Rozmery panvy v tehotenskej knižke

kachna127
24. nov 2014

Ahojte baby....potrebovala by som sa opytat...ze ked som dnes dostala tehu knizku ...a doktor ked mi tam zapisoval rozmery panvy...posledne mi tam dal 16 v kruzku a s vykricnikom....chcem sa opytat..mam sa bat niecoho alebo je to zle nieco? Neviem..kto vie mi poradit tak budem rada..dakujem.

suge
24. nov 2014

Ahoj @kachna127, lekár ti zmeral vonkajšie rozmery tvojej panvy a zapísal si tam 4 čísielka, to posledné je tzv. conjugata externa, čiže vzdialenosť od vrcholu lonovej kosti po horný okraj krížovej kosti. Pravdou je, že aj pri rozmeroch panvy existujú nejaké "ideálne miery", no a to tebou zmieňované posledné, štvrté číslo by v ideálnom prípade malo byť cca 19 - 20 cm. Menšie čísielko môže znamenať, že panva je užšia na rodenie, než by sme chceli. Ale pokiaľ čítam tvoj príspevok správne, si ešte len na začiatku tehotnosti a tie zapísané rozmery sú "vstupné". No a počas tehotnosti sa panva ženy zvykne "rozostúpiť", čiže hormóny spôsobia, že spoje medzi kosťami povolia a panva sa rozšíri, niekomu až príliš 😉 . Takže aby som to zhrnula: 16 cm je málo, ale nie je to konečné číslo, myslím si, že počas tehotnosti by to bolo treba sledovať - v zmysle, že keď sa už bude plánovať pôrod (najmä akým spôsobom sa bude rodiť: prirodzene/cisárskym rezom), treba panvu znova premerať, že čo sa na rozmeroch zmenilo. Podľa mojej skúsenosti sa zvykne premeriavať po 36. týždni tehotnosti a potom ešte pred samotným pôrodom, keď prídeš rodiť. Držím ti palce, nech je všetko OK 🙂 .

amanta5
24. nov 2014

@kachna127 urcite sa nestresuj zbytocne uz teraz...ja som mala tiez velmi nizke rozmery panvy (hranicne) a porodila som bez problemov. Vela stastia 🙂

tjaden
25. nov 2014

ahoj tiež mám úzku panvu, a pôrod bol riadne bolestivý nechcem strašiť, možno pôjdeš cisárom, ale ako tu už holky píšu, ono sa to zmeni hlavne tak mesiac/dve pred pôrodom môžu prísť bolesti v panve začne sa ti rozširovať a pripravovať na pôrod

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre