pr_clanok
22. máj 2015

13 perličiek z natáčania bábkovej rozprávky Malý Pán

Bol potreba potápač, dabléri i fén

V kinách už sa objavila bábková rozprávka Malý Pán režiséra Radka Berana. „Chceli sme natočiť bábkový veľkofilm a podarilo sa to!“ povedal režisér Malý Pán a takisto dodal, že deti sa na premiére smiali, pospevovali si záverečnú pesničku a mali zvedavé otázky typu, kedy bude Malý Pán 2 ako dlho sa točila rozprávka a iné. 

Čím je rozprávka unikátna? Predovšetkým faktom, že sa jedná o naozaj celovečerné bábkové dielo, ktoré si kladie za ciel opäť dať do povedomia bábkarskú školu. A to nie len medzi Česko – slovenskými divákmi, ale aj v zahraničí, kde mali bábky vždy skvelú povesť. Okrem celovečernej stopáže je ďalšou zaujímavosťou, že bábky vo filme budú priznané. Diváci teda uvidia vodiace drôtky. Snímok sa natáčal v skutočnej prírode blízko českého mesta Písek a stojí za ním mená ako režisér Radek Beran alebo hudobník Milan Cais a výtvarník František Antonín Skála. Objavte s nami zákulisie bábkového filmu a prečítajte si 13 perličiek z natáčania. 

1. Natáčalo sa 45 dní so štábom 35 ľudí. Svoje hlasy požičali bábkam mená ako Robo Roth, Táňa Pauhofová, Zuzana Kronerová a ďalší.
2. Počasie bolo zázračne priaznivé. Z celých 45 dní pršalo len štyri krát.
3. Behom celého natáčania zjedol štáb celkom 7 815 žemlí a 30 plechov koláča.
4. Nafta v generátore došla behom nočného natáčania len jeden krát. V tú chvíľu, ale zhasli všetky svetlá a na les padla absolútna tma. Iba čo situáciu zachránilo, boli svetlá Malého Pána, ktoré bežali na baterky. 

5. Dokonca i bábka môže dôjsť k ujme. V priebehu natáčania sa totiž kamsi vytratil časť z kostýmu Malého Pána – jeho batoh. Hľadal ho celý štáb a našťastie ho úspešne našli.
6. Možno ste netušili, že dokonca i bábky niekedy potrebujú dablérov. Malý Pán mal hneď tri, ktorí boli využití pri akčných scénach.
7. K silónu, drôtikom, ihlám a nitiam neodmysliteľne patrí aj fén. Keď sa Malý Pán namočil, musel sa pekne nechať vyfénovať. 
8. Malý Pán má celkom tri kostýmy. Raz je za slušňáka v košeli a sáčku s klobúkom, po druhé má neformálnu mikinu a po tretie na vás vykukne v domácom župane. 

9. Vo svojom malom batohu si Malý Pán vždy nosí vodu a jedlo na cestu. Keď chcel na svoju filmovú party priniesť koláč, zháňala ho produkcia po celom Písku. Nakoniec zohnala od susedky celý plech, z ktorého sa vyrezal kúsok pre Malého Pána veľký tak akurát.
10. Aby sa nohy bábok veľmi nehúpali, bolo nutné ich zaťažiť. Malý Pán tak dostal kovové závažie a Starec zase dostal na nohy ako závažie nožík Leatherman.  

11. Bublinky od motoru sú vlastnoručným dielom bábkovodiča Tomáša Procházku.
12. Rybabici, teda prievozníka, ktorý by stále niečo jedol, odvodil príležitostný potápač Filip Hamza. 

13. Sami bábkovodiči by možno niekedy potrebovali kaskadérsky záskok. Visiaci hlavou dole alebo pod vodou sa našťastie nikomu nič nestalo.  

Začni písať komentár...

Odošli