pr_clanok
22. jan 2015

Viete, ako sa vyrába mliečna dojčenská výživa?

Dojčenie je rozhodne to najlepšie pre vývoj každého dieťaťa, ale dojčiť nedá donekonečna.
V živote mnohých rodičov tak nastáva okamih, kedy je potrebné ísť do obchodu alebo lekárne a kúpiť prvé balenie mliečnej dojčenskej výživy.
Starostlivo poukladané regáli v obchodoch a lekárňach sú doslova preplnené rôznymi baleniami mliečnej dojčenskej výživy. Krásne farebné obaly hlásajú heslá, ako sú najbližšie materskému mlieku a čo všetko obsahujú. Výrobcovia sa predháňajú v upútavaní pozornosti váhajúcich rodičov rôznymi  spôsobmi. Ale to najcennejšie je až vo vnútri.

HiPP 2 BIO Combiotik®

Spoločnosť HiPP, popredný výrobca jednej z najkvalitnejších mliečnych dojčenských výživ, sa rozhodla poskytnúť informácie o postupe výroby a dokonca na svojich webových stránkach zverejnila video priamo z vlastného výrobného závodu.

Základom je BIO mlieko priamo od chovateľov

Nemecký výrobný závod dojčenskej výživy HiPP z vonku vyzerá ako obyčajná budova. Snáď len 40 metrov vysoká veža komplexu napovie, že sa nejde o obyčajné kancelárske priestory.
Celý proces výroby mliečnej dojčenskej výživy HiPP je rozdelený do niekoľkých častí. Každý deň prichádzajú do tohto výrobného závodu veľké cisterny s BIO mliekom priamo od chovateľov.

Spoločnosť HiPP používa len mlieko od farmárov, ktorí pracujú striktne podľa smerníc pre ekologické poľnohospodárstvo. Dojnice sa chovajú v podmienkach vhodných pre ich druh a pasú sa na prírodných pastvinách viac ako 200 dní v roku. Tieto pastviny sa obrábajú bez minerálnych hnojív, chemických a syntetických postrekov.

Skôr ako sa BIO mlieko z cisterny odčerpá, je nevyhnutné ho podrobiť dôkladnej laboratórnej analýze. Hodnoty ako obsah tuku a bielkovín, pH hodnoty, zaťaženie mlieka škodlivými zárodkami alebo stopy antibiotík sú starostlivo sledované a zaznamenané. Až potom, čo sú ukončené všetky analýzy, ktoré potvrdia, že je mlieko v bezchybnom stave, sú podpísané dodacie listy a mlieko môže byť z cisterny vyčerpané. Mlieko putuje z cisterny do cisternových veží z ušľachtilej ocele, do ktorých sa zmestí 150 000 až 250 000 litrov mlieka.

Presne odvážiť a premiešať

V ďalšej časti HiPP výrobného závodu sa presne odvážia ostatné zložky dojčenskej výživy, ktoré sa do privezeného BIO mlieka primiešajú. Jedná sa napríklad o BIO laktózu, BIO srvátku alebo vitamíny. Odvážené zložky opäť skontroluje ďalší pracovník. Všetko sa označí čiarovým kódom.
Potom sa odvážené zložky v suchom stave premiešajú v špeciálnych miešacích boxoch tak, aby bolo zabezpečené ich optimálne rozptýlenie. Po riadnom premiešaní môže byť prášková zmes primiešaná do čerstvého BIO mlieka.

Odpariť tekutinu, skontrolovať a zabaliť

Mliečna zmes putuje do tzv. Striekacej veže, kde dochádza k odpareniu tekutiny zo zmesi pomocou teplovzdušného prúdu. Ihneď ako mliečny prášok prepadne zo striekacej veže na pohyblivý pás, prepraví sa do baliarne, kde je zabalený do alobalových vrecúšok.
Pomocou presvetlenia prebieha kontrola všetkých vrecúšok, či neobsahujú cudzie telesá. Ďalšia skúška prebieha vo vodnom kúpeli, kde sa zisťuje, či sú vrecúška správne uzavreté.
Na záver sa vrecúška s odmerkami vkladajú do krabíc a krabice do kartónov. Kartóny sa ukladajú na palety a kvôli bezpečnému transportu sa fixujú fóliou. V priebehu jedného dňa je takto naplnených do krabíc 100 ton mliečneho prášku HiPP.

600 kontrol u každej šarže

Na úplnom závere výrobného procesu mliečnej dojčenskej výživy HiPP, sa hotové výrobky opäť starostlivo kontrolujú v laboratóriách, kde sa okrem kvality navyše testuje aj rozpustnosť a senzorické vlastnosti. Počas celého procesu výroby sa vykonalo viac ako 600 kontrol u každej výrobnej šarže.
Zároveň je prostredie celého výrobného závodu spoločnosti HiPP konštruované tak, aby sa zabránilo akejkoľvek kontaminácii vo všetkých fázach výrobného procesu. Všetci zamestnanci HiPP výrobného závodu musia dodržiavať prísne hygienické návyky už od vstupu do výrobného závodu. Až po finálnom schválení sa môže HiPP mliečna dojčenská výživa vydať na cestu do obchodov.

Z plechovíc do krabíc

Za spoločnosťou HiPP stojí dlhá rodinná tradícia. Už viac ako päť desaťročí je synonymom uvedomelej a citlivej spoločnosti so šetrným prístupom k prírode. A práve preto sa HiPP rozhodol vymeniť plechový obal mliečnej dojčenskej výživy HiPP Combiotik za úplne recyklovateľné papierové krabice.
Vo vnútri nového balenia mliečnej dojčenskej výživy HiPP Combiotik sa nachádza len jedno vrecúško, čím je pri výrobe zaistené zníženie emisií CO2. Obal je potlačený farbami bez obsahu minerálnych olejov a kartón je certifikovaný spoločnosťou FSC (Forest Stewardship Council), čo znamená, že výrobky s visačkou či logom FSC zákazníkovi zaručujú, že pochádza zo šetrne obhospodarovaných lesov.

S jedinečnou kombináciou:

  • probiotická vláknina podporujúca zdravú črevnú mikroflóru

  • prírodné kultúry mliečneho kvasenia, ktoré sa prirodzene vyskytujú v materskom mlieku

  • esenciálne omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú veľmi dôležité pre rozvoj mozgu a nervových buniek, a tým pre zdravý rast Vášho dieťatka,
  • V BIO kvalite
  • Vitamíny A, C, D  - prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému

Dôležité upozornenie: Dojčenie je najprirodzenejším spôsobom výživy dojčiat. Dojčenská
výživa by mala byť používaná na odporúčanie lekára. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch a webových stránkach. Potravina na osobitné výživové účely.
Venujte pozornosť vyváženej strave a zdravému štýlu života Vášho dieťaťa

** Maldonado et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012; 54:55-61 Gil-Campos et al. Pharmacol Res 2012; 65: 231-238

Začni písať komentár...

Odošli