Môžem podstúpiť umelé oplodnenie sama?

barbita
30. júl 2015

Ahojte.Mam taky problém.Mám 32 rokov...Doteraz sa mi nepodarilo nájsť vhodného partnera ale velmi túžim po bábätku.Kedže už mam po tridsiatke ved viete "biologické hodiny tikajú".Viem že tak skoro si nikoho nenájdem lebo zažila som len samé sklamania.Takže k veci..Dá sa na Slovensku podstúpiť umelé oplodnenie ked som sama resp.mohla by som ísť na kliniku kde to robia bez partnera?Alebo dá sa to aspon v Česku kebyže sa nedá na Slovensku?O dieta by som sa dokázala postarať sama kedže som velmi dobre finančne zabezpečená, mala som tu česť starať sa dieťa/sestrino dieta ked potrebovala odcestovať/ aj vtedy keď bolo choré/malo horúčky/ takže viem čo všetko to obnáša.Naštastie mám ešte aj milujúcich rodičov ktorí by ma určite podržali hlavne po psychickej stránke..

charity
30. júl 2015

@barbita Na Slovensku sa to neda. Kazdopadne existuju aj znamosti na jednu noc, pripadne su aj muzi ochotni pomoct k otehotneniu...

zuzicek88
30. júl 2015

@barbita nevzdavaj sa,aj ja som sa vydavala ako skoro 36 rocna,je pravda,ze mame problem pocat babatko,no stale verime,ze sa nam to este podari,ale manzel je najuzasnejsi partner na svete a nemrzi ma,ze som si nanho pockala,aj ked mi je luto ze sa babo nedari,ale oplati sa pockat

ingelika78
30. júl 2015

@zuzicek88 presne tak uplny suhlas .

ingelika78
30. júl 2015

@barbita a 32 je uplne ze este nic, pochopila by som mozno tesne pred 40-kou. Ja by som tomu dala este sancu, ak si budes hovorit, ze vies ze si nikoho nenajdes, tak si to sam v sebe blokujes. Ja som bola v 34 este single

kiki68
30. júl 2015

v Cesku sa to da urcite. Na SK sa to neda. Ale ak chce dieta,tak su na to kamos na jednu noc. Moja teta tak ma dieta. Vtedy este spermobanky neficali,takze to bolo treba inak poriesit.

ladyblcha
30. júl 2015

@barbita svoje dietatko budes lubit, ci to bude s tym pravym, alebo nie.
ja som sa zoznamila s mojim priatelom, s ktorym cakame dietatko v 35tich. ale predtym som nemala tuzbu po dietati, tak som to nemusela riesit.
inak ta chapem, mozno lepsie skor ako neskoro a nebude sa dat. drzim ti palce, nech to dopadne podla tvojich predstav.

mircalla
30. júl 2015

@barbita Neda sa a ani v Cesku. Umele oplodnenie je len pre pary. Da sa pouzit darovane vajicka ci spermie,ale len ako par - ak jeden z partnerov nemoze pouzit svoje...
@kiki68 mozem sa opytat odkial mas info, ze v cechach to ide? neverim. daj sem prosim ta hodnoverny zdroj

mircalla
30. júl 2015

Udaj z minuleho roka z CR - ak to dobre chapem, v CR to nejde, len v zahranici

Komu je tato služba určena?

Neplodným párům a ženám bez partnera.

Upozorňujeme, že v souladu s platnými právními předpisy mohou o provedení oplodnění s využitím dárcovského spermatu v České republice písemně žádat pouze neplodné páry, tj. žena a muž (nemusí jít o manžele), který se poté stane „legálním“ otcem narozeného dítěte.

Ženy bez partnera (single woman) se mohou nechat oplodnit dárcovským spermatem bez účasti partnera („legálního“ otce) v zahraničí. V případě zájmu o tuto službu nás s důvěrou kontaktujte.

