Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi a práceneschopnosť

dh2
30. sep 2013

Ahojte dievcata,

som v 11. tyzdni tehotenstva, od 7. tyzna som PN kvoli krvacaniu, raz som skoncila aj v nemocnici. Zamestnavatelovi som zatial odovzdala len PN, no chcela by som mu oznamit tehotentvo kvoli ochrane. Moj Dr mi povedal, ze aj nadlalej ma necha na PN a mam kludovy rezim. Je potrebne, aby som do oznamenia zamestnavatelovi pisala, ze budem dlhodobo PN? Staci pisomne oznamenie poslat mailom, kde mu prefotim tehotensku knizku?
Dakujem za rady.

majusqa77
30. sep 2013

@dh2 jedine ak ti na mail odpovie, ze potvrdzuje prevzatie. ja odporucam taku formu, aby si mala doklad o prevzati oznamenia. o dlhodobej PN by som tam nepisala, to ked, staci len povedat.

zara13
30. sep 2013

@dh2 obycajne sa to zvykne oznamovat po 3 mesiaci, pre istotu, takze zial by som asi len odovdala PN-ku. ak predpokladas ze budes PN dlhodobo, je fair to zamestnavatelovi povadat, aby sa aj on mohol zariadit, - niekto tvoju pracu zrejme bude musiet vykonavat.
k oznameniu tehotenstva, nie je presny postup - niekto chce prednu stranu tehotenskej knizky, niekomu staci pisomne oznamenie ze si tehu.
otazka je ci sa este vratis do prace alebo predpokladas ze budes cele tehotenstvo PN? podla toho by som posuvala info dalej.
drz sa

exupery
30. sep 2013

@dh2 ja by som pockala do konca 1trimestra,ak si teraz PN aj tak si v ochrannej lehote,takze ta prepustit nemoze,a po uplynuti prveho trimestra pisomne oznam cestnym vyhlasenim,ze si tehotna a kedy mas predpokladany TP plus doklad od lekara,posli doporucene,alebo podaj priamo u zamestnavatela,s tym ze ti to posdpise a da razitko,vystavi kopiu...

calllan
30. sep 2013

Tehotenstvo nie si povinna oznamovat, len ak chces mat vyhody tehotnej zamestnankyne (vratane ochrany pred prepustenim). Uz samotna PN Ti zarucuje ochranu proti vypovedi, takze tehotenstvo ako take nemusis zamestnavatelovi oznamovat. Dufajme, ze vsetko dopadne dobre, ale tym, ze budes PN dlhodobo si naozaj nemozes byt ista. Zamestnavatelovi si oznamila, ze si PN, kedy a ci nastupis predsa netusis, zavisi od Tvojich vztahoch s nadriadenym, ci mu informaciu o predpokladanej dlzke PN a tehotenstve sukromne posunies. V pripade, ze by si sa vracala do prace ako tehotna z PNky, oznam pisomne tehotenstvo zamestnavatelovi s fotokopiou tehotenskej knizky este pred ukoncenim PN, aby si neostala ani den bez ochrany pred prepustenim, a daj si na kopii potvrdit prevzatie. Ak ostanes PN cele tehotenstvo, mas povinnost len mesiac pred nastupom na matersku dovolenku informovat o tom zamestnavatela. Ak pojdes z PN priamo na matersku, opat sa na Teba vztahuje ochrana z dovodu, ze si na materskej dovolenke.

milota164
30. sep 2013

to ze budes dlhodobo by som asi nehovorila , ale tehotenstvo by som oznamila, ved aj tak zamestnavatel vidi kto vystavil PN a ked je tam gynekolog porodnik tak ho to asi aj napadlo. Drzim palce