zfidorka
10. feb 2012

Starostlivosť o vlnené vrchné nohavičky

Vlnené vrchné nohavičky predstavujú prírodnú a najpriedušnejšiu variantu vrchných nohavičiek na látkové plienky. Môžu byť

  • zapínacie – na patenky, alebo na suchý zips,
  • naťahovacie v tvare nohavičiek alebo krátkych nohavíc.

Vlna s obsahom lanolínu je odolná vlhkosti a má samočistiace vlastnosti. Ak sú po použití vrchné nohavičky vlhké, stačí ich nechať prevetrať (obrátené vnútornou stranou von) a môžu sa použiť znovu.

Pred prvým použitím, ak začnú prepúšťať vlhkosť, je ich cítiť močom, alebo sú pošpinené je potrebné vlnené nohavičky vyprať a ošetriť a následne doplniť lanolín lanolínovou kúrou. Na pranie sa používajú buď komerčné prípravky na vlnu (Woolite, Perwoll) alebo špeciálne šampóny na vlnu (Disana, Imse Vimse). Ja používam najčastejšie šampón Imse Vimse, ktorý obsahuje lanolín.

Vlnené nohavičky sa perú:

  • v rukách vo vlažnej vode, po vypraní v rukách sa nohavičky vypláchajú vo vlažnej, nie však veľmi studenej vode a jemne vyžmýkajú, môžu sa napr. zatočiť do uteráka,
  • v práčke zvolením programu na vlnu, resp. ručné pranie (voda má 30 stupňov, otáčky odstredenia sú najnižšie, napr. 400).

Po vypraní sa vlnené nohavičky ošetria lanolínovou kúrou, ktorá sa dá kúpiť hotová (Disana, Imse Vimse) alebo si ju môžete pripraviť sami použitím lanolínu z lekárne. Pri hotovej kúre postupujte podľa návodu (väčšinou sa kúra rozpustí v horúcej vode – 90 stupňov, následne sa nechá ochladiť na cca 30 stupňov a nohavičky sa do nej namočia na niekoľko hodín, napr. na noc). Následne sa vypláchajú a vyžmýkajú.

Ak si chcete lanolínovú kúru pripraviť sami, budete potrebovať bezvodý lanolín (adeps lanae). Predávajú ho v lekárňach, kde miešajú mastičky, napr. v lekárňach pri nemocnici. Pol kávovej lyžičky rozpustíte v pol litri horúcej vody – 90 stupňov, aby sa lanolín rozpustil pridajte kávovú lyžičku detského šampónu (musí obsahovať mydlo, inak hrozí, že sa kúra nepodarí) a zamiešajte. Vznikne roztok mliečnej farby, ktorý sa nechá ochladiť na cca 30 stupňov a naťahovacie nohavičky sa do neho namočia obrátené vnútornou stranou von, aby sa na ne nalepil lanolín. Po pôsobení kúry niekoľko hodín, napr. cez noc sa nohavičky vypláchajú vo vlažnej vode a šetrne vyžmýkajú.

Mokré nohavičky sa sušia na ležato na sušiaku, aby sa nevyťahali, trvá to cca 2 dni. Pri nohavičkových priebežne obraciam vnútornú a vonkajšiu stranu, aby uschli rýchlejšie. V žiadnom prípade nesmú byť priamo na zdroji tepla, napr. na radiátore alebo na priamom slnku!

Pred použitím nových nohavičiek ich lanolínujem 2x, čiže po vyschnutí si znovu pripravím novú kúru a postup zopakujem.

pekny clanocek, pridavam este fotonavod 🙂 http://www.altermater.eu/altermater/5-NAVODY/35...

11. feb 2012

neviem, kde je chyba, ale zo 4 vlniakov, ktore doma mame, sa nam na 3 urobila diera na tom istom mieste ☹ zvnutra

11. feb 2012

@emjee mhmmm... to nevyzera na nahodu... nemozu sa vlniaky o nieco suchat, napr. zapinanie na plienke?

12. feb 2012

nie, je to prave dole, na to najuzsom mieste, neviem, ci som ich mala castejsie prat a lanolinovat, zvykla som prat po mesiaci az 6 tyzdnoch, na pocit boli vzdy "mastne", neviem, ci ma taky agresivny moc alebo co

12. feb 2012
Komentár bol odstránený

ahoj Zuzka, idem prvykrat lanolinovat 🙂 idem si overit, ze teda najprv vlniaciky vyperiem a este mokre, nevysusene, davam do lanolinu. Tak? A nalanolinovane vlniaky su na dotyk mastne? Spini to oblecenie alebo postelne?

6. sep 2016

@kveronika ahoj veronika 🙂 ano, mokre vlniaciky das do lanolinu, obratene opacne, aby sa ti ten lanolin nalepil na vnutornu vrstvu. ked su nalanolinovane tak mozu byt na dotyk mastne, ale skor z vnutornej strany, takze nespinia nic... ak su nove vlniaky, tak ich nechaj po kure vyschnut a nalanolinuj este raz... nech sa ti lanolinovanie podari 🙂

6. sep 2016

Začni písať komentár...

Odošli