charlie1980
30. júl 2015

Na SK sa to neda. V CR sa to da, Ale posielaju ich do zahranicia (neviem presne kde), takze oni len sprostredkuju, pretoze ich legislativa to nepovoluje. Uplne bez problemov viem, ze sa to da v Spanielsku a tusim aj v Turecku. Vsade maju koordinatorov, s ktorymi sa dohodnes Emailom v anglictine alebo nemcine. Vyberaju podla genetickych Kriterii najblizsich matke (farba pleti, oci, vlasov). Musis tam zotrvat asi tyzden, hned po MS, odbery a nasledne oplodnenie neznamym darcom, folikulometria tusim dvakrat, sposob si vyberies. Ak nemas zdrav.problemy, uprednostnuju inseminaciu, ak ich mas, nasadia hormonalnu podporu a riesia to IVF. Ale IVF je zlozitejsi Proces, musela by si najprv nasadit hormony, odber vajicok a nasledne vkladanie embryi (je to nakladnejsie, treba kliniku castejsie navstivit).
Znama mala 40.a nemala partnera, velmi tuzila mat dieta a ked som bola tehotna, tak mi to cele vyrozpravala, ako to funguje. Aj ked neviem, ako nakoniec dopadla. Link do Spanielska poslem dodatocne, ked zistim ako sa vola Klinika. Tam to robia aj lesbickym parom napr.

hameeda
30. júl 2015

@charlie1980 : no to musí byť aj finančne náročne, kamarat na jednu noc vyjde lacnejšie 😀

charlie1980
30. júl 2015

@hameeda Tak ja neviem, ja odpovedam na to, na Co sa pytala a nevladam ine varianty. Tie musi hladat ona sama.
@barbita

https://www.eugin.co.uk/faq/egg-semen-donation/

mircalla
30. júl 2015

@charlie1980 tusim aj v belgicku. a tiez som to pochopila z toho,co som sem dala, ze to v CR su schopni sprostredkovat....ceska legistativa ani slovenska to neumoznuju

charlie1980
30. júl 2015

@mircalla Nie, urcite nie.

Ono, ked je zakladatelka dobre financne zabezpecena a presvedcena o tomto sposobe, vyrazi si na dovolenku do Barcelony, 3 tyzdne nejaky apartman do prenajmu a je to. Pravdepodobnost 15% som sa docitala, ako pri styku.

mircalla
30. júl 2015

@charlie1980 no ja by som do toho nesla....32 rokov nie je vela
Ja som mala 35 diagnoza neplodnost a cakam druhe...cez ivf ale s partnerom

charlie1980
30. júl 2015

@mircalla

Povodne som nechcela nejako vyjadrovat moj nazor...Ale pomoct...no po pravde, ani ja by som do toho nesla, hlavne vzhladom k zakladatelkinmu veku. Ja som otehotnela 33.r uplne bez problemov. Lenze ja to dieta uz mam, akurat zaspinkal, takze na mna uz nic v podstate netlaci. Keby som mala zvolit tento sposob, asi by som nad tym uvazovala ako starsia. No kde je ta hranica....? Aby som neprepasla cas...?Co ak v 40.otehotnie Este tazsie ....? Myslim tym cisto z biologickeho hladiska...Tazko povedat. Nemam na to nejaky uplne striktny a jednoznacny nazor, pretoze zivot prinasa naozaj vselico. Co sa tyka dieta bez otca, tiez hakliva tema. Velakrat tak velmi chyba a velakrat je lepsie vychovavat bez otca, ako s debilom. Z normalneho hladiska neviem je to tiez diskutabilne. Co je viac nemoralne, porodit dieta a hadzat ho pomaly o zem (ako som to videla vcera na vlastne oci u 20.mes.dietata) alebo porodit dieta vytuzene, porodit ho s laskou aj za takuto cenu...? Potom sa priklanam k tomuto sposobu. Vsetko na svete ma svoje pre aj proti.

charlie1980
30. júl 2015

@mircalla "Z moralneho hladiska" oprava, Telefon pise za mna 🙂

mircalla
30. júl 2015

@charlie1980 ono neplanovala som to, ze tak neskoro, ale zistila som problem az po 30-ke
s partnerom som sa zoznamila az ako 35-rocna
zakladatelka nema problem otehotniet, len nema partnera (momentalne)
ale myslim, ze ma cas a vsetko pride
ale tiez nemam jednoznacny nazor...v podstate si zhana informacie ako jednu z moznosti
@barbita drzim palce

barbita
autor
30. júl 2015

@kiki68 Ako vieš že v Česku sa to dá určite?

charlie1980
30. júl 2015

@mircalla Urcite....niekedy Fakt zivot prekvapi, ani nevieme, kedy a ako. Mna by ani vo sne nenapadlo, v r.2008, ked som vycestovala do zahranicia, ze tam Este aj porodim. Mojim cielom ani nebolo v tom zahranici zostat, ja som tam akosi zostala zarazena 🙂 Nasla som si robotu, byt, Auto na Leasing a uz som sa v tom viezla. Zrazu som tam ostala. A la-la, tam som stretla aj moje najvacsie stastie v mojom zivote 🙂 Takze veci sa deju aj neplanovane, nikdy nevieme, Co a v akej chvili nas postretne. Niekedy sa Musime o niektore veci velmi pricinit, mozno naozaj treba len chodit s otvorenymi ocami a nastrazit usi a chytit sa situacie.
Ja zakladatelke v kazdom pripade zelam vsetko dobre, jej tuzba musi byt naozaj velka a ja tomu verim, ze sa jej aj naplni.

sidma
30. júl 2015

Nemusíš to podľa mňa este takto riešiť, ja som spoznala manžela v 33 rokoch, dieťatko som mala v 38 rokoch, teraz mám 42 a chceme este druhé......🙂 počkaj este 2-3 roky....🙂 ten pravý príde.....🙂

alaguema
30. júl 2015

@charlie1980 vytúžené dieťa je niekedy, žiaľ, tiež obeťou zlého zaobchádzania.

charlie1980
30. júl 2015

@alaguema Tak to je asi to najnemoralnejsie z troch variant...zial.

barbita
autor
30. júl 2015

A myslite že za nejakych možno 10 rokov sa to bude už robiť aj na Slovensku alebo v Česku?Resp.bude sa to niekedy aj osamelym ženam robiť na Sk??

zan33
30. júl 2015

Ahoj, ja sa ti vyjadrim iba k veku, myslim si ze biologicke hodiny ti este netikaju, nebud v strese a nenahovaraj si ze nikoho nestretnes, lebo potom ozaj nestretnes. Ja som prve porodila v 38, teraz budem mat 40 a hovorim si, ze na druhe je este chvilu cas. Pokial nemas vazny zdravotny problem, tak sa zopar najblizsich rokov nemusis nicoho obavat. V mojom okoli teraz rodili same 39 a 40 - tnicky. A prave dievcata, ktore maju problem otehotniet, tak maju pekne pod 30tkou. Moj osobny nazor - problem dnesnych 20 rocnych je, ze pomaly od zaciatku puberty beru HA a ta zanecha nasledky v podobe castej neplodnosti. Hormony si proste nezili svoj normalny zivot XY rokov. Myslim ze v 32 je skoro uvazovat nad um. oplodnenim.

mircalla
30. júl 2015

@barbita tak to netusim...skor v CR ako tu. je to otazka legislativy
slovensko je dost konzervativne...
@zan33 ano,suhlasim s tym, ale tiez ale pricin je vela - ja som antiku nikdy nebrala - nepriechodne vajcovody po (pravdepodobne) operacii dermoidnych cyst na vajecnikoch..

zan33
30. júl 2015

@barbita Za desat rokov ta to mozno uz vobec nebude zaujimat 🙂 Dovtedy k dietatku prides prirodzenou cestou 🙂

zan33
30. júl 2015

@mircalla Samozrejme. Ja si to myslim kvoli par konkretnym pripadom, ale su aj ine zdravotne dovody samozrejme.

mircalla
30. júl 2015

@zan33 suhlasim, ze dlhodobe uzivanie antikoncepcie moze narobit riadne skody

charlie1980
30. júl 2015

@barbita Ja tomu skor neverim ako verim. Uz len preto, ze ako si rodinne pravo zaklada na pravach dietata : pravo poznat a mat obidvoch rodicov. V kazdom state EU je to rodinne pravo viacmenej rovnake, podobne. Len niektore staty su vynimkou v niektorych zakonoch...
Zadam priklad : vo Svajciarsku sa 15r. hovori o pravach otcov u nezosobasenych paroch. V takomto pripade mala rodicovske prava IBA matka az do 1.7.2014. Vsetky deti z nemanzelskeho zvazku narodene po tomto datume uz maju obidvaja rodicia. Pretoze prave toto smeruje k zakladnym pravam dietata a je to v jeho najlepsom zaujme mat obidvoch rodicov. A Svajciarsko nie je anilen EU stat. Skor si myslim, ze to casom zakazu Este aj v tych statoch, kde to bolo a je doteraz legalne...
Ako by si napr.vysvetlila 15.r dietatu tuto situaciu...? Nie je Este dospele, napriek tomu by si musela s pravdou von...je to jeho pravo...vediet, skadial pochadza, kde su jeho korene.

Ale to je iba moj nazor.

moni73
30. júl 2015

@barbita storkklinik, kodan, dansko 😉

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre