
25. mar 2014

@lauricka zlatá, si ma predbehla, ďakujem! 😵

lubhomira
25. mar 2014

Môžeš kľudne učiť, ak si urobíš pedagogické minimum 😉

adelusha
25. mar 2014

Skus sa radsej opytat na hocakej skole, zastupcovia alebo riaditelia skol musia ovladat tieto veci. Ja viem len to, ze ked som sa pred par rokmi pytala svojej zastupkyne ci by mi stacila statnica z AJ, povedala ze stanica napr. z odboru prekladatel, alebo nejaka ina, kde nebola didaktika AJ, by ma neopravnovala ucit AJ odborne. Ale ked budes mat to DPŠ tak by to mohlo stacit. Ja som ucila na ZS a davali mi ucit aj AJ hoci nemam statnicu, povedali mi ze mozem max. polovicu hodin z uvazku ucit predmet ktory nemam vystudovany, inak by som klesla do nizsej platovej triedy. Ale obavam sa ze na strednej skole to moze byt inak, tam uz predsa su vyssie naroky na rozsah uciva.

sharlotta
25. mar 2014

@lauricka Na statnej skole? 😕 V tom pripade ide o zufalstvo skoly, nevedia najst kvalifikovaneho jazykara.
@babatenko ako nekvalifikovana mas podla tabuliek o dost nizsi plat. Skola moze mat aj nekvalifikovanych ucitelov, no nie su tomu velmi nakloneni, kedze to znizuje kvalitu skoly v ociach ministerstva aj rodicov. Pisem len ako to funguje, idem pohladat ten zakon.

zuzana76
25. mar 2014

@lauricka ale nie na kazdej skole to uznavaju

lauricka
25. mar 2014

@sharlotta podla mna si nieco mylis. A urcite sa to neda nazvat nekvalifikovany ucitel. Statna skuska z jazyka, vysoka skola druheho stupna a pedagogicke minimum nie je nekvalifikovany ucitel a skola to ani tak neberie. Nemyslim si, ze je skola zufala a nevie najst ucitelov. Ako nekvalifikovana by som musela byt v 9. triede. Som normalne v 10 tak, ako vsetci ostatni "kvalifikovani" ucitelia. Tak sem hod zo zakona nejaky uryvok, podla ktoreho by sme mali byt nekvalifikovane. Tiez ma to zaujima.

nagulinka
25. mar 2014

@babatenko Ak chceš učiť na SŠ musíš, podotýkam, MUSÍŠ mať spomínanú štátnicu, ale všeobecnú, nie základná. Základnou získavaš iba kvalifikáciu na ZŠ. Kedže nemáš vyštudovaný pedagogický smer, budeš musieť nastúpiť na DPŠ. Ja osobne by som na to išla v poradí DPŠ a potom štátnica.

lauricka
25. mar 2014

@babatenko ale statnicu vseobecnu aspon, hej? Nie len tu zakladnu. Ja mam vseobecnu z Komenskeho Univerzity (ich jazykoveho centra)

zuzana76
25. mar 2014

@lauricka
@babatenko a preco anglictinu nevystudujete? ja by som sa len na nieco taketo nespoliehala, zakon mozu raz dva prerobit a uz to platiti nebude

zuzana76
25. mar 2014

inak ja si tiez myslim, ze riaditelia radsej uprednostnia ucitela s vystudovanym CJ na prislusnej pedagogickej alebo filozofickej fakulte

lauricka
25. mar 2014

@zuzana76 hehe, mam 33, dvojrocne dvojcata a budem studovat VS? Dakujem, neprosim. Nemam na to platit si dialkovo vysku niekolko rokov, ani cas. Idem si spravit prvu kvalifikacnu skusku. A ak zmenia zakon, tak ich mozem kaslat. Stale su tu jazykove skoly, atd. Mam zmluvu na dobu neurcitu a pochybujem, ze sa tak zavratne nieco zmeni. Uz len preto, ze vedia, ze maju smolu, cele skolstvo a ze mladi jazykari sa neponahlaju ucit na skolach. Nehovoriac o tom, ze nase pedagogicke skoly nekvalitne pripravuju studakov na to, ako naozaj ucit na skole. Nevedia odtial takmer nic.

sharlotta
25. mar 2014

§ 7
Kvalifikačné predpoklady

(1) Kvalifikačným predpokladom na výkon pedagogickej činnosti a na výkon odbornej činnosti je

a) získanie profesijných kompetencií absolvovaním študijného programu alebo vzdelávacieho programu v požadovanom študijnom odbore19) poskytujúcom požadovaný stupeň vzdelania20) alebo

b) získanie profesijných kompetencií pre pedagogických zamestnancov škôl a školských zariadení, v ktorých sa uskutočňuje výchovno-vzdelávací program pre deti so zdravotným znevýhodnením21) alebo žiakov so zdravotným znevýhodnením, absolvovaním príslušného študijného programu študijného odboru špeciálna pedagogika pre pedagogických zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním alebo absolvovaním príslušného vzdelávacieho programu pomaturitného kvalifikačného štúdia v oblasti špeciálnej pedagogiky pre pedagogických zamestnancov s vyšším odborným vzdelaním alebo úplným stredným odborným vzdelaním.

(2) Požadovaným stupňom vzdelania pre učiteľa podľa § 13 písm. b), c), d), f) a g) a pre odborného zamestnanca je najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Požadovaným stupňom vzdelania pre

a) učiteľa základnej umeleckej školy a korepetítora je aj vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa alebo vyššie odborné vzdelanie,

b) učiteľa materskej školy, vychovávateľa a pedagogického asistenta je aj vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa alebo úplné stredné odborné vzdelanie,

c) majstra odbornej výchovy je aj vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa a vyučenie v príslušnom učebnom odbore alebo príbuznom učebnom odbore alebo úplné stredné vzdelanie a vyučenie v príslušnom učebnom odbore alebo príbuznom učebnom odbore; v tých odboroch, v ktorých sa vyučenie v odbore nevykonáva, je splnením požadovaného stupňa vzdelania aj úplné stredné odborné vzdelanie v príslušnom študijnom odbore alebo príbuznom študijnom odbore a doplnenie kvalifikačného predpokladu podľa § 8 ods. 1 písm. a).

(3) Ak ide o učiteľa základnej školy, strednej školy, jazykovej školy a základnej umeleckej školy, vyžaduje sa aj vyučovanie jeho aprobačných predmetov alebo predmetov jeho študijného odboru v rozsahu najmenej jednej polovice jeho týždennej priamej výchovno-vzdelávacej činnosti zníženej o jednu hodinu (ďalej len „kvalifikačná požiadavka“); to sa nevzťahuje na učiteľov školy so vzdelávacím programom pre žiakov s mentálnym postihnutím.22)

(4) Zamestnávateľ môže učiteľovi znížiť kvalifikačnú požiadavku na rozsah jednej tretiny jeho týždennej priamej výchovno-vzdelávacej činnosti, ak by nebolo možné zabezpečiť vyučovací proces iným učiteľom, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady na vyučovanie aprobačných predmetov.

(5) Súčasťou kvalifikačného predpokladu učiteľov odborných zdravotníckych predmetov v stredných zdravotníckych školách je aj odborná spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania23) v príslušnom študijnom odbore, najmenej dva roky odbornej zdravotníckej praxe a doplnenie si kvalifikačných predpokladov v oblasti pedagogiky, psychológie a didaktiky vyučovania zdravotníckych odborných predmetov.

(6) Ministerstvo ustanoví všeobecne záväzným právnym predpisom kvalifikačné predpoklady, osobitné kvalifikačné požiadavky a požiadavky vzdelania pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov podľa druhu a typu školy alebo školského zariadenia.

(7) Kvalifikačné predpoklady občanov členských štátov Európskej únie alebo štátov, ktoré sú zmluvnými stranami Dohody o Európskom hospodárskom priestore, a občanov Švajčiarskej konfederácie sa posudzujú podľa osobitného predpisu.24)

§ 8

(1) Pedagogický zamestnanec, ktorý získal vzdelanie absolvovaním študijného programu alebo vzdelávacieho programu v inom ako požadovanom študijnom odbore na výkon pedagogickej činnosti, doplní si kvalifikačný predpoklad pre príslušnú kategóriu a podkategóriu pedagogického zamestnanca získaním vzdelania v oblasti

a) pedagogiky, psychológie a didaktiky vyučovacích predmetov alebo didaktiky odborného výcviku (ďalej len „pedagogická spôsobilosť“) alebo

b) pedagogiky, psychológie a didaktiky vyučovacích predmetov alebo didaktiky odborného výcviku a špeciálnej pedagogiky (ďalej len „špeciálnopedagogická spôsobilosť“), ak má vykonávať pedagogickú činnosť v triede, v škole alebo v školskom zariadení s výchovno-vzdelávacím programom pre deti alebo žiakov so zdravotným znevýhodnením.

(2) Vzdelávanie na doplnenie kvalifikačných predpokladov podľa odseku 1 písm. a) poskytujú

a) pedagogickým zamestnancom s vysokoškolským vzdelaním vysoké školy v doplňujúcom pedagogickom štúdiu podľa § 8b,

b) pedagogickým zamestnancom so stredným vzdelaním ukončeným maturitnou skúškou a vyšším odborným vzdelaním ukončeným absolventskou skúškou stredné odborné školy v rozsahu ustanovenom príslušným vzdelávacím programom pomaturitného kvalifikačného štúdia.

lauricka
25. mar 2014

@babatenko nenechaj sa zastrasit, prejav zaujem na prislusnych skolach a zisti, ci by im Tvoje vzdelanie stacilo...vela stastia, drzim palce!

lauricka
25. mar 2014

@sharlotta no a teda? kde tam je napisane, ze sme nekvalifikovane? podla mna nikde

sharlotta
25. mar 2014

@lauricka ja som si koli tomuto presne doplnila studium. Ucila som 6 rokov ako nekvalifikovana a ked sa mi dcera narodila, studovala som dalsiu VS - anglicky jazyk a literatura. Prvu mam politologiu- medzinarodne vztahy. Takze netrepem len tak do vetra. Ucila som v BA, takze tiez viem, aky je tam boj o jazykarov...

zuzana76
25. mar 2014

@lauricka no ja som sa prave rozhodla studovat AJ, okrem iného uz mam ukoncene studium pedagogicke - ucim iny jazyk a dejiny umenia, ale dala som prednost VS studiu, tiez mam 2 male deti navstevovala som aj jazykovku v oboch jazykoch, teda AJ aj NJ, ale ta mi nedala toho tolko ako studium jazyka na VS

sharlotta
25. mar 2014

@lauricka tak citaj este raz a pozorne. 😉

lauricka
25. mar 2014

@sharlotta ach jaj, zakony rozumiet je tazke. Prosim si konkretnu cast z toho, podla ktorej tomu Ty tak rozumies, Tento elaborat je prilis dlhy, aby sme ho rozoberali cely. Nekvalifikovani ucitelia, ktori doteraz ako tak na
niektorych skolach ucili a boli zaradeni do 9. triedy uz ucit nemozu. Ano, to boli ti, co nesplnali vsetky podmienky, hlavne nemali ukonceny druhy stupen VS. Otazka autorky diskusie je dana a moja odpoved je, ze by to nemal byt podla terajsej situacie problem. Na prislusnej skole si to overi. Je pravdepodobne, ze ani ona s tym nebude mat problem.