petruldo
23. jún 2014

Zavádzanie príkrmov

A je to tu zasa. Moja druhorodená má 4 mesiace a 2 týždne a ja som sa rozhodla že je už čas začať ochutnávať. Chcem využiť imunologické okno a zaviesť lepok počas kojenia.
Začala som OBILNINAMI a lepok zavádzam v poradí: ryža - ovos - jačmeň - raž - pšenica - špalda ako príkrm na OBED.
Lepok a pšeno úspešne zavedené, tak pokračujem orechmi. Začínam mandľami. Zaviedla som niekoľko druhov orechov, viď foto. Pokračovala som bielkovinou kravského mlieka /jogurt a melasou.
Vzhľadom v tomu, že dcérka má málo železa a zlý krvný obraz, prešla som už na ZELENINU, ktorú zo začiatku pridávam k obilnine.
Ako prvý som dala zemiak, potom som pokračovala cuketou, cviklou, mrkvou, tekvicou, karfiolom /iba ružičky/, pokračovala som pór, karfiol, petržlen.
Asi vo veku 6 m a 3 týždne som zaradila aj príkrm na VEČERU, dostávala kombináciu 2 druhov zeleniny s obilninou ako na obed. Malá netoleruje mäso a strukoviny na večeru, preto má iba zeleninu, prípadne aj obilninu.
Dostupná zelenina v bio kvalite došla a tak som bol čas prejsť na BIELKOVINY. Po skúsenostiach so starším synom, ktorý mäso odmietal som sa rozhodla zaradiť STRUKOVINY. Aby boli rastlinné bielkoviny rovnocenné živočíšnym, je potrebné variť a podávať strukovinami vždy s obilninami. Začala som cícerom, pokračovať budem červenou šošovicou, mungom a ostatnými odrodami šošovice.
Dostala som domáceho králika, tak som ho zaviedla ako prvé MÄSO, potom babka zarezala kohúta, tak druhé v poradí bolo kuracie. Nasleduje jahňacie, teľacie ...
Od 8. mesiaca som zaradila RAŇAJKY, dávam doma pripravované kaše z obilnín varené vo vode. Na zriedenie budem používať orechové mlieka. Dochucujem OVOCIE - jablko, hruška, banán.... Pridávam melasu a samozrejme kvalitný, za studena lisovaný OLEJ.

Dcérka už papá:
ZELENINA:
zemiak, mrkva, batát, cuketa /žltá, zelená/, tekvica /žltá, hokaido, maslová, na pečenie/, karfiol, pór, cvikla, petržlen, paštrnák, stonkový zeler
Brokolicu a fenikel netolerovala.
OVOCIE:
jablko, hruška, goji, marhuľa, banán, avokádo, slivka, maliny,
OLEJE panenské, za studena lisované:
slnečnicový, olivový, makový, kokosový, tekvicový, ľanový
OBILNINY:
Bezlepkové - ryža, pšeno, kukurica, quinoa, amarant
S lepkom - ovos, jačmeň, raž, pšenica, špalda, kamut, jednozrnka
BIELKOVINY:
žltok, jogurt, mäso /králik, kura, jahňa/, ryba /sumec
STRUKOVINY:
červená šošovica, cícer, fazuľa mungo a azuki
BYLINKY A POCHUTINY:
rasca, vanilka, škorica, melasa

Ahoj, môžem sa opýtať, každý druh dávaš jednorazovo alebo tiež sa to dáva pár dní ako keď sa začína s príkrmami? My zatiaľ neprikrmujeme, len si zbieram a triedim informácie a toto ma zaujalo. Ďakujem 🙂

23. jún 2014

@radka444 davam 4 dní po sebe

23. jún 2014

Ja som nikdy nenamacala 12 hod. dopredu ovsene vlocky. Maly mi ich dokonca uz jedol aj "surove".

11. júl 2014

@patanna no, ja tiež nie, ale potom mi múdrejší povedali, že sa majú namáčať kôli lepšej stráviteľnosti.

11. júl 2014

@petruldo a zatial vsetky ponuknute prikrmy zvladol, nebola reakcia, od kedy si zacala ponukat?

17. júl 2014

@ludmilabb 4 mes a 2 týždne

17. júl 2014

@petruldo dakujem pozeram ze latkujes uz od minuleho roka, mas dve deticky ze?

17. júl 2014

@ludmilabb 2, latkujem od malého narodenia, cez 2 roky. Ale už je cez deň bez plienok, tak rozpredávam výbavu.

17. júl 2014

Mna zaujali tie orechy,v akej forme davas? Robis mlieka?

30. júl 2014

@catie85 áno, mlieka. ešte sa môžu dávať ako maslo, alebo pomleté do kaše

30. júl 2014

Mozem pridat do obilninovej kase? Vsade spominaju orechy az po roku myslim,tak som prekvapena že davas uz teraz.kvoli imunolog.oknu?

30. júl 2014

@petruldo mozem sa spytat? keby by som mala zacat podla teba podavat mojmu malemu taketo kasicky? teraz 14 aug. bude mat 6 mesiacov (plne kojeny) zatial som davala iba zeleninku na obed a to presne 8 dni podavam, zje mi cca 10 lyziciek. len niesom si ista kedy je ten spravny cas zacat s takymito obilninami. a podavas ich na olovrant? dakujem za info

6. aug 2014

@catie85 nejak som si nevšimla koment, tak až teraz, orechy som dávala v rámci imunologického okna. do kaší plánujem dávať už len mandľové a ešte kokosové, konopné a makové mlieko.

7. aug 2014

@andrejkaa26 Lepok sa má zaviesť medzi ukončeným 16. týždňom (ukončený 4. mesiac) až 7. mesiacom, najlepšie pred ukončeným 6. mesiacom. stretla som sa aj s infom, že pri pretrvávajúcom kojení sa môže zaviesť aj neskôr. ja som začala v 4m a 2 týž., aby sa mi nestalo, že pre zdravotné ťažkosti by som musela skončíť s kojením.
ja som s obilninami začala, zaviedla som lepok, teraz orechy, potom bielok, pomaranče, jahody, a bielkovinu kravského mlieka.keď skončím, budem pokračovať so zeleninou. kaše ale dávam stále, zeleninu k nim budem pridávať. 2 nemliečne príkrmy plánujem najskôr so 2-3 týždňoch zeleniny, teda tak okolo 8 mes.
ja som pri prvom začala s obilninami na olovrant ale asi po 3 týždňoch som ich prehodila na raňajky, a na večeru som dávala zeleninu ako na obed.
kľudne pridaj obilninu k obednému príkrmu, alebo zaraď na olovrant, je to na tebe.

7. aug 2014

@petruldo dakujem za info🙂

7. aug 2014

@petruldo ahoj, zaujalo ma konopne mlieko. odkial a ake mas na to suroviny?
dakujem za info

1. sep 2014

@ervenka ahoj, ešte som ho nerobila. konopné semienko nelúpané kúpiš v bio obchode, recept aj tu https://www.modrykonik.sk/group/1803/nasa-vecer...

1. sep 2014

@petruldo aha. myslela som si,ze aj semiacka su zakazane... ;) Ale nie je konope ako konope. 😉

1. sep 2014

@patanna
@petruldo ak sa mozem pridat, ja tie ovsene vlocky varim, par minut vo vriacej vode, vznikne z toho taka kasicka.... neviem ci teda dobre robim, ale surove mala nechcela,a namocit vopred ma nejako nenapadlo 🙂 dik za tip skusim tiez namocit,ci spapa

7. sep 2014

ahoj, orechy uz mozu 4mesacne deti?

7. sep 2014

@bibap v rámci imunologického okna áno

7. sep 2014

@petruldo co je imunologicke okno??

7. sep 2014

@petruldo prosím ťa, pri tom imun. okne zavádzame toto všetko? múku z obilnín s lepkom, zemiaky, ryžu a mäso vrátane rýb, slepačích vajec, ovocie, zeleninu, výrobky z mlieka, arašidov, vlašských orechov a sóje

a vlastne, po tom 6.-7. mesiaci, kedy už okno nie je, potraviny stále podávame, či niektoré znova vylúčime zo stravy?

Ďakujem!

11. sep 2014

@miruskavel ahoj, to imuno okno sa uvádza niekde do 6. niekde do 7. mes., čo stihneš zaviesť uvidíš. ja lepok teraz dávam sporadicky, tak 1x za týždeň, častejšie po 10. mes. keď začnem dávať kaše na raňajky vrátim sa k orechovým mliekam.
ja by som raz za čas dávala aj po imuno okne

11. sep 2014

Uz nedavas popis k fotkam jednotlivych prikrmov?

13. okt 2014

@barrilla pod fotkou je napísané čo to je, ak už som to varila predtým je to bez receptu, niečo som už aj doplnila

16. okt 2014

@petruldo k tebe vždy prídem na nejaké nápady 🙂

3. nov 2014

Vraj imunilogicke okno neexistuje...vsetko zavisi, kolko sa dieta dojci...a zavadzat prikmi v 4,5 nie je zbytocne?...a este otazka, kravske mlieko neuatazuje zbytocne maly organizmus?

1. dec 2014
Komentár bol odstránený

@miki0707 daj link na to že neexistuje, rada sa poučím.
a 2-3 lyžičky v 4,5 mes. by som nenazvala príkrmom ale ochutnávaním.
ja malej kravské mlieko nedávam, mala 1 lyžičku jogurtu v rámci imuno okna 3 dni, odvtedy ho nemala

1. dec 2014

Tu je k tomu clanok od ogranizacie, ktora je na slovensku snad najpovolanejsiu,co sa tyka dojcenia a naslednej stravy dojciat:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikr...

1. dec 2014

A k tomu Ochutnavaniu-o to pri zavadzani prikrmOv predsa ide.aj to 6m babo zo zaciatku len ochutnava, nespapa hned pol pohara prikrmu...takze to chvilku trva kym sa zoznsmi s jedlom, nauci sa zo spracovat v puse,prehltnut..ide to lyzicka po lyzicke.dokonca niektore deti lyzicku odmietaju, ako moja mala, zaujima ju to, co mam na tanieri ja s to co si moze chytit do rucky.kym este babo nesedi je to tazsie, lebo jest v lahu by som ani ja sama nechcela.babo by mali byt na prikrmi pripravene a dobrym znakom pripravenosti je, ze sa nacahuje za nasim jedlom, ked jeme a zaujima sa o to.
Kvitujem ze si davas takz namahu, fotis a davas mamickam vzory a inspiracuu, je to super.Len na niektore veci by som si ja osobne dala pozorvela stastia s prikrmami😉

1. dec 2014

@miki0707 uz som si myslela ze som sama s takym nazorom...mne aj dr povedala ze teraz su kadeake "novinky" ale netreba ich brat vazne a ja s tym suhlasim..pchat do 4mes.deto mlieko...obilniny ..citrusy atd...no konec

5. jan 2015

@miki0707 tak konečne mám čas na odpoveď.
v podstate s článkom súhlasím, iba mi tam veľmi chýba vysvetlenie, čo vlastne bolo v tých 2 štúdiách, a ako vlastne sa majú interpretovať odporúčania ESPHGAN-u.
k druhému príspevku:
toto všetko je mi známe, v ľahu iba kojím.
ešte by som chcela vedieť, na čo konkrétne by som si mala dať podľa teba pozor?
a pripojím aj to čo som písala zuzkat1 : odhodlanie kojiť je dobré, ale za seba ti poviem, nemám krištálovú guľu aby som dopredu vedela do kedy kojiť budem môcť /u mňa boli zdravotné problémy pri prvom, a aj pri druhej sa vrátili, ale našťastie to poriešilo aj homeo, nebolo treba lieky, tak stále kojím/.

6. jan 2015

@zuzkat1 písala som ti v inej skupine, len aj tu niečo:
ak by si si dobre prečítala v popise albumu a porátala - čo foto, to 4 dni zavádzania, tak by ti vyšlo že už dávno nemala 4 mesiace.
a tiež by som odporučila komentovať aj tie mamičky, čo si radi vravia netabuľkové a do detí pchajú nemliečne príkrmy od 2 mes., a dávajú im v polroku ale že úplne všetko.
moja má v 11tich mes. iba 3 nemliečne príkrmy, stále je kojená a dúfam že ešte dlho bude.

6. jan 2015

@petruldo tak tam nemam vobec slov to je pravda...segedin v troch mesiacoch atd...tam uz rozum dava vypoved...
A tie 3nemliecne mam chapat ako? Akoze 3x denne? A viem ze uz nema 4to je mi jasne...ale aj tak pekne stihla...a to mnozstvo ma sice prekvapuje ale viac tie alergeny...ja by som na ne odvahu nemala to je cele...navyse mne aj dr kazala nedat na tieto nove studie...

6. jan 2015

@zuzkat1 má 11 m., nemliečne príkrmy: Raňajky - obilninová kaša s ovocným pyré, Obed zelenina + strukoviny al. mäso,Večera zelenina, ostatné je kojená, niekedy má ako desiatu pár lyžičiek surového ovocia, a asi 1-2 x mala aj jogurt /ale to iba 2-3 x oblizla špičku lyžičky/, keď som kŕmila staršieho.
z alergénov mala orechy, BKM /jogurt/ viac som nedávala, mala veľmi málo železa, tak som začala dávať zeleninu.

6. jan 2015

Zabudla som ti napisat kolkokrat papa...razmax.2x

6. jan 2015

@petruldo Prepac ja som to nemyslela zle, ty to mozno robis spravne, len z toho fotoblogu to trosku vyznieva inak a podla toho uz vidim vela mamiciek ako davaju prikrm pomaly uz 3-m babatku (lebo nevhce spat, neprespi celu noc alebo neviem preco vsetko este-co je samozrejme blbost)...ale kvitujem tu pestrost potravin a namahu co si si s tym blogom dala...takze co som uviedla,tak len pre poriadok.to ze ti v clanku chybaju odpovede je jasne.da sa ich dopatrat inde,len sa v tom clovek musi hrabat a zaujimat sa...nakoniec ako o vsetko!bolo by zbytocne aby to vsetko vysvetlivali v jednom clanku...bol by taky dlhy,ze by ho nik necital.
No ako vo vsetkom aj v zavadzani prikrmov existuje vela nazorov a ciest a na kazdej z nas je zvazit si co a ako a vo nam s bsnom najviac vyhovuje a co pre neho chceme🙂

6. jan 2015

@petruldo inak twraz to presne @miki0707 vystihla...z toho tvojho clanku to vyznieva uplne inak ako to realne podla komentov robis...

6. jan 2015

@petruldo já dopručení ESPGHAN http://espghan.med.up.pt/position_papers/con_28... chápu tak, že cílem je plně kojit cca do těch 6 měsíců, ale od 4 se můžou (ale nemusí) pomaličku!!! a v malém!!! množství zavádět ty hlavní alergeny a postupně příkrmy, ale ideální doba je, když dítě začne jevit o jídlo samo zájem a je co nejvíc kojeno (čili nejde o konkrétní věk, ono to riziko alergií se při pozdějsím zavedení zvyšuje jen maličko, naopak nacpání půlročního dítěte krupičnou kaší, těstovinami, pečivem riziko celiakie nebo alergie na pšenici podstatně zvýší). Taky je potřeba brát ohled na udržení laktace, čili PŘÍkrmy ke kojení PŘIdávat, nenahrazovat ho jimi.
Něco jiného jsou děti na UM, tam je naopak cílem (s citem k dítětiv ochotě jíst, jeho trávení) co nejdříve (od půl roku postupně, klidně do roka i dříve) UM nemléčnými příkrmy nahradit, alergeny samozřejmě zavádět taky pomaličku, v maličkém množství, možná ještě opatrněji, když chybí ochranný účinek mateřského mléka. Totǒ můj osobní pohled moemntálně 😉.

7. jan 2015

@katyxq Ano, v podstate si to myslim aj ja tak nejak🙂...WHO doporucuje vylucne dohcenie aspon do toho ukonceneho 6m, no odporuca dojcenie az do 2r prip. dlhsie...ale to uz je na kazdej mamine,aby sa oba i babo citili v tom dobre.a inak nie je kam ponahlat.detim nic neutecie,cim neskor zamorime ich telicka tym lepsie pre ne.a potom ako dospely budu hladat vseliake uniky akebo drzat pranu....a my budeme cumiet ako puci,ako to vlastne bez jedla vydrzia a dokonca tak jedna mamina aj plnohodnotne dojci a postupne pripravuje na to aj svoje dieta😉

7. jan 2015
9. jan 2015

Vsetko vyzera super. Pokial babo papa. Mojmu darmo uvarim vselico, ked mu jej idu zubky, papa len banan a mrkvu a hotovo. Co s tym?

20. jan 2015

@marthuska trpezlivosť a skúšať, ja viem že to je náročné, aj moja má svoje muchy. bolo obdobie asi 3 týždne, keď po 2-3 lyžičkách pľula a nechcela jesť, a všetko som vyhadzovala, išlo ma picnúť. ale našťastie sa to spravilo. takisto na začiatku vôbec nechcela mäso, teraz ho celkom pekne zje.

20. jan 2015

Ved toto, v obchode minute peniaze, pol hodka v kuchyni, rozbomardovana kuchyna, ide sa papat a hopla:( pusku zavrie a nemam tej milosti. Ani srandy nepomozu. Rehoce sa potom so zatvorenou puskou a lyzicka s papanim sa v puse neocitne ani nahodou. U nas to trva uz dva tyzdne. Idu nam zubky. Cize dnesny obed bol ozuzlanie kuska vianocky. Ci nieco aj spapala, netusim. Potom jej davam celu mrkvu surovu osupanu a uhorku neosupanu. Pohryzka, nech aspon nejaka stava s mineralmi🙂 no a potom macimalne jogurt s cerstvym bananom a bananova kasa na veceru. Ak by nebola bananova, mam smolu

20. jan 2015
Komentár bol odstránený

Jej dakujem. Hadam mi to pomoze pri prikrmoch. Vopred dakujem za jedalnicek 🙂

3. mar 2015

Dobrý deň, ďakujem za oba články aj tento album. Dlho som hľadala niečo k príkrmom, lebo všade je popísané niečo iné. Chcela by som sa Vás opýtať na to imunologické okno. Moja dcérka bude mať za pár dní 5 a pol mesiaca. V rámci imunologického okna som jej dala 3x omrvinku z chlebíka a olíznuť z nejakých potravín (jabĺčko, mrkvičku, dužinu z hrozienka, čučoriedku, ...). Keď som jej dala olíznuť grep, mala na druhý deň pri pusinke taký jemný výsyp (asi 5 alebo 6 červených bodiek - ako keď sa pichne špendlíkom a za dva, max tri dni to bolo preč). Dnes začíname s príkrmom (mrkvička), chcela by som postupovať tak, ako máte popísané vy a do ukončeného 7 mesiaca dať nejaké alergény. Ako teraz s citrusmi, keď mala takúto reakciu? Dať jej ešte olíznuť, či už nie? A jahôdky a pomaranče ste dávali normálne kúsok spapať, či len olíznuť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem Vám pekný deň

18. mar 2015

@jankacaa veľmi sa ospravedlňujem, že som neodpísala skôr, nejak mi ušiel váš príspevok.
čo sa týka citrusov, po reakcii, vyskúšať znova najskôr za 4-5 mesiacov ak sa reakcia zopakuje vysadiť, skúsiť po 3 roku, a ak bude stále reakcia neodporúčam dávať. treba sa poradiť s imunoalergologom.
jahody som nemala domáce, tak tie nemala vrámci imuno okna, neskôr mala kupované mrazené ale boli uvarené. pomaranč mala odšťavený, ale už presne neviem kedy, určite však pred rokom, možno 10 mes.

26. apr 2015

@petruldo to nevadi, dakujem velmi pekne za odpoved 🙂

26. apr 2015