Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    jumama
    5. feb 2022    Čítané 303x

    Nôž na chlieb a čerstvé pečivo? Jednoznačne zúbkovaný...

    Priznávam moju absolútnu slabosť - milujem čerstvý chrumkavý chlieb. Dokonca milujem aj starý zoschnutý chlebík, keď je kôrka ešte tvrdšia. Keď som bola malá, súperila som s mojim tatom, komu pripadne chrumkavý konček z čerstvého chleba. "Viac kôrky, viac chrumkavej kôrky!", kričal pahltný tvorček Kôrkomil kdesi vo mne. Ak ma poslali kúpiť chlieb, niekedy som si uždibla či ukusla kôrku z neho už cestou domov.

    Moj tato, Piešťanec, konček chleba volal "patka". Má aj u vás konček chleba nejaké špeciálne pomenovanie? A je oň u vás bitka? Pochváľte sa v komentároch, nech máme prehľadný chlebový slovník 🙂

    pixabay.com

    Krájanie chleba

    Podobne ako názvy chleba, aj krájanie chleba podlieha dobe. Kedysi sme krajec chleba odkrajovali tak, že sme si peceň chleba opreli o hruď a nožom fidlikali smerom k sebe, až sme odkrojili krajec. Aj vy ste to robili takto? Pamätám si, že to bolo pre mňa ťažké naučiť sa a neraz som si porezala pri krájaní chleba prst.

    Dnes sú oveľa širšie možnosti. Buď kúpite nakrájaný balený chlieb, alebo si peceň nakrájate priamo na krájacej mašinke v obchode. Alebo kúpite chlieb v celku a nakrájate krajce podľa potreby na doske. Je to podľa mňa oveľa bezpečnejšie a krajce sú rovnomernejšie široké.

    Nože na chlieb a pečivo

    Ak by som vám mala odporučiť nože na chlieb a pečivo, tak jednoznačne pílkové.

    pixabay.com

    Dokážu prerezať aj veľmi čerstvý chlieb či pečivo bez toho, aby sa ich striedka premenila na stlačenú, zlepenú guču.

    Ak chcete krájať chlieb na doske, sú dva spôsoby: Položíte chlieb na dosku jeho spodnou stranou a krájate ho po celej šírke (tak, ako na obrázku vyššie). Vtedy sa vám zíde nôž na chlieb s dlhou čepeľou okolo 20-25 cm, aby zasiahla celú šírku chleba:

    null

    Alebo ak chlieb postavíte na dosku na bok, na krájanie vám postačí nôž na chlieb s krátšou čepeľou. Mne osobne vyhovuje viac takéto krájanie.

    Kúpila som 5 kusový balík týchto nožov a nedám na ne dopustiť:

    null

    Je to môj najobľúbenejší typ nožíka na skoro všetko. Originálne je určený na krájanie rajčín, používam ho ale na chlieb, pečivo, na natieranie, no kľudne aj na krájanie a šúpanie zeleniny a ovocia.

    Elektrický krájač na chlieb

    Viete, čo mi ešte v Bratislave pri nakupovaní v reťazcových obchodoch chýba? Na želanie nakrájaná šunka alebo syr. Ak si aj kúpite šunku či syr nakrájané na plátky pri pulte, tak už majú dopredu nachystané kôpky. Rozumiem ušetrenému času, no podľa mňa oveľa viac ľudí začalo kvôli tomu kupovať vákuovo balené šunky, salámy, syry a plastového odpadu sa tým pádom hromadí viac, ako by sme potrebovali. V maličkých obchodoch dodnes ak poprosíte pani predavačku za pultom, tak vám ochotne nakrája šunku na tenučké plátky, ktoré sú oveľa chutnejšie ako tie hrubé z kôpok v hypermarkete, ktoré často krát ani nie sú čerstvé.

    Ak máte priestrannú kuchyňu a špajzu, no a chlieb, salámy, šunka, syry sú vo vašom jedálničku často, možno by sa vám oplatil aj elektrický krájač. Nielen preto, že si dokážete nakrájať čerstvé plátky v hrúbke, aká vám vyhovuje. Salámy či syry kupované v celku sú lacnejšie a neminie sa také množstvo plastových obalov. Samozrejme, krájač držte mimo dosahu detí a pri krájaní používajte na pridŕžanie krájanej potraviny ochrannú platničku, chráňte svoje prsty.

    Elektrický krájač Eta Presto dokáže nakrájať už 15 mm tenké plátky:

    null

    Brúska na nože

    Dajú sa pílkové nože na chlieb nabrúsiť? Mala som niekoľko nožov na chleba, no zatiaľ som žiadny nepotrebovala nabrúsiť. Skôr sa mi stalo, že časom sa opotrebovala plastová rúčka noža a pri krájaní niečoho tvrdšieho sa prelomila, nôž sa počas používania nestačil úplne zatupiť. Ak však používate celokovový nôž, alebo nôž s klasickou nitmi spájanou drevenou rúčkou, vydrží vám dlhšie a k otupeniu môže prísť.

    Brúska na nože Tescoma Precioso má dve brúsne plochy, karbónovú na hladké nože a keramickú na dobrúsenie hladkých nožov a brúsenie pílkových nožov.

    null

    Chlebníky na uskladnenie chleba a pečiva

    Poraďte, ako doma uskladňujete chlieb a pečivo? Ak bývate v byte, aj vy vždy bojujete s priestorom? Na uskladnenie chleba a pečiva som doma vyhradila jednu poličku v kuchynskej linke, lebo chlebník sa mi na linku nezmestí.

    Ak kúpim kváskový chlieb, zabalím ho do utierky, pečivo nechávam v papierových sáčkoch z obchodu. Pár žemlí a toastový chleba šupnem do mrazničky. Ak by som nechala chlieb v igelitovom sáčku, dosť rýchlo splesnivie, hlavne v lete, vtedy dokonca chlieb skladujem radšej v chladničke.

    Ak máte samostatnú špajzu, máte v nej chlebník? Vkladáte doňho chlieb zabalený v látkovom vrecku, alebo voľne, bez obalov?

    Chlebník Florina je chlebníková klasika, čo sa nachádza vo veľa slovenských domácnostiach. Osvedčený dizajn s posuvnými dvierkami otváranými smerom nahor vydržal na trhu už desiatky rokov. S rozmermi 40 x 30 x 19 cm patrí medzi väčšie chlebníky.

    null

    Tescoma chlebník s moderným dizajnom a s rozmermi 42 x 24 x15 cm tiež patrí medzi väčšie chlebníky, jeho drevené veko sa dá využiť aj ako doska na krájanie chleba. Na bočnej strane má vetracie dierky, takže chlieb a pečivo by v ňom mali vydržať dlho bez plesnivenia.

    null

    Ak máte ekologické zmýšľanie, možno už máte svoje vrecká na pečivo a chlebík dávno nakúpené či ušité. Ak nie, možno je toto tá chvíľa, aby ste igelitové sáčky z obchodu vymenili za látkové vrecká aj pri nakupovaní a uskladňovaní chleba.

    Vrecko na chlieb Tescoma je zo 100% bavlny a zmestí sa doň riadny kus chleba, pretože má rozmery 50 x 30 cm.

    null

    Vrecko na pečivo Orion s tematickou bagetkovo-žemľovo-pletenkovou potlačou a rozmermi 40 x 40 tiež postačí aj na chlebík aj na pečivo.

    null

    Kváskovanie, narezávanie chlebíka

    "Viac kôrky, viac chrumkavej kôrky!", kričal pahltný tvorček kôrkomil kdesi vo mne. Keď tento tvorček zbadá chlebíky priam maľované, s láskou pred pečením vycifrované, tak vie, že na nich je chrumkavých kôrkových miestečiek znásobene.

    Kôrkomil miluje všetky praskliny a ryhy na chlebe. Pekárka možno zaplače, že jej chlebík pri pečení praskol, ale tvora Kôrkomila hlboká chrumkavá brázda na chlebe privádza do nirvány 🙂

    pinterest.com

    Kto počas pandémie piekol domáce rožky ruka hore!

    Ak ste pokročili a odhodlávate sa na domáce pečenie chleba a na kváskovanie, určite hľadajte inšpirácie a rady aj v skupine Pečieme s kváskom tu na Modrom koníku.

    Maminy zdieľajú svoje bochníky, pecníky a vytešujú sa z veľko-dierkovaných striedok 🙂 Nájdu sa veru aj také šikovnice, čo zvládajú takéto cifrovanie na vrchu chlebíka! Nakuknite, neobanujete, nájdete tu recepty aj na pečivo či kváskové koláče.

    Na narezávanie chleba, na vytváranie ornamentov sa využíva žiletka. Aby sa pekárka neporezala, vsádza sa do dreveného držiaka. Buď v tvare rúčky, ale videla som už aj kolieska, ktoré sa uchopia do dlane. Inšpirácie na vzory nájdete aj na internete, keď do vyhľadávača zadáte kľúčové slová "bread scoring". Niekedy narezávanie môže byť celá veda, aby narezaný vzor nespôsobil neželané prasknutie chleba. (Ako som spomenula, Kôrkomilovi praskliny nevadia!)

    Nôž na narezávanie chleba z Orionu obsahuje aj 5 náhradných žiletiek.

    null

    Ak sa vám začali zbiehať slinky na chrumkavý chlebík, ani sa vám nečudujem 🙂

    V článku je veľa otázok, a nie - vôbec nie sú sú rečnícke! Vaše odpovede a skúsenosti v komentároch ma veľmi potešia.

    jumama
    30. jan 2022    Čítané 1926x

    Detský riad, čo poteší jedákov aj nejedákov: Keď dopapáš, uvidíš obrázok!

    Akého papkáča doma máte? Ak máte dieťa, ktoré rado od malička ochutnáva rôzne druhy potravín, tak vám trošičku závidím. V dobrom. Môžete popustiť uzdu fantázii a variť čokoľvek, variť pestro a zdravo...

    Ak máte vyberavého papkáča, určite sa nevzdávate a za zdravé stravovanie denne bojujete. Je skupina detí, ktoré sú vnímavejšie voči vôňam, chuti, štruktúre jedla. Intenzívnejšie vnemy im zabraňujú niektoré jedlá zjesť, lebo vôňa, chuť, či štruktúra jedla im spôsobuje napínanie.

    pixabay.com

    Často sa stretávam s názorom, že stačí dieťa vyhladovať a opakovane ponúkať to isté jedlo, kým ho nezje. Nedať mu nič iné, hoc aj celý deň, len aby prestalo trucovať a vyhladlo. Priznám sa, že s tým nie úplne súhlasím. Nemusí to fungovať na všetky deti.

    Inšpirovať sa, ako problém riešiť je často možné tam, kde je problém najvypuklejší. Pretože práve ten, kto rieši najsilnejšie prejavy problému, musí odskúšať veľa postupov a usilovne ich overovať, neustále prichádzať s novými nápadmi. Veľmi často je problém s vyberavým jedením popisovaný u autistických detí alebo detí s ADHD. Ich rodičia sa naučili byť veľmi tolerantní k jedálničku dieťaťa, no na druhej strane aj veľmi vynachádzaví pri jeho rozširovaní.

    V článku sa preto pozrieme na niektoré stratégie, ktoré môžu pomôcť rodičom vyberavých jedákov.

    Detský riad a detský príbor s obrázkami

    Niekedy stačí na motiváciu dieťaťa málo - obrázok na tanieriku schovaný pod jedlom, presnejšie tanier s detským motívom. Či je to kašička, ovocné pyré, prvé príkrmy, dieťatko sa môže tešiť, že keď dopapá, uvidí obrázok. V domácich potrebách nájdete rôzne sady detského riadu, ktoré obsahujú plytký tanier, misku, šálku s detskou potlačou a niekedy aj ďalšie nádobky.

    null

    Môžete mať dve sady na striedačku, aby tej prefíkanej tanierikovej obrázkovej motivácie bolo viac. Motív vyberte podľa záujmu dieťaťa.

    Aj detská lyžička, vidlička s obrázkom, či nožík môžu byť motiváciou pre malého papkáča. Vidličku ponúkajte, keď má jedlo kúsky. Napríklad aj k ovocnému tanieriku. Napichovať si kúsky melóna je zábava. Vidličku pribaľte aj ku krabičke ovocia na výlety. Prsty zostanú čistejšie. Príborový nožík spočiatku ponúkajte napríklad na to, aby si dieťa samé natrelo chlebík maslom, pomazánkou, prekrojilo kúsok jabĺčka na menší kúsok. Až neskôr sa naučí používať celý detský príbor.

    Pekné detské príbory s rôznymi obrázkami má značka Zwilling:

    null

    Spoločné stolovanie rodiny

    Ak vaše dieťa neokabáti obrázok na tanieriku, skúste spoločné stolovanie. Dajte dieťaťu možnosť samostatne si nabrať jedlo. Pokrmy sú umiestnené na stole a každý si naberá čo chce a koľko chce. Nekomentujte, ak si dieťa nenaberie z každého nachystaného jedla. Ak dieťa jedlo aspoň ochutná, aj keď nezje, nedoje - nevadí! Ochutnal si, vieš už ako to chutí... možno nabudúce si dáš viac.

    Deti môžete zapojiť do chystania stola, pomôžu nastrieť obrus, nachystať príbory, taniere, poháriky. Mne sa to osvedčilo vždy pri štrajkoch, ktoré akoby vznikali z nudy, kým mama pripraví jedlo a stôl: Pridanie nejakej samostatnej úlohy aj dieťaťu, zodpovednosti za niečo, čo zvládne a z čoho má dobrý pocit. Odporúčam video z montessori škôlky, kde si deti chystajú stôl na obed samé. Dôverujte im, že to zvládnu už maličké deti, keď ich postupne zapojíte a vystevtlíte, že s vecami majú zaobchádzať opatrne.

    Spoločná príprava jedla

    Možnosť hrať sa s jedlom - krájať ho, stláčať, ovoniavať, pri krájaní aj ochutnávať - to všetko môže u dieťaťa pomáhať odstraňovať bloky, ktoré voči jedlu má. Možno kým je ochotné vložiť si ho do úst, pomôže mu preskúmanie jedla aj ostatnými zmyslami - hmatom, čuchom, zrakom.

    pixabay.com

    Dokonca ešte väčšia motivácia pre dieťa je, ak chystá jedlo niekomu inému. Vstávate ráno skôr ako ocko? Nech mu dieťa samé pripraví chlebík na raňajky. Alebo naopak v nedeľu by sa mohol ocko pochlapiť, nechať maminku vyspať sa dlhšie a pripraviť s deťmi raňajky pre všetkých.

    Použite napríklad vykrajovačky na koláčiky aj na vykrojenie obrázkov zo šunky, syra, toastového chleba alebo ovocia, zeleniny. Znova platí, že jeme aj očami a pekne naservírované jedlo môže prilákať k jedeniu aj vyberavého jedáka. Ak sám vykrajuje, možno si kúsok jedla pri príprave odždibne a ochutná.

    null

    Jednotlivo servírované jedlo

    Nádych, výdych - zjednodušte si varenie milé maminy. Často deti nemajú rady príliš komplikované a mnohozložkové jedlá. Ponúkajte im rôzne potraviny zvlášť, nie všetky v jednom jedle. Možno vás dieťa prekvapí a samostatne podávané hrášky, či nastrúhanú mrkvu zje, aj keď zeleninová polievka je už príliš. Na tanieri podávajte kopček ryže, kopček čistého mäsa a kopček zeleniny. Dieťa má možnosť vybrať si a skombinovať si také množstvo, aké mu chutí. Na samostatné servírovanie jednotlivých potravín vám veľmi dobre poslúžia súpravy servírovacích mištičiek alebo zapekacích mištičiek.

    Servírovacie misky bývajú aj s táckou, takže je jednoduché ich prenášať:

    null

    Zapekacie misky zase môžu byť rôznych roztomilých tvarov a vzorov ako napríklad tieto bodkované ružové srdiečka:

    null

    Jeme aj očami a pekné prestieranie môže povzbudiť k jedeniu.

    Dresing/kečup

    Aj u vašich detí platí, že s kečupom je všetko jediteľné? 🙂 Skúste deťom okrem kečupu ponúknuť aj dresing. Môže pomôcť pri zavádzaní ďalších potravín. Pr. dieťa zje pečené zemiaky s kečupom. Skúste mu nabudúce ponúknuť aj dresing z jogurtu. Môžete ho spolu vyrobiť - jogurt, štipka soli, pár kvapiek citrónovej, či limetkovej šťavy, ak dieťa znesie, tak aj bylinky. Cieľom je zavedenie zdravého dresingu do jedálnička. Potom pomocou neho zavediete ďalšie potraviny, ak už dieťa ľúbi dresing, doplníte napríklad nové zeleniny, upravené do tvaru hranoliek, alebo kúsky mäsa. Dieťa sa sústredí na chuť dresingu a možno potravinu ľahšie prijme, ako niečo už známe.

    kitos.sk

    Niektorým deťom môže vadiť, ak si pri jedení ušpinia prsty. Na napichovanie jedla im dajte vidličku, alebo špáradlá, či napichovadlá. Pohrajte sa s výberom podľa témy, ktorá je pre dieťa zaujímavá, napríklad malého rozumbradu možno zaujmú vlajky:

    null

    Tvar jedla

    Niekedy je to naozaj tak, že dieťa si vyberá jedlo aj podľa tvaru. Má rado paličky, tyčinky? Nakrájajte zeleniny do tvaru tyčiniek. Pridajte dresing, ak si ho už dieťa obľúbilo, je to medzikrok k tomu, aby raz bola prípustná aj samotná chuť zelenín. Má rado guľôčky? Ponúkajte mu hrozno, bobuľové ovocie, či melón vykrojený guľôčkovou lyžičkou, zaujať môžu aj cherry rajčiny, malé mozzarellky, mäsové guľôčky. Už sme vyššie spomenuli vykrajovadlá, ktoré môžete použiť na vykrajovanie ozdobných tvarov. A tiež napichovadlá, ktoré vám pomôžu nachystať jednohubky - niekedy deti nerady jedlo hryzú, ale ak je nakrájané na menšie kúsky, zjedia ho.

    Štruktúra jedla

    Všímajte si, aký typ jedál vaše deti uprednostňujú - ak majú rady kašovité, či šťavnaté veci, prispôsobte im jedálniček. Ak naopak majú rady kúsky, chrumkavé veci, zaraďte ich do jedálnička. Možno chlebík s pomazánkou nie je pochuti. No skúste ponúknuť chrumkavý toast - hrianku s tou istou pomazánkou a pôjde to.

    Rozprávky a filmy, v ktorých je jedlo 

    Niekedy deti dostanú chuť na jedlo, ktoré jedia postavičky v ich obľúbenej rozprávke. Napríklad v seriáli Margyt, podľa knihy u nás známej pod menom Grétka a Betka od Astrid Lindgrenovej jedli sestričky často švédske mäsové guľôčky - naša dcéra si ich vypýtala, že by ich rada ochutnala.

    Ak nemáte priamo rozprávku s jedlom, niekedy môže vyberavého jedáka povzbudiť detský riad s obľúbenými rozprávkovými postavičkami.

    Pripravte tajný nápoj Elzy a Anny do šálky z Ľadového kráľovstva:

    null

    Labková patrola, hrnček ktorý si deti sami vyfarbia, to už je čosi:

    null

    Hry s jedlom

    Ak chcete prísť veciam na koreň, často pomôže vtiahnuť dieťa do hry. Bábiky, či plyšáky sú zástupné postavy, ktoré vám problém pomôžu pomenovať a možno aj vyriešiť. Dajte deťom možnosť prichystať hostinku pre ich bábiky. Nech nastrú na stôl obrus, nachystajú šálky a tanieriky, lyžičky - a je len na vás, či aj jedlo bude hračkárske, alebo povolíte naozajstné (napríklad ovocie, sušené ovocie, či nejaké iné zdravé mlsky, tyčinky a pod.).

    pixabay.com

    Vy budete rozprávať za jednu bábiku či macka, a dieťa za druhú. Nenápadne môžete zohrať scénku, že váš macko jedlo odmieta. Čo urobí vaše dieťa, ako si s tým poradí?

    Ak nemáte doma detské riady, môžno postačia šálky na kávu s podšálkami, dieťa sa bude o to viac tešiť, ak mu ich zveríte. Ak sa bojíte, že by ich rozbilo, pohľadajte v hračkárstvach plechové riady pre bábiky.

    null

    Aké finty používate na vašich nejedákov vy? Napíšte nám do komentárov. Ste prísnejší typ a trváte na tom, že čo je na tanieri musí byť zjedené? Alebo ste mäkší typ a dovolíte dieťaťu vybrať si, čo mu chutí a čo mu nechutí?

    Zlatá stredná cesta je zrejme niekde uprostred, pretože za zdravé stravovanie sme zodpovední predovšetkým my rodičia. S rôznymi zábavkami, ktoré odvedú pozornosť malých nejedákov inam, sa nám často podarí uspieť aj bez nátlaku.

    jumama
    15. jan 2022    Čítané 1733x

    Plnený či francúzsky toast? Ktorý toastovač či sendvičovač si vybrať?

    Máme doma hotovú "toasto-znalkyňu". Na desiatu dlho obľubovala zapekané toasty. Dá sa nahovoriť aj na bruschettu - hrianku s rajčinami a hoblinkami parmezánu.

    Sú to tousty, toasty, plnené sendviče? Ako zlepené zapečené chlebíky voláte vy? Robíte len slané plnky, alebo ste mlsné jazýčky a občas robíte aj wafle, či sladké francúzske toasty?

    Plnené toasty - aké kombinácie máte najradšej?

    • Tradičná a jednoduchá kombinácia kečup + šunka + syr vyhovuje mojej dcére najviac. Skúšali sme aj tuniakovo syrové a dcére chutili aj tie.
    • Šťavnatý toast zase najviac vyhovuje nám rodičom: Z bryndze, syra a nakrájaných zelenín: zelená paprika, kolieska cibule, jarnej cibuľky (ak sa práve nechystáte na rande), kukurica (použite mrazenú, stačí ak ju prepláchnete vodou, osušíte na sitku, prehreje sa v toaste dostatočne).
    • Ak nemáte sendvičovač vyskúšajte zapekané obložené chlebíky pripraviť v rúre. Svoje obľúbené kombinácie pochutín (maslo, kečup, syry, šunka, saláma, rôzne zeleniny, odvážnejší rozklepnú na chlebík aj vajíčko...) naukladáte na toastový chlieb. Plech vysteliete papierom na pečenie a chlebíky 5-8 minút necháte zapiecť v rozohriatej rúre.

    Ako voláte prístroj, v ktorom sa robia zapekané toasty?

    Toastovač, toustovač alebo sendvičovač? V článku sa dnes zameriam na výber sendvičovačov. Takto ich volajú v ochodoch a eshopoch. Moje hlavné kritérium je ľahká údržba sendvičovača. Ak sa na platničku roztečie syr a platnička nie je odnímacia, umýva sa to dosť zle. Ak je odnímateľná a vhodná aj do umývačky riadu, gazdinka vo mne (či lenivec vo mne?) sa poteší. Preto som do článku vybrala také sendvičovače, ktoré majú vymeniteľné platničky.

    Tip pre vás: Raz som tu našla veľmi dobrú radu - používajte papier na pečenie aj do toastovača, preložte ho napoly, a dajte chlebík medzi tieto polky, tak aby papier prekrýval platničky sendvičovača pri pečení zvrchu aj zospodu. Problém s čistením tak do veľkej miery odpadá.

    Tefal Sendvičovač 3v1 Snack Time SW 342

    Tento sendvičovač by som si vybrala hlavne preto, že má tlačidlo on/off.

    Mali sme doma už 3 rôzne sendvičovače a priznám sa, že za najhoršie považujem tie, ktoré toto tlačidlo nemajú. Zasuniete šnúru do zásuvky, prístroj sa začne nahrievať. Vypnete ho len vytiahnutím šnúry zo zásuvky. Mňa osobne toto trochu vyrušuje. Ak robíte viac toastov, ľahko dôjde k prehriatiu prístroja. Radšej mám, ak sa dá prístroj vypnúť aj samostatným gombíkom. Je to subjektívny pocit, no cítim sa bezpečnejšie, ak najskôr gombíkom preruším prívod prúdu a až potom vyberiem šnúru zo zásuvky.

    null

    Eta Sorento Plus 5151 90000

    Tento sendvičovač ma zaujal preto, že má v základnej výbave až 6 platničiek.

    Ako mama vyberavej jedáčky viem, že často aj nastajlovanie jedla pomáha v tom, aby bolo zjedené. Smajlíkové a psíkové lievance musia zabrať u každého nejedáka! Sendičovače zvyknú mať v priemere 3 výmenné platničky, niekedy sa dajú dokupovať ďalšie.

    null

    Klarstein Sendvičovač WAF1-TrilitBlack

    Klarstein znamená pre mňa farby. Ak si ladíte farby prístrojov podľa svojej kuchyne, tak práve v Klarsteine nájdete rôzne farebné varianty prístrojov. Tento sendvičovač má 3 vymeniteľné platne - sendvičovú, na panini a waflovú. Platne sú hliníkové s nepriľnavou povrchovou úpravou.

    null

    Concept Sendvičovač 3v1 SV-3060

    Značka Concept je kvalitná a zároveň ceny jej prístrojov sú veľmi priaznivé. Ak je okrem vymeniteľných platní vaším ďalším hlavným kritériom na výber sendvičovača cena, tak určite odporúčam tento sendvičovač.

    null

    Tefal Sendvičovač 4 v 1 SW 854D16 Snack Collection

    Tento sendvičovač patrí v mojom výbere medzi najdrahšie, zaujal ma tiež preto, pretože má poistku proti prehriatiu - už vyššie spomenuté tlačidlo on/off.

    V základnej výbave sú 4 vymeniteľné platne., možno však dokupovať rôzne ďalšie.

    null

    Tefal XA800612 - výmenná platnička srdcové oblátky

    Doplnková platňa zakúpiteľná zvlášť ku Tefal Sendvičovač 4 v 1 SW 854D16 Snack Collection.

    null

    Tefal XA800712 - výmenná platnička kvetinové lievance

    Doplnková platňa zakúpiteľná zvlášť ku Tefal Sendvičovač 4 v 1 SW 854D16 Snack Collection.

    null

    Francúzsky toast - recept

    Ak chcete rozmaznať raňajkami do postele milovníka sladkého, francúzsky toast je výborná voľba. Recept mám okukaný od austrálskeho kuchára Guya Turlanda (na youtube ho nájdete ako Bondi Harvest).

    • Potrebujeme: Vianočka, vajíčka, mlieko, trochu cukru, pomaranč, vanilka, nutella, jahody, čučoriedky. Vo vegánskej verzii nahradil vajíčka mixovanými chia semiačkami, nutellu orieškovým krémom. namiesto cukru používa med.
    • Do mlieka dáme vanilku, cukor a nastrúhame pomarančovú kôru, mierne prihrejeme asi na 50 stupňov, aby sa cukor roztopil a mlieko nimi prevoňalo. Zmiešame s vajíčkami.
    • Na jednu porciu potrebujeme dva plátky vianočky. Oba necháme nasiaknuť v tejto zmesi. Jeden plátok potrieme nutellou a ozdobíme čučoriedkami a plátkami jahôd, zlepíme s druhým plátkom vianočky. Opečieme na panvici takto pekne spolu zlepené z oboch strán, kým nie je povrch chrumkavý.
    • Kým sa toast opeká, na druhú panvičku dáme čučoriedky a šťavu z pomaranča, necháme zovrieť, zhustnúť do podoby džemu.
    • Toast prekrojíme, aby bolo vidno rozmaznávajúcu dávku roztečenej nutelly, ozdobíme čučoriedkami a jahodami a prelejeme džemom.

    Ak sa chcete vyhrať, plátky vianočky rozvaľkajte valčekom na tenko, na úplnú tenkú placku. Potrite nutellou, a ozdobte jahodami. Zrolujte a rolky nechajte nasiaknuť vo vajíčkovo-mliečnej zmesi. Zvyšok prípravy je rovnaký, opekajte na panvičke do chrumkava.

    Ach tá desiata!

    Ak ste rodičia začínajúceho pubertiaka, tak je vám to možno povedomé: V triede šiestakov sa začal šíriť nešvár nedesiatovania. Deti dostanú peniaze, aby si kúpili desiatu a kúpia si vyberané dobroty - energeťáky a chipsy.

    Desiata sa vrátila domov nedotknutá, ďalšie dni dokonca dcéra vyhlásila, že desiatu nechce vôbec. Nepomohol ani argument, že ak neraňajkuje a na obedy nechodí, po škole má krúžok, domov príde až po tretej... Začala sa tiež vypytovať na energy drinky, prečo vlastne sa piť nemajú. Poznáte ten pocit, keď vás pubertiak začne považovať za "trápnu mamu so starosvetskými názormi", pretože chce splynúť s bandou? 🙂

    Čo spraviť? Som presvedčená, že zákazy, príkazy a prílišná kontrola nefungujú. Lepšia je prevencia. Na internete nájdete mnoho článkov, ktoré porovnávajú a popisujú obsah energy drinkov, aj ich pôsobenie na organizmus detí. Jeden som našla a spolu sme si ho prečítali. Dospeli sme ku kompromisu: Dcéra sa doma naraňajkuje. Do školy si vezme fľašu svojho obľúbeného nápoja s kúskami aloe vera. Pre trápnu mamu nazatiaľ malé víťazstvo! Uvidíme, či to je len obdobie 🙂

    Nápoj Aloe Vera King

    Pre porovnanie Aloe Vera King obsahuje 8% fruktózy, teda 8 g na 100 g nápoja. Podľa údajov z plechovky Hell Classic obsahuje 10,5 g cukru na 100 g, Red Bull 11 g cukru na 100 g, Monster Energy 12 g cukru na 100 g. Čiže Aloe Vera King je stále dosť sladký nápoj v porovnaní s nimi. Ale neosahuje kofeín a ďalšie deťom škodiace zložky.

    null

    Koniec dobrý, všetko dobré!

    Nedávno som tu na Modrom koníku čítala článok Ako nechať psychiku rozkvitnúť, v ktorom autorka odporúča deťom klásť inšpirujúce otázky. Skopírovala som otázky, vytlačila a nalepila páskou na dvere wcka (niekedy takto s dcérou komunikujem, tiež to funguje lepšie ako príkazy a zákazy). Tu sú otázky a odpovede:

    2:0 pre mamu. Dieťa zatiaľ stále sníva o toastoch a nie o nedostupných plechovkách! 🙂 Vlastne som ani nečakala, že odpovede dopíše. Myslela som, že ju "prinútim/podnietim" na spoločnú debatu, pri venčení psa cez víkend...

    A čo vy, milujete toasty, začali sa vám trochu slinky zbiehať?

    Máte doma spoľahlivý toastovač, ktorý by ste poradili ostatným mamám?

    Ak máte niektorý z toastovačov, ktoré som zaradila do článku, môžete napísať svoje skúsenosti priamo v Centre recenzií. Ďakujeme!

    Máte recept na zaujímavé plnené toasty? Napíšte nám ho do komentárov, radi si pochutíme všetci!

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    31. dec 2021    Čítané 1760x

    Oblečenie a doplnky pre bábiky: Tip na prakický darček (nielen) pre dievčatá

    Stretávala som maminku s bruškom s malým chlapcom. Keď už nemala bruško, ale kočík s bábom, tak chlapček mal tiež kočík. S bábikou. A vozíkali spolu. Ešte dlho som sa usmievala, keď som si na nich spomenula. Okrem iného ma napadlo, že je to úžasný spôsob, ako zabrániť súrodeneckej žiarlivosti po "zosadení prvorodeného z trónu". A možno aj hodnotný vklad do budúcnosti 🙂 Chlapec aj jeho sestra vyrástli v školákov a stále sú veľmi súdržní. Brat v roli starostlivého ochraniteľa mladšej sestričky. Sestra k bratovi vzhliada, vie že sa na neho môže spoľahnúť, napodobňuje ho v parkúrových hrách, odvážnom lození po preliezkach a stromoch...

    Zaujímalo by ma, ako to máte doma vy - delíte hračky na hračky pre dievčatá a hračky pre chlapcov? Teda pre dievčatá bábika, kočík, kuchynka a chlapcom patria autá, Transformers, stavebnice? Do určitej miery si deti naozaj vyberajú hračky stereotypne. Ale niekedy sme to práve my rodičia, čo k výberu hračiek pristupujú stereotypne.

    Lucky Doggy plyšáky

    Obliekanie bábik je činnosť, pri ktorej sa veľmi dobre cibrí jemná motorika dieťaťa. Obliecť Barbie nebýva jednoduché, vecičky sú úzke, jej dlhé ruky a nohy sa do oblečenia dostávajú ťažšie. Maličké deti preto určite majú radšej bábiky s mäkkým telom. Naša dcéra dokonca veľmi dlho bábiky ignorovala, od mala sa hrávala iba s plyšákmi. Plyšáky boli jej bábätká v kočíku, žiaci v škole, modely na šitie oblečenia... Prevažovali psíkovia a mačky. Zrejme preto, že milovala aj živých psíkov a mačky.

    Myslím, že ak by bola ešte maličká, určite by si našla pod stromčekom niektorú micinku alebo psíka Lucky Doggy. Tieto plyšáky majú 38 cm a neskutočne krásne oblečenie. Sú dostupné rôzne dievčatkovské aj chlapčenské verzie a preto by určite vedeli potešiť aj chlapca, aj dievčatko. Páči sa mi, že na ich oblečení nájdete gombíky, cvočky, zipsy, takže dieťa má možnosť naučiť sa rôzne typy zapínania. K plyšákom je možné dokupovať oblečenie a rôzne doplnky. Krehká krasotinka v tutu sukničke alebo tepláková jogínka?

    nullnullnull

    Keď vyberáte bábiku napríklad v predajniach Dráčik, tak sa rovno poobzerajte po náhradnom oblečení. Či je to obľúbená Baby Anabell alebo Baby Born alebo Barbie, ku všetkým majú aj sady oblečenia a ďalších doplnkov. Čo nakupujúceho rodiča často prekvapí je cena oblečenia. Pre väčšie bábiky stoja súpravičky neraz rovnako veľa ako oblečenie pre deti.

    Oblečenie pre bábiku z bazáru Modrého koníka

    Ak ste pre vaše dievčatko vyhliadli väčšiu bábiku okolo 45-54 cm zistíte, že oblečenia pre ne nie je rovnako veľa ako pre Baby Born alebo je skoro rovnako drahé ako oblečenie pre deti.

    Tip: Možno ešte máte odložené vaše vecičky pre bábätko? Šup-šup pohľadať pár pokladov u vás doma! Ak nie, pozrite sa do bazára na Modrom koníku na vecičky vo veľkostiach < 50, 50, 56. Dupačky, body, svetríky, čiapky pre bábätkovské bábiky, ale aj moderné šatočky pre "nebábätkovké" bábiky. Možno aj vaše dievčatko má prísnu požiadavku: "Aby vyzerali ako naozajstné, mami!" Tak tu v bazáriku jej totoželanie vyplníte veľmi ľahko.

    Našej dvojičky tiež majú bundičky z MK bazárika 🙂

    Prizvite dcérku k hľadaniu vecičiek a kľudne sa i handrkujte o cenách. Vysvetlite jej, koľko ste ochotná za tričko, či bundičku pre bábiku zaplatiť a koľko je už priveľa. Okrem vecičiek pre bábiku získa nový pohľad na veci - akú majú hodnotu a že ich možno recyklovať, lebo majú hodnotu pre iných, aj keď my ich už nepotrebujeme. Detské veci z bazárika majú často lepšie ceny, ako nové veci pre bábiky.

    Rovnaké oblečenie pre dievčatá a pre bábiky

    Raz, keď som hľadala dcére nové pyžamo, natrafila som na túto úžasnú sadu - rovnaká nočná košeľa pre dievčatko a jej bábiku. No tú sme museli mať! Už je to pár rokov, ale každoročne ju v ponuke Bonprixu dopĺňajú, niekedy majú aj viac vzorov.

    null

    Odhad veľkosti nočnej košieľky pre bábiku: Dcéra mala 30 cm bábiku s mäkkým telom, tej bola nočná košieľka trochu veľká a bábike Baby Born bola trochu tesná.

    Slučková vlna Alizé Puffy

    Pre starostlivé bábikové maminy vám odporúčam aj slučkovú vlnu Alizé Puffy. Vlna je veľmi príjemná na dotyk, je určená na výrobky pre bábätká. Prácu s ňou zvládne podľa mňa pod dohľadom aj 5-6 ročné dieťa. Na youtube nájdete videonávody aj v slovenčine.

    Nejedná sa o klasické štrikovanie, vlnu tvoria veľké slučky. Je to jednoduché, iba riadok po riadku do seba prstami prepletáte slučky. Môžete ich nahlas počítať, aby ste žiadnu v riadku nezabudli. Teda je to pre menšie deti aj dobrý nácvik počítania 🙂

    Vlna je dostupná v dvoch základných hrúbkach: Alizé Puffy je hrubšia a Alizé Puffy Fine je asi o tretinu až polovicu tenšia. Z hrubšej vám výrobok bude rýchlejšie pribúdať, z tenšej zase vyrobíte vecičky pre menšie bábiky, lebo vo výsledku budú celé tenšie. 1 klbko stačí napríklad na jednu deku pre bábiku, uvádza sa, že z neho možno vyrobiť štvorec 40 x 40 cm.

    Hrubšia:

    null

    Pre bábiku deti ľahko "uslučkujú" deku, vankúšik a pri trochu šikovnosti aj svetrík. Ak im pomôžete s konštrukciou strihu - predný diel, zadný diel, rukávy, prípadne im pomôžete zošiť ho.

    Tenšia:

    null

    Balíček látok a knižka o šití pre bábiky

    Poznáte najjednoduchšie šatočky pre bábiky? Obdĺžnik látky v prostriedku s dierkou na hlavu, k tomu opasok. Prevliecť cez hlavu, zaviazať a šaty sú hotové! Z pohľadu dospeláka nedokonalé, z pohľadu dieťaťa jedinečné. Ak máte doma bárbiny, tak ich dieťa môže vo svojej krajčírskej dielničke posadať do radu a každej vyrobiť takéto jednoduché šatočky. Rôznych dĺžok, šírok, vzorov, z rôznych materiálov... podľa príležitosti, na ktorú ich vychystáva. A potom sa s nimi zahrať - na kúpalisko, na svadbu, na leto, na zimu... je to super hra s otvoreným koncom, ktorá zabaví opakovane na dlhší čas.

    Potrebujete balíček látok, z ktorého by šatôčky vyrábali samé. Odporúčam vyberať látky, ktoré sa nepárajú - napríklad rôzne úplety, teplákoviny, z hrubších látok fleece a softshel, zo slávnostných látok tyl, kľudne aj kúsky koženky na rôzne vesty, bundy. Jednak budú šatočky úhľadnejšie, ale hlavne dieťa pri hre nevyrobí takú kopu neporiadku ako pri páravých látkach, keď nitky z nich ponachádzate rozvlečené po celom dome. Často látkové obchody predávajú metráž už od 20 cm (ak má látka šírku napr. 140 cm, vo výsledku je to obdĺžnik 140 x 20 cm). Pre väčšie deti, ktoré sa odhodlajú aj šiť, pohľadajte strihy na šaty pre bábiky.

    E-knižka s návodmi pre Barbie bábiky:

    null

    V januári vyjde knižka návodov na oblečenie pre bábiky, ktorú by som určite chcela mať:

    null

    Tip: Zábavné a pritom veľmi podrobné videonávody pre najrôznejšie vecičky pre bábiky a aj iné jednoduché výrobky, ktoré zvládnu ušiť aj deti nájdete na youtube OZ Šijeme pre Radosť.

    Detský šijací stroj Klein

    V ponuke hračkárstiev sú hračkárske šijacie stroje pre deti, ktoré by mali umožňovať predovšetkým bezpečné šitie. Jedným z takýchto dobre hodnotených strojov je aj detský šijací stroj Klein, okolo pätky a ihly má plexisklovú ochranu na prsty. Nevýhodou je snáď iba napájanie na batérie.

    null

    Pri šití by deti mali mať aj priesvitné pracovné okuliare, v prípade, že by sa im podarilo zlomiť ihlu a jej úlomok by odletel smerom k nim.

    Ak by záujem vašich detí o šitie pretrval, určite by som odporúčala rôzne krúžky šitia alebo tábory orientované na šitie a strihy a až potom zvažovala kúpu plnohodnotného šijacieho stroja. Šijacie stroje pre deti mávajú možnosť pomalého šitia, prípadne ovládania bez pedálu. Klasické stroje pre dospelých šijú príliš rýchlo, čo je nevýhodou hneď z dvoch dôvodov:

    • Bezpečnosť detí - aby si v snahe pridŕžať látku nepošili aj prsty.
    • Elektromotor šijacieho stroja nie je dobre prispôsobený na pomalé šitie, časté štartovanie a vypínanie, ľudovo povedané: môže dôjsť k "zadretiu stroja".

    Inšpiroval vás článok na tvorivé šitie s deťmi? Bude pod stromčekom bábika? Nakúpili ste aj sady oblečenia alebo sa pustíte do vlastných kúskov? Zimné prázniny budú dlhé, určite vám zostane čas aj na bábiky a hry s nimi 🙂

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    24. dec 2021    Čítané 1901x

    Vianočný riad: Tip na darček pre mamu (svokru) alebo - skvelý doplnok vianočnej atmosféry

    Moja svokra má absolútny cit pre jednoduché a negýčové dekorovanie interiéru. Jej oko pre detaily sa výborne uplatňuje aj pri kombinovaní rastlín v kvetinovej záhrade. Je to malá a pokojná žena. Dala by sa pripodobniť k Japonkám. Má ich vnútorný pokoj, organizovanosť a oddanosť, vzťah k minimalizmu. A akoby aj pomalosť, rozvahu. Jej štýl je čistý a vzdušný ako zenová záhradka či ikebana s čerešňovou halúzkou.

    Veruže si udržala aj predvianočný zvyk s čerešňovou halúzkou, na Barboru ju vkladá do vázy, do Vianoc jej vykvitne a krásne zdobí stôl. Rozkvitnutá halúzka plná nehy, ako Maruška v studenom lese uprostred zimy.

    Sú takíto ľudia, ktorí na čo siahnu, vychádza spod ich rúk akoby zdokonalené. Na milimeter rovnaké rezy koláčikov, na milimeter presne ozdobené, každá vec má svoje miesto, každá činnosť má svoj čas. Keď som si vyberala kávovú lyžičku zo zásuvky, zostala som prekvapená, že ešte aj príbory v príborníku sú v úhľadných stĺpikoch. Nikde nenájdete smietku, nikde zrnko prachu a to doslova nikdy.

    S určitosťou vám viem povedať, že svokra používa rovnakú a kompletnú tanierovú súpravu, čo dostala od svojej maminky. Jednu na všedný deň a jednu na slávnostný. Ako inak, cibulák. Keď sa prestiera, musí byť dodržané poradie príborov, na dezerty sa dávajú maličké vidličky... Tiež s porcelánovými cibulákovými rúčkami. Práve preto aká je a ako veľmi jej záleží na detailoch a kvalite viem, že by ju potešili luxusné vianočné taniere a vianočné dekorácie. Pretože na každé sviatky má iné dekorácie.

    Toy´s Delight Raňajková sada, Výročná Edícia, 6 ks

    Raňajková sada by u nej našla uplatnenie počas celého adventu. Svokra by sebe a svokrovi pripravila chutné raňajky alebo desiatu. Sú už na dôchodku a majú zvyk vždy si spolu na desiatu vypiť kávu a zjesť koláčik, porozprávať sa.

    Táto vianočná tanierová súprava môže byť luxusný vianočný darček pre svokrovcov, pre rodičov, ale aj pre švagrovcov.

    null

    Aj zdobenie vianočného stromčeka je u svokry iné ako naše. Má na ňom slamené ozdôbky a porcelánové koníky a anjeliky na červených stužkách. Znovu je to celé akési slávnostné a vzdušné, už chýba len Luskáčik.

    My Christmas Tree Zvonček hračky zelený 7 cm, Villeroy & Boch

    null

    Porcelánové vianočné ozdôbky na stromček alebo vianočné dekorácie na stôl či do okna môžu byť vďačným vianočným darčekom pre svokru alebo maminu. Potešte ich dekoračného ducha a pozorujte, ako ich využijú, ako vás nabudúce pozvú a rozmaznajú vo svojej útulnosti.

    Christmas Toys - Santa s darčekmi od Villeroy & Boch - hracia skrinka

    null

    Naproti tomu si teraz predstavte mňa - som človek, ktorému často padajú veci z rúk, rozbila som už veľa pohárov a tanierov, pretože sa pohybujem rýchlo a vzbrklo. Veľa doma tvoríme a nerozpakujem sa ponoriť do hliny, farieb, mať chvíľu okolo seba natrúsený neporiadok z papierov a látok, čo sme strihali a šili. Nemáme doma sterilnú čistotu. Mám radšej ohlásené návštevy, pre ktoré sa snažím všetko dokonale nachystať, naštýlovať, vyupratovať, no nečakaná návšteva mi na chvíľu prehĺbi vrásky, lebo nie je vyupratované, v chvate všetko premiestňujem do vzialenejších častí bytu... Nutne cítite, že sme so svokrou úplne opačné. Mám cit pre detail, skôr však pre jeho vnímanie ako pre vytváranie. Nie som dostatočne trpezlivá, nedám šancu veciam, čo nie sú do 15 minút hotové...

    Medzi nevestami a svokrami odjakživa panuje akési napätie a nevraživosť, o ktorom je milión vtipov. Aj tu na Modrom koníku, určite aspoň 10-20 % diskusií je venovaných svokrám a naštrbeným vzťahom s nimi. Možno by len stačilo zmeniť pohľad na svokry a nevesty: Nemusíme spolu bojovať, môžeme sa vzájomne rešpektovať a inšpirovať! 🙂

    Mňa svokrin poriadok neštve, ja by som ho tiež chcela! No som zmierená, že pri malých deťoch a malých priestoroch v byte (+ povedzme to úprimne: pri mužovi, čo nerád upratuje) to nie je úplne možné. Naopak svokru zas vyrušuje naša dynamika. Ona zväčša nedovolí deťom hrať sa so "špinavými vecami". Čo ak by fixky nešli zmyť zo stola, čo ak by farby pokvapkali koberec, čo ak by piesok padal do trávnika, čo ak by... nemá rada všetko rýchle a zbesilé 🙂 To čo máme spoločné je pohostinnosť, zútulňovanie domova a vôbec nevadí, že každá to chápeme po svojom. Asi stonásobne pri takto rozdielnych povahách platí "Môj dom, môj hrad!". Čo si však najviac vážim, je to vzájomne uznanie a rešpektovanie. To je najpotrebnejšie pre láskavé vzťahy.

    Na svoje deravé ruky mám riešenie - Ikea taniere alebo iné lacné varianty. Nie sú luxusné, ale sú pekné. Keď niektorý rozbijem, vďaka dobrej cene sú ľahko nahraditeľné. V ponuke sú často sezónne motívy a tak si nežné zimné čaro môžeme priniesť aj do nášho domova.

    Dezertný tanier Winter White 20 cm AMBITION

    null

    Vianoce majú byť časom rodinného šťastia, pokoja a ak budeme citlivo vnímať tých druhých a oni nás, zistíme, že v mnohom sa naozaj môžeme inšpirovať. Že je to dokonalé v tom ako sa dopĺňame, že stačí sa len neporovnávať, nesúťažiť a nechcieť víťaziť. Nevesty nad svokrami. Svokry nad nevestami.

    Pozvite svokrovcov na horúcu čokoládu s marshmallows

    Včera sme sa s mužom zasmiali na vtípku z Twitteru:

    Je to u nás tak trošku podobne - keď sa povie vianočné menu, z muža vyhŕkne ako sa teší na mamin šalát. Mám šťastie, my sme ho v mojej pôvodnej rodine nemávali, nemám s čím porovnávať 🙂 Nie je to vždy ľahké, všetko vnímať a prijať, nebojovať, neporovnávať sa. Vo vzťahoch s veľmi protikladnými osobnosťami nám najviac pomôže veľkorysosť. K druhým, ale aj k sebe. Vytvorte si vlastné zvyky, tradície, obľúbené rodinné nápoje a jedlá. A s odvahou ich ponúknite vašim rodinným návštevám.

    null

    Napríklad v týchto vianočných šálkach bude veľmi dobre chutiť horúca čokoláda s marshmallows. Na jej prípravu je potrebná čokoláda, škorica a mlieko, prípadne na ozdobu kopček šľahačky, penové cukríky marshmallows alebo lístok mäty. Naučte sa servírovať ho "cukrárňovo" krásne a všetky strany budú spokojné 🙂

    Ak ešte nemáte darček pre rodičov, darček pre svokrovcov alebo darček pre švagrovcov, tak pohľadajte v obchodoch vianočné šálky a spomínané ingrediencie a sladký vianočný darček je na svete.

    Prajem vám krásne rodinné vianočné sviatky, šťastné stretnutia s najbližšími, vnímavé a otvorené vzťahy plné láskavosti a vzájomného porozumenia. Láska je predsa tá najdôležitejšia ingrediencia Vianoc!

    jumama
    21. dec 2021    Čítané 1574x

    Tipy na darčeky pre pubertiaka 11+

    Aký typ je váš pubertiak? Ak má čosi dávno vytúžené, bude rád, ak sa ho priamo spýtate, aký chce na Vianoce darček. Mám dvoch synovcov a hoci sú bratia, ich povahy a záujmy sú natoľko odlišné, že málokedy som si mohla vianočné nakupovanie zľahčiť tým, že by som kúpila pre oboch rovnaký darček. Dokonca je to tak, že jeden z nich miluje prekvapenia, ale druhý si radšej vyberie niečo sám a nenápadko mi to pošepne linkou v čete.

    Aký darček pre tínedžera?

    Písala som v článku o darčekoch pre tínedžerky a zopakujem aj tu, čo je pre tínedžerov veľmi dôležité:

    • Patriť k svorke/bande - napr. tým, že sa rovnako obliekajú, počúvajú rovnakú hudbu,... a tým do svojej vyvolenej bandy zapadajú.
    • Byť prijatí takí akí sú - puberta je hľadanie sa, sem-tam obdobie rebélie, sem-tam zmätku v duši. Ak rešpektujeme všetky ich možné rozpoloženia a necháme im trochu priestoru, ľahšie sa nám darí s nimi vychádzať.

    V článku sú inšpirácie na darčeky pre tínedžerov dvoch typov. Prvý "čo si najčastejšie želá tínedžer" a druhý "darček pre šťastie v budúcnosti". Vysvetlím 🙂

    Mikulášovy patálie

    Kolekcia DVD filmov Mikulášovy patálie a Mikulášovy patálie na prázdninách by bola pekný darček, no s veľkou pravdepodobnosťou ju už v bežných obchodoch nezoženiete. Sú to komediálne klenoty. Ukazujú rodinný život vtipným a láskavým spôsobom podobne ako obľúbená slovenská vianočná komédia S tebou mě baví svět.

    Tráviť s deckami spoločný čas, hoci len pozeraním filmu, spoločne sa smiať, budovať si rodinný humor, priznávať si aj pred dieťaťom svoje slabosti, zasmiať sa na nich, nebyť vždy len prísnym dospelákom a víťazom, to je "darček pre šťastie v budúcnosti".

    Darček a jeho darovanie môže nielen plniť osobné priania a sny. Darček môže objaviť vo vašich deťoch nové stránky osobnosti, predpripraviť ich na profesné, či rodinné šťastie v budúcnosti.

    Keď sa sem-tam pozriete na diskusie tu na Modrom koníku, často je problém v tom, že mnoho mužov nechápe, čo to znamená byť manžel, čo to znamená byť otec. Samozrejme, aj obrátene to platí. Často akoby nedospelo dúfame, že v partnerovi nájdeme kohosi, kto nám splní vysnívané predstavy, ale nie sme naučení rovnako veľa ako očakávame aj dávať. A nemyslím len materiálne dary, ale aj zdanlivo jednoduché veci ako pozornosť, pomoc, vypočutie... Puberta je vek, kedy sa chlapec hľadá. Pomôžte mu objaviť a upevniť aj jeho silné mužské stránky!

    Rada by som vám práve na scénke z Mikulášových patálií vysvetlila, ako chápem darček typu "čo si najčastejšie želá tínedžer". Mikulášov otec chcel kariérne postupovať a preto sa správal k svojmu šéfovi vždy až priveľmi úslužne. Raz dostal od šéfa pre Mikuláša darček - plechového vĺčika na hranie.

    Vo svojej servilnosti prinútil Mikuláša, aby jeho šéfovi napísal ďakovný list. Diktoval mu jednu kvetnatú frázu za druhou, sto razy menil štylizáciu, aby bola vďaka ešte vďačnejšia a Mikuláš sa pochlapil - naškriabal to ako kocúr 🙂 Ocko prevrátil oči a pustil sa do krasopisného písania sám, zatiaľ čo Mikuláš si potešene ukoristil vĺčika a začal sa s ním hrať.

    Viete, aký zvuk vydáva plechový vĺčik pri roztáčaní? A s akým rachotom dopadne na zem, keď sa dotočí? Otec Mikuláša popri písaní ďakovného listu najprv slušne upozornil, aby ho nevyrušoval, lenže Mikuláš zahĺbený v hre s novou hračkou ho nepočul. Nakoniec na neho nahnevaný otec nervózne skríkol, aby tú blbú hračku dal okamžite preč.

    Často to, čo si tínedžer želá, má efekt plechového vĺčika 🙂 Rodič rád vyplní želanie tínedžera, ale nedomyslí, že možno mu používanie darčeka bude tak trochu liezť na nervy ako Mikulášovému otcovi. Je to potom ešte dar, ak deckám zamedzujeme ho používať? Je to fér? 😖

    Ak by sa vám predsa len podarilo zohnať filmy o Mikulášovi (napríklad niekde stiahnuť, aj keď na to by som vás nemala navádzať), darujte ich tínedžerovi napríklad na externom HDD disku a darujte im aj plechový vĺčik. Kedy inokedy, keď nie cez Vianoce, si pozrieť rodinné a rozprávkové filmy spolu s deckami?

    Spomeňte si na plechový vĺčik vo vypätej chvíli, ktorých puberta chystá neúrekom, a spoločne sa na tom so svojim pubertiakom zasmejete, tak ako na scénke z filmu 🙂

    Externý HDD Disk

    HDD disk je veľmi praktický darček pre tínedžera. Možno naň uložiť akékoľvek súbory a uvoľniť si miesto v mobile, tablete, počítači. Nám sa osvedčil externý HDD disk Seagate Expansion Portable STEA1000400 1TB:

    Kde kúpim HDD disk Seagate Expansion Portable?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Bluetooth reproduktor, prenosný reproduktor

    Aj u vás majú tínedžeri svoje miestečká, kde sa stretávajú, klábosia, púšťajú si pritom nahlas hudbu? Napríklad na rôznych športoviskách, školskom dvore, v parku, kde sú lavičky a môžu si posadať... Väčšinou pocítime medzigeneračný rozdiel a hlasná hudba, hlasná vrava nás obťažuje. Pre maličké deti je mnoho ihrísk. Ak na ihriskách výskajú, nepoburuje to okolie až tak veľmi. Možno je to preto, že obsadzujú ihriská v inom čase ako tínedžeri...

    Vo väčšine miest však pre tínedžerov nie je veľa príležitostí a ani priestorov na zmysluplné trávenie času. Ak zvažujete ako darček prenosný reproduktor, nezabudnite na to, že bude s radosťou používaný 🙂 Či u vás doma, či na takýchto tínedžerských stretávacích miestečkách.

    Môj tip na lacnejší prenosný reproduktor JBL, ovládanie cez zariadenia s OS iOS alebo Android, výdrž batérie 5 h:

    Kde kúpim Bezdrôtový reproduktor JBL GO3BLUE6 / 6?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Môj tip na drahší prenosný reproduktor JBL, ovládanie cez zariadenia s OS iOS alebo Android, výdrž batérie 12 h:

    Kde kúpim Bezdrôtový reproduktor JBL FLIP5RED?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Spolu s prenosným reproduktorom darujte tínedžerovi aj kus rešpektu voči jeho hudobnému vkusu a tiež kus dôvery, že nebude svoje okolie obťažovať nadmernou hlasitosťou. Doslova a do písmena mu spolu s reproduktorom darujte 2 papierové srdcia, kde to napíšete 🙂

    • Rešpektujeme tvoj hudobný vkus.
    • Dôverujeme tomuto prístroju, že rílišnou hlasitsťou nepotrhá ničie ušné bubienky.

    Spotify - predplatné

    Ako doplnkový darček k prenosnému reproduktoru darujte predplatné mobilnej aplikácie Spotify. V tejto apke je dostupná najrôznejšia hudba, poslucháč si môže vytvárať playlisty, sledovať playlisty kamarátov. Počúvanie hudby je možné online aj offline - piesne je možné stiahnuť do zariadenia a potom už počúvať kedykoľvek aj bez pripojenia na internet. Ak tiež radi počúvate hudbu, môžete si dokonca vybrať rodinný balík, ktorý má výhodnejšiu cenu a až 6 prístupov do aplikácie.

    null

    Nápríklad aj cez hudbu sa môžete priblížiť svojim pubertiakom. Dcéra s tatuškom si práve včera porovnávali rebríčky ich najhranejších piesní za rok 2021. Nebolo v tom odsúdenie, či výsmech, že sa im páčia úplne rôzne štýly, skôr rozhovor o tom, ako vnímajú hudobné štýly, či prvý dojem z obľúbených spevákov toho druhého.

    Herná konzola Nintendo Switch

    K drahším darčekom, po ktorých možno piští srdce pubertiaka patrí herná konzola. Nechala som si vysvetliť pohľad hráča, v čom je rozdiel medzi hraním sa hier na mobile, na tablete, na PC alebo v hernej konzole. Herná konzola je pre hry optimalizovaná, pretože má ovládače prispôsobené na hranie. To ostatné spomenuté zariadenia nemajú. A druhý dôvod - legendárne hry, ktoré často vo verzii pre mobil nenájdete.

    Kde kúpim Nintendo Switch?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Znovu je to tip darčeka s efektom otravného plechového vĺčika 🙂 Nebude vám prekážať, ak sa váš tínedžer zrazu zašije na 3-4 hodiny k hrám? Ja hry nepovažujem len za zlé, mnohé sa pri nich dá naučiť, stratégia, vytrvalosť, kreativita, vynachádzavosť - záleží to vždy od konkrétnej hry. A ak ste sami prepadli hrám, tak možno vás bude baviť asoň občas sa zahrať s nimi, pozerať sa ako sa im v hre darí...

    Kolobežka, či elektrická kolobežka?

    Chceme, aby sa naši tínedžeri pohybovali, lebo inak len presedia pol dňa v škole, a potom doma za PC, telkou alebo hrajú hry na mobile... Poddáme sa ich želaniu a kúpime im elektrickú kolobežku?

    Na cestičke pre cyklistov, poľnej ceste, lesnej ceste môže na elektrickej kolobežke jazdiť ktokoľvek – aj vaše deti. Na ostatných cestách iba osoba staršia ako 15 rokov. Myslite na to skôr ako elektrickú kolobežku zakúpite. Lebo znova môžu prísť ponosy susedov na pubertiakov preháňajúcich sa nebezpečne rýchlo po chodníkoch. A dôležitá je aj bezpečnosť pre dieťa.

    Podľa mňa elektrická kolobežka je vysnívaný dar a váš pubertiak vám sám naznačí, ktorú chce. Treba sa zamerať na výkon motora a dojazd, nosnosť a materiál rámu, možnosť nastaviť výšku riadidiel, veľkosť koliesok, ale aj na maximálnu možnú rýchlosť.

    Medzi obľúbené modely patrí elektrická kolobežka Xiaomi Mi Electric Scooter 1S:

    Kde kúpim Elektrickú kolobežku Xiaomi Mi Scooter Essential Lite?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Zelená je tráva, futbal to je hra... darček pre futbalistu

    Ak máte doma futbalových maniakov, čo ich určite poteší je reálny futbalový dres. Jeden môj synovec fandí Manchestru United už od svojich 6 rokov, možno až tak hlboko, že si pamätá každý gól a vie vám všeličo porozprávať o zmenách hráčov, trénerov. Hoci už má 20, tak stále na zápasy v telke nosí MANUTD dres a ušmudlaného červeného macka - MANUTD talizman 🙂 Ktoré je obľúbené mužstvo vášho tínedžera? Väčšinou bývajú nové dresy na každú sezónu, bývajú rôznych farieb pre domáci alebo hosťovský zápas a iné na tréning. Preto si pozrite napríklad oficiálu strínku Futbalového klubu a určite nájdete aj oficiálnu stránku, ktorá predáva ich merch (nemusíte sa potom obávať nekvalitného fejku, sedia veľkosti a pod., nebojte sa ani objednávky v rámci EÚ, nedopláca sa ani clo ani DPH).

    Samozrejme tie najaktuálnejšie bývajú zväčša aj najdrahšie, na tie z minulých sezón môžete nájsť výhodné zľavy.

    null

    Ďalšou vysnenou hračkou futbalistu alebo futbalového fanúšika môže byť stolný futbal. Máte na to priestor? Nebudú vám prekážať občasné vášnivé zápasy vášho tínedžera s kamarátmi? Hoci je to znovu drahší dar, oplatí sa, je to perfektná príležitosť, aby sa spolu zahrala celá rodina, baby nevynímajúc. Niektoré stoly mávajú v sebe viac vrstiev - viac hier.

    Napríklad One Concept Game-Star (na obrázku) ponúka až 37 rôznych hier.

    Kde kúpim Game-Star hrací stôl?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Kuchár, čo nám navaríš?

    Je sexy, ak váš muž vie variť a občas niečo ukuchtí, či nebodaj napečie? Naučte to vášho syna! Darček na kuchársku tému vyberte podľa jeho obľúbeného jedla, či obľúbenej kuchyne.

    Rôzne kuchynské náradie, vtipná zástera, kuchárska kniha, alebo dokonca kurz varenia! A určite aj balíček potravín, ktoré použije. Ak má rád hamburgery, vyberte mu všetko k tejto téme. Ak je na raw koláčiky, tak nech sa ich naučí piecť!

    Produktové stránky

    null

    Jeden z mojich synovcov inklinuje ku všetkému ázijskému, jedným z darčekov, čo potešil boli rôzne koreniny, pasty, kokosové mlieko a kniha receptov. Obľúbené jedlo, čo dnes chystá pre celú rodinu sú kórejské bulgogi - sladké hovädzie mäso. V lete zase dostal manuálny zmrzlinovač a dnes vie pripravovať rôzne druhy zmrzlín a sorbetov. Ďalší darček boli rôzne barmanské sirupy, džúsy, kandizované čerešne, slamky, nádobky na ľad... všetko na výrobu letných limonád.

    Ak sa váš tínedžer aspoň trošku rád obšmietal v kuchyni ako maličký, pomôžte mu upevniť jeho lásku k vareniu. Budúcnosť sa vám poďakuje 🙂

    Ako hovoriť, aby nás tínedžeri počúvali

    Zároveň jedna knižka pre nás rodičov - odporúčam na základe prečítania 🙂

    Kde kúpim knihu Ako hovoriť, aby nás tínedžeri počúvali?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Sú v nej námety na rôzne jemné zmeny, ktoré majú veľký dopad na vzťahy medzi rodičmi a tínedžermi. Mne sa veľmi páčila rada - ak tínedžer "nepočuje", svoje želanie mu napíšte. Tak ako tie srdiečka k prenosnému repráku, tak môžete ku každému darčeku napísať niečo vlastné, týkajúce sa vášej rodiny.

    U nás písanie odkazov zafungovalo 🙂 Napr. keď som nechala písomný odkaz v skrinke napchatej oblečením zmotaným do guličiek, že túžia byť rozmotané a vytriedené do prádlového koša. Občas píšem odkazy v mene domácej úlohy, ktorá úloha si želá byť urobená a pod. Občas tiež vylepujem články na dvere vecka, nejaké zaujímavosti, o ktorých by sa so mnou inak dcéra nebavila, lebo som "si tie múdrosti zase raz niekde prečítala".

    V každom darčeku možno nájsť želanie tínedžera, ale aj námet na spoločnú rodinnú chvíľku (aspoň občasnú). Dať deťom nielen materiálne dary, ale aj pocit, že sú milované, hoci nimi šľahá puberta a občas to medzi nami iskrí.

    Majte krásne spoločné Vianoce!

    Napíšte nám aj vy svoje tipy na darčeky pre chalanov.

    jumama
    20. dec 2021    Čítané 1353x

    Tipy na darčeky pre pubertiačky 11+

    Obdobie puberty sa vyznačuje silnou potrebou "patriť k svorke", teda zapadnúť do nejakej skupiny: Mať to isté, čo majú všetci! Mať niečo zaujímavejšie, ako majú všetci, aby aspoň na chvíľu bola trendseterkou v skupine! Sama vám každý deň zdelí, čo mal kto oblečené a či to bolo cool, či sa už baby maľujú, voňavkujú, lakujú si nechty, čo pozerajú, čítajú, aký majú telefón, aký majú obal naň, kto povedal niečo zaujímavé a kto je totálny trapko...

    Udžavotaný zoznam, čo je "rozkošné" a čo by okamžite chcela je tak nekonečne dlhý, že tento raz sa pretočia oči stĺpikom vám, nie vašej pubertiačke 🙂

    V článku je pár tipov na darčeky pre rôzne typy malých žienok 🙂

    Kozmetická taštička a základné šminky

    Snom malých báb je veľmi často paletka s očnými tieňami, s čo najviac farbami. Aj tak sa budú maľovať len doma, budú to skúšať, chichotať sa pri tom spolu s kamoškou. Pustite im trošku tejto farebnej radosti do života, lebo ak sa obzriete po starších pubertiačkach, tak v ich šatníku prevláda už väčšinou iba čierna.

    Maxipaletka od Makeup Revolution má až 45 tieňov!

    Kde kúpim Maxipaletku od Makeup Revolution?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Pridajte aj odličovač očných tieňov a makeupu, aby citlivá pleť vašej pubertiačky mohla byť starostlivo vyčistená. Napríklad dvojfázový odličovač Nivea si poradí s tieňami aj makeupom, dokonca aj s vodeodolnou riasenkou.

    Kde kúpim Dvojfázový odličovač Nivea?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Určite si rada obzerá a požičiava vaše šminky. Doprajte jej vlastnú kozmetickú taštičku, s pár základnými kúskami, ako je kajalová ceruzka na oči, kontúrka na pery, farebné Labello alebo EOS balzám.

    Ak trošku maľovania povolíme, predídeme tvrdému vzdoru a rebelstvu poza náš chrbát. Určíme hranice, čo je jemná a vhodná vizáž a čo už je pre pubertiačky cez čiaru 🙂

    A som si istá, že pubertiačku by potešilo aj kozmetické zrkadlo. Zašije sa niekam do svojej izby a bude si skúšať maľovanie, či obzerať každú nepriateľskú vyrážku 🙂

    Kde kúpim Kozmetické zrkadlo Sencor?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Pekná manikúrová sada

    Presviedčajú vás vaše pubertiačky na gélové nechty? Ako mama obohraná platňa opakujem našej: Zatiaľ nie. Kompromisom môžu byť laky na nechty, k tomu ozdravný kondicionér na nechty, sada pilníkov alebo kvalitná manikúrová sada. Nech sa vaša pubertiačka naučí dbať o zdravie a krásu vlastných nechtov.
    Kde kúpim Dámsku manikúru?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Plyšový zápisník

    Už to nemusí byť plyšák, ešte stále sú však 11-12-13 ročné baby veľmi hravé. Vrcholom gýčového vkusu menších pubertiačiek sú rôzne plyšové zápisníčky. Má už vaša princezná, diva či hviezda nejaký?

    null

    Čokoľvek z papiernictva u malých báb boduje: Zápisník na zámok, farbičky, gelové perá, zabaviť by mohli aj samolepkové či maľovánkové zošity Top Model. Rada vyberám darčeky, ktoré majú "otvorený koniec" - prinútia mladú slečnu k tvorivej činnosti, ale nenariaďujú jej ju.

    Tento rok u nás bude pod stromčekom listová sada a pečatidlo s voskami. Či napíše starkej, kamoškám, alebo sa s tým len doma zahrá, to už nechám na ňu. Samozrejme že by starých rodičov veľmi potešil ručne písaný list od vnučky, hlavne keď je trochu oklieštené stretávanie.

    Dobré bezdrôtové slúchadlá a hudba

    Veľká väčšina detí si želá aj dobré bezdrôtové slúchadlá. S výberom by vám mohol pomôcť článok Ako vybrať slúchadlá a ktoré sú obľúbené v rôznych cenových kategóriách?

    PC hry - vhodné aj ako darček na poslednú chvíľu

    Pre dievčatá je zaujímavá hra The Sims, posledná dostupná verzia hry je The SIMS 4. Dievčatá si môžu do ľubovôle vyberať účesy, tváre, postavy, oblečenie na rôzne príležitosti. Tak isto ich baví stavanie a zariaďovanie domu. Veľmi ľahko si decká na internete nájdu cheaty, ako mať milióny simíkovských peňazí a môcť tak stavať a kupovať si zariadenie neobmedzene. Hra umožňuje aj ďalej vyvíjať postavičky, ich vzájomné vzťahy. Takto napríklad vyzerá najnovšie rozšírenie Život na vidieku:

    Pri kúpe si pozorne prečítajte, či kupujete hru pre PC alebo playstation, či Xbox, podľa toho, aké herné zariadenie budete na hru využívať. A tak isto si pozorne prečítajte minimálne požiadavky na PC pre optimálny chod hry. Ak používate starší 32-bitový Windows, tak je hra nainštalovateľná a hrateľná, avšak iba v Legacy verzii a nebudú vám fungovať najnovšie rozšírenia, zoznam rozšírení, ktoré fungujú aj pre staršiu verziu Windovs nájdete tu.

    Ďalšia vec, na ktorú si pri výbere dajte pozor: Je možné zakúpenie krabicovej verzie hry na DVD alebo verzie dostupnej online na stiahnutie. Online verzia býva zväčša aj o polovicu lacnejšia ako tá krabicová. A môže to byť kľudne aj darček na poslednú chvíľu! Po zaplatení objednávky vám príde na mail aktivačný kód. Je potrebné nainštalovať si voľne dostupnú aplikáciu EA Origin, prostredníctvom nej potom zadáte kód hry alebo rozšírenia a je to - hra sa stiahne do vášho počítača a môžete sa ihneď hrať.

    Kde kúpim Hru The Sims 4 – PS4?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Na hre The Sims je dobré aj to, že k nej existujú ďalšie rozšírenia, kde sú dostupné ďalšie balíky oblečenia, nábytkov, prostredí pre stavanie domov atď., teda to môže byť dlhodobejší darček, darček na pokračovanie. K meninám rozšírenie hry, k narodeninám rozšírenie hry...

    Najobľúbenejšie rozšírenia sú Ročné obdobia, Hurá do práce, Ekobydlení, Psy a Mačky, Upíri. Ak váhate, pozrite si pár videí na youtube. To je dnešná doba - nahrať svoju hru a poradiť ostatným.

    Čo sa za mladi naučíš... Dnes nepečiem!

    Toto je vzdychnutie maminy a zároveň darček typu: Dcérka moja, odteraz dezerty celej rodine chystáš ty! 🙂

    V knihe nájdete asi 200 receptov na nepečené dezerty a ak sa nebojíte pustiť vašu dievku do kuchyne, tak je k maniu aj druhý diel Dnes napečiem!

    Kde kúpim knihu Dnes nepečiem!?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    • Chcela by v pondelok unudene zahlásiť "jaj mamička bolí bok"? Nech si polistuje v knižke a spíše zoznam surovín, čo bude potrebovať 🙂
    • A keby ju mal bolieť v utorok druhý bok, tak šup-šup do obchodu, na nákup.
    • V stredu beda, nepiecť treba!
    • Zostalo ešte niečo na štvrtok? Napeč znovu maškrtôk!...

    Možno k tomu pribaľte nejakú peknú kuchársku zásteru, alebo zmrzlinové poháriky. Mlsný tatino vychváli každý zhotovený kúsok a som si istá, že časť pubertiackej nudy je zahnaná do kúta!

    null

    Oblečenie

    Poznáte rozdelenie ženských štýlov podľa českej návrhárky Táni Havlíčkovej?

    Podľa nej každá z nás patrí do niektorej z kategórií - princezna, dáma, diva, čarodejka, kamarátka, pozorovateľka, rebelka a hviezda. (Štýlový test sa dá nájsť na jej webe.) Prijmite štýl vašej dcéry, aj ak je úplne opačný ako váš! Pretože druhá najsilnejšia vec, čo pubertiačka potrebuje je prijatie. Keď je vonku škaredo a pubertiačka sa nikam nedá vytiahnuť kamoškami, môžete sa spolu otestovať a výsledok vám napovie, čo vašu dcéru poteší. Rovnako ako ona viacej pochopí váš štýl.

    Dcéra vám môže na weboch s oblečením ukázať, čo sa jej páči, nahádzať pár vecí do košíkai a vy jej niektorú z vecičiek kúpite. Zostane pre ňu prekvapením, ktorú. Ak pozorujete pouličnú módu, tak teraz letia najrôznejšie oversize mikiny.

    Ako darček kúpený na poslednú chvíľu môže byť aj darčeková poukážka zakúpená online z obľúbeného eshopu. Pri nákupe si všimnite, či sa poukážka dá využiť v predajni, alebo aj online obchode.

    Bižutéria

    S výpočtom čačiek-mačiek sme neskončili. Menšie baby potešíte s rôznymi BFF retiazkami. Označia si svoju naj kamarátku polovicou prívesku 🙂

    Pre staršie dievčatá sú ako darček obľúbené Pandora náramky a prívesky na ne. Pre mňa neodolateľný, ktorý stále chodím obzerať je prívesok s kúzlom z Harry Pottera Patronus:

    null

    Prípadne k nemu zaujímavý darček, premietacia kniha kúziel Harry Potter - Magical Film Projections - Patronus Charm. Jej listy sú na fóliách natlačené obrázky, ktoré si môžete v tmavej izbe pomocou baterky premietať na stenu. V zime je veľa tmavých dní, môže to byť príjemná podvečerná aktivita.

    Kde kúpim Harry Potter: Magical Film Projections?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Ak zadáte názov knihy do youtube vyhľadávania, nájdete aj video, kde je predvedená.

    Vybrali by ste si niečo z tohoto článku pre vašu pubertiačku? Poraďte v komentároch ostatným maminám, čo ste pre vaše dcéry prichystali ako vianočné prekvapenie.

    jumama
    7. dec 2021    Čítané 981x

    Chystáte adventný kalendár pre deti? Poradím vám, kde kúpite materiály naň!

    Čokoládový neduh zdedilo moje dieťa po ockovi: Ak vedia, že sa v dome nachádza čo i len kúsok čokolády, tak okolo čokoládovej skrýše chodia líškavejšie ako kocúr so 100 mačiatkami. Čokoláda im nedá pokoja, kým o nej vedia.

    Čokoládový adventný kalendár dcére vydrží tak tri dni. Nikdy nie je otváraný okienko za okienkom, deň za dňom. A preto už niekoľko rokov chystám radšej adventný kalendár s rôznymi aktivitami, hrami alebo tvoreníčkami. Vlani som zvolila tiež netradičný kalendár, v každom okienku bol citát, veršík alebo napísané, prečo máme my rodičia našu dievku tak radi.

    Tento rok si v ňom naša začínajúca pubiška nájde rôzne šminky. Obzerala som viacero adventných kalendárov s kozmetikou, veľa z nich obsahuje rôzne šampóny, telové mlieka a pleťové krémy, masky na tvár, na vlasy. Väčinu by nevyužila. Tak som zhromaždila nenápadné kajalové ceruzky na oči, kontúrky na pery, strúhadlo na ne, odličovač, labellko, kondicionér na nechty, pilníky na nechty. Taký nekrikľavý (z pohľadu mňa nemaľujúcej sa maminy neškodný) základ dekoratívnej kozmetiky. Kúpila som aj balíček voňavých solí do kúpeľa. Zatiaľ som si iba všetko pobalila ako "salonky" do vianočného papiera... keď príde čas, vyvesím na dvere. Ešte musím vytlačiť a nalepiť číselká.

    Ako môžete adventný kalendár pripraviť doma? Kde zoženiete šité adventné kalendáre, vrecká, nápadité obálky, štipčeky...? Čo dať do adventného kalendára iné ako čokoládky a cukríky? Aj o tom bude tento článok 🙂

    Najrôznejšie nápady na DIY adventné kalendáre (DIY - do it yourself - urob si sám) nájdete na Pintereste, skadiaľ som si požičala i tieto obrázky. Potrebujete 24 obálok, papierových sáčikov, vrecúšok alebo krabičiek... Pohľadajte ich v papierníctvach, párty obchodoch alebo v galantériách.

    Ľanové vrecúško 10 x 14 cm - 50 ks

    Ľanové vrecko 10 x 14 cm môžete zakúpiť v balíku v počte 50 kusov za výhodnejšiu cenu . Ak ste dve maminy tvorilky, podelíte sa 🙂 Alebo ak máte dve deti, môžete vytvoriť kalendár pre každé z nich.

    null

    Vianočná bavlnená látka perníčky

    Ak ste tvorilky srdcom aj dušou, môžete si ušiť vrecúška alebo ponožky z vianočných látok sami. Stačí podvečerná prechádzka, prinesiete si z nej ihličnatú vetvičku, ktorou ich pri vešaní dozdobíte.

    null

    Papierové vrecúška na výrobu adventného kalendára 24 ks

    Ak nemáte veľa času na výrobu, iba chcete všetko rýchlo pobaliť, sú k dispozícii aj hotové sady vrecúšok na adventné kalendáre. Ich nevýhodou môže byť vyššia cena oproti základnému materiálu, ktorý si dotvárate sami.

    null

    Sáčky na sladkosti Sweet Love 6ks

    V párty obchodíkoch nájdete rôzne sáčky na sladkosti, ich výhodou je, že balenie obsahuje aj nálepky na zalepenie sáčka, takže adventné tajomstvo môže zostať dobre ukryté, kým príde jeho deň.

    null

    Čísla na výrobu adventného kalendára

    Jednotlivé vrecúčka, či sáčky potrebujete očíslovať: Napíšte číslo hrubšou výraznou fixkou na každý balíček alebo pohľadajte na internete voľne stiahnuteľné sady adventných čísel (hľadajte ako free printable advent calendar numbers) alebo pohľadajte nálepky, či drevené čísielka. Spoznávate v sebe tvorilku, čo chce mať všetko dokonale vyčančané?

    null

    Adventné nálepky - čísla Artemio - Beary Christmas - veľké štvorce

    Ak zvolíte na výrobu adventného kalendára ednoduchý papier, alebo jednofarebné sáčky, krásne ich môžu doplniť nálepky s vianočnými alebo zimnými motívmi.

    null

    Premyslite si, čo všetko budete na adventný kalendár aj do neho potrebovať a urobte si zoznam. Pohľadajte taký obchodík, kde majú najvýhodnejšie ceny a veľa tvorivého materiálu, aby ste minimalizovali ceny za poštovné. Ono aj to dodanie v predvianočnom, naviac teraz lockdownovom čase môže byť oneskorené. Na druhej strane, ak máte doma zásoby tvorivého materiálu, tak vám rýchlejšie a radostnejšie prejde čas všetkých obmedzení. Nachystajte si playlist s obľúbenými vianočnými melódiami a vytvorte si doma kúzelnú predvianočnú atmosféru.

    Závesný adventný kalendár 

    Trochu drahším riešením je aj šitý adventný kalendár. Oceníte ho skôr vtedy, ak vaše deti už nie sú maličké a vedia, že za naplnením adventného kalendára stojí väčšinou čarovná mama, nie vianočné čaro 🙂 Môžete ho potom použiť veľa rokov za sebou, môže sa stať obľúbenou dekoráciou v detskej izbičke, ktorá zaháji a ukončí adventné obdobie.

    null

    Čo dať do adventného kalendára?

    Okrem materiálu na adventný veniec môžete v obchodoch s tvorivým materiálom zakúpiť aj rôzny materiál na adventné tvoreníčka s deťmi. Máme pre vás niekoľko nápadov, čo všetko môže byť v adventných kalendároch.

    Betlehém

    Adventný kalendár môže obsahovať papierové postavičky na špajdliach a iné súčasti do Betlehéma. Mária, Jozef, Ježiško, zvieratá, jasličky, seno, prístrešok, hviezda, traja králi... Každý deň si jednu vyrobíte a pridáte do paierového Betlehému.

    Inšpirácie na postavičky hľadajte na pintereste alebo v obrázkových výsledkoch vo vyhľadávačoch, napríklad ako diy betlehem alebo betlehem craft...

    Akivity s deťmi

    Vezmite si papier a ceruzku a spíšte si, čo vaše dieťa najradšej robí.

    • Ak rado lieta vonku, tak ho najviac potešia výlety. Naplánjute ich a vložte do adventného kalendára lístočky s nápadmi, kam sa v daný deň vyberiete. Naša starká mala čarovný zvyk, presvedčila všetky svoje vnúčatá, že neďaleko rastie čarovný čokoládový strom, a keď ta k nemu dôjdu, možno nejaké čokoládky pod ním nájdu popadané. A hádajte čo - naozaj vždy našli, lebo dedo šiel o pár krokov popredu a čokoládky ta schoval 🙂
    • Ak máte malého tvorivca, tak vymyslite každý deň nejaké zimné tvoreníčko - výroba adventného venca, strihanie papierových vločiek a ich lepenie do okna, výroba krmítok pre vtáčiky a ich rozvešanie v okolí. Zapojte deti do výroby ozdôbok na vianočný stromček, do pečenia medovníčkov a iných vianočných koláčikov. Môžete skúsiť liatie olova na Ondreja, vymetanie kútov na Barboru, písanie lístočkov na Luciou... Alebo ak máte blízko medára, ktorý predáva aj voskové pláty na sviečky, môžete si vyrobiť krásne voňavé vianočné sviečky točené alebo z polovíc orechových škrupiniek.
    • Môžete si každý večer prečítať jednu vianočnú rozprávku, trochu smutno-krásna je napríklad kniha Maji Lunde Snehová sestrička, ktorá obsahuje 24 kapitol a je naozaj nádherne ilustrovaná. Je pre staršie deti - okolo 8-10 rokov. Možno práve preto, akú neistú dobu kvôli pandémii prežívajú, ocenia ak sa s nimi budete po každej kapitole rozprávať a tuľkať.

    Súprava na liatie olova

    Môžete si s deťmi porozprávať o vianočných zvykoch a tradíciách. Na Ondreja skúsiť spolu liatie olova a veštenie budúceho povolania, na Barboru vymetanie kútov pierkami, na Luciu chystanie lístočkov s menami...

    null

    Ako zavesiť adventný kalendár?

    Ak nemáte navŕtané háčiky v stene, zrejme uvažujete nad tým, ako DIY adventný kalendár zavesiť bez toho, aby ste ich museli navŕtať. Vyskúšajte na zavesenie využiť dvere. Ak zavesíte obálky, či sáčky napríklad na konár, konce konára zaviažete na špagát, prelepte konce špagátu hrubšou lepiacou páskou na vrchu dverí. Pokiaľ nie sú vrecúška príliš ťažké, funguje to, mám to odskúšané. Alebo využite závesné vešiaky na dvere. Určite nájdu užitočné využitie aj po adventnom období. Ja si tento háčikový vynález neviem vynachváliť, dcéra ma zavesené za dverami detskej izby svoje kabelky a na chodbových dverách máme zavesené vodítka a obojky pre psíka.

    Pri výbere háčikov si stačí všímať šírku dverí na ktoré sú určené. Niektoré dvere majú rovnú hornú hranu, pre tie je určený vešiak šírky 4 cm. Predávajú sa jednotlivé háčiky aj vešiačik s viacerými háčikmi.

    Orion Háčik nerez na dvere 2 ks Roy

    null

    Na dvere, ktoré sú ukončené akoby malým schodíkom, sa hodia háčiky so šírkou 1,5 - 2 cm.

    Orion 5-dielna sada háčikov na dvere Kitch

    null

    Pustíte sa tento rok do adventného kalendára sami? Podeľte sa s nami v kometároch z čoho ste ho vyrobili a čo všetko ste do neho prichystali ako prekvapenie pre vaše deti.

    jumama
    29. nov 2021    Čítané 2250x

    Tipy na darčeky pre kolegyne

    Povzdychla som si za nás všetkých: Doba "pandemická, home-officová", čo spravíš s medziľudskými vzťahmi na pracovisku? Tento rok žiadny Mikulášsky večierok, žiadne Vianočné posedenie s punčom?

    Rozmýšľate napriek neistej dobe nad malým darčekom pre kolegyne, pretože si rozumiete a chcete ich potešiť? V článku nájdete tipy, čo sa osvedčilo ako malý vianočný darček kolegyni, či darček naj kamarátke mne...

    Vianočná dóza na koláče a vaše koláčiky v nej

    Pre tie žienky, čo rady pečú príprava väčšieho množstva medovníčkov, či čajového pečiva nebude žiaden problém. Možno poznáte recept na medovníčky, čo zostanú stále mäkké, možno máte napriek zlému roku dostatok orechov na medvedie labky alebo vanilkové rožky, alebo vlastníte všetky možné nadstavce na strojové pečivo a možno práve naopak si trúfate na niečo moderné, do čoho by sa kolegynky samé nepustili, ako makrónky, či rôzne raw koláčiky. V tomto voňavom a chutnom darčeku je čosi veľmi osobné, čomu ste venovali váš čas. Chýba už len vianočná dóza na koláče, v ktorej vianočné pečivo odovzdáte.

    null

    Alternatívou k napečeným koláčikom je pohár medu. Ak máte vo svojom okolí medára, podporte ho, myslite pri kupovaní vianočných medových zásob aj na svoje kolegyne. Napríklad u nás medár ponúka najrôznejšie medy aj v malých pohárikoch na ochutnávku: Čisté alebo šľahané, s ovocnými príchuťami, s peľovými zrnkami, s kakaom, ba dokonca aj s čili korením. Na vianočnom večierku by ste sa mohli blysnúť aj medovinou, ktorú zväčša každý medár predáva tiež.

    Škorica v mede:

    null

    Pečený čaj s vôňou Vianoc

    Čo je to pečený čaj? Rôzne kúsky, či bobuľky ovocia a voňavé vianočné korenia podľa vašej chuti badián, hrebíček, škorica, ďalej pridajte cukor a prípadne aj alkohol. Ingrediencie sa spolu premiešajú a upečú na plechu, ovocie pritom pustí šťavu. Potom sa zmes zavarí do pohárikov.

    Keď si chcete pripraviť chutný čaj, dáte za lyžicu zmesi do šálky a zalejete vriacou vodou. Vianočné korenia, kúsky ovocia a prípadne kvapka alkoholu v pečenom čaji mu dodajú chuť vianočného punču.

    Znovu záleží len na vás: Ste tvorivé a zručné v kuchyni? Potom pečený čaj pripravíte a zavaríte samy. Pohrajte sa so zabalením a vytvorte z obyčajného pohárika vianočný. Stačí koliesko vianočnej látky, či pevnejšieho vianočného papiera, ktorým prekryjete viečko previažete ho motúzikom a originálny darček je na svete. Každej kolegyni môžete pripraviť vtipnú etiketu... Dávate im kúsok vášho času, kúsok seba.

    Ak máte málo časuj, tak pečený čaj nájdete aj v obchode. Na výber bývajú rôzne kombinácie ovocia, s alkoholom, bez alkoholu, s cukrom, bez cukru... Môžete k poháriku pridať milý vianočný veršík na kartičke, ktorú spolu s voňavou ihličnatou vetvičkou priviažete k poháriku.

    null

    Hrnček na kávu alebo čaj

    Ste kávičkárky? Potom viete aké to je dôležité, mať svoj obľúbený hrnček na kávu! Poznáte svoje kolegyne a teda viete, aký motív by ich potešil. Ak chcete pridať darčeku tajomný alebo vtipný podtón, skúste to s tzv. "magickým hrnčekom" - vyzerá obyčajne, no pri naliatí horúceho nápoja zmení obrázok. Ako napríklad tento Magický hrnček - batéria

    null

    Vybrať si samozrejme môžete aj iné motívy, tento napovedá, že spoločná kávička vám dobíja baterky 🙂

    Lyžička so srdiečkom

    Raz som v darčekovom balení müsli dostala zlatú lyžičku. Verte či nie, odvtedy je to najobľúbenejšia raňajková lyžička mojej dcéry aj muža. Jedia ňou všetko. Jogurt, pribináčik, müsli, krupičnú kašu... Že by ten pre príbor netypický zlatý odtieň dodával jedlu slávnostnú príchuť? Takže môj ďalší tip na darček pre kolegyňu kávičkárku je - zlatá latte lyžička so srdiečkom:

    null

    Ak sa vám zdá cena za jednu zlatú lyžičku vysoká, napríklad aj preto, že potrebujete darček pre viac kolegýň, či kamarátiek, môžete kúpiť sadu lyžičiek so srdiečkom z bežnej nehrdzavejúcej ocele. Cena za 6 lyžičiek je iba o trochu vyššia ako za jednu zlatú. Rozoberte sadu a každej kamoške podarujte jednu, stačí na ňu priviazať vianočnú stužku a milý malý darček je na svete!

    null

    Vianočné utierky alebo chňapky

    Myslíte si aj vy, že trochu gýča k Vianocniam skrátka patrí? Mení sa pred a počas Vianoc množstvo času, ktoré strávite v kuchyni? Potešili by vás vianočné utierky a chňapky? Mňa aj malá zmena v kuchyni vždy poteší. Na jar kvietky vo váze, pred Vianocami adventný veniec a môžu byť aj tematické utierky alebo chňapka... Tento rok som našla v obchodíkoch krásu nevídanú (podľa mňa), kuchynské utierky so zimnými motívmi od Josefa Ladu. Nakúpila som ich pre svokru, švagrinku, sestru a aj pre pani učiteľky. Samozrejme aj pre mňa 🙂 V balení sú 2 kusy utierok, môžete ho rozdeliť a získať dve symbolické vianočné prekvapenia za dobrú cenu.

    Kuchynské utierky Ladovská zima:

    null

    Kuchynské utierky Srnka a zajac:

    null

    Kuchynské utierky Štedrý večer, Vianoce:

    null

    Ručne robené vianočné dekorácie

    Ak patríte k tvorilkám, tak môžete kolegyniam a kamarátkam darovať nejaké vlastnoručne vyrobené vianočné dekorácie. Myslím, že v takom prípade ani nepotrebujete poradiť.

    Ak sami netvoríte, tak nepreberné množstvo krásnych vianočných ozdôb nájdete v rôznych facebookových predajných skupinách, na známom hand made portáli, na weboch tvoriliek, ale aj tu na Modrom koníku, v bazáriku v kategórii Bytové doplnky a dekorácie / Vianoce - stačí, ak si začiarknete aj voľbu "vlastná výroba" a vyfiltrujú sa vám ručne robené výrobky.

    V čase predvianočnom to trochu ožíva aj v skupine Výmena HandMade výrobkov, tento priestor určite využijú žienky, ktoré sa venujú niektorej tvorivej technike a rady by svoje dielka vymenili za dielka inej tvorilky. Napríklad papierové pletenie za šité vecičky, či šperky... kombinácie si môžete dohodnúť podľa vašej ľubovôle.

    Hlbina ženskej duše

    Pri hľadaní knižných darčekov som narazila na kartičkovú hru, ktorá si priam pýta byť venovaná kolegynkám, či kamoškám. Jej názov Hlbina ženskej duše napovedá, že môže byť zaujímavým zrkadlom nášho ženského prežívania a pováh. Podľa mňa sa dá hrať samostatne, ale aj v skupine, v rodine.

    Cieľom hry je preniknúť pod našu každodennú masku, ísť do hĺbky a baviť sa pri tom. Hra obsahuje 60 kariet rozdelených do štyroch okruhov - zážitky, rozkvet, prínos a humor.

    null

    Vybrali by ste si niektorý z týchto darčekov pre svoje kolegyne a komošky aj vy? Podeľte sa v komentároch so svojimi nápadmi, inšpirujme sa navzájom!

    jumama
    29. aug 2021    Čítané 689x

    V čom priniesť dobrôtky na oslavu? Vyberáme praktické krabice a prenosné dózy na koláče

    Pri téme osláv a koláčikov z posledných dvoch článkov (detská narodeninová oslava, etažéry na koláče a drevené lopáre na obložené misy) ešte zostem. V tomto článku myslím na tých, čo potrebujú koláčiky alebo obložené chlebíky bezpečne uskladniť a odniesť. Napríklad na oslavu ku starým rodičom, na oslavu do práce, alebo na piknik.

    Vybrala som pre vás praktické chladiace prenosné dózy na torty a poschodové plastové dózy s rúčkami.

    Tescoma Chladiaci podnos s vysokým poklopom Delícia

    Podnos má priemer 34 cm, výška veka je 18 cm. Je teda hodný aj pre vyššie torty. Do podnosu možno na spodnej strane zacvaknúť chladiacu vložku, ktorú ste dopredu vychladili v mrazničke. Torta má tak šancu pri prevoze vydržať neroztopená a neroztečená dlhší čas.

    null

    Tescoma Chladiaci podnos s nízkym poklopom Delícia

    Rovnaký princíp ako dóza na tortu vyššie, len veko je nižšie - 12 cm, priemer je rovnaký 34 cm. Využijete pre nižšie torty alebo na koláčiky, chlebíčky.

    null

    Prenosný box na tortu 36,5 cm, žltá

    Pri tomto boxe sa mi zapáčilo, ako sa pohrali s jeho využitím priamo na servírovanie torty. Ak snímete veko a položíte ho pod spodnú časť, vznikne pekný stojan na tortu.

    null

    Orion Prenosný box na potraviny 3 poschodia

    Perfektný box s 3 poschodiami. Chlebíky, slané koláčiky, sladké koláčiky...? Všetko môžete bezpečne priniesť na piknik! Alebo využijete menej poschodí, ak chcete preniesť menej jedla.

    null

    Banquet Párty box s držadlami Culinaria 42 x 29 x 25 cm, malinová

    3 poschodia sa na seba naklikávajú, tento raz je obsah zahalený rúškom tajomstva, boxy nie sú priesvitné, iba veko. K dispozícii sú malinová a sivá farba. Boxy nemusíte využiť len na hotové jedlo, viem si predstaviť že v nich prinesiete všetko potrebné na opekačku. V jednom poschodí špekačky, či klobásky, možno aj napácované mäsko v alobale, v ďalšom zemiaky, zeleniny, kečup, horčica, v poslednom pečivko, chlebík, príbory, servítky...

    null

    Prenosný box na potraviny 2 poschodia

    Súčasťou tohoto 2- poschodového boxu na potraviny je mriežka s uškami, pomocou ktorej ľahko vytiahnete obsah. Záleží len na vás, či box využijete len na prenos. Položíte chlebíčky, koláče, či zákusky priamo v boxe aj na stôl, alebo ich preložíte na slávnostnejšie podnosy? Myslím, že záhradná oslava, či piknik znesú aj plastové boxy 🙂 Vyložte ich slávnostným tortovým papierom...

    null

    Banquet Prenosný box s držadlami Culinaria, 41 x 29 cm

    Nepriesvitné boxy dostupné vo viacerých farbách - staroružová, šalviovo zelená, bledohnedá.

    null

    Vypekáte veľa na Veľkú noc, či Vianoce? Poschodové dózy prídu vhod na uskladnenie veľkonočných či vianočných zásob pagáčikov a čajového pečiva.

    Ak máte skúsenosti s týmito boxami, pridajte recenzie do Centra recenzií.

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    27. aug 2021    Čítané 1907x

    Čo na slávnostný stôl: Etažér na zákusky, poschodový tanier na koláče, lopár na charcuterie

    V minulom článku som sa zamerala na detské oslavy. V tomto článku pokračujem slávnostnou tabuľou. Zameriam sa na vychytávky, ktoré vám uľahčia podávanie sladkých aj slaných dobrôt.

    Candy bar - sladká samoobsluha

    Stretli ste sa s pojmom candy bar? Je to čosi ako cukríková, či koláčiková samoobsluha.

    Na vyhradenom stole sú všetky sladké dobroty, čo ste pochystali na oslavu: Cukríky, bonbóny, torty, zákusky, čajové pečivo, muffiny, cup cakes. Len pozor na osy, ak sa chystáte piknikovať!

    Nemusíte sa báť presladenia a môžete nachystať ovocný bar. Kúsky ovocia nastoknuté na špajdliach, alebo v malých pohárikoch s napichovátkami.

    Fantázii sa medze nekladú, ak poznáte dobre svojich hostí, možno viac ako rôzne krémové koláče ocenia domáce kysnuté koláče a záviny. Slivkový s posýpkou, marhuľový s orechami, maková štrúdľa s višňami... Moja babka ich volala ovocné báleše a mužova stará mama ovocné posúchy. Čučoriedkový posúch od nej zatiaľ nič v mojej chuťovej pamäti neprekonalo.

    Veľkými pomocníkmi vám môžu byť poschodové taniere na koláčiky - etažéry, ušetríte veľa miesta na stole.

    Etažér IKEA KVITTERA

    Máte to blízko do Ikey? Nájdete tam etažéry za dobrú cenu. Aj najrôznejšie ďalšie nádoby, prestierania, podnosy, s ktorými ľahko zariadite celý candy bar. Etažér KVITTERA je trojposchodový sklenený.

    null

    Etažér IKEA FULLSPÄCKAD

    Tento etažér má dve bambusové poschodia. Má praktickú rúčku na prenášanie. Na koláčiky aj slané jednohubky, podľa toho, akú oslavu chystáte.

    null

    Etažér 3-poschodový Gastro 35 cm, biely

    Ďalšia zásobáreň servírovacieho tovaru za dobré ceny je Gastrozone, Tento biely etažér s troma taniermi je tiež v cene okolo 10 Eur ako tie z Ikey.

    null

    Servírovací stojan 2-poschodový APS 34 cm

    Veľmi zaujímavý etažér, podobný rozložením etažéru FULLSPÄCKAD z Ikey, avšak dosky sú z pravej bridlice! Vyzerá to veľmi efektne, podávať jedlo na kameni, čo poviete? Cena je vyššia, okolo 40 Eur.

    null

    Small Foot Etažér Sladkosti

    Nedá mi to nespomenúť tento pestrofarebný etažér so sladkými drevenými lízatkami a zmrzlinkami. Je to hračka vhodná pre deti 3+, cibria si jemnú motoriku, pretože lízatká aj zmrzlinky treba zastoknúť do dierok na podnosoch. Hračka vydrží deťom dlho - môžu hostinky chystať pre bábiky a plyšákov.

    null

    Obložená misa - Charcuterie board

    Spojenie "charcuterie board" som prvý krát počula u mojej obľúbenej youtube kuchárky (Natashas Kitchen). Keď som hľadala slovenský ekvivalent slova, napadá ma, že je to obložená misa. "Charcuterie" pochádza z Francúzska a znamená "údeniny" - pôvodne rôzne druhy údenín podávaných na drevenom lopári. Správne šípite, že základom je obrovský lopár, či drevený podnos, kde sú všetky dobroty naložené. Bok po boku to, čo mlsné jazyky najradšej spájajú do jedného sústa.

    Očarili ma pre naše končiny nie úplne tradičné kombinácie: Ako obrázky napovedajú, na pravej charcuterie obloženej mise nesmú chýbať rôzne druhy údenín a k nim chlebové krekry, chrumkavé tyčinky grissini, slané keksíky, ďalej rôzne druhy syra - gurmáni ich radi kombinujú s orieškami, medom, džemami, horkou čokoládou.

    Pozrela som ponuku eshopov, dosť ťažko zohnať drevený lopár, či podnos žiadaných rozmerov, prípadne s vyvýšeným okrajom. Tu sú niektoré obry medzi drevenými podnosmi, ktoré som našla:

    Podnos z jedľového dreva Antic Line Verre, dĺžka 76 cm

    Tento veľý podnos ako jeden z mála má aj vyvýšený okraj, ktorý zabezpečí, že jedlo sa vám z neho nezošmykne.

    null

    Servírovacia doštička drevená Kesper 71-85x17-21 cm

    Lopár z agátového dreva je naozaj dlhý, jeho veľkosť si môžeme predstaviť približne ako dva a pol A4 papierov za sebou.

    null

    Servírovacia doštička 76x20 cm

    Táto doštička získa používaním krásnu patinu, ako každá drevená vec. Odporúča sa iba ručné umývanie, aby doštička nenasala do seba veľa vody a drevo potom pri schnutí nezačalo znovu pracovať a neprasklo.

    null

    Orion Drevené doštička akácia, 56 x 20 x 1,5 cm

    Veľmi pekne spracovaná došička, rez dreva aj s kôroch na okrajoch. Ak máte radi prírodné motívy, určite po nej siahnite, je za dobrú cenu.

    null

    Kesper Multifunkčná doska zo skla motív: betón, 2 ks 52 × 30 cm

    Možno ste zaznamenali "betónový" vzor na rôznych bytových dekoráciách. Zaujímavá obmena k dreveným lopárom môže byť táto sklenená doska so vzorom betónu. Štýlovo podtrhne vašu oslavu, ak máte radi industriálny štýl.

    null

    Nadchla vás predstava veľkého dreveného lopára a oceníte ručnú výrobu? Pohľadajte rezbára, či stolára, ktorý pracuje s masívnym drevom a dajte si vyrobiť niečo podobné na mieru. Možno sú tieto obrie podnosy trochu nepraktické na uskladnenie. Dajú sa pripraviť až tesne pred podávaním, pretože do bežnej chladničky sa nevojdu. Príprava vám nemusí zabrať veľa času, ak si všetko dopredu premyslíte, nakrájate, zamiešate dipy...

    Aj vám sa už zbiehajú slinky a máte chuť chystať oslavu? Akú najväčšiu oslavu ste pripravovali a zvládli sami?

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    27. aug 2021    Čítané 2661x

    Ako pripraviť nezabudnuteľnú detskú narodeninovú oslavu

    Ak sa povie detská narodeninová oslava, čo si pod tým predstavíte?

    1. Oslava, na ktorej sa zúčastní najbližšia rodina – rodičia, súrodenci oslávenca, starí rodičia z oboch strán, prípadne tety, ujovia a ich deti (bratranci a sesternice oslávenca).
    2. Oslava, na ktorej sa zúčastnia iba deti, kamaráti vášho dieťaťa.

    V tomto článku sa zameriam na miesta, kde sa môže oslava konať, rôzne tematické doplnky a námety na zábavné aktivity pre deti.

    Kde usporiadať detskú narodeninovú oslavu?

    • Máte záhradu? Je to nesporne veľká výhoda! Nachystáte občersvenie, deti sa vyjašia.
    • Piknik v parku – donesiete deky, vankúše, pár ozdôb, občerstvenie, sami zorganizujete zábavné aktivity.
    • Opekacie miesta na vyhradených miestach v parku, či mestskom lese – znovu môže byť úplne vo vašej réžii čo nazdobíte, čo navaríte, čím sa deti zabavia. Často sú na opekacích miestach okrem ohniska drevené stoly a lavice, ktoré môžete využiť.
    • V detských kútikoch v nákupných centrách: Zabezpečia výzdobu, občerstvenie aj animátorov.
    • V materských centrách často tiež umožňujú usporiadanie detských narodeninových osláv, cca do 10 rokov. V niektorých vám poskytnú aj nazdobenie miestnosti na rôzne témy, občerstvenie, animátorky, ktoré pripravia zábavné aktivity pre deti.
    • Detské ihrisko: Pekná oslava akčnejších detí môže byť aj na detskom ihrisku s preliezkami, kde sa vyšantia.
    null

    Pozvánky na detskú narodeninovú oslavu

    Pozvánky jednoducho vyrobíte napríklad vo Worde. Ak si na to netrúfate, alebo nemáte farebnú tlačiareň, tak si môžete kúpiť predtlačené kartičky.

    • Nezabudnite na pozvánke uviesť číslo na vás, rodiča: Ostaní rodičia odsúhlasia prítomnosť ich dieťaťa na oslave.
    • Uveďte nielen čas od kedy sa oslava koná, ale aj jej predpokladaný koniec. Ak máte prenajaté priestory, býva to vo vyhradenom čase, za každú ďalšiu načatú hodinu si zvyknú zaúčtovať príplatok.
    • Premyslite „logistiku“ – napríklad: Vyzdvihnete všetky deti zo školského klubu a odvediete ich na miesto oslavy. Po oslave si ich prídu vyzdvihnúť rodičia.
    nullnullnull

    Balóny, girlandy, papierové pompomy na detskú narodeninovú oslavu

    Balónik je vecička, ktorá má nepochopiteľnú moc. Poteší každé dieťa. Aj to skryté dieťa v nás veľkých. 🎈 🎈 🎈 Ak balónikmi ozdobíte narodeninovú miestnosť, na konci oslavy si každé dieťa z oslavy jeden môže vziať domov na pamiatku.

    nullnull

    Nezabudnite na hélium na plnenie balónikov. Je možné zakúpiť aj gél, ktorý sa pridá do balónikov a zabezpečí ich dlhšie lietanie.

    null

    Tematické tanieriky, poháriky, košíky na cupcake

    Určite to poznáte, dieťa načisto miluje konkrétnu rozprávkovú postavičku. Dokáže seriál, či rozprávku pozerať dookola 10 krát. Ak by si mohlo vybrať kostým na karneval, chcelo by byť touto postavičkou. Ak by si mohlo vybrať tortu na oslavu, chcelo by s touto postavičkou. Zabodujete, ak aj ostatné doplnky na oslavu budú s obrázkami z obľúbenej rozprávky. Väčšinu doplnkov nájdete v rovnakých eshopoch, ako napríklad detské kostýmy, ktoré sú zamerané na párty sortiment.

    null

    Kráľovna oslavy – narodeninová torta

    Určite to, na čo sa všetci najviac tešia a na čo najviac čakajú, je narodeniová torta. Priznám sa, pečenie mi nejde. Raz ma dcéra presvedčila, že chce malinovú tortu s polevou z bielej čokolády. Škoda že som ju neodfotila, vyzerala ako veľká nedopečená fašírka zaliata roztopeným syrom 🙂

    Naplánujete si:

    Ako to dopadne:

    Vtipné torty - obrázky sú požičané z Pinterestu.

    Niekedy nestačí dobrý úmysel, láskavé srdce, tony obetavosti, proste to nevyjde... 🙂🎂🍨🍰

    Stačí zadať do vyhľadávača "cake fail", zasmejem sa, že nie som jediná. Radšej nájdem cukrárku. Hoci aj tu, na Modrom koníku! Je tu veľa mamín, čo pečú prekrásne torty. Stačí sa spýtať, ostatné maminy vám poradia. Prípadne ich môžete nalinkovať do komnetárov 🙂

    Aké sviečky dávate na tortu? Číselká, alebo toľko sviečok, koľko je rokov? Moji synovci ako správni akční chalani milovali prskavkovú fontánku. Menšie deti sa jej zvuku môžu zľakúť, väčšie si ju užijú. Určite deti nenechávajte zapaľovať fontánky samé, a nenechávajte ich ani s horiacimi fontánkami samé.

    null

    Piňata – zábavný zlatý kliniec oslavy?

    Čo je to piňata? Tento zvyk pochádza z Mexika, resp. Latinskej Ameriky, kde je súčasťou detských osláv. Ku nám prenikol zrejme spolu s počítačovou hrou Fortnite, ktorú s obľubou hrávajú chlapci. Jednou z postavičiek je fialová lama, v "Piňata challenge" hráči môžu získať zaujímavé vecičky. Práve Fortnite lamu možno najčastejšie nájsť v ponuke párty obchodov medzi piňatami. Ale aj rôzne iné rozprávkové postavičky.

    null

    Piňata je papierová bábka rôznych tvarov, do ktorej ako do krabice môžete schovať sladkosti a ligotavé konfety. Zavesí sa na povraz a oslávenec do nej udiera palicou. Ak máte pinatu zavesenú napriklad na konár stromu, zavesenie nemusí byť pevné, môžete za povraz ťahať a vyhýbať sa úderom. Ak dieťa pinatu trafí a robzbije, obsah krabice sa na všetkých vysype. Každý si chytro vyzbiera pár vysypaných sladkostí. Prinesie na oslavu akčný prvok aj chichotanie 😊

    Tipy na aktivity na detskej oslave

    • Hľadacia hra, hľadanie pokladu:Schováte do truhlice poklad – malé hračky, sladkosti. Poklad niekde ukryjete a deťom pripravíte mapu k pokladu. Na každej zastávke budú musieť vyriešiť nejakú úlohu, aby sa dostali ďalej. Hra sa dá hrať vo vnútri aj vonku.
    • Upeč si vlastný koláčik: Veľmi sa mi páči nápad z jednej montessori škôlky. Keď má niektoré dieťa narodeniny, nachystané je krehké cesto. Všetky deti kúsok dostanú, vyvaľkajú si ho, povykrajujú formičkami. Pani učiteľka im koláčiky upečie a vychladí. Nakoniec si ich natrú a spoja džemom a s radosťou spapkajú. Toto si viem veľmi dobre predstaviť na domácej oslave, kde máte dostupný veľký kuchynský stôl aj rúru na pečenie. Obmena sú perníčky, ktoré môžu deti ozdobovať polevami.
    • Tričko z oslavy: Každé dieťa si vytvorí na pamiatku tričko pomocou fúkacích fixiek, alebo fixiek na textil. Lacnejšie biele tričká nájdete napríklad v Pepcu.
    • Vyrobte si s deťmi sliz:  Potrebovať budete lepidlo Astra, aktivátor Astra, potravinársku farbu, trblietky, penu na holenie, sódu bicarbónu, kelímky s vrchnákmi na uschovanie.
    • Pohybové hry: Ak je oslava v detskom kútiku, či materskom centre – deti sa vyjašia na preliezkach, lezeckej stene, trampolínach, guličkových bazénoch. Ak je oslava vonku, môžete ju zorganizovať v blízkosti ihriska, preliezok. Nakreslite na chodník kriedov zvieraciu dráhu, deti sa na nej vyjašia: Úsek dráhy označený zvieratkom deti musia prejsť špeciálnym zvieracím krokom. Žabky skáču, bociany skáču na jednej nohe, mackovia idú ťarbavo, vtáčiky cupitajú, slony robia dlhé kroky...
    • Maľovanie na tvár: Ak máte cit pre maľovanie, zvládnete to možno aj samy, stačí kúpiť kvalitné farby na tvár, a vyčarujete princezné, hrdinov, motýliky, šelmy na želanie.

    Fotografie na pamiatku

    Nezabudnite detváky fotiť! Môžete pre vášho oslávenca spraviť fotoknihu, ktorá mu pripomenie zážitky z celého roka, vrátane jeho superoslavy.

    null

    Ako vnímate ceny za detské oslavy vy?

    Chápe podľa vás ročné, dvojročné dieťa, že oslava je organizovaná pre neho? Oslavujete svoje narodeniny aj vy rodičia?

    Niekde som čítala názor psychológa, s ktorým sa stotožňujem. Dnes sú obrovské možnosti, čo všetko deťom dopriať, dieťa mnohokrát dostane naraz 10-15 darčekov, lebo rodičia, dedko a babka, tety a ujovia nakúpia každý po dva. Na druhej strane rodičia často sami pre seba oslavy neorganizujú. Niekedy si ani nedávajú navzájom darčeky. Nemalo by to tak byť.

    Oslava by sa mala chystať pre každého člena rodiny. Aj maličké deti sa môžu zúčastniť jej prípravy, pomôcť nastrieť stôl, nachystať ozdôbky, asistovať pri výbere a balení darčeka pre ocka, mamku, výbre kvietkov pre oslávenca. Ak sa to podarí a dokážete sa s ostatnými členmi rodiny dohodnúť, môžete vždy kúpiť jeden darček spoločne, ktorý triafa sny alebo potreby oslávenca.

    Keď deti začnú chodiť do školy, príde obdobie, že potrebujú zapadnúť. Často sa porovnávajú, často túžia po tom, čo majú spolužiaci. Organizuje sa detská oslava pre kamarátov. Každé dieťa túži byť pozvané, nechce byť vylúčené! A tak sa stane, že sa podujmete zorganizovať narodeninovú párty aj pre vaše dieťa. Pre tých, čo ho pozvali, aj ďalších kamarátov... Väčšinou stačí takýto zážitok zažiť raz a ďalšie roky postačí menšia oslava s tými naj kamarátmi u vás doma, ktorá už nie je taká náročná na prípravu, logistiku, priestor, financie.

    V Bratislave vás zvyčajne oslava pre 10-15 detí s prenájmom priestorov a občertvením vyjde na 100-150 Eur. Myslím si, že je to dosť veľká suma. Vráti sa vám určite v darčekoch, ktoré dostane vaše dieťa od kamarátov. Deti sa veľmi dobre poznajú, poznajú svoje koníčky, túžby. Takže darčeky sú často čistý zásah do čierneho, oslávenec sa z nich teší a užije si ich. Tak isto je nenahraditeľný pocit spolupatričnosti, príslušnosti ku skupine, ktorý vaše dieťa prežije.

    No i tak by ste dieťa mali trochu oboznámiť s financiami. Porozprávať sa, koľko taká oslava stojí. Porovnať to s praktickými vecami, čo všetko iné sa dá za takú cenu kúpiť... pretože obdobie 8-10 rokov je aj obdobie, keď sa dieťa učí pochopiť hodnotu peňazí. Keď už vníma, že nie je všetko zadarmo a zázrakom 😊 Naučte ho vážiť si, čo dostáva.

    Ako to máte vy? Čaká vás veľká detská narodeninová oslava? Kde ju zorganizujete? Pripravíte ju sami, alebo ju zveríte do rúk animátorom?

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    23. aug 2021    Čítané 828x

    Vodové farby do školy aj hobby farby pre pokročilých maliarov

    Majú vaše deti rady tvorenie - kreslenie, maľovanie, strihanie, lepenie alebo je to pre ne len nudná povinná jazda? Experimentujete doma s rôznymi tvorivými technikami?

    Zoznam pomôcok na výtvarnú výchovu pre prváka by mohol vyzerať takto:

    • Obrus na lavicu
    • Pohárik na vodu
    • Paleta na farby
    • Štetce - 1 ks hrubší guľatý, 1 ks plochý
    • Vodové farby
    • Temperové farby
    • Voskovky
    • Zástera
    • Tuš
    • Plastelína
    • Tyčinkové lepidlo
    • Detské nožnice
    • Kufrík alebo krabica na pomôcky
    • Farebné papiere
    • 20 ks A4 výkresov
    • 10 ks A3 výkresv

    Predzásobiť sa, alebo počkať?

    Zoznam vám určite upresní vaša škola.

    • V niektorých školách dostanú deti na začiatku roka farbičky, farby, voskovky alebo krabicu na pomôcky, aby mala celá trieda rovnaké a ľahko sa stohovali v skrini na seba.
    • Niektoré triedy sa dohodnú a výkresy, či farebné papiere sa kúpia spoločne, pretože kúpiť celé balenie je ekonomickejšie.
    • Tak isto v školskom klube deti veľa tvoria, hlavne počas zimných mesiacov. V našej triede sme vyzbierali na začiatku roka určenú sumu a pani vychovávateľka si sama zakúpila materiály hromadne.

    Ak ste tvorivá rodinka, tak potom neobanujete ak sa zásobíte skôr, vyhnete sa zhonu po začiatku roka. Ak kúpite čosi navyše, nájde to určite uplatnenie na vaše domáce tvoreníčka 🙂

    V tomto článku nájdete pár rád pre výber farieb, zásteriek na výtvarnú výchovu. No nájdete tu aj pár tipov na darčeky pre pokročilých malých tvorivých tvorov.

    ****************************************

    Vodové farby Anilinky

    Ak vaše dieťa výtvarnú výchovu miluje, tak je možno na výber farieb náročnejšie:

    • Chce farby, kde je veľa odtieňov, lebo pri maľovaní sa viac vyhrá s detailami.
    • Chce farby, ktoré majú krásne sýte odtiene.

    Ak vyberáte vodové farby, vsaďte na Anilinky! Ich odtiene sú naozaj neporovnateľné žiarivé a silné oproti vymytej bledosti bežných vodoviek:

    Možno ste niekedy počuli, že anlilínové farby sú jedovaté. Môže farba z Aniliniek cez machuľky na prstoch otráviť vaše dieťa? Dnešné Anilinky určite nie sú jedovaté. Výrobca to uvádza v popise produktu:

    Tip: Anilinkami sa vďaka ich sýtosti dobre maľujú aj detaily, kúpte k ním na ich vykreslenie aj tenší štetec.

    null

    ****************************************

    Krycie vodové farby

    Dobrou alternatívou sú aj krycie vodové farby. Pracuje sa s nimi rovnako dobre, dokážete vykresliť aj detaily. Dostanete ich v umeleckých obchodoch, ich cena je trochu vyššia ako cena Aniliniek. Sú určené na maľovanie na savé aj nesavé podklady.

    null

    ****************************************

    Zástera na výtvarnú výchovu

    Pre najmenších školákov v papiernictvach dostanete detské zástery na výtvarnú výchovu v rôznych strihoch - napríklad zásteru s rukávmi, klasickú zaväzovaciu zásteru, alebo pončo zásteru. Každá má svoje výhody a nevýhody. Tá s rukávmi zabezpečí, aby aj rukávy oblečenia zostali čisté, vestová aj zaväzovacia zástera sa zase ľahko obliekajú a sú trochu dlhšie.

    nullnullnull

    Ochrániť detské oblečenie pred farbami môžete samozrejme aj bez zásterky:

    • V deň, keď majú deti výtvarnú výchovu si môžu obliecť staršie oblečenie.
    • Rukávy zachráni, ak si oblečú tričko s krátkym rukávom a mikinu a pri výtvarke si nechajú len tričko.Namiesto zásterky im pribaľte starú ockovu košeľu, či vyradené tričko.

    ****************************************

    Tekuté lepidlo na papier Klovatina

    Keď sme v prvej triede dostali zoznam pomôcok na výtvarnú výchvu pre dcéru, bola tam spomenutá aj klovatina. Niektoré mamičky zvedavo zodvihli obočie, čo to tá klovatina je?

    Pousmiala som sa, lebo som si spomenula na jedno tvoreníčko s mojou prváckou pani učiteľkou:

    • Klovatinou sme na kruhový výkres mali nakresliť ozdobnú vzorku taniera.
    • Keď lepidlo zaschlo, nafarbili sme taniere atramentom. Zaschnutá klovatina slúžila ako kontúrka, atrament ju neprekryl.
    • Klovatinu sme napokon z výkresu vymyli, namočili sme ho do umývadla a klovatina sa vo vode rozpustila, atrament nie.

    Plná nástenka modrých majolikových tanierov... Učenie hrou zafungovalo naplno, zostalo mi to v hlave viac ako 30 rokov 🙂 Hoci klovatina inak nie je podľa mňa príliš príjemné lepidlo na papier. Je roztekavé a schne príliš dlho.

    null

    Ak chcete, zadajte si do internetového vyhľadávača "technika vymývania klovatiny" a pozrite si v obrázkových výsledkoch dielka detí. Keď vo vašom školskom zozname zasvieti, už nezaváhate a budete vedieť, čo sa bude na výtvarnej výchove diať. Alebo aj u vás doma? 🙂

    ****************************************

    Akvarelové farby

    Pre malých maliarskych fanatikov mám pre vás tip na darček. Umelecké akvarelové farby. U nás budú tento rok pod stromčekom tiež. Pst, nevyzraďte ma!

    Pozorne si vždy preštudujte popis produktu, či obsahuje aj plastovú krabičku na farby, alebo len farby v kalíškoch. Ak si nie ste istý, spýtajte sa v eshope prostredníctvom chatu alebo mailom, alebo navštívte priamo umelecký obchod. Plastová krabička slúži nielen na prenos farieb, ale jej na mištičky delené viečka slúžia aj na rozmiešavanie farieb.

    Plastová krabička je zakúpiteľná aj zvlášť, ak sa niekorá farba minie, tiež je kalíšok s ňou zakúpiteľný zvlášť. Jednoducho minutý vyberiete a zastoknete na jeho miesto nový.

    null

    Pre maľovanie akvarelov je potrebný papier s vysokou gramážou, k dostaniu sú rôzne veľkosti blokov. Aj viazania blokov sú rôzne - lepené / na strunu.

    null

    ****************************************

    Farby na textil

    Sny mnohých tvorivých detí naplníte, ak im darujete farby na textil. Navrhnú si vlastné tričko, tašku, vankúšik... V ponuke hobby obchodíkov nájdete rôzne druhy.Preverte si, či sú vybrané farby vhodné na svetlý alebo tmavý textil! Nezabudnite na to pri výbere:

    • fixky na textil
    • fúkacie fixky na textil
    • linery - teda farby v tubách s hrotom, ktorými sa dajú vykresliť kontúry
    • tekuté farby na textil, ktoré sa nanášajú štetcami
    • farby na textil v spreji
    • farby na batikovanie
    • farby na textil fosforeskujú
    • farby, ktoré majú semišový efekt...

    Väčšina farieb sa fixuje zažehlením z rubovej strany maľby. Rátajte s tým, že budete potrebovať tričko, tašku, materiál na vankúšik. A nielen jedno, deti takéto tvorenie veľmi baví 🙂 Ak ste ochotné pustiť sa aj do šitia, v ponuke obchodov s látkovou metrážou nájdete aj látku na vymaľovanie. Prípadne biele plátno pre voľnú tvorbu. Ušiť si môžete vankúšik, tašku, obrus, aj rôzne zvieratká, hračky.

    Najjednoduchšie na prácu sú fixky na textil. Tieto nie je ani potrebné fixovať žehlením:

    null

    K tomu sa ako darček hodí látková bábika na vyfarobvanie:

    null

    Alebo ak si trúfate výrobok ušiť, skúste látku na vyfarbovanie:

    null

    ****************************************

    Kvalitné štetce sú zo zvieracej srsti

    Ku kvalitnejším farbám patria aj kavlitné štetce. Rozoznáte ich podľa toho, že bývajú vyrobené z pravej zvieracej srsti - z norka, veveričky, poníka, červeného soboľa...

    • Prírodné štetce majú výbornú savosť. Takže na jedno nabratie farby dokážete namaľovať veľkú plochu.
    • Dokážu udržať svoj špicatý tvar. Takže s nimi možno vykresliť aj jemné detaily, malilinké plôšky.

    Ak kúpite ako darček akvarelové farby alebo farby na textil, určite myslite aj na kvalitné štetce. Na konci práce treba štetec opláchnuť a zašpicatiť prstami. Ak je ku štetcu aj plastová násadka, pomôže dlho udržať jeho špicatý tvar.

    ****************************************

    Aké farby, štetce a iné výtvarné pomôcky sa osvedčili vám? Ktoré tvorivé techniky ste so svojimi deťmi vyskúšali? Podeľte sa v komentároch 🙂

    Priznám, keď bola dcéra maličká, spočiatku som si "moje" hobby materiály, sebecky strážila. Každá tvorilka vie, že hobby farby a materiály sú finačne náročnejšia záležitosť. Ak chcete mať veľa odtieňov, kvalitné hrubšie papiere na akvarely, drevené polotovary na servítkovú techniku, šatky a šály na maľovanie hodvábu, textil na maľovanie... a dieťa podľa ich míňaňnu veľmi ľahko 🙂

    Postupne sme však s dcérou poskúšali najrôznejšie techniky: Maľovanie, šitie, viazanie náramkov, lapačov snov, servítkovú techniku, maľovanie na hodváb... Detský výtvor dokáže byť krásnym darčekom pre starkú a dedka, pre ocka.

    Ak vaše deti majú rady tvoreníčka, určite ich prihláste do ZUŠky, kde budú mať k dispozícii najrôznejšie materiály a hlavne ateliér, kde rozliata voda, či farebné machule na stole vôbec nikomu nevadia.

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    16. aug 2021    Čítané 4185x

    Desiatové boxy, o ktorých snívajú mamy + zdravá desiata do školy

    Pri téme desiata pre deti si vždy spomeniem na rozprávanie mojej kamošky: Mamka kdesi v ten týždeň bola a desiatu im robil ocko. Chlebík s maslom a klobásou. Každý boží deň. Klobásu so setrou neveľmi ľúbili, tak postupne nezjedené chlebíky schovávali do škáry za kuchynskou linkou. Kto a kedy na to prišiel, to si už nepamätám 🙂

    O akých krabičkách na desiatu snívajú dnes všetky mamy školákov? Myslím, že o takýchto s priam namaľovaným obrázkom z jedla (obrázky som si požičala z pinterest.com):

    Máte budúceho prváčika, alebo ste ostrieľané niekoľkoročné "baličky" jedla na desiatu? Stíhate jedlo občas aj prizdobiť? 🙂

    A čo váš papkáč, je vyberavý, alebo od hladu poje aj klince?

    Ak hľadáte námety na pestré desiate pre deti, ktoré neskončia za kuchynskou linkou ako klobáskové chleby, tak je tu na Modrom koníku skupina Čo zabaliť na desiatu, pridajte sa! Ostatné maminky vám obrázkovo napovedia, čo a koľko balia svojim papkáčom, možno nájdete aj inšpirácie na fľaše na vodu, či desiatové boxy.

    Ak ste si všimli v obrázku vyššie, tak veľa z vysnívaných krabičiek je rozdelených na priečinky. A to je veľká výhoda - do jednej krabičky zmestíte ovocie, chlebík aj maškrtku, nepomiešajú sa, nezlejú dokopy. Ak je krabička dobre nadizajnovaná, samozrejme...

    Poďme sa spolu pozrieť, aké delené desiatové boxy sa dajú nájsť v eshopoch. Najprv však dôležitý test pre maminy baličky: Viete koľko meria jeden plátok toastového chleba?

    Správna odpoveď: 

    Zmerala som pre vás toastový chleba Penam - má 9 x 9 x 1 cm 🙂 Tento rozmer si zapamätajte, budete ho potrebovať pre odhad, koľko jedla sa do desiatovej krabičky zmestí.

    ********************************

    B.BOX Veľký desiatový box - 23,5 x 21,5 x 6,5 cm 

    Ak máte poriadneho hladoša, tak podľa mňa táto krabička je jedna z mála spomedzi delených desiatových boxov, čo majú dostatočný rozmer na celodenné jedlo, teda desiatu aj olovrant. Ak vaše dieťa bude po škole zostávať aj v školskom klube (družine), tak mu okrem desiatej budete baliť aj olovrant. Do veľkého B.Boxu sa vám všetko zmestí.

    null

    ********************************

    ORION Box HOBBY Girl delený - 15 x 15 x 9 cm

    Krabička má dostatočný rozmer, aby sa tam vošiel obložený toastový chlieb alebo koláčik aj ovocie, či maškrtka. Desiatová krabička je predelená na dve poschodia, v spodnom môžete uložiť chlebík, vo vrchnom sú tri priehradky. Každé poschodie sa zatvára samostatným viečkom. Veľmi praktické riešenie. Ak vášmu dieťaťu poobede stačí nejaká menšia maškrtka, vystačíte si aj s touto krabičkou.

    null

    ********************************

    CURVER Desiatový box LUNCH & GO box - 23 × 13 x 7 cm

    Aj táto krabička je veľmi dobre riešená. Má odnímateľnú menšiu priehradku a vo viečku priestor na príbor:

    • Oddelíte ovocie zvlášť od chlebíka, koláčika, pečiva.
    • Dáte deťom chleba vo vajíčku? Do priehradky môžete dať kečup.
    • Moja dcéra je vyberavý jedák. Ak je pečivo čerstvo natreté pomazánkou, zje ju. Ak sa pomazánka vpije do chleba, už to nezje. Čiže aj v takýchto prípadoch je to pomocník - pomazánku dáte zvlášť do priehradky a chlebík zvlášť, nech si to dieťa rozotrie samé. Do viečka krabičky možno dať detský umelý nožík.
    • Ak do viečka nedávate príbor, šupnite tam zdravú maškrtku na olovrant: Oriešky alebo sušené ovocie, nakrájanú ovocnú kožu, müsli tyčinku, ...
    null

    ********************************

    LÄSSIG desiatový box a fľaša Lunch Set About Friends - 17,7 x 13,4 x 7,3 cm

    V spodnej časti desiatovej krabičky môže byť chlebík a na to je možné vložiť vnútornú časť s dvoma priehradkami. Ovocíčko, maškrtka... Výhodou je, že ak nechcete, tak vnútornú časť krabičky nemusíte dieťaťu dávať.

    No keď si pozriete výšku krabičky, stačila by zrejme len na jedno jedlo. Buď desiatu, alebo olovrant. Niekedy deťom obed v škole nesadne a potom sú v školskom klube hladné. Budete baliť dve takéto krabičky?

    null

    ********************************

    STOR Delený plastový box na desiatu - 18 x 14 x 5,5 cm

    Podobne ako predošlá krabička, táto je vhodná tiež skôr pre menšie deti, alebo by ste ich museli baliť dve. Jedna s desiatou, druhá s olovrantom. Výhodou krabičky je, že priehradky sú pevné a každá má samostatné zatváranie na viečko.

    null

    ********************************

    Špeciálny tip pre legomaniakov:

    LEGO Box s rukoväťou army zelená - 16,5 x 16,5 x 11,7 cm

    Jeden obrázok lepší ako tisíc slov:

    Som mama, čo si rada občas zo svojho dieťaťa vystrelí. A preto vám poradím, že v jeden deň schovajte jedlo dieťaťa do inej krabičky a do tejto legovej mu nabaľte chlebík legový ... na podložku vhodne naukladané farebné kocky 🙂 Netrápte ho úplne, do veka krabičky nalepte odkaz, kde sa desiata naozaj skrýva... Spomenula som si na ďalšieho desiatového ocka. Jeden deň spolužiačke na desiatu nasypal oriešky priamo do peračníka. Druhý deň dostala otvárateľnú rybaciu konzervu. Nuž, nebol úplne zlomyseľný, hladná predsa nezostala 🙂 A naučila sa radšej robievať si desiate sama, na čo bola predtým neprinútiteľná.

    null

    ********************************

    Čo sa vám ešte môže zísť pri balení desiatej?

    • Termotaška na desiatu: Ak napríklad zabalíte deťom chlebík vo vajíčku, toast, alebo zohriaty zbytok jedla z večere, jedlo v desiatovej termotaške vydrží teplé.
    • Voskové obrúsky alebo vrecká: Vyskúšajte. Nahrádzajú plastové vrecká alebo fólie na balenie pečiva. Dajú sa opakovane použiť. Umývajú sa vo vlažnej vode, môžete použiť saponát.
    • Nálepky: Pribaľte deťom do krabičky nejaký odkaz alebo nálepku za odmenu, že všetko zjedia. Potešia sa, že na nich maminka pri balení desiatej myslela.

    ********************************

    Termobox na desiatu Thermocase kids cats and dogs mint - 20 x 14 x 6,5 cm

    Ak chcete, aby jedlo vydržalo teplé, môžete ho baliť priamo do takejto termo kapsičky, alebo do obyčajných potravinových dóz a potom do termotašky.

    null

    ********************************

    Zipit Creature taška na jedlo Pink - 27 x 20 x 10 cm

    Pre väčších papkáčov neodolateľne hladná dračia hlava 🙂 Možno sa na ňu neusmievať?

    null

    ********************************

    BajaBee Voskové obrúsky

    Že ste o takých ešte nepočuli? Včelí vosk + 100% certifikovaná bavlna je základ. Pridaná je smreková živica, aby obrúsky držali tvar a zároveň boli flexibilné. Jojobový olej zabraňuje popraskaniu obrúskov.

    null

    Voskové obrúsky sú vhodné na zabalenie pečiva, syrov, zeleniny a ovocia, orieškov. Nie je vhodné baliť do nich horúce potraviny ani mäso, ryby, vajíčka, pretože sa nemôžu umývať horúcou vodou ani prať.

    ********************************

    BajaBee Voskové vrecko

    Vrecká od rovnakej značky sú prichystané rovno na zabalenie chutného desiatového pečiva.

    null

    ********************************

    🍎🥐🧀🥪 Tip na záver: 🥪🧀🥐🍎

    Prestávka po prvej vyučovacej hodine trvá len 5 minút, ak deti neraňajkovali, sú už hladné. No chlebík by nestihli zjesť celý, aj skočiť na vecko, aj si prichystať zošity a učebnice... A preto zaviedla pani učiteľka v dcérinej triede po prvej hodine ovocnú a zeleninovú prestávku. Deti si dzobnú pár kúskov vitamínov a vydržia do ďalšej prestávky. Navrhnite to aj vo vašej triede, podporíte deti v jedení ovocia a zaleniny.

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    15. aug 2021    Čítané 2972x

    Výbava do školy: Aké pero vybrať pre prváka?

    Aký je váš rukopis? Píšete ukážkovo krásne, alebo škriabete ako kocúr? Ak máte budúceho prváčika, ktorého od septembra čakajú vlnovky, čiarky, písmenká a s tým spojené každodenné domáce úlohy, vždy si spomeňte, aký je váš vlastný rukopis! Možno potom pri nacvičovaní písmeniek budete menej prísny 😊 V dnešnom článku budeme spolu vyberať pero pre prváka.

    Plniace pero, bombičkové pero alebo gumovacie pero?

    Kedysi bol výber jednoduchší. K plniacemu peru ste potrebovali fľaštičku s atramentom: Dávku atramentu ste nabrali cez špičku pera mechanizmom podobným ako striekačka. Do všetkých bombičkových pier sedel jeden typ bombičiek, iné ani neboli na trhu dostupné.

    Dnes je väčšina plniacich pier pre prvákov na bombičky. Bombičky sú rôzneho druhu:

    • klasické atramentové bombičky – na opravy je potrebný zmizík - (napr. plniace pero Tornádo od Herlitzu, bombičkové pero my.pen od Herlitzu, bombičkové pero Schneider Voice, atramentové pero Pelikán Griffix 4)
    • guľôčkové náplne – ľahko kĺžu po papieri, nerobia machule (napr. Stabilo EasyOriginal, guľôčkové pero Schneider Zippi, plniace pero Pelikan Twist)
    • gélové náplne – výhodou je, že bývajú gumovacie (napr. gumovacie pero Pilot Frixion Ball)

    Ak vyberáte pero pre prvákov, tak pozor na to, že bombičky jednej značky nemusia vyhovovať do pera inej značky! Moja rada znie: Nerobte si veľké zásoby bombičiek. Ak sa pero pokazí (praskne vrchnáčik, vykriví sa špička na pere s atramentovou bombičkou a pod.) a máte doma nakúpenú veľkú zásobu bombičiek, budete pokračovať perom rovnakej značky? Často chce dieťa vyskúšať niečo nové, chce pero ako majú spolužiaci. Niektorý druh pera dieťaťu nemusí sadnúť, môže sa mu pri jeho používaní zhoršiť rukopis, alebo je pero príliš tenké a tvrdé a pri písaní vzniká dieťaťu boľavý mozoľček na prostredníku, kde sa pero opiera.

    ********************************************************

    Plniace pero Tornádo

    Je to klasické prvácke pero s oceľovým hrotom, plnené atramentovými bombičkami. Medzi jeho plusy patrí pogumované držanie - teda zmäkčená úchopová časť. Od neustáleho písania tvrdým perom majú deti niekedy boľavý mozoľček na prostredníku, zmäkčený úchop na pere tomu predchádza. Úchyt je tvarovaný, preto je pero zvlášť pre ľavákov aj pravákov.
    Pero s klasickým hrotom niekedy vyžaduje pani učiteľka. Neodporúčam pre deti, ktoré ešte stále majú veľký tlak perom na papier, špička pera sa zvykne časom rozdvojiť (teda naša dcéra to dokázala s každým perom tohoto typu).

    null

    ********************************************************

    Bombičkové pero my.pen od Herlitzu

    Je to klasické prvácke pero s oceľovým hrotom, plnené atramentovými bombičkami. Sú dvojnásobnej dĺžky ako pre pero Tornádo. Dá sa to nahradiť aj dvoma bombičkami Tornádo. Medzi jeho plusy patrí pogumované držanie - teda zmäkčená úchopová časť. Úchyt je tvarovaný univerzálne, preto je to isté pero vhodné pre ľavákov aj pravákov.

    Konkrétne toto pero bolo u našej dcéry obľúbené pre naozaj mäkučkú úchopovú časť.

    null

    ********************************************************

    Bombičkové pero Schneider Voice

    Ak majú vaše deti rady pestré vzory, tak skúste perá Schneider Voice. Je to pero s ergonomickou pogumovanou rukoväťou a vystuženým oceľovým hrotom, na klasické bombičky. Úchop je univerzálny, vhodný pre ľavákov aj pravákov.

    null

    ********************************************************

    Atramentové pero Pelikán Griffix 4

    Plniace perá Pelikán patria k drahším, ale môžete sa spoľahnúť na ich pevnú špičku. Pelikán Grifix 4 má ergonomicky tvarovaný úchop a preto je zvlášť verzia pre pravákov a zvlášť pre ľavákov. Je to u prváčikov obľúbené pero, je ľahučké, ľahko sa s ním píše.

    Mojej dcére perá s úchytmi rozlíšenými pre pravákov a ľavákov nevyhovovali. Veľa kreslila, písala už v škôlke a vždy mala radšej tenšie perá a farbičky. Ak však dieťa nemá vytrénovaný úchop, môže to byť veľmi dobrá pomôcka. Začína sa hrubšími farbičkami, ceruzkami, prípadne trojhrannými a hrubšími perami.

    null

    ********************************************************

    Guľôčkové pero Stabilo EasyOriginal

    Toto je azda najznámejšie pero pre prvákov s tvarovaným úchytom a guľôčkovými náplňami. Píše ako atramentové, nerobí machule, dá sa zmizíkovať. Je zvlášť pre pravákov a zvlášť pre ľavákov. Dajú sa zakúpiť rôzne hrúbky náplní. Je to hrubšie pero a nemusí vyhovovať deťom, ktoré už majú ustálený úchop a píšu pekne už aj tenkými perami, ceruzkami, farbičkami.

    null

    ********************************************************

    Guľôčkové pero Schneider Zippi

    Ak majú vaše deti rady pestré vzory, tak skúste guľôčkové perá Schneider Zippi s ergonomickým úchopom. Úchop je univerzálny, vhodný pre ľavákov aj pravákov. Odporúčam pre deti, ktoré majú rady tvarované perá, ale tenšie ako je Stabilo EasyOriginal.

    null

    ********************************************************

    Plniace pero Pelikan Twist

    Vyskúšali sme doma rôzne perá. Pelikán Twist patrímedzi hrubšie perá, má pekný elegantný dizajn a napriek tomu je ľahučké. Čo ma prekvapilo? Jeho úchopová plôška nie je zmäkčená, ako to pri perách s tvarovaným úchytom býva. Dcéra vtedy začínala mať problém s mozoľčekom na prostredníku, museli sme jej boľavý prst pri písaní dokonca prelepovať leukoplastom. A preto toto pero používala menej, aj keď sa jej veľmi páčilo.

    null

    ********************************************************

    Gumovacie pero Pilot Frixion Ball

    Gumovacie perá s gélovými náplňami sú veľmi populárne, lebo:

    • nerobia žiadne machule
    • už žiadne prepisovance - dieťa vygumuje omyl a rovno tým istým perom napíše text znova (oprava nie je viditeľná ako pri zmizíkovaní)
    • náplne do pera sú v rôznych hrúbkach - pre menšie deti môžete použiť hrubšie, pre staršie deti najtenšie
    • náplne sú rôznych farieb
    • guma na gumovacie perá sa dá zakúpiť aj zvlášť (časom tá na končeku pera je ušmudlaná)
    • úchytová plôška na pere je z mäkkého materiálu, prsty majú väčší komfort ako pri tvrdých perách

    Pilot Frixion Ball je univerzálne tvarované pero vhodné pre ľaváka aj praváka, je určite jedným z najpoužívanejších pier medzi školákmi. Či prváčikmi, či staršími deťmi.

    null

    ********************************************************
    V mnohých školách je postup pri učení písania rovnaký ako kedysi, keď sme drali školské lavice my rodičia. Deti píšu najskôr mäkkou ceruzkou, povolenie písať perom je akoby odmena za dosiahnutie akurátnej veľkosti písmeniek, akurátneho prítlaku na papier a úhľadnosť. Čo si o tom myslíte? Pamätám si, ako veľmi som túžila písať už perom! Rovnaké to bolo s mojou dcérou, veľmi túžila nepísať už ceruzkou.

    Grafomotorika je jemný pohyb. Predpokladom pre zvládnutie grafomotoriky je dobre zvládnutá koordinácia celého tela. Správne sedenie, uloženie zošita, sklon hlavy, pohyb ramena, zápästia, úchop pera. 

    Problémy s grafomotorikou nevznikajú v predškolskej triede alebo v prvom ročníku. Keď sa písmenka nedaria, keď dieťa kreslí a píše nerado, s odporom, s hnevom, zrejme ste iba tie problémy uvideli naplno. Pre správny vývoj je nesmierne dôležitý pohyb! Doprajte ho deťom čo najviac, nech behajú, balansujú na obrubníku, skáču na trampolíne, cez švihadlo, korčuľujú, bicyklujú...

    Verím, že každá osobnosť má svoj vlastný rukopis, či dospelácka, či maličká prvácka. Ak vypozorujete, že dieťa robí úlohy z písania a čítania s čoraz väčším hnevom a nechuťou, váľa sa od únavy po stole, alebo naopak odbieha a pri úlohe neobsedí, ak nerado kreslí, alebo sú jeho kresby chudobnejšie ako kresby jeho rovesníkov, veľa prepisuje, škrtá, nedaria sa mu zapamätať tvary písmen - poraďte sa so špeciálnym pedagógom, či sa nejedná o varovné signály porúch učenia.

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    15. aug 2021    Čítané 1343x

    Výbava do školy: Zošity s plastovými doskami alebo obaly na zošity?

    Prázdniny sa pomaly preklápajú ku koncu. V dnešnom článku preto pokračujem výberom ďalších školských potrieb. Zameriam sa na školské zošity, obaly na zošity, dosky na zošity, ktoré v obchodoch nájdetie tiež ako boxy na zošity.

    Zoznam školských pomôcok podľa ročníkov

    Priznajte sa, je vaša škola moderná a má na svojom webe uverejnený zoznamy školských pomôcok, ktoré potrebujú žiaci jednotlivých ročníkov? Alebo vám tento zoznam nadiktujú až po začiatku školského roka?

    Náš tip: Pri prváčikoch sa oplatí počkať, v prvý školský deň ich väčšinou čakajú darčeky od zriadovateľa školy alebo iných sponzorov. Niekedy sú to učebnice, niekedy sada zošitov, niekedy krabička alebo kufrík na výtvarné potreby, farbičky, ceruzky... 

    Pre ostatných pomôcky:

    Viete, čo znamenajú čísla zošitov?

    Zošity 523, 524, 444, 464 - viete rozkódovať tieto označenia? Ak nie, naučím vás to🙂

    • Prvá číslica znamená formát zošita - A4 (veľký zošit), A5 (malý zošit), A6(slovníček).
    • Druhá číslica znamená počet strán v desiatkach (2 - 20 strán, 3 - 30 strán, 4 - 40 strán...).
    • Tretia číslica označuje šírku riadku, čím vyššie číslo, tým užší riadok. (0 - žiadne riadky, 1 - linajkový 20 mm, 2 - linajkový 16 mm, 3 - linajkový 12 mm, 4 - linajkový 8 mm, 5 - štvorčekový)

    Asi najpoužívanejšie vo vyšších ročníkoch sú zošity 524, 544, 564 - A5 zošity s rôznym počtom strán a úzkymi linajkami.

    Školské zošity: Je jedno aké, alebo záleží na obálke? S obalmi alebo s plastovými doskami?

    Ak máte doma dievča, tak jednoznačne pri výbere zošitov bude záležať na ich obálke 🙂 Často deti túžia po zošitoch s licencovanými postavičkami. A tak ako vždy platí, že čo je "krajšie", býva drahšie.

    Náš tip: Rozdeľte farebne predmety. Učebnice a zošity z daného predmetu nech majú obaly rovnakej farby. Uľahčuje a urýchľuje to chystanie do školy, dieťa si za týždeň dva privykne, ktorý predmet má akú farbu a rýchlo ich vyhľadá v kôpke zošitov, či učebníc. Ak máte farebné obaly, potom na obrázku na zošite už nezáleží, prípadne môžete dokúpiť samolepky na ozdobu obalov.

    Náš tip 2: Už niekoľko rokov sú na trhu zošity s plastovými doskami (napr. od českej značky Stil). Tieto zošity nepotrebujú zvlášť obaly, lebo najvrchnejší obal je z priesvitného obrázkového plastu. Pod ním je obálka, kde je možné vpísať predmet, meno atď. A potom bežné strany. Zvážte ich nákup, bývajú formáty 544, 564, 444, 464 - teda čisté alebo s úzkymi linajkami, čo používajú starší žiaci. 

    ****************************************

    Školské zošity 523

    null

    Školské zošity 524

    null

    Školské zošity 544

    null

    Školské zošity 564 s plastovými obalmi

    null

    Farebné obaly na zošity Schoolydoo

    null

    ****************************************

    Dosky na zošity

    Aký je váš názor na dosky na zošity - sú potrebné alebo nie? Tu sú pre a proti, na základe ktorých porozmýšľajte:

    • Box na zošity ochraňuje zošity pred somárskymi rožkami.
    • Bývajú v rovnakých motívoch ako školské tašky, kufríky a pod.
    • Väčšina učebníc je v paperbackovom vydaní vo formáte A4 a k učebnici býva samostatný pracovný zošit vo formáte A4. Aj na tých sa zvyknú robiť somárske rožky, ničiť väzba. Budete do dosiek dávať aj tie? Potom sa tam zaručene všetko nezmestí. Budete mať dvojo dosiek? Alebo budete mať viackomorovú školskú tašku a dosky nebudú potrebné?
    • Školské dosky predstavjú hmotnosť naviac. Vozíte dieťa do školy, nosíte mu školskú tašku? Alebo dieťa chodí do školy samé a tašku si vždy a všade nesie samé? (Poobzerajte sa ráno cestou do školy, väčšine prváčikov školskú tašku naozaj nesmie odprevádzajúca mama, či otec...)

    V obchodoch so školskými pomôckami bývajú rôzne typy boxov na zošity:

    Líšia sa hrúbkou; klopami - voľné klopy, alebo pevný plastový box; uchytením gumičiek - rovno okolo celých dosiek, rožky dosiek, gumička vôbec na doskách nie je; materiálom - papierové, plastové. Každé usporiadanie má svoje výhody aj nevýhody, vždy to závisí od počtu zošitov, resp. pracovných listov a učebníc, ktoré v nich bude dieťa nosiť.

    ****************************************

    Dosky s klopami

    null

    Dosky s plastovým boxom

    null

    ****************************************

    Obaly na prefotené školské materiály, noty zo ZUŠ a pod.

    Čo by sa vašim školákom ešte mohlo hodiť sú zatváracie plastové obaly. Veľa učiteľov okrem učebníc používa prefotené materiály, rôzne pracovné listy a pod. Alebo vaše dieťa bude chodiť do ZUŠ a bude mať kopu prefotených skladbičiek. Aby sa nič nezatúlalo, nakúpte pre deti pár takýchto obalov vo formáte A4. Nám doma sa najviac osvedčili plastové obaly so zatváraním na cvoček. Moje odporúčanie znie, zvoľte znovu rôzne farby pre rôzne predmety - pomáha to rýchlejšie sa zorientovať v zásuvke so zošitmi, rýchlejšie chystanie do školy alebo na krúžky.

    null

    ****************************************

    Verím, že článok vám pomôže rozhodnúť sa pri nákupe školských zošitov rozumne 🙂 Poznáte svoje dieťa, dovoľte mu vybrať si pár vysnených zošitov, ale vysvetlite mu aj svoj praktický pohľad pri výbere finančne nenáročnejších kúskov.

    Už máte nakúpenú ostatnú výbavu do školy? Školskú tašku, perá, farbičky...? Prečítajte si aj predošlé články:

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    14. aug 2021    Čítané 4723x

    Výbava do školy: Poradím vám farbičky, ktoré majú silné pigmenty

    Ak chcete deti podporiť v kreslení, doprajte im rôzne druhy farbičiek s dobrými silnými pigmentami v čo najviacerých odtieňoch. Dieťa potom pri kreslení nemusí toľko tlačiť, farby sú sýte, prichádza radosť zo žiarivých farieb obrázka.

    pixabay.com

    U nás doma sa na nákup v papiernictve vždy veľmi tešíme. Máme radi všetky tvorivé materiály, zápisníky, zošity, skicáre a najrôznejšie pastelky, farbičky, fixky, metalické gélové perá, voskovky aj farby. Kresliacu a maľovaciu mániu po mne zdedila aj dcéra, preto sme poskúšali už veľa druhov farbičiek.

    V článku sa zameriavam na tie, ktoré mali najlepšie pigmenty. Okrem toho výrobcovia podporujú u predškolákov a prvákov správny úchop farbičky rôznymi spôsobmi:

    • Farbičky sú trojhranné, čo podporuje úchop troma prstami.
    • Hrubé farbičky sa držia lepšie.
    • Farbičky s jamkami na prsty - sú zvlášť pre pravákov a pre ľavákov, dajte pri výbere pozor.
    • Protišmykové výstupky na fabičkách.

    ********************************************************

    Pastelky Color´Peps JUMBO, Maped

    Úžasné trojhranné hrubé farbičky. K dostaniu sú v baleniach 6-24 ks. Navrhujem vám ich ako výbavu pre prváčika do peračníka, postačí 12 ks. Pre náročného kresliara kúpte všetkých 24 odtieňov. Farbičky dostanete v hociktorom papiernictve, ba aj hypermarkete, pomer kvalita a cena je výborný. Majú sýte pigmenty a tým že sú hrubé, dlho vydržia zastrúhané, nelámu sa.

    null

    ********************************************************

    Pastelky Color´Peps Duo, Maped

    Tenké trojhranné farbičky, odporúčam ich všetkými desiatimi pre deti, ktoré milujú používať v obrázkoch veľa farieb, ale majú málo miesta v peračníku. Farbičky totiž možno zastrúhať z oboch strán a na každej strane je iná farba. Dodávajú sa ako 12/18/24 kusové, získate tak pre vaše dieťa až 24/36/48 farieb!

    null

    ********************************************************

    Pastelky ANIMAL Color´Peps, Maped

    Od klasických Maped pasteliek sa líšia nádherným povrchom farbičiek - perie, či srsť zvierat! Nabáda to deti ku väčšej tvorivosti? Ja myslím, že áno. Majú pocit luxusu, áno, frbičky sú o ten obal drahšie, je to len marketingový trik, poviete si. Hoci dcéra mala dosť farbičiek, pri týchto jej ako správnej farbičkovej zberateľke zasvietili prosiace očká. A nakreslila nimi veľa zvieratiek - hlavne mačičiek a psíkov, inšpiráciou boli často aj naše škrečky.

    null

    ********************************************************

    Mechanické pastelky Scala, Koh-i-Noor

    Tieto farbičky s posuvným mechanizmom a výmennými tuhami sú v ponuke už roky. Mali sme ich aj my rodičia, keď sme drali školské lavice, majú ich aj naše deti. Vďaka tomu, že sú tuhy hrubšie, nelámu sa, vydržia aj väčší tlak. Plastová krabička poslúži aj ako stojan na farbičky. Jediná nevýhoda je, že je ich len dvanásť, ale kreslia krásne sýto.

    null

    ********************************************************

    Pastelky pre pravákov/pre ľavákov EASYcolors, Stabilo

    Výborné hrubé farbičky, ich tuha má hrúbku až 4,2 mm. Nepolámu sa tak ľahko a preto sú vhodné aj pre začínajúcich kresliarov alebo prváčikov. Na farbičkách sú jamky, ktoré napomáhajú správnemu úchopu, a práve preto sú zvlášť pre pravákov a pre ľavákov, pri kúpe dávajte na to pozor. Majú nádherné sýte pigmenty a hoci sú drahšie, vydržia veľmi dlho. Sú v baleniach 6 alebo 12 kusov, samozrejme náročného kresliara potešíte väčším balením. Tie sýte farby stoja za to!

    null

    ********************************************************

    Pastelky trojhranné Stabilo

    Podobne ako predošlé farbičky, aj tieto sú hrubé, správnemu úchopu napomáha ich trojhranný tvar. Preto sú univerzálne pre pravákov aj ľavákov. Tuha ma hrúbu 4,2 mm, preto sa tak ľahko nepoláme ani pri väčšom tlaku a farbičky vám vydržia naozaj veľli veľmi dlho. Záleží aký detailista vaše dieťa je: Ak rado vykresľuje najemnejšie detaily, určite siahnite po tenších farbičkách, nebudete musieť tak často strúhať. Ak rado vyfarbuje omaľovánky, potom sú hrubé farbičky výhodou.

    null

    ********************************************************

    Pastelky trojhranné Faber-Castell Colour Grip

    Ak ste niekedy držali v ruke Faber-Castell ceruzky alebo Faber-Castell farbičky, dáte mi za pravdu, že sú návykové. Drevo, z ktorého sú vyrobené je ľahučké. Ich trojhranný tvar s maličkými výstupkami charakteristický pre všetky písacie potreby Faber-Castell je veľmi príjemný. Veľmi málo sa lámu pri kreslení a dajú sa výborne nastrúhať, bez toho aby sa pri strúhaní lámali. Naviac tento typ Colour Grip sú akvarelové farbičky, to znamená, že majú na sucho veľmi sýte odtiene. Ak ich premaľujete vodou, tak dostanete krásny akvarelový obrázok. Odporúčam pre tvorivé deti, ktoré radi experimentujú s farbičkami a farbami a potešia ich rôzne nové tvorivé techniky.

    null

    ********************************************************

    Akvarelové pastelky Mondeluz

    36 kusová sada akvarelových Mondeluziek je zruba rovnako drahá ako 12 kusová sada akvarelových farbičiek Faber-Castell Colour Grip. Možno je to práve kvalitou dreva, Faber-Castell používa certifikované drevo, farbičky sú ľahučké. Mondeluzky sú z tvrdšieho dreva, aspoň ja mám ten pocit. Ak ich použijete ako bežné farbičky, ich pigmenty sú veľmi sýte. Môžete ich rozmaľovať vodou na akvarelovú kresbu pomocou štetca alebo aj hubky. Toto je sen každého malého aj veľkého tvorivca. A tých odtieňov!

    null

    ********************************************************

    Pastelky Progresso, Koh-i-noor

    Tieto farbičky sú tiež veľmi obľúbené u prvákov, pretože sa s nimi dobre vyfrabujú veľké plochy. U nás v škole čakali prváčikov na školskej lavici spolu so zošitmi ako dar od zriaďovateľa školy. Nie sú to voskovky, lebo nie sú také mastné. A nie sú to ani farbičky, lebo nemajú drevené telo. No ich pigmenty sú silné, preto s nimi deti rady kreslia. Treba dať pozor, sú lámavejšie, ak dieťa príliš tlačí, pastelka sa prelomí. No nevadí to, dá sa nastrúhať aj jej polovica a z jednej pastelky sú dve 🙂 Také menšie, polovičnej veľkosti sa už zlomiť nezvyknú. Dajú sa strúhať každým bežným strúhadlom na farbičky.

    null

    ********************************************************

    K jednotlivým značkám farbičiek si zožente aj strúhadlo rovnakej značky, farbičky sa môžu mierne líšiť hrúbkou. Ak máte naozaj veľké množstvo farbičiek, odporúčam aj elektrické strúhadlo na pastelky. Zvyčajne sa dá nastaviť pre tenké aj hrubé pastelky a býva na baterky alebo aj adaptér a zaručene nebudete mať zodrané prsty od strúhania. Nám sa osvedčil typ Transparent Duo.

    Strúhadlo stolové elektrické Transparent Duo

    null

    ********************************************************

    Tip na záver: Ak máte príliš veľa farbičiek, roztrieďte ich do pohárov alebo šálok a tie vložte do krabice. Budú sa ľahšie prenášať aj upratovať. Pri kreslení šálky môžete postaviť do radu pred dieťa, sú stabilné aj pri veľkom množstve farbičiek. Na konci kreslenia šálky dáte do krabice, krabicu na poličku...

    My sme mali jednu šálku na všetky odtiene žltej a oranžovej, jednu pre ružové a červené odtiene, jednu na modré a fialové, jednu na zelené a jednu na čierne, šedé a hnedé.

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    jumama
    20. júl 2021    Čítané 1847x

    Výbava do školy: Ako vybrať školskú tašku pre prváka?

    Máte doma budúceho prváčika a ešte nemá školskú tašku? Pomôžem vám s výberom!

    Rady pre výber školskej tašky

    • Odmerajte dieťaťu šírku pliec a dĺžku chrbáta. Porovnajte rozmer tašky s týmito mierami. Najmenšie tašky majú dĺžku chbta 36-37 cm, sú vhodné aj pre nízke deti. Najužšie tašky majú šírku chrbta 26-27 cm, sú vhodné aj pre deti s úzkymi plecami.
    • Na trhu sú tašky s mäkkým aj s pevným telom. Tašky s mäkým telom bývajú ľahšie. Tašky s pevným telom po otvorení stoja a ľahšie sa všetko do nich vkladá a vykladá.
    • Veľa z dievčenských tašiek je v živých, žiarivých a pastelových tónoch. Bledá taška nie je praktická! Rýchlo sa ufúľa. Záleží na tom, aký má vaše dieťa vzťah k veciam, či ich starostlivo uloží na lavičku, zavesí na háčik v lavici, alebo iba "odhodí" na zem. Deti chodia v školskom klube často na ihrsko a tašky majú odložené (rozumej pohodené) na chodníku.
    • Často výrobca ponúka rôzne doplnky ku školskej taške s rovnakým motívom - peračník, peňaženka, vrecko na prezúvky, vreckár do lavice, zástera na výtvarnú a pod. Sety školskej tašky a doplnkov bývajú cenovo výhodnejšie ako samostatne zakúpené veci. Preverte si veľkosť vrecka na prezúvky, ak má vaše dieťa veľkú nohu, nemusia sa mu doň prezúvky vojsť.
    • Ak kupujete spolu s taškou aj peračník, dajte prednosť nevybavenému. Doprajte dieťaťu farbičky s kvalitnými pigmentami, ktoré zakúpite zvlášť. Nemusia byť drahé, výborné sú napríklad farbičky Maped, ktoré majú skoro v každom obchode. Tak isto si môžete vybrať kvalitné ceruzky s mäkkou tuhou, ktorou sa bude dieťaťu kresliť a písať ľahšie ako s tvrdou.
    • Rodič by mal vybrať 2-3 modely tašiek, ktoré vyhovujú jeho predstavám a finančným možnostiam. Dieťa by si malo vybrať motív školskej tašky, veď ju bude nosiť možno aj celý prvý stupeň.

    ********************************************************

    Školská taška Topgal ELLY

    Spoločnou črtou školských tašiek Topgal je, že sú všetky zipsovacie, z nepremokavých materiálov, majú spevnené dno s plastovými nožičkami a veľa reflexných prvkov. Pre dievčatá sú v ponuke rôzne kvietkované vzory, koníky, víly, zvieratká, pre chlapcov zase obľúbené motívy dinosaurov, Minecraftu, vesmíru. Pre prváčikov vám odporúčam školskú tašku Topgal ELLY:

    Výhody školskej tašky Topgal ELLY:

    • Má dve zipsovateľné komory a veľké predné vrecko, do ktorého vojde aj väčší peračník alebo desiatová krabička.
    • Sieťkové vrecká na oboch stranách tašky na fľašu s vodou.
    • Odľahčený, ergonomicky tvarovaný chrbát.
    • Veľa dostupných motívov pre chlapcov aj dievčatá.

    Nevýhoda je možno iba vyššia cena, školská taška Topgal ELLY na webe výrobcu stojí okolo 70 Eur. Avšak často sú dostupné v zľave tašky z minulého roka.

    null

    ********************************************************

    Školská taška Herlitz Loop

    Herlitz je nemecká firma, patrí do skupiny Pelikan Vertriebsgesellschaft, ktorá sa stará o distribúciu výrobkov do rôznych krajín. Pre dievčatá sú v ponuke rôzne motívy ako koníky, jednorožce, víly, mačičky, pre chlapcov zase obľúbené motívy futbalu, autíčiek alebo vesmíru. Pre prváčikov odporúčam školskú aktovku Herlitz Loop.

    Výhody Herlitz Loop:

    • Váži len 0,95 kg.
    • Rozmer 37 x 31 x 22 cm. Patrí medzi najmenšie tašky, vhodná je aj pre nižšie deti s krátkym chrbtom.
    • Má pevné telo, 1 predelenú komoru s prepážkou na knihy a na prednej časti veľké zipsovacie vrecko.
    • Veľa dostupných motívov pre chlapcov aj dievčatá.
    • Orientačná cena tašky je okolo 50 Eur.
    null

    ********************************************************

    Školská taška Belmil Classy

    Srbská firma Belmil sa skladá z dvoch častí: BKG, ktorá vyrába športové, cyklistické a propagačné tašky a Belmil Team, ktorý sa špecializuje na školské tašky. Svoje výrobky distribuujú do 26 krajín. Výhradný zástupca pre Slovensko a Česko má prevádzku v Topoľčanoch. Pre dievčatá sú v ponuke rôzne motívy koníkov a iných zvieratiek, motýľov, baletiek, pre chlapcov zase obľúbené motívy aut, motoriek, dinosaurov, pavúkov aj všeliakých bojovníkov. Pre prváčikov odporúčam školskú aktovku Belmil Classy.

    Výhody Belmil Classy Horse:

    • Jej hmotnosť je 0,9 kg.
    • Rozmer 36 x 32 x 19 cm. Patrí medzi najmenšie tašky, vhodná je aj pre nižšie deti s krátkym chrbtom.
    • Má pevné telo, 1 predelenú komoru s prepážkou, v zadnej časti ďalšie menšie prepážky.
    • Veľa dostupných motívov pre chlapcov aj dievčatá.
    • Orientačná cena je okolo 60 Eur.

    Taška má pevné bočné vrecká na fľašu s vodou. Sú krajšie ako sieťkové vrecká, ale menej pružné.

    null

    ********************************************************

    Školská aktovka Ergo Chameleon

    Ergobag je nemecká firma, ktorá sa špecializuje na školské tašky. V ponuke nájdete ergonomicky tvarované batohy a šolské tašky pre najmenšie deti, ale aj pre väčších školákov a teenagerov. Pre prváčikov vám odporúčam školskú tašku Ergo Chameleon:

    Výhody školskej aktovky Ergo Chameleon :

    • Má nádherný živý dizajn, ak majú vaše decká rady knihu o chameleónovi León Neón, tak neváhajte! 🙂
    • Aktovka má pevné telo.
    • Zipsovacie vrecká na oboch stranách tašky.
    • Ergonomicky tvarovaný chrbát s posuvným chrbtovým systémom, ktorý umožňuje nastavenie optimálnej polohy vzhľadom k výške dieťaťa.
    • Na vnútornej klope aktovky je praktický elastický úchyt na peračník.
    null

    ********************************************************

    Školská taška Ars Una KIRRA KOALA

    Výrobca školských potrieb ARS UNA pôsobí na trhu už takmer 30 rokov. V ponuke majú licencované motívy aj množstvo vlastných dizajnov. Na Slovensku je ich distribútorom firma Mira Office zo Želiezoviec už 14 rokov. Neodolateľná pre prvčikov je napríklad školská taška Ars Una KIRRA KOALA s motívom koaly.

    Výhody školskej tašky Ares Una KIRRA KOALA :

    • Ergonomicky tvarovaná chrbtová časť.
    • Vystužený chrbát s aluminiovým rámom.
    • V boku sú priestory na uloženie flašky na vodu alebo aj na púzdra na perá.
    • K taške je možné dokúpiť bohaté príslušenstvo s rovnakým motívom: Vrecko na prezúvky, peračník, desiatovú krabičku, nálepky na obaly zošitov, dosky na zošity, zdravú fľašu.
    null

    ********************************************************

    Dobre zvolená školská taška školákovi postačí na celý prvý stupeň. Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti, ktorú školskú tašku ste vybrali vy a prečo?

    Poznámka:
    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.