Dá sa vybrať adoptívna rodina pre novorodenca pred pôrodom?

bluevelvet918
13. okt 2013

Prajem príjemný večer. Nedávno som zistila, že som tehotná... Samozrejme partner o dieťa (a už ani o mňa) záujem nemá. Ja som mladá, nijako finančne zabezpečená. Rada by som sa o svoje dieťatko starala, ale viem, že mu nebudem vedieť ani kúpiť základnú výbavičku.... Takže prosím, neriešme to, že si mám bábätko nechať. Rozhodla som sa pre adopciu aj keď to veľmi bolí a viem, že si to nikdy neodpustím. Zaujímalo by ma, či existujú organizácie, alebo úrady cez ktoré by som si vedela nejako vyhliadnuť adoptívnych rodičov už vopred. Skôr ako sa bábätko narodí. Zrejme žijem v rozprávke, ale neviem si predstaviť, že by ho dali najprv do nejakého ústavu a až po čase by ho niekomu priradili... Ak by navyše mal niekto z rodiny či známych záujem o moje dieťa, je možné vybaviť, aby si ho mohli adoptovať ?

igiana
13. okt 2013

http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/soc...

ahoj, existuje nahradna osobna starostlivost, pri ktorej sud uprednostnuje pribuznych dietatka. Tak ak sa ti podari najst pribuzneho, ktory bude ochotny sa o dietatko starat, mozes s nim ist na urad prace soc.veci a rodiny, kde vypise ziadost, da potrebne doklady a poslu to na sud, ktory o starostlivosti rozhodne. Asi by bolo dobre po porode si dietatko nechat, kym sa to vybavi, aby ho zbytocne kade tade neprekladali. Pribuzny moze dopredu pokupit vybavicku. Mas narok na prispevok ku porodu, ktory je 151 eur a po 28 dni od narodenia na 678 eur, ktore mozes dat pribuznemu na starostlivost. Toto je podla mna super moznost, lebo ak raz budes chciet dietatko naspat, mozes ho ziskat naspat, ale pri adopcii uz nie.

tortelinka
13. okt 2013

@bluevelvet918 príbuzný si ho môže vziať ako pestún, ale aj keby si ho dala na adopciu hneď po narodení, takmer určite pôjde rovno do rodiny, na novorodencov je veľký poradovník a rodičia čakajú na deti veľmi dlho

kveta
13. okt 2013

@bluevelvet918 Skus USA, tam to funguje tak ako to chces.

bluevelvet918
autor
13. okt 2013

@tortelinka Tak to si ma rozhodne potešila ♥ ♥ ♥

bluevelvet918
autor
13. okt 2013

@igiana Ja by som si len chcela zabezpečiť najmä možnosť vedieť o malom rôzne informácie. Či je zdravý a podobne... Moc by mi to pomohlo prekonať a možno aj zľahčiť toto ťažké rozhodnutie..

anatalia77
13. okt 2013

@bluevelvet918 jednoznačne pestúnstvo,najlepšie v rodine,veď niekedy stačí pár mesiacov a život sa ti uberie iným smerom-proste si nechaj zadné vrátka.

bluevelvet918
autor
13. okt 2013

@anatalia77 Tiež pravda.... Ja len verím, že sa nič nezmení a bude si ho vedieť zobrať blízka rodina ♥

anatalia77
13. okt 2013

@bluevelvet918 no ja zase dúfam,že sa ti zmení život,a ty sa jedného dna budeš mocť dať dokopy s tvojím dieťatkom 😉

bluevelvet918
autor
13. okt 2013

@anatalia77 Splnil by sa mi potom môj najväčší sen... Nikdy som si nemyslela, že budem musieť toto riešiť....

iveta70
13. okt 2013

Ahoj, ak dietatko naozaj nechces, tak adoptivna rodina sa dopredu neda vybrat, nasa legislativa to neumoznuje! Musis ist na urad prace, soc. veci a rodiny na oddelenie socialno pravnej ochrany a tam povedat co sa ti prihodilo a ze chces dat dietatko k adopcii. Bude to prebiehat asi tak, ze ked porodis teda prevezu na gynekologiu a dietatko na novorodenecke odd. tam si dietatko o par dni prevezmu uz nastavajuci adoptivny rodicia. Co sa teba tyka - musis dat pisomny suhlas s adopciou a mas cca 6 tyzdnov od porodu cas si to este premysliet. Ak si to nerozmyslis a nadalej budes trvat na adopcii tvojho dietatka tak dieta bude adoptovane. To znamena, ze dostane meno po adoptivnych rodicoch a bude po pravnej stranke ich, ako keby sa im narodilo. Od teba uz nik nic nebude chciet.... Ak sa ale rozhodnes inak, napr. ze sa v rodine najde niekto kto by si tvoje dietatko zobral a staral sa on, to sa vola Osobna starostlivost, tak si tomu cloveku povinna platit vyzivne , ktore ti urci sud. Zo socialneho budu do rodiny v ktorej sa o tvoje dieta bude niekto starat chodit na kontroly. Vyhoda je, ze mozes mat s dietatkom kontakt, mozes ho navstevovat.
Dalsia moznost, keby sa v rodine nik nenasiel je dat suhlas so zverenim dietatka do pestunskej starostlivosti. To zveria dieta cudzim ludom, teda nikomu z tvojej rodiny. Dietatko mozes navstevovat, pestuni dostanu na vychovu dietatka par eur a ty opat musis platit vyzivne, ktore ti urci sud. Vsetky tieto varianty maju svoju vyhodu aj nevyhodu pre teba a hlavne pre tvoje dietatko. Musis sa sama rozhodnut co si zvolis, ale ver tomu, ze tvoje dietatko tuzi len po jednej aletirnative, ze zostane s tebou, ma ta uz teraz rado..

monyccka
13. okt 2013

@anatalia77
@bluevelvet918 napada mi, kde v tomto je dieta, ktore medzicasom bude niekde vyrastat, niekoho lubit, s niekym si vytvori vztah...zakladatelke sa zmeni zivot k lepsiemu, tak si dieta vezme z nahradnej rodiny. A ako to zmeni zivot toho dietata? Podlamna je uz logickejsie a ferovejsie nechat dietku novy zivot s novymi rodicmi. V ziadnom pripade neodsudzujem, ze ho chces dat na adopciu, podla mna je to mudre riesenie ak si zvazila, ze sama na matrstvo nestacis. No neber dietatu moznostvytvorit si pevne rodinne vztahy v adoptivnej rodine tym, ze ho na adopciu neuvolnis. Bud sa on staraj od zaciatku naplno alebo mu nechaj moznost mat rodicov, pre ktorych bude vytuzenym pokladom. A ze pre adoptivnych bude, je iste.

billam
13. okt 2013

@bluevelvet918 neviem ti poradiť v tomto smere, ale prajem Vam obom, aby ten cas, kedy nebudete spolu, bol co najkratsi.

igiana
13. okt 2013

http://www.zachranmezivoty.sk/o-projekte/blueve...

Ak sa pri porode dietatka vzdas, tak sa o nom uz asi nic nedozvies. A ludia, ktori si dietatko adoptuju, vacsinou chcu mat od "bio" rodicov pokoj, chcu mat sukromie.
Mozno po porode, ked to dietatko uvidis, budes ho velmi lubit a trapit sa ak sa ho vzdas. Ak by si chcela, su organizacie, ktore pomahaju maminkam v tazkej situacii.
@bluevelvet918

igiana
13. okt 2013

@monyccka ved ak bude dieta u pribuznych, moze ho pravidelne navstevovat a mat s nim tiez vztah. A pribuzni mozu dietatko ked uz bude viac vnimat viest k tomu, aby vedelo, ze maminka ho lubi, ale momentalne sa jej neda stale sa on starat.

bluevelvet918
autor
13. okt 2013

@monyccka Určite by som nechcela dieťatku zobrať nových rodičov... Mne ide naozaj len o to, aby som vedela ako sa darí malému, ktoré síce "len" porodím, ale aj tak ho milujem už teraz. V žiadnom prípade by som si po pol roku nezobrala dieťa naspäť z pestúnskej rodiny... Nechcem nikomu ublížiť. Stačí, že si musím týmto celým prejsť sama...

lulatko11
13. okt 2013

rodine si povedala ze si tehotna? mozno by ti niekto z nich pomohol, napr. rodicia ti s dietatkom a financiami nemozu pomoct ?

ivec16
13. okt 2013

@bluevelvet918 adoptivni rodicia musia na take male dietatko naozaj velmi dlho cakat... a predtym si vacsinou pretrpeli vela rokov neuspesnej snahy o vlastne dieta. Urcite su to rodicia ktori mu daju vsetko co dietatko potrebuje a znesu aj modre z neba, pretoze pre nich je to velmi velky dar, na ktory museli velmi dlho cakat... Ak sa dietatka vzdas hned na zaciatku, z porodnice putuje rovno do ruk adoptivnych rodicov. Urcite si to dobre rozmysli, lebo nie je nic horsie pre adoptivneho rodica ako ked si to bio mamicka po case rozmysli... je to ako vytrhnut srdce z hrude... neodsudzujem mamicky co daju svoje dieta na adopciu, prave naopak, obdivujem ich, ze dali sancu na zivot... uz teraz mas poklonu u mna, ze uvazujes takto...

anatalia77
13. okt 2013

@lulatko11 tiež by som vyčerpala všetky možnosti,kým by som sa rozhodla pre adopciu.Tá je nezvratná.

deniseee
13. okt 2013

Ak das dietatko k adpocii, postup bude cca taky, ako ti napisala iveta70, az na to, ze vzhladom k tomu, ze ty ako matka mas pravo 6 tyzdnov po porode si to rozmysliet, tak sud k nahradnej rodicovskej staroslivosti babatko uvolni az po uplynuti tejto doby a dovtedy bude babo u profesionalnych rodicov. Po uplynuti tejto doby sa zacnu hladat rodicia pre tvoje dieta, sud vyda dokument o osvojitelnosti dietata... atd. ale ty sa viac o dietati uz nic nedozvies od momentu, ked opustis nemocnicu. Ak sa rozhodnes zverit dieta niekomu z rodiny, obvykle to musi prebehnut so suhlasom oboch biologickych rodicov ( ak je otec znamy), sud byva tomuto velmi nakloneny, a teda s dietatom kontakt nestratis, no budes na neho musiet platit vyzivne a do rodiny, ktora dietatko dostane, ci uz by to bola tvoja mama, sestra... by chodili tety zo socialky kontrolovat, ako sa dieta ma a pod. A samozrejme by si bola v monitoringu aj ty sama, pretoze oni po stabilizovani situacie matky mozu priamo na sud navrhnut zmenu zverenia dietata...

gabriellka
13. okt 2013

podľa mňa ho nedáš na adopciu. nedokážeš to. ako píšeš miluješ to dieťa už teraz a nikdy si to neodpustíš...a to si iba na začiatku tehu. do konca tehotenstva si to celkom určite rozmyslíš... 🙂 kedy máš termín?

dandas
13. okt 2013

je mi luto,ze sa musis dietatka vzdat ale nech to dopadne ako dopadne drzim palce aby ste to obaja zvladli- ty aj malinke. Pokial mas aspon jedneho blizkeho cloveka v rodine skus hladat pomoc tam. A co sa tyka napr vybavicky myslim, ze my maminky z konika by sme ti radi pomohli a nieco aj podarovali.

nini1010
13. okt 2013

@dandas Určite áno,ja prva by som na takýto účel niecim prispela ak by si si ho nechala.je tu veľa dobrých žien... 🙂

bluevelvet918
autor
13. okt 2013

@gabriellka Som len na začiatku, vo štvrtom mesiaci tehotenstva. Ale keď som na monitore videla, ako si tam spokojne oddychovalo... Pukalo mi srdce keď som už dávno vedela, že moje nebude...

bluevelvet918
autor
13. okt 2013

Dievčatá / ženy... Ste veľké poklady pre mňa. O tom, čo sa deje vie aj moja rodina, ale toľko podpory som ešte nezažila... Ďakujem ♥

gabriellka
13. okt 2013

@bluevelvet918 a ako sa k tomu stavia tvoja rodina? odhovárajú ťa, alebo podporujú v tvojom rozhodnutí? koľko máš rokov?

nikitkad
13. okt 2013

@bluevelvet918 ach mas to tazke vychovat dieta sama bez penazi ale vzdy sa najde kto ti pomoze neboj.nevzdavaj sa.rodicia ti nepomozu.??

monyccka
13. okt 2013

Vzdy by malo byt na prvom mieste dieta. Ked zakladatelka pise, ze nechce riesit, aby si babo nechala, asi uz vycerpala moznosti ako by to slo. Je teda rozhodnuta dat dietatku sancu na zivot s inou mamou. Je to rozhodnutie, ktore je velmi narocne a urcite neprislo za 15minut. Preto si myslim, ze odhovaranie nie je cesta. Moznosti boli vymenovane, ak si sa
@bluevelvet918 rozhodla, a toto rozhodnutie nezmenis, myslim si, ze pre dieta je omnoho prijatelnejsie bt adoptovane, ako byt odlozene v nahradnej ci pestunskej rodine. Nechcem sa dotknut nahradnych rodin ani pestunov, pozeram na to cez dieta. Mat istotu, ze tito rodicia si ma vybrai, vyprosili a su moji, aj ked nie som z ich bruska je podla mna na nezaplatenie a nie je porovnatelne s pobytom v profirodine. Kde je stale viera, ze mama po mna pride. Raz. Alebo strach, ze mama po mna pride. Hadam mi rozumiete, co tym chcem povedat. Ale pri adopcii nie je ziadane udrziavat kontakt ani informivat. Adoptivny rodic sa nemusi zodpovedat biologickemu. To by ozaj nebolo fer voci tym adoptivnym,ze ano.1

bluevelvet918
autor
13. okt 2013

@gabriellka
@nikitkad

Tak nemôžem povedať, že by boli proti mne, alebo, že by skákali od radosti... Mama chce aby som si malé nechala, ale mne peniaze vystačia akurát na tehotenstvo a pôrod. Mám 20 a chcela som sa osamostatniť, ale musím s prácou čoskoro skončiť lebo už teraz mávam hrozné bolesti (vaječníky, chrbtica...) a nevydržím dlho niečo robiť. Hneď sa unavím. A žiť z podpory od mamy ? Tak si to rozhodne nepredstavujem... Hanbila by som sa rodine pozrieť do očí. Radšej umožním malému mať perfektný život a ja budem už len z toho šťastná, že ono bude šťastné... Ak by som bola s jeho otcom... Všetko by bolo úplne inak... Ale muži sú muži a jediné čo "otecka" trápi je fakt, že som sa s ním rozišla (ešte pred zistením tehotenstva)... A teraz ho chcem len "využiť".... Ďakujem pekne za takéto správanie sa človeka, ktorý ma sám nahováral na deti...

bluevelvet918
autor
13. okt 2013

@monyccka Rozumiem ti a musím súhlasiť.... Mne naozaj išlo len o to, aby som vedela ako sa malému darí... Rozhodne by som sa nechcela ťahať po súdoch a o dieťa sa biť len preto, že som si adopciu zrazu rozmyslela...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre