Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Baby aky napoj alebo co pijete na ranajky? Ja si bez ranajok neviem predstavit den, a doteraz som vzdy pila kavu. Len mam pocit ze uz mi nerobi dobre a rozmyslam cim ju nahradit.
    Čaje mi nechutia, tie nahrady ako Caro, Melta, tiez nic moc, a take ze šálka mlieka, alebo kakaa, no nic pre mna a mam pocit ze to moje creva tiez nezvladnu.
    Neviem uz co ine teple by som si mohla dat.

    Dievcata, poznate niekto tuto encyklopediu? Ja som ju mala ako dieta, stale ju mam, ale hladam nieco na podobny styl, alebo nejake novsie vydanie v tejto forme. Velmi sa mi tato encyklopedia paci, lebo je strucna, jednoducha, na kazdej strane nejaka zaujimavost formou Vies ze… no proste za mna jedna z naj spracovanych, akurat ze mnoho informacii tam je uz zastaranych, neaktualnych, kedze je to vydanie z roku 1992.
    Tak ak mate nejake tipy na podobnu, pripadne vami osvedcenu aktualnu encyklopediu so zaujimavostami, budem rada.

    Milujem tento moj 12rocny multifunkcny robot Bosch. Okrem vsetkych druhov cesta mi napr postruha aj zemiaky na placky za 5min 🙂🙂🙂 a nemusim to robit na struhadle rucne, co teda neznaaassam.

    Baby tie ktore mate roboticke vysavace aj s vytieranim, je to tak, ze uz nemusite behat s mopom a umyvat dlazku? 😄😄😄 lebo velmi silno o nom uvazujem, mam dost velku plochu domu, vzdy sa zapotim, ked to umyvam, a teda nechce sa mi to uz. Tak ze ci sa mi ten robot oplati v tomto smere 😁

    “Mami, este nikdy som ta nelubil, tak ako Ťa lubim teraz.”
    To mi dnes povedal synacik, len tak z nicoho nic 🥰🥰🥰

    Ani som netusila, ze po prvom mam doma este toooolko veci. A to som este asi rovnake mnozstvo predala a rozdala… wau.
    Ale zasobeni a pripraveni na druhe teda sme 😄😄😄, tie najmensie vecicky mam uz v komode 😊 a toto pojde zatial do komory 😁

    zenulkaaa
    Správa bola zmenená    28. júl 2022    

    Sypaný ríbezľový ste už skúšali? Mňam
    RECEPT tu:
    http://www.stylzeny.sk/2022/07/recept-sypany-ri...

    ❤️❤️❤️

    Mamaaaa.. 12:00..
    Daj obed! 😄😄😄
    #nikolaskoveperlicky

    Ríbezľový.. odporúčam. Recept v komente.

    Konstatovanie dnesneho dna od nasho prvacika:
    “Mami, preco ja musim dat pani ucitelke kvety a cokoladu, a ona nam da iba papier..!? 😄😄
    Majte krasny zaver skolskeho roka 💗

    Prali ste prosim niekto Topgal tasku v pracke?? Je to dobry napad? Ak ano, prezila???

    Dievcata, ktora aplikacia, program alebo nieco take je teraz dobre na vyvolanie a urobenie fotoknihy??
    Kedysi som pouzivala cewe svet, ale teraz neviem, ci stale su ok, alebo ci je nieco lepsie.

    Poradte prosim nejaky recept z velkych jogurtov. Mam tam asi 4ks tie 500ml, marhulovy, malinovy. Co s nimi? Zjest ich akosi nestihame.
    Napada ma smotanova nepecena torta, len teda neviem, ci s ochutenymi jogurtami bude ok.

    Kukurička..

    Vola mi muz:
    “Ten salat v chladnicke s korenom, to je na sadenie??”
    🤣🤣🤣
    No ja odpadnem 😄😄😄.. to ste uz videli? Aby som sadila salat s korenom a este predtym ho dala do chladnicky..
    Tieto muzske zadery 😂

    7 rokov mamou ❤️❤️❤️
    #happymothersday

    Maminy, odkedy ste vase deticky pustali same chodit do skoly a zo skoly? Nas je prvak, do skoly to mame peso presne 1km a strasne mi tu basni o tom, ze chce uz chodit sam aspon zo skoly, ze vraj niektori jeho spoluziaci uz chodia sami.

    Zeny schvalne.. telove silonky- nosite alebo nenosite?
    Strasne citam ake su out a ze to sa uz nikde nenosi, len slovenske zeny si ich obhajuju.. atd.. tak som zvedava.
    Viem ze niekto to napr na tele neznesie, to pochopim.. ale ste tu take, ktore ich napr fakt nenosite preto ze su out, vraj nevkusne a vhodne pre stare baby??

    Nitra krasna ❤️ A tato ulicka najkrajsia 😍
    Vsetci sa tam vzdy fotia, musela som aj ja 😊

    Baby poradte, kde kupim cistobiele kvalitne obliecky, ale nie za premrstenu cenu. Jedny som nedavno kupila, ale su megakrcive a tvrde..

    Majitelky kavovarov.. aka zrnkova kava vam chuti najviac?? Dajte vase tipy, aku doma pijete.

    Sice tieto sviatky nemusim, ale nejaka momentka sa nam vydarila😄
    Veselu Velku Noc 🐥🐰

    Zeny, ako prebieha u vas tento den? Je tu vobec este niekto, kto to naplno preziva, chodia vasi chlapci a muzi sibat vsetkych, a takisto napr aj k vam chodia vsetci? Ja mam pocit ze v mojom okoli to uz upadlo, a teda k nam fakt dnes nikto nepride a my ideme so synom iba k babke a sestre, aj to nebudu nejake mega oblievacky..

    Veselu Velku Noc 😃

    zenulkaaa
    29. máj 2020    Čítané 1627x

    Milá mama... mysli na to..

    Milé mamičky, hlavne tie nastávajúce, alebo novopečené... ale vlastne asi pre každú mamu na zamyslenie..

    Dnešný článok je pre vás.. pre tie z vás, ktoré sa dokola samy seba pýtate, či to zvládnete, ako to zvládnete a aké to bude. Pre tie z vás, ktoré máte obavy, a premýšľate, či budete dobrá mama.

    Budete.

    Zvládli to iné, tak prečo vy nie?

    VYCHOVÁŠ HO

    Neboj sa. Zvládneš to. Zvládneš to, ako milióny iných žien na svete. Všetko príde samo. Naozaj - samo. A ty zrazu budeš vedieť, prečo plače, ako ho utíšiť, ako ho chytiť, pomojkať, obliecť, kedy je unavené, kedy ho niečo bolí, či kedy sa bojí a mnoho ďalších vecí... Zahoď obavy, materská intuícia je naozaj skvelá vec, ver jej a nechaj sa viesť. Ver mi, viem o čom hovorím.. mám doma už 5-ročného.

    VER MU

    Áno, poznáme to všetky- zo strachu, aby sa nezranilo, neublížilo si, sme mu stále za zadkom. Stále, stále... ale... čo tak nechať to chvíľu naň a počkať, či to nedokáže samo? Dovoľ mu liezť po tých schodoch, pusti ho nech sa rozbehne po tráve, nechaj ho, nech si s niečím poradí samo. Zasiahni, až keď to bude fakt nutné.. Ver mu! Ono to dokáže. A bude toho dokazovať stále viac, ak mu tú dôveru dáš..

    VCÍŤ SA DO JEHO KOŽE

    Sú situácie, v ktorých si často nevieme rady. Dieťa plače, hádže sa o zem, vzdoruje, vyvádza, odvráva, jednoducho máme chuť ho vtedy vytrieskať a odísť niekam preč.

    Ale, čo tak sa vcítiť do jeho kože? Skús si predstaviť, čo by si asi ty potrebovala v takejto situácii, alebo čo potrebuješ, ak sa cítiš mizerne, je ti do plaču, máš pocit, že sa ti nič nedarí...

    Potrebuješ, aby niekto na teba nakričal, vynadal ti a poslal ťa kade ľahšie? Alebo ti pomôže objatie, milé slová, a nejaké riešenie situácie?

    Áno, to je presne to, čo potrebuje tvoje dieťa - to čo ty.. 

    MÁ IBA TEBA/VÁS

    Neviem, ako by som toto presne vysvetlila, ale chcem tým povedať, že nesprávajte sa k nim zle. Áno, všetci sme občas unavení, nemáme na nič náladu, chceme pokoj.... Ale tie deti majú iba nás. Hlavne tie maličké. Sme pre nich vzormi, hrdinami, sme tými najlepšími a všetko, čo im ukážeme, chcú robiť tiež. Predstavte si, ako by ste sa asi cítili, keby na svete nemáte nikoho, iba mamu, či otca... a tí sa o vás nezaujímajú, sú k vám nevľúdni, zlí (áno viem, aj také prípady sú - ale verím, že to nie je ten váš).

    Preto buďte vždy milí, keď od vás niečo potrebujú, ochotní, vysvetľujte, vnímajte, počúvajte, odpovedajte... a milujte ich. Lebo oni vás milujú najviac.

    HOVOR PRAVDU

    Stále, vždy a všade... Ak sa ti zdá, že to dieťa je malé na to, aby niečo pochopilo, tak mu to povedz. Povedz mu, že tomu by ešte nerozumelo... povedz mu, ako sa veci majú.. Povedz mu, že táto hra ťa nebaví, nie že nemáš čas... nevymýšľaj si, že bračeka priniesol bocian... že ak bude zlé, tak ho odnesú čerti.. Časom sa aj tak dozvedia, ako to všetko je.. A budeš za klamárku.

    Ale maminky predsa nikdy neklamú!

    VYDRŽ

    Vydrž  všetky tie dni, obdobia, nálady... sú lepšie aj horšie, nebudeme si klamať.. Niekedy máme chuť rozbiť dvere, vykričať sa do celého sveta, alebo ujsť a byť sama.

    Vydrž to, ono to prejde... Raz prespí celú noc, raz mu vyjdu všetky tie zuby, raz sa naučí zvládať emócie, raz sa naučí jesť samostatne,... raz sa zabaví sám s hračkami aj hodiny... raz si zájdeš aj kaderníčke bez jeho scén a pocitu, že sa už nikdy nevrátiš... raz všetko príde... Všetko má svoj čas. 

    Tak vám želám, aby ste boli tou naj mamou pre svoje dieťa. Lebo určite ňou budete..

    Máte ešte nejakú radu, postreh na doplnenie? Uvítam každý komentár.

    zenulkaaa
    11. apr 2020    Čítané 731x

    Čo dokáže to moje 5-ročné dieťa..

    Nechce sa mi tomu veriť, ale to moje dieťatko pred 2 dňami oslávilo už 5 rôčkov. Vyrástol veľmi rýchlo, veď sa mi zdá, že ešte len včera som ležala takto v pôrodnici. 

    Už to nie je bábätko, batoliatko, ale už je to veľký chlapček. Preto najvyšší čas niečo si poznačiť, napísať a prezradiť vám, čo všetko to moje 5-ročné dieťa už dokáže, vie, ovláda, a aké je.

    Dnes je z neho už jeden múdry, šikovný a neskutočne ukecaný chlapec (popravde, niekedy mám už tej jeho ukecanosti vyše hlavy, lebo on fakt v kuse rozpráva 😀)

    - vo svojich piatich rokoch má 121 cm a 21,5kg - už taký prvák 😀, výškou je už nadpriemer. Nosí oblečenie veľkosti 122, nohu má číslo 29.

    - veľa a veľa rozpráva - stále sa na všetko vypytuje, tie otázky prečo, načo - och, no niekedy už fakt neviem, čo mu mám odpovedať.

    - nerozpráva ešte úplne čisto, nevie povedať "R", a niektoré sykavky šušle. Ale normálne by ste sa s ním porozprávali a dohovorili, všetkému rozumie a počuje aj to, čo nechceme, aby počul.

    - je samostatný. Ešte donedávna som vyplakávala, že skoro vstáva (okolo piatej), a že ja sa nemôžem vyspať. Časom sa však naučil ráno vstať, obliecť, vybrať si z chladničky pribináčika, zjesť ho a potom sa pekne hrať v izbičke. A ja si konečne môžem ráno pospať.

    Čo ovláda?

    - vie napočítať do 30 - pozná aj všetky čísla, ako vyzerajú

    - pozná už aj niektoré písmená a vie napísať svoje meno už asi od 3 rokov

    - do 10 vie počítať aj po anglicky, dokonca pozná aj niektoré anglické slovíčka už - a tomu jeho PLÍS, ked niekedy niečo chce, ťažko odolať 🙂

    - pozná všetky farby, tvary

    - vie vymenovať dni v týždni - aj keď ešte nemá presne predstavu o plynutí času a nevie, aký deň je dnes

    - vymenuje všetky planéty slnečnej sústavy

    - pozná svoje celé meno, aj mená všetkých členov rodiny - aj kamarátov, či známych

    - je rozumný, chápe už mnohým veciam, vie sa rozľútostiť, nahnevať, aj cítiť vinu, keď niečo urobí zle. 

    - rozumie pojmom vpredu, vzadu, hore, dole, vľavo, vpravo, rýchlo, pomaly, veľký, malý a mnoho dalších...

    - ovláda množstvo rôznych básničiek, riekaniek, vie si ich dokola spievať a recitovať

    - rád si spieva pesničky, pozná texty mnohých nielen slovenských, ale i anglických pesničiek

    HRY: 

    - najradšej sa hrá s autami a legom - to dokáže skladať hodiny - dokonca si už podľa návodu sám vie poskladať danú vec.

    - vie kresliť, ale nerád kreslí, vyfarbuje, nebaví ho to

    - rád vystrihuje (síce ešte nie podľa línií), lepí, pečiatkuje, či maľuje s vodovými farbami, alebo modeluje s plastelínou

    - vie hrať človeče, pexeso, a iné hry s kartami a väčšinou ho to rozčuľuje, a hnevá sa, keď nevyhráva

    - vie si upratať pekne hračky, aj keď teda to nie je každodenným pravidlom, ale vie to

    POHYB: 

    - vie sa bicyklovať bez koliesok, urobiť kotrmelec, stáť a skákať na jednej nohe, ísť pospiatky

    - rád behá a kope si s loptou, vie chytať a hádzať loptu

    - stále behá, skáče, kričí, má neskutočné množstvo energie

    STAROSTLIVOSŤ:

    - vie sa sám obliekať, vyzliekať, obúvať, vyzúvať, zapnúť zipsy (gombíky mu ešte robia problém)

    - sám sa umýva v sprche - samozrejme za mojej asistencie - ale ja ho len opláchnem a pomôžem s utieraním.

    - samostatne používa toaletu, umyje si ruky, aj zuby sám

    A ešte: 

    - udrží pozornosť, čítame si každý večer rozprávku a keď sa ho spýtam určité otázky z tej rozprávky, tak mi vie odpovedať - takže počúva, aj keď sa počas čítania stále vrtí, upravuje vankúš či perinu 😀

    - občas pomáha aj s domácimi prácami - poleje kvety, umyje niečo, očistí mrkvu, zemiaky so škrabkou, či pomáha s dávkovaním surovín do koláča. 

    - už pár týždňov nespí denný spánok. V škôlke by ešte spával, ale nakoľko už je vyše mesiaca stále doma a ja nemám nervy na jeho denné uspávanie, tak je celý deň hore a večer aspoň lepšie zaspí.

    JEDLO: 

    - je alergický na vlašské orechy – nechápem po kom, pretože nikto z nás takúto alergiu v rodine nemá

    - každé ráno raňajkuje vanilkového Pribináčka

    - miluje ryžu, cestoviny, syr, pizzu, hranolky

    - jeho najobľúbenejšie jedlo je kuracie mäsko s ryžou

    - cestoviny má najradšej suché, nemá rád omáčky, ani kečup

    - má pár svojich obľúbených sladkostí (kinder, vesna, jojo jahudky, bebe keksy orieškové, obyčajné piškóty a šmolko zmrzlinu) – fakt mi nezje a nechce ani ochutnávať iné, aj keď to vidí jesť nás dospelých

    - takisto koláče – zje len bábovku obyčajnú – nesmie byť v nej nič, tvarohové buchty, či rožky a muffiny taktiež bez ničoho. Žiadne plnkové zákusky, torty, makové, ovocné, či iné domáce dobroty, čo máme radi nezje – nechápem prečo, ale som aj rada, že tak neholduje sladkostiam

    - pije len čistú vodu a nesladené čaje. Občas nejaký džúsik, ale teda vôbec nie je naučený na sladké minerálky, ani iné sladké nápoje.

    No ale, aby to nebolo len o tom, čo dokáže a vie, tak je ešte veľa vecí, ktoré neovláda:

    - nevie plávať, ale miluje vodu

    - nevie si zaviazať si šnúrky, nakoľko jeho topánky sú v 90% na suchý zips

    - nepozná hodiny a čas

    - ako som už v úvode spomínala – nerozpráva úplne čisto a zrozumiteľne a nevie ani R – navštevujeme logopedičku.

    - nepozná mesiace v roku

    - a ešte by sa určite toho dosť našlo, čo by malo 5-ročné dieťa ovládať a on to neovláda, no teraz si nespomeniem..

    Ale myslím, že stále sa čosi nájde, čo sa treba učiť a to je len dobre.

    Každopádne – každé dieťa je iné, preto neporovnávam a a ni nechcem porovnávať. 

    To moje je jedinečné a ja milujem jeho úsmev, smiech, oči a jeho nevinné detské hlášky, z ktorých vždy vzniknú také tie pamätné perličky #nikolaskoveperlicky

    Majte krásne sviatky. A podeľte sa o poznatky s vašimi 5-ročnými detičkami